pod

(21 wyników)
  • moje pierwsze lata nauki w szkole podstawowej przypadły na poczatek lat osiemdziesiątych. chyba ze trzy lata pod rząd w okolicy nowego roku otrzymywałem, tak jak inne dzieci w klasie, paczkę z ZSRR ze słodyczami. znajdowały się one w plastikowym pudełku w kształcie drewnianej chatki, budzika lub ruskiej baby. chyba dodatkowo dostawialiśmy też jakies zabawki. czy ktoś z Was też to pamięta? może znacie kulisy tej akcji?
  • wiktor janukowycz zostal ogloszony preydentem Ukrainy,jak wiadomo wybory zostaly sfalszowane.Wyraz swoj protes dzis pod ambasada Ukrainy w warszawie (al.Szucha 7).spotykamy sie o godz.18.00 przyjdzcie to wazne!!!!!
  • Poniżej cytuje skopiowany post Qubraka z wątku "Czy Rosjanie muszą już uciekać z Polski?" Przyznam się, że zaczynam sie tego poważnie obawiać, że na fali jakiejś kretyńskiej ekspiacji "narodową tragedią" i jakimś kretyńskim popędem oddania tragicznie zmarłemu panu prezydentowi ci kompletnie ogłupieni ludzie/grupy spod znaku rydzykowego patriotyzmu znowu rzucą Polskę w objęcia "gangu Olsena" spod znaku "dwóch takich co ukradli Księżyc"... Od Was tez zależy czy sie poddamy cz...
  • www.novayagazeta.ru/data/2009/100/09.html
  • Byliście? Ja jakiś czas temu zobaczyłam nazwę w cyrylicy, a dziś tam zajrzałam - Bracka 22 bodajże, była tam od lat zapyziała księgarnia. Teraz ponad połowa to rosyjskie książki, ceny przyzwoite (np. wzięłam do ręki parę tomów "Świata braci Strugackich" i kosztowały 24-27 zł), trochę płyt CD (po 30 zł, przejrzałam rockowe, ale są i inne) i trochę filmów na DVD (50 zł) + kilka na kasetach VHS. Trzymam kciuki, żeby się utrzymali.
  • Mowie o filmie. Ogladam z zapartym tchem! Moim zdaniem oddaja swietnie klimat ksiazki, rewelacyjna scena aresztowania Saszy czy inna - na peronie, gdy Waria widzi Pankratowa odjezdzajacego na zsylke.Swietne role - Warii wlasnie, Niny, dobry Jura w roli szui. Bardzo dobrze nakrecony film. W ktoryms watku pisaliscie, kto najlepiej zagral Stalina, w tym filmie Stalin jest najlepiej ucharakteryzowany. W pierwszej scenie, gdy Stalin oglada film, myslalam, ze to stylizowany dokument. Acha,...
  • Ciekawi mnie jakie ta data ma znaczenie dla współczesnych Rosjan? Czy jest to dla nich Dzień Wszystkich Smutków, czy po prostu nic nie znaczy?
  • Poszukuję dobrego tytułu traktującego powyższy temat. Coś naprawdę godnego polecenia, które pomoże bardziej szczegółowo zaznajomić się z rosyjską literaturą, jej twórcami... Aha, w języku polskim :) Z góry dziękuję
  • Ogłaszam zagadkę. Kilka dni temu pojawił się samotny jeździec, Krzyżowiec Brat Otkin który pod maską próbował dokonać krucjaty. Pod maską Brata Otkina kryje się jeden z matuzalemów tego Forum. Osoba kulturalna, wielokrotnie zabierająca głos na tematy związane ze sztuką, literaturą... Okazuje się jednak że pod maską spolegliwej, jowialnej, ciepłej postaci kryje się jakiś nerwus bluzgający mięsem, mający jedyny słuszny pogląd na to co dobre a co złe. A zatem pytanie konkursowe: KT...
  • Nie wiem czy korzystacie z fińskiej Ruslani, ale zareklamuję :) Ja czasami u nich kupuję. Duzy wybor, szybka dostawa, mozna placic karta i swietna obsluga. Chociaz nie są tani. Dostalam od nich wlasnie news lettera, ze przy zakupie DVD, CD i audiobooków wysyłka od 16 listopada do 24 grudnia, bezplatna. www.ruslania.com
  • Głuchowskiego prawie nikt nie czyta, to może z Gajdarem będzie lepiej. "Czuk i Hek" to była moja pierwsza w życiu książka przeczytana po polsku. Dostałem ją na zakończenie pierwszej klasy za "wzorowego ucznia". Byłem dumny, że przeczytałem już całą książkę, chociaż niedużą. Koledzy mieli z tym problemy jeszcze przez kilka lat. Trochę mnie zastanowiła wrogość w stosunku do Lachów, bo wydawało mi się, że chodzi o Polaków. Ale wytłumaczyłem sobie, że pewnie w ZSRR są jakieś inne Lachy. Te...
  • Kto ma RTR-Planetę, niech pilnuje programu: pamięci wielkiego aktora kanał poświęcił "Kochanka". Będzie wyświetlany w ten week-end.
  • www.rambler.ru/news/economy/0/10581797.html
  • Tj. z klawiatury? Jak to sie robi?
  • Jest ten wątek Sedony juz zarchizowany. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12252&w=53639908&v=2&s=0 Znalazlam walc,o ktorym byla dyskusja, wlasnie w wykonaniu Andre Rieu. Chcialam wyslac Sedonie na priv'a ,ale pomyslalam,ze moze inni tez chętnie posluchają :-) www.youtube.com/watch?v=LX1fiE0U1qA
  • Ciekawe, czy przejdzie, jesli nie to powtorze: „Привет тусе кентов – фанатов ру !” To tak w nawiazaniu do dzisiejszego „czatu”, bo moglem kilka min.posluchac – byla mowa akurat o словичках крылатых:-) Wp...
  • Pod koniec lat 80-tych kupiłem w drugim obiegu małą książeczkę rosyjskiego autora.Wyglądała jak mały niebieski notes. Gdzieś ją straciłem. A teraz charakterystyka. Książeczka miała tytuł "Kolejka" i była absolutnym nowum literackim, przynajmniej dla mnie. To był wyłącznie dialog. Akcja miała miejsce w Moskwie(chyba),gromadzono się pod sklepem gdzie miano dostarczyc nowy towar.Dżinsy albo coś w tym rodzaju.Bokiem podjechała cysterna z kwasem. Pisano listy kolejkowe. Nawiązywano z...
  • Aż ciekawa jestem tej rozmowy (własnie sie zaczęła), ze sto lat chyba Gorbaczowa nie widziałam....
  • ...co sie stało z forum Polska-Ukraina, ktore nagle zniknęło kilka dni temu?
  • mam w planach Garbuszkę... to co mam kupić? I czym się różnią romanse od szansonów? Pozdrawiam Dorota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się