Forum Dom Budowa i remont
ZMIEŃ
      potrzebny

potrzebny

(74 wyniki)
    • Witam! Czy do wytyczenia miejsca budowy domu konieczny jest geodeta?czy wystarczy przestrzegać prawa i wytyczyć można samemu?
    • Wczoraj firma odpowiedzialna za instalowanie ogrzewania gazowego zakończyła prace. pojechaliśmy do remontowanego mieszkania i... poczuliśmy wielkie zaskoczenie widząc, że przy żadnym grzejniku nie ma termostatu. Wykonawca orzekł, że przecież i tak nie trzeba, bo będzie sterowanie komputerowe. Czy to faktycznie tak jest? A co, jeśli w jakimś pokoju będziemy chcieli grzać tylko trochę, bo np. będzie rzadko używany? Mieszkanie jest w ocieplonym bloku, nie domu jednorodzinnym. Z drugiej strony r...
    • Kupuję działke pod budowę,podobno musi przyjechać jeszcze geodeta i stwierdzic że działka nadaje się żeby postawić na niej dom.Ale przecież kupuję działkę budowlaną ,to po co jeszcze geodeta i ile to kosztuje ? powiat grójecki.
    • Mam zamiar wybudować garaż z tyłu domu. Ma mieć ok. 40 m2. Czy potrzebuje zezwolenie na budowę? Słyszałam, że tak małe " autolokale" można budować bez zezwolenia...
    • Szukam firmy, która bezpłatnie zabierze sobie niepotrzebną szafę i komodę. Szkoda wyrzucać. Kiedyś widziałam ogłoszenia, ale niestety nie zapisałam. Zna ktoś może taką firmę? Nie chcę pieniędzy za meble. Chce tylko się ich pozbyć
    • Witam mam zamiar w mieszkaniu przestawić drzwi w jednym z pomieszczeń- z jednej ściany na drugą (w jednej zamurować, w drugiej wybieć dziurę :). Czy jest konieczność zgłaszania tego gdziekolwiek? Czytałam tu ostatnio wątek, ze spółdzielnia się "przyczepiła" do wyburzonej ściany, jak to wygląda w mieszkaniach hipotecznych?
    • Czy potrzebne pozwolenie na budowę daszku pod drewno? Na działce 1 m od płotu zbudowałem samodzielnie konstrukcję drewnianą- cztery bale pokryte dachówką ceramiczną. Wymiary 2m*4m3m ( szer.,długość,wysokość ). Czy muszę mieć pozwolenie na ten skład drewna ? Kto ma go mi wydać ? Czy wystrczy zgłoszenie zmian w projekcie zagospodarowania działki?
    • będę wykańczała lazienkę, w ktorej pierwotnie miałam mieć muszlę i bidet obok siebie. Czytam jednak ostatnio, że sporo osob decyduje się na opcję 2 w 1. W sumie pytanie do kobitek - czy warto decydować się na bidet i muszlę czy raczej opcję 2 w 1 ? A może w ogóle bidet nie jest używany ?
    • sciana jest dzialowa (nie nosna na pewno) - dzieli pokoj z kuchnia planujemy remont kuchni i by optycznie powiekszyc oba pomieszczenie myslimy czy nie wybic czesciowa tej sciany sciana cala ma dlugosc okolo 4m, a my chcemy pozbyc sie polowy, od drzwi(na srodku sciany) do konca okna mysle,ze ekipa nasza sobie z tym poradzi - ale jesli macie jakies dowiadczenia to chetnie przyjme kazda rade ale najwazniejsze to czy potrzebujemy jakies pozwoolenie na taka przebudowe? zgode ze spoldzielni...
    • Witam, Właśnie zerwałam tapetę w pokoju. Po tapetą jest kilka warstw starych farb (wieżowiec z lat 60-tych) - czy wiecie jak przygotować ściany pod malowanie, tak aby można było uniknąć wykonywania gładzi? Dziękuję za wszelkie rady. Pozdrawiam, Marta
    • Witam Rozpoczynam remont mieszkania. Wybijam większą część ściany pomiędzy kuchnią a jednym z pokoi. Mój sąsiad (co gorsza przewodniczący wspólnoty mieszkaniowej) uważa że powinieniem mieć na to zezwolenie wydane przez administratora budynku. Osobiście uważam że to nieprawda - usuwana ściana jest tylko ścianą działową (zaledwie 6 cm grubości), a więc zgodnie z prawem budowalanym, ponieważ nie naruszam konstrukcji budynku, nie jestem zobowiązany do uzyskania zezwolenia (Prawo budowla...
