Forum Dom Prawo w nieruchomościach
ZMIEŃ
      notariusz

notariusz

(583 wyniki)
    • Witam potrzebuję sporządzić akt notarialny na zakup mieszkania developerskiego czy znacie notariusza, który stosuje upusty na tego typu usługę?
    • Mieszkanie spółdzielcze wykupiłem 5 lat temu, lecz dopiero teraz spółdzielnia wymierzyła mieszkania i grunty oraz przygotowała wszystkie dokumenty potrzebna do przepisania mieszkania na hipotekę. W związku z tym, że chcę przepisać mieszkanie notarialnie na siebie mam pytanie odnośnie kosztów. Czy poza taksą i podatkiem od niej notariusz bierze jeszcze jakieś pieniądze w takim przypadku i czy jest to procent wartości mieszkania (jakie widełki) lub stała opłata (obecna cena ok. 250t...
    • Poszukuję notariusza w wawie, najchętniej Ursynów, Mokotów, Wilanów. Zależy mi na dobrym i sprawdzonym ponieważ sprawa nie jest prosta. Z góry dziękuję.
    • Prosze o informację gdzie i w jakim czasie mogę złożyć skargę na zachowanie notariusza podczas podpisywania dokumentów. Sprawa pilna!
    • Witam. Posiadam mieszkanie 55m2, rodzice zaś 35m2. Ja swoje mieszkanie chcę sprzedać i rodzice zdecydowali się je odkupić. Swoje sprzedają, dopłacają resztę kasy. Jak to najlepiej przeprowadzić. Czy przy umowie sprzedaży jest wymagany notariusz? Mieszkanie posiada KW.
    • za mało notariuszy w Polsce, problem z mniejszymi miastami. biznes.interia.pl/nieruchomosci/news/notariusze-boja-sie-spadku-cen,1408928,4200
    • Pytanie: [b]Czy można zadatek przy transakcji zakupu mieszkania wpłacić stronie trzeciej (np. notariuszowi, agencji nieruchomości), która wyda go sprzedającym dopiero po spełnieniu pewnych warunków (podpisanie finalnego aktu/wyprowadzka).[/b] Znalazłem się w dość dziwnej sytuacji (opis poniżej) i zamiast ciągać się po sądach i mieć zablokowane pieniądze na dłuższy okres, chcę mieć pewność co do szybkiego dostępu. [i]Jestem na etapie zakupu mieszkania na rynku wtórnym. Znalazłem wymarzony l...
    • mam pytania, myślę o kupnie mieszkanie sp. własn. od rodziców po dużo tańszej cenie niż wartość rynkowa, chcę wziąć kredyt na sumę na jaką się umówiłem z rodzicami, notariusz powiedział, że będę płacił opłaty notarialne(taksa, podatek itd....) od tej niskiej sumy jeśli ona będzie na umowie (ma być); pytanie - jak wygląda sprawa z urzędem skarbowym - czy podatek będzie pobrany od sumy z umowy czy z "tabel" urzędu? drugie pytanie - podatek zawarty w opłacie do notariusza będzie od mniejs...
    • prosze o wzor albo jak powinna wygladac prawidlowa umowa przedwstępna sprzedazy mieszkania ( ja -kupuję)od dewelopera.na co zwrocic uwage ?
    • Czym różni się umowa podpisana u notariusza od takiej bez notariusza? Czy to prawda ze gdy podpisuje ja u notariusza osoba sprzedająca nie ma możliwości się z niej wycofać i cos takiego jak zadatek nie występuję? Tak poinformowała mnie pani notariusz.
    • Notariusz u którego podpisalismy umowe przedwstepną na zakup 2 działek, podpisał akt notarialny sprzedazy jednej z nich bez naszej wiedzy i bez wczesniejszego anulowania naszej umowy przedwstepnej. Sprzedawca dostał po prostu lepszą cenę za ziemię. Nas poinformował ze rezygnuje ze sprzedazy ziemi i wypłaci nam podwójnie zadatek. Nie zgodzilismy sie, wiec anulowalismy notarialnie naszą umowe przedwstepną i zawarlismy finalna umowe na tą drugą działkę za wyższą cenę. Zadatku w podwójnej...
