pod

(12 wyniki)
  • Proszę Was o namiary na rehabilitanta Vojty i Bobathów w jednej osobie z Warszawy. Takie są kontrowersje wokół tych metod i przydałby się może ktoś, kto się zna na obu. Proszę też o opinie: 1) dlaczego wybraliście jedną z metod rehabilitacji? 2) jak to się dzieje, że neurolodzy dają różne werdykty co do stanu dziecka? wg jednych jest ok, wg drugich - rehabilitować? Czy mieliście takie sytuacje??? 3) czy ktoś miał asymetrię oi z tego wyszedł? Jak długo mu to zajęło??? ja mam ten probl...
  • x(7)

Ostrzegam przed Panią Okrzasa i jej mężem!moje dziecko wychodzilo z jej gabinetu z siniakami i przestraszone. od jej męża czuć alkohol...nie polecam!
  • A zasadą tą było w moim przypdaku rozdzielenie jedzenia od zabawy. Tzn jak Macio je - to siedzi w krzysełku, albo przy stole (małe odstępstwo - biega z bułą/marchewką/jabłkiem w garści) Jak się bawi - jedzenie na talerzyk należy odłożyć. A wracam ja sobie wczoraj do domu, a tu Macio siedzi z teściową na kanapie, w lewej (sprawnej) rączce buła, a PRAWĄ otwiera okienka w księżeczce (wiecie, są takie książeczki, gdzie trzeba otworzyć "klapkę", a pod nią jakaś niespodzianka). Tzn prób...
  • u mojej coreczki (skonczone 4m-ce) stwierdzono lekkie opoznienie ruchowe :( mala nie bardzo chce sie bawic zabawkami... rehabilitantka zadala nam 1 cwiczenie metoda vojty no i wszystko okiej dopoki nie zostalam sama i chyba mi sie wszystko pomieszalo :((( pomozcie! czy dobrze robie??? otoz: kalde mala (glowa po prawej stronie prostopadle do mnie), lewym kciukiem uciskam punkt pod sutkiem - to ma byc pod zeberkiem czy na? prawa reka odchylam glowke w moja strone - kciuk na kosci pol...
  • Pani rehabilitantka nam pokazywala,ale jakos nie zapamietalam , a nastepne spotkanie dopierow poniedziałek. Może ktoś z Was umie to wytłumaczyć. Prawa ręka pod pupę i do lewego ramienia dziecka, a moja lewa pod główkę i jakoś wogóle bokiem dziecko przekręcamy ale juz nie wiem w którą stronę . Chyba wogole coś pomieszałam :(
  • Czesc dziewczyny, urodziłam synka 8 tyg temu był owiniety 2 razy pępowiną i przez to byl niedotleniony.Poród był o czasie wody czyste synek wazył ponad 4 kg.W szpital urobili mu usg ale powiedzieli ze wszystko jest ok.Neurolog zalecił badanie usg i teraz badanie pani powiedziała ze nie ma sie do czego przyczepić i jeżeli był wylew to bardzo niewielki( zaokrąglony róg czołowy lewej komory bocznej 3,9 a prawa 3,3) Teraz byłam na 2 usg u innej osoby, ktora stwierdziła wylwe 1/2 stop...
  • Chcę kupić dziecku wózek rehabilitacyjny. Biorę pod uwagę 3 wózki. 1. Wózek Yogi - widziałam go, wiem że jest ciężki ale dla mnie pod względem rehabilitacyjnym posiada wszystkie niezbędne funkcje. 2. Wózek gemini 1 - nie widziałam go - proszę więc o opinie. 3. Wózek hippo - też go nie widziałam, dwa ostatnie tylko z z opisów na internecie. Proszę o opinie i spostrzeżenia na temat tych trzech wózków, jak się sprawdzały.
  • Moje maleństwo od 3 tygodni krzyżuje nóżki i wyciąga je jak baletnica. Miała asymetrię ale już ją rozćwiczyliśmy, a teraz ten objaw????!!!! Zanim pójdziemy do lekarza (długi czas oczekiwania) zwracam sie do Was o możliwe informacje na ten temat. dziękuję
  • Opisałam w innym wątku, lecz tak może będzie szybciej zauważone! Mój synek - 8 msc-y, siedzi sam, siada sam, raczkuje -chodzi na czworaka, przy meblach podnosi się na kolanach. Stawiany na nogi podgina pod spód palce! Przeczytałam ze moze to być objawem różnych bardzo niepokojących rzeczy. Miesiąc temu widział go neurolog, wydawało mi się że przekrzywia głowe na jedną stronę, ale po dwóch dniach przeszło. Lekarz nic nie mówił na temat stóp a ja nie pytałam, gdyż może jeszcze probl...
  • no tak u rehabilitantki wszystko ok, ale w domu nie moglam sobie przypomniec.Mam rysunek,ale nijak z niego nic nie kapuje. Podpowiedzcie,plissss. Napisze co pamietam: dziecko na boku tylem do mnie, raczka wew i nozka wew zgiete pod 45stopni (tak?), jedna reka trzymam druga nozke na wysokosci udka...no i co dalej??jak mam przytrzymac te wew. raczke i nozke (pamietam ze jakos lokciem, ale jak przytrzymuje raczke to mu nozka ucieka)? Poza tym co dalej z tym udkiem??bo druga reka "wbijam" ...
  • Witam, Mojemu 4-miesiecznemu dziecko zalecono takie cwiczenia: 1. Klade go na prawy boczek, dwa palce prawej ręki klade na jego barku, krawedzia tej reki dotykam potylicy, kciuk lewej reki klade na posladku i tyle odginam do tylu bark, co "popycham" do przodu posladek. Prawa nozna ma byc wyprostowana, lewa ma sie zgiac do kąta prostego. Potem to samo na lewym boczku. 2. Dziecko lezy na wznak. Ja z jednej strony przytrzymuje jego glowke udem, z drugiej reka i jednoczesnie chwytam nozke...
  • Powiedzcie mi jak prawidłowo dziecko powinno przewracać się na brzuszek? Moja córcia przewraca się na bok, odchyla główkę troszkę do tyłu,rączkę wyciąga przed siebie a nóżki z pupą zarzuca tak że odwraca się na brzuszek. Nie wiem czy dobrze to robi bo czasami robi lekki mostek do tyłu-na bok-póżniej na brzuszek! Rącaki ładnie wyciąga nie zostają pod brzuszkiem! Odpowie ma ktoś? Bardzo dziękuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się