Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      potrzebny

potrzebny

(113 wyniki)
    • gdy jest zarządca? znalazłam właśnie zapis w mojej umowie o sprawowanie zarządu zapis, który głosi, że zarząd wykonuje swoje czynności bezpośrednio, a czynności zwykłego zarządu może zlecić osobom trzecim fizycznym lub prawnym na podstawie umowy zawieranej przez zarząd samodzielnie. Kolejny punkt umowy głosi, że nadzór nad wykonaniem umowy o administrowanie należy do zarządu. Dodam tylko, że zarząd został powierzony w akcie notarialnej spółce, która zajmuje się administrowaniem budy...
    • Dzień dobry W naszej wspólnocie mieszkaniowej mamy kilku dłużników. Firma zarządzająca naszą nieruchomością w ramach swojego wynagrodzenia zleca czynności windykacyjne (upomnienia dłużników + kierowanie spraw do sądu) radcy prawnemu w ramach umowy zlecenia. Radca prawny reprezentuje naszą wspólnotę w sądzie. Zapada wyrok, po czym dłużnik spłaca Wspólnocie należność główną wraz z odsetkami. O swoją zapłatę (koszty zastępstwa procesowego) upomina się jednka również radca prawny. Dłużnik ma wię...
    • Mam gorącą prośbe o wyjaśnienie następującej sytuacji.Mieszkam w bloku własnościowym zamieszkanym przez 8 rodzin.W owym bloku mieszka 2 dzieci.Jest to nowy blok, osadzowny krzewami itp."Zapomniano" jedynie w projekcie o placu zabaw.W tym roku złożyłyśmy do spółdzielni podanie o zorganizowanie placu zabaw. I tutaj się zaczęło...Protest pozostałych mieszkańców- plac zabaw niepotrzebny!!!Muszę przyznać im rację - jak ma się 50 czy 60 lat to faktycznie obiekt zbyteczny. Mam pytanie czy do ...
    • Witam. Mam pytanie. Ostatnio przeczytałem, że zarządca wybrany w drodze art 18. uowl musi mieć dane przez wspólnotę pełnomocnictwa do zawierania umów, np. z fimami sprzątającymi, konserwatorami itd. Czy to prawda? Jeśli w akcie notarialnym powołującym zarządcę nie ma takiego zapisu, a później wspólnota nie uchwