pod

(167 wyników)
  • Od wielu lat trwa we Wrocławiu Europejskiej Stolicy Kultury "wygaszenie" kultury książki. W ciągu ostatnich pięciu lat uległo likwidacji przeszło dziesięć placówek. Ostatnio "padła" księgarnia naukowa im. Kopernika, Falanster, a teraz czas na jedną z najstarszych i największych księgarni - księgarnię "Pod Arkadami". Księgarnia "Pod Arkadami" mieszcząca się w pasażu ul. Świdnickiej właśnie pod słynnymi arkadami ulega częściowej likwidacji. Zarządzająca nią spółka zalega...
  • W wielu źródłach można znaleźć cytat przypisywany Adamowi Mickiewiczowi "Tylko pod tym krzyżem, tylko pod tym znakiem, Polska jest Polską a Polak Polakiem". Pojawił się on najprawdopodobniej po wypowiedzi Pana Cymańskiego potem zaczął swoje już niezależne życie na różnych blogach i portalach internetowych. Nie udało mi się znaleźć nic na temat pochodzenia tego cytatu poza przypisywaniem go Adamowi Mickiewiczowi bez podania dokładnego źródła. Inna teoria sugeruje że powstał on w dwudzi...
  • Jest na nim nagrana jedna ksiazka. To troche malo. Czy ktos potrafi mi wyjasnic w jaki sposob zdobywa sie kolejne ksiazki, ale tak, zeby to nic nie kosztowalo ?
  • Szukałam dziś w empiku książki na prezent imieninowy dla przyszłej szwagierki:) Ja czytam głównie fatastykę, a chciałabym dobrze wypaść. Ona lubi Rozlewiska i takie tam. Sprzedawczyni poleciła mi Dworek pod lipami Anny Szepielak, zresztą trudno było nie zauważyć, bo stał w przejściu na półkach. Ale nie jest tani i pomyślałam, że coś najpierw poczytam w necie o tej książce. Ale nie znalazłam recenzji czytelników. Czy ktoś wie coś więcej o tej powieści? Proszę o szybką odpowiedź, bo imieniny za...
  • Czytał ktoś? Jakie jest wasze zdanie o tej książce? Ja jestem pod ogromnym wrażeniem jak można poruszyć poważny temat (życie codzienne w reżimie komunistycznym) tak lekkim językiem, z taką dawką humoru. Mieliśmy już kilka takich prób wcześniej i później (np. "Dzięki za każdy nowy ranek" Pawlowskiej), ale się nie umywają do Fishera.
  • Witam, Tytułowa pozycja to trylogia, ale udało mi się zdobyć tylko 1. jej część. Podobno wydano u nas cz. 2., o trzeciej nic nie słyszałem. Czy ktoś może ma informacje dot. przekładu całości, bo fińskiego na razie jeszcze nie opanowałem ;-) Google też jakieś małomówne ...
  • Witam serdecznie, Jestem ciekawa, czy myślicie już o Świętach i o tych "apetycznych" stosikach książek? Czy piszecie już listy do Gwiazdora tudzież Świętego Mikołaja? Co chcielibyście znaleźć dla siebie pod choinką? Ja już zamówiłam "COCO CHANEL: LEGENDA I ŻYCIE" Mam nadzieję, że spędzę końcówkę roku z legendarną Gabrielle, której współczesny wizerunek kobiecy zawdzięcza tak wiele :-)
  • Witam, nie wiem czy możecie mi pomóc, ale szukam usilnie książki Cafe pod minogą. Chcę ja kupić, macie może jakieś informacje, gdzie można ją kupić? Chcę kupic niespodziankę przyjacielowi. Poza antykwariatami, allegro i innych podobnych aukcyjnych sprzedaży. Dziekuję za pomoc Magda
  • Tak na gorąco: 1. Nie jestem w stanie jeść węgorzy ani nawet myśleć o tym od czasu, kiedy przeczytałam plastyczny opis metody ich skutecznego łowienia w "Blaszanym bębenku" Grassa; 2. Czytając w "Lubiewie" Witkowskiego jak to przegięte a ubogie ciotki robiły oszczędności wrzucając codziennie 2 zł do wazonu, poczęłam i ja stosować tę metodę. Jak sobie coś jeszcze przypomnę, to dopiszę.