    • Witam Serdecznie Interesuje mnie sprawa odpowiedzialności notariusza przy sporządzaniu umowy sprzedaży nieruchomości. Konkretnie, co w przypadku, gdy np. nie sprawdzi, że w KW jest osoba trzecia, która ma prawo do nieruchomości. Nie kupuje, co tydzień mieszkania i chciałbym miał pewność, że ktoś, kto w tym „siedzi” sprawdzi dokumenty lepiej niż ja. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Krzysiek
    • Witam. Poszukuję notariusza we Wrocławiu, który nie robi łaski i w sobotę, za przecież symboliczne wynagrodzenie(!!!), może przyjść na godzinę do pracy. Potrzebuję go do sporządzenia aktu notarialnego. Niestety pasuje mi tylko sobota. Obdzwoniłem już kilka kancelarii i wszędzie mówiono, że w soboty ta elitarna grupa społeczna nie pracuje. Może jest ktoś na forum co zna notariusza jako człowieka, a nie jako urzędasa i monopolisty. Będę wdzięczny za pomoc.
    • Jak rozwiazuje sie przekazanie pieniedzy (wiadomo ze nie gotowka), tak aby obie strony byly chronione ? Jakie macie doswiadczenia ?
    • Witam ojciec chce przepisać na mnie działke z domem który jet w stanie surowym działka ma 475,00m2 dziś po wizycie u notariusza opadły mi ręce Zapytał się o wycene domu i działki więc ja na to że nie mam zielonego pojęcia a on że musimy wycenić a ja pytam sie go ile to będzie mnie kosztowało on na to że jeśli wycenimy na miliard to musze zapłacić około 3tyś no to mi szczenka opadła poradźcie mi jak to się odbywa na jakich zasadach to się odbywa i za co ja mam tak naprawde płaćić jestem zielon...
    • Czy umowa przedwstepna, podpisana w obecnosci swiadkow ale bez notariusza jest wiazaca? Czy jesli kupujacy chcialby sie wycofac, a w umowie jest zapisane, ze w takim przypadku winien zaplacic 10% kary, to faktycznie te kare bedzie musial zaplacic i jak tego dochodzic?
    • Interesuje mnie, jakie ma obowiązki Notariusz- co powinien sprawdzić ( wszystki dokumenty)przy sprzedaży -kupnie mieszkania? Kupiłam mieszkanie i okazało się, że osoba sprzedająca nie była właścicielem?
    • W 2006 podpisaliśmy umowę z deweloperem Euro City Sp. Z o.o. Mieszkania przy ul. Heroldów zostały oddane z półrocznym opóźnieniem. Blok do tej pory (sierpień 2007) nie został odebrany. Pojawiła się kwestia notariusza. Podpisując umowę z Euro city – narzucono nam notariusza. Jednak przed podpisaniem aktów okazało się, że ma on bardzo wysokie stawki (od 3 do 5 tys. w zależności od wielkości mieszkania). Na rynku znaleźliśmy notariuszy, którzy zaproponowali o połowę niższą...
    • Jak to jest? Zawsze myslłam, ze bratanek, ciocia (siostra ojca) to II grupa podatkowa. Bratanek zapisał cioci (siostrze swojego ojca) działkę budowlaną. Notariusz wyliczył podatek jaki musi zapłacić owa ciocia wg skali dla III grupy podatkowej podając uzasadnienie, że skala dla II grupy by była gdyby ciotka darowała bratankowi nieruchomość a jeśli bratanek daruje cioci nieruchomość to wtedy jest to skala dla II grupy podatkowej - czy to jest prawda. Owa ciocia to moja mam i coś mi się w...
    • Czekam na uprawomocnienie się wyroku o nabycie spadku. Co teraz? Notariusz czy sąd? Gdzie lepiej - szybciej, taniej dokonać działu tego spadku. W testamencie jest wyszczególnione, co kto ma dziedziczyć, ale w sądzie otrzymamy tylko informacje, jaką część masy spadkowej dziedziczymy. Jakie kroki podjąć, czym kierować się w wyborze - sąd czy notariusz. Jeżeli notariusz, to na co zwracać uwagę wybierająć kancelarię?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się