pod

(23 wyniki)
  • Jeśli autor z różnych powodów nie jest zainteresowany wydawaniem i występowaniem publicznie pod prawdziwym nazwiskem, czy w PL warunkach spokojnie może wydać ksiżkę pod pseudonimem (złożonym z pełnego acz wymyślonego imienia i nazwiska)? Czy wydawnictwo powinno o tym wiedzieć od początku, że ma do czynienia z pseudonimem? Czy późniejsze ewentualne publiczne prezentacje będą przedstawiane w ten sposob: "a teraz wystąpi pan Jan Kowalski znany jako Jerzy Nowak, autor ksiązki pt. [...]" ...
  • Ja w kwestii usprawnienia sobie warsztatu. Jak tłumaczycie z papierowej książki, to stawiacie ją na jakiejś podstawce, żeby była bliżej monitora i bardziej pod kątem monitora, żeby łatwiej było przesuwać wzrok z książki na monitor i z powrotem? Ja ją czasem tak stawiam, ale brakuje mi jakiegoś wskaźnika, w którym miejscu na stronie jestem, i ciągle błąkam się wzrokiem po stronie, więc w sumie bardziej praktycznie wychodzi położenie jej na blacie i przyciśniecie telefonem komórkowym (mój...
  • Mam takie ustawienia: Times 13 1,5 x interlinia Rezultat: 30 linijek, lecz niestety na stronie znaków około 2000. W linijce "wyciągam" maksymalnie 85 znaków. Aha boczne marginesy 2,5. Co jest nie tak? Skonfrontujecie to może ze swoimi ustawieniami i coś poradzicie? I jeszcze jedna sprawa z tych technicznych żeby nie zanudzać jakie wielkości wcięć preferujecie? Sorki za tę ignorancję.
  • pisarka (pisarze raczej nie zmieniają nazwisk) jest panną, wydaje pierwszą książkę pod swoim panieńskim nazwiskiem. Wychodzi w międzyczasie za mąż. przyjmuje nazwisko męża. Co wtedy? chciałaby wydawać pod swoim nowym nazwiskiem, ale przecież czytelnicy nie skojarzą, że to książka tej samej osoby co poprzednia książka? Albo jeszcze bardziej zagmatwane: pisarka mężatka. nosi nazwisko dwuczłonowe i pod takim wydaje pierwsze książki. rozwodzi się (nie chce mieć z ex nic wspólnego, nawet na...
  • pseudonim(12)

Czy można (bezproblemowo) wydać u nas książkę pod pseudonimen czy wydawcy nie będą raczej zainteresowani tego typu "przedsięwzięciem" (promocja książki jest nieco kłopotliwa...a może nie..)?
  • Coraz bardziej popularne na swiecie, ze wzgledu na nowa technike i dogodne warunki dla wydawcow, wszak wiadomo, technika tego typu, nie zamraza kosztow, nie potrzeba lokalu, zadnych polek na ksiazki, itp. Wydanie ksiazki na zamowienie, staje sie coraz powszechniejsza alternatywa na swiecie. Mowi sie ogolnie, ze w przeciagu kilku lat wszystkie wydawane tytuly beda wydawane najpierw P.o.D, w forme dygitalnej.Samo zas drukowanie digitalne z powodu coraz wiekszej ilosci aktorow na marketi...
  • Szukając wydawcy dla swojej debiutanckiej książki przygotowałem listę wydawnictw wraz z linkami do informacji o nadsyłaniu propozycji wydawniczych - moja lista znalazła się m.in. w przyklejonym wątku "Vademecum autora". Jednak nie poprzestałem na tym - wpadłem na pomysł, aby te dane umieścić w publicznym katalogu opartym na aplikacji Wikipedii, gdzie każdy mógłby dokonywać zmian lub wprowadzać nowe strony. Katalog powstał i zaczyna funkcjonowanie. Mam nadzieję, że podanie linka tutaj nie ...
  • Chciałabym się dowiedzieć na jakiej zasadzie dobierana jest oferta takiego katalogu. Czy wydawca katalogu wyszukuje sobie odpowiednie pozycje i zgłasza się do wydawcy, czy wręcz przeciwnie wydawca książki, prosi wydawcę katalogu o umieszczenie w nim danej książki (lub jeszcze za to płaci). Kto decyduje, czy informacje o danej książce będą wielkości standardowej czy takie duże na pół czy ćwiartkę strony? Czy fakt, że jedne książki są w katalogu dłużej a inne krócej może być jakąś wskazówką...
  • Mam pytanie, może ktoś wie... Czy autor musi/powinien pisać pod pseudonimem? Czy jak kto chce?