    • Wybraliśmy projekt domu z użytkowym poddaszem, ale ponieważ nikt go jeszcze nie wybudował mamy tysiące wątpliwości. Czy skosy nie będą uciążliwe, czy możnaby coć poprawić w rozkładzie pomieszczeń, czy schody w salonie wokół komina to dobry pomysł (mąż chce je zrobić ażurowe), czy wolna przestrzeń nad jadalnią nie będzie wiązała się z jakimiś niewygodami, jak ta wolna przestrzeń będzie wyglądała na poddaszu, czy nie będzie problemów z akustyką ...itp. Jednym słowem potrzebna jes...
    • Wiem, że pora nie jest odpowiednia ( upalne lato), ale musze szukac pomocy, a raczej doswiadczenia. Pomożcie mi wybrac firme, nie wiem na jaki piec sie zdecydowac. Pan w sklepie mówił tylko o Technothermie, zbywając mnie , gdy pytałam o te inne ( tez stojace w sklepie) Dimplex AEG. Wiem, ze sa jeszcze inne firmy. W tzw. informatorach wszystkie informacje są takie same, ale może czymś się różnia?. Jaka jest korzyść z pieca dynamicznego ( w porównaniu ze statycznym)? Czy dynamiczny ...
    • Witam ponownie Mam prośbę, potrzebuję ekipy remontowej, w sumie to chyba dwóch :) Musze ocieplić część domu i otynkować cały. (Czy jest to możliwe jeszcze przed zimą?) Drugą ekipa jest mi potrzebna do ocieplenia i wykończenia piętra domu (ścianki,gładzie i regipsy). Czy możecie kogos polecić, okolice Wrocławia. Aha, będę potrzebował rachunków. Dziękuję z góry. :)
    • Powoli przymierzam sie do budowy domu, cos nieduzego, niedrogiego, co łatwo bedzie pozniej utrzymac, ale z drugiej strony praktycznego. Dlatego zalezy mi na chociaz małej piwnicy (pod garazem) Z tego co sie jednak orientowalem to podobno czesciowe podpiwniczenie jest dosc ryzykowne (np problemy z ciagloscia izolacji) i prawidlowe wykonanie niełatwe. Prosze o opinie osob wykonujacych czy posiadajacych taki dom z czesciowym podpiwniczeniem. Czy faktycznie jest to duzy kłopot? W...
    • Potrzebuję jakieś namiary na dobrego cykliniarza i lakiernika. Będę musiała wycyklinować i polakierować mozaikę dębową. Ile te usługi kosztują? Proszę Was o jakiś informacje. Pozdrawiam Irka
    • Witam serdecznie, Czy orientuje się kotś czy przystępując do remontu starej konstrukcji dachu wymagane jest pozwolenie na budowę,bądź jakieś inne pozwolenie?? Czy zmieniająć konstrukcję oraz kształt bryły dachu musze dokonywac zmian w projekcie budynku któy stoi już prawie 40 lat?? Może ktoś orientuje się jak wygląda kwestia zwrotów prze unię jeżeli na dachu znajdują się płyty azbestowe? Bede wdzieczny za jakiekolwiek informacje serdecznie pozdrawiam
    • kupilam wylacznik do swiatla i nie umiem go zamontowac !! Poprzedni byl stary i co za tym idzie, prosty w montazu a ten to nawet nie wiem w ktore miejsce wsadzic przewody...Mam cicha nadzieje, ze ktos to potrafi mi wytlumaczyc Wylacznik jest firmy Onninen .Ze sciany wychodza dwa podwojne przewody.Na jednym z podwojnych jest +....przynajmniej tak pokazuje probowka
    • Pytam, ponieważ totalnie nie mam kogo a na radę mojego glazurnika nie mogę liczyć. Chodzi o to, że położyl płytki na podłodze,również w miejscu w którym ma być i teraz nie wiem czy najpierw powinien położyć fugę na całej powierzchni tych płytek, czy też na płytkach pod wanną fugi być nie musi (według glazurnika, pełni ona tylko funkcję ozdobną- a ja po prostu nie wiem). Tak więc doradźcie proszę, czy fuga nie pełni również funkcji uszczelniacza, żeby woda nie wdała się pod płytk...
    • witam poszukuje kogos kto by osadził na nowo kabine prysznicową. Po okresie dwóch lat uzytkowania zaczeło cos z pod niej wypływac, wiec prawdopodobnie poprzedni ''fachowcy'' co mi spieprzyli! pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się