Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      notariusz

notariusz

(9 wyników)
    • moze opisze sytuacje, bedzie łatwiej sie zorientowac mieszkam z mezem w domu jego rodzicow, oni z bracmi meza na dole, my mamy pietro, ktore sami sobie remontujemy (byl jeden pokoj, strych zaadaptowalismy na mieszkanie z osobna kuchnia i lazienka). Wszystkie prace wykonywalismy sami, bez projektow, nadzoru itp. W niedlugim czasie mamy robic przepis, rodzice chca nam "podarowac" pietro. Jednak czy jest to mozliwe, gdy w Ksiedze Wieczystej dom istnieje jako parterowy ze strychem?? a jesli tak,...
    • Dziewczynki licze na Wasza pomoc.Wujek umarł bezdzietnie,nie ma rodziców, do spadku zostali powołani jego rodzenstwo w tym moj tata,który nie zyje,wiec ja z siostra dziedziczę.Jest problem wujek zostawił dług( nieduzy ale i tak rodzina nie chce go spłacac a ja nawet tak małego długu nie mam zamiaru dziedziczyc) i nie chce go przyjmowac.Co mam zrobic jak się zrzec.Szczerze mowiac myslałam ze ma byc najpierw sprawa postanowienie sadu ale ponoc reszta rodziny poszła do sadu i sie wprost zrzekła....
    • moze ma ktos doswiadczenia, bo nie chcialabym, zeby sie moj ojciec i ciotka na mine nadziali wyglada na to, ze od mojej babci (86 lat) syn z zona przed kilku laty wyludzili mieszkanie babcia w goracym okresie rodzinnym zostala postraszona przepadkiem mieszkania w razie smierci i szybko zabrana do notariusza babcia zgodzila sie pod warunkiem splaty rodzienstwa, dozywotniego mieszkania - no ok nie dostala aktu, zadnych papierow sprawa wyplynela niedawno, a kiedy ciocia zaskoczona chcial...
    • chciałam usłyszec wasze zdanie, może to pozwoli mi "zweryfikowac" swoje. Umieraja rodzice, w spadku zostaje duży dom z działką i mała działka budowlana (w efekcie nie do wykorzystania bo za wąska) do podziału na 2 siostry. Dom rodzinny, obie sie w nim wychowały, przy czym jedna z nich po wyjsciu za mąz wyprowadziła sie, a druga mieszka nadal. Jako ze mieszkajaca w tym domu ma dzieci na wydaniu, chciałaby zrzeczenia sie drugiej siostry ze swojej połowy dla własnych dzieci. W zamian za zrzec...
    • Odziedziczylam po babci mieszkanie. Jest juz moje. Mieszkam za granica, mieszkanie w Polsce. Chce je wynajac i w zwiazku z tym podpisac umowe. Nie wybieram sie do PL w ciagu najblizszych miesiecy. Nie chce posrednictwa maklera. Do tej pory sadzilam, ze upowaznie moja mame do podpisania umowy w moim imieniu, ale teraz zaczynam miec watpliwosci. Jak to zrobic, zeby umowa byla wiazaca miedzy wynajmujacym a wlascicielem? Czy upowaznic do tego np. notariusza? i jak ma wygladac taka umowa szczeg...
    • katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,12651115,18_latek_mogl_byc_bogaty__Dlugi_rosna.html Nie rozumiem. Przecież to jest skrajnie niesprawiedliwe. Najpierw pozwolono, że majątkiem zarządzała para alkoholików, potem sąd zezwolił na sprzedaż, chociaż teoretycznie powinien działać na korzyść małoletniego spadkobiercy. A teraz jeszcze chłopak ma spłacać długi. To są jakieś kpiny.
    • Sprawa następująca: Gdy kontaktowałam się z notariuszem w sprawie aktu notarialnego, podał mi cene 3000 z hakiem. Kilka dni poźniej okazało się ze cena wynosi 2500 z groszami, cena jest niższa, mam sie nic nie przejmować, akt i wszystko dla mnie zostało już sporzadzone. No i zapłaciłam te 2500 plus wszelkie odpisy i koszta sądowe. I nagle po miesiącu dostaje pocztą korektę faktury. Że niby sie pomylili i do ceny aktu nie doliczyli mi vat. No i oczywiście mam dopłacić. Okazuje się że t...
    • Za szybko kliknęłam poprzednio ,sory, Zamieniam się mieszkaniem ze znajomą,oba mieszkania są wykupione w spółdzielni na własność.Moje ma wpis w księdze wieczystej,to drugie nie.Dowiedziałam sie dziś,że musi być sporządzony przepis u notariusza.Co to jest i ile kosztuję.Czy mogłabym sie tego dowiedziec ?? Z góry dziekuję i pozdrawiam Ania
    • Nie tak dawno podpytywałam was o opłaty notarialne. Chciałam podziękować, tym z Was, które próbowały naprowadzić mnie na właściwy trop. Szczególne podziękowania zaś należą się e_r_i_n. Suma sumerum - zapłąciliśmy jedynie 1240 zł. Chcialam Wam również powiedzieć, że zięć, czy synowa należą do I grupy podatkowej to raz, a poza tym można się podeprzeć "ulgą mieszkaniową". Jakże zaskoczona byla pani w USkarbowym. Gdy ją zapytałam czy mój mąż, jako zięć będzie musiał zapłacić pod...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się