  • Witam, mam pytanie do znawców prawa autorskiego. Chodzi o prawa majatkowe do wykonanej przez danego aytora pracy. Jeżeli w oparciu o umowę o dzieło piszę coś dla np. portalu internetowego i dostaję za to z góry okreslone wynagrodzenie, to w przypadku przeniesienia na zamawiajacego praw majatkowych do mojego dzieła nie mam prawa zrobić później z tym dziełem nic, co by mi mogło przynieść zyski, czy tak? Ale jeżeli nie przeniosę praw majatkowych na zamawiającego, to czy mogę na prz...
  • Znalazlam ostatnio na gumtree informacje o wydawnictwie, ktore wspiera mlodych, nieznanych ludzi, marzacych o wydaniu wlasnej ksiazki. Napisalam maila o udzielenie mi blizszych informacji. W odpowiedzi dostalam: Istnieją różne sposoby na wydanie książki i są różne wydawnictwa. Często stosowaną taktyką jest pobieranie od autora opłaty za wydanie książki. Z tego powodu wielu zdolnych, ale mało znanych twórców, musi niestety zapomnieć o tym, że ich książki ujrzą światło dzienne. Z...
  • Witam wszystkich. Proszę o wskazówki dotyczące stawki za stronę tłumaczenia (1600 znaków ze spacjami)z języka słowackiego na język polski i na odwrót. Jestem początkującym tłumaczem, a biuro z którym nawiązuję właśnie współpracę wymaga ode mnie podania stawek. Proszę o rady. Pozdrawiam!
  • Co sądzicie o następującej umowie: 1. Autor zobowiązuje się napisac dzielo AAAAA [...] 2. "Autor przyznaje wydawcy prawo do wydania i rozpowszechniania utworu w formie książki" 3. "Wydawca zobowiązuje się do wydania książki w terminie xxxxxx w nakładzie 300 egzemplarzy" 4. "Prawa przyznane Wydawcy przez Autora na mocy umowy nie mogą być przekzane osobom trzecim" 5. "autor przyznaje Wydawcy prawo pierszeństwa publikowania kolejnych wydań i upoważnia Wydawcę do podjęcia dzia...
  • Czy zetknęliście z sytuacją, gdy czasopismo bądź inne media proszą o książki do celów promocyjnych, np. w celu przygotowania audycji lub napisania recenzji i potem - cisza. Po długich napomnieniach (bo w końcu zaczynacie mieć wątpliwości, czy aby to poczta nie zgubiła przesyłki) wreszcie raczą odpowiedzieć, że ksiązki dostali, ale audycja lub artykuł wypadły z planu. Też bym sobie chciała skompletować biblioteczkę z nowościami w taki sposób.
  • Pomożecie? :) Pomóżcie proszę nieszczęsnej ignorantce rozszyfrować poniższy zapis umowy: umowa dot. przeniesienia praw majątkowych wraz z prawem do udzielenia zezwolenia na wykonywanie zależnych praw autorskich. "Nabycie praw jest definitywne i obejmuje cały okres ich ustawowej ochrony" hmmm... ten cały okres to dożywotnio czy jak?? :) Tę umowę podpisałam kilka lat temu, dotyczyła krótkiego dziełka w antologii - zależało mi na wydaniu, na dziełku mniej, więc podpisałam be...
  • To w zasadzie jest do Millefiori, ale moze beda inni zainteresowani. Mam do oddania forum "Tlumaczenia", ktorego jestem adminem. Forum bylo pomyslane jako osrodek pomocy spolecznej dla ludzi, ktorzy maja klopoty z przetlumaczeniem czegos, ale takze jako miejsce wymiany innych informacji zwiazanych z tlumaczeniami. Dziala to dosc dobrze, zbliza sie do 3000 wpisow, ma "gwiazdke" i jest na liscie najlepszych forow prywatnych. Moderacja nie jest klopotliwa, raptem pare razy na miesiac trz...
  • Chętnie nawiążę współpracę z osobą znającą bardzo dobrze język niemiecki celem dokonywania korekty teksów z tematyki historyczno-przyrodniczej lub krajoznaczej. Przewidywany termin uruchomienia zlecenia przełom m-ca sierpnia/września. Jeżeli czas pozwoli teksty bedą prawdopodobnie w j.niemieckim. Poszukuję kogoś z zewnątrz gdyż wyznaję zasadę, że własnych błędów się nie widzi. cyki historyctłumaczącą teksty z jęz. polskiego na niemiecki.
  • Co zrobić, kiedy autor "nie wyraża zgody na ingerencje w tekstach"? Czasem są to sprawy ewidentne (błędy merytoryczne od recenzenta, ortograficzne !). Mam podpisać się swoim nazwiskiem pod tym, licząc, że czytelnicy zrozumieją?
  • Tutaj dyskutujemy nad twórczością odważnych autorek i autorów :)
  • Wysyłam tekst do wydawnictwa podpisany pseudonimem, tylko na kopercie i w liście podaję swoje dane? Czy może podpisuję się normalnie, tylko w liście zaznaczam, że chcę wydać pod pseudonimem? Jak to jest?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się