  • ...książki. Dla mnie dwie -jeśli dostanę jedną, sama kupię drugą: "Jerozolima" Yotama Ottolenghiego "Jadłonomia" Marty Dymek Macie jakieś inne pomysły? Ksiażki czy coś ogólnokuchennego?
  • Bardzo proszę o pomoc. Chcę kupić bratu pod choinkę książkę. Powieść, może też być fantazy. Ale wybór jest tak duży, że nie daję rady nic wybrać. Odpadają wszelkie powieści dla młodzieży, bo brachol jest w okresie buntu i na pewno chce czytać "dorosłe" książki. Potrzebuję książki, którą dobrze się czyta, jest mądra, ale odpowiednia dla 15 latka. No i jeszcze, żeby dało się ją kupić:) Z góry dziekuję za wszelkie propozycje.
  • mądra,piękna,wciągająca. dla kobiety.
  • Urzekla mnie ta ksiazka. Czy znacie podobne ksiazki, w rownie plastyczny sposob opisujacy miejsca oraz ich smaki i zapachy? W taki sposob, ze natychmiast chcialoby sie wsiasc do samolotu i zobaczyc to wszystko na wlasne oczy?
  • Strasznie sie ucieszylam, bo jest w ksiegarniach!!!! Oczywiscie kupilam natychmiast, choc kiedys wylicytowalam na Allegro za koszmarna kwote (podarowalam sobie odrobine luksusu). Teraz mam dwie.
  • Jaką książkę (książki) chcielibyście znaleźć w tym roku pod choinką? A jakie prezenty książkowe wy szykujecie swoim bliskim? Może się nawzajem zainspirujemy :) Ja w każdym razie chciałabym dostać "Lód" Dukaja i "Harry Potter and Deathly Hollows" - żeby mieć czytadła na wyjazd świąteczno-noworoczny.
  • Z tego co wiem, wyszlo albo ma wyjsc na dniach nowe wydanie tej najkrotszej ksiazki Thomasa Pynchona w Wyd. Literackim. Zastanawiam sie nad zakupem, mimo ze mam wydanie LNŚ z 1990 roku... Przeklad jest chyba ten sam (Siemion), ale zastanawiam sie, czy poza bardziej wymyslna, kolorowa okladka i rekomendacjami z tylu (ze "niby zainspirowala Radiohead", a ja sie pytam, co to k.... jest radiohead przy Pynchonie, ale to nieistotne w tej chwili, rozumiem ze chodzi o przyciagniecie uwagi mlodziezy) ...
  • Ja Drwala - Witkowskiego, Dzienniki kołymski BAdera oraz Biedni ludzie z miasta Łodzi.
  • Książkę napisał Karol Borchardt - tak ten od Znaczy kapitana i zależy mi na - jeśli znajduje się w Waszej biblioteczce - podaniu na forum spisu treści (jeśli długi to chociaz kilka pierwszych rozdziałów). Książkę wydała Oficyna Wydawnicza Miniatura z Gdyni - przynajmniej ostatnio. Proszę, pomórzcie...:) Z góry dzięki i pozdrawiam wszystkich miłośników morskiej literatury Borchardta.
  • duzo slyszalem o ksiazce Malcolm'a Lowry'ego "Pod wulkanem", jednak nie czytalem jej do tej pory, nie mam dojscia, ciekawy jestem opini ludzi ktorzy ja przeczytali.
  • Nie znalazłam na forum wypowiedzi na temat tej książki. Przeczytałam ją latem tego roku i zrobiła na mnie bardzo duże wrażenie. Mozna ją odczytywać na wielu poziomach i każda ze znajomych osób, które ją przeczytały, dostrzegła w niej coś innego. Czy ktos z Was ją czytał? Co o niej myślicie i co uważacie za główne przesłanie ksiązki? A może to zwykłe czytadło, na dodatek silące się na oryginalność, bez żadnego głębszego sensu? Chętnie poczytam opinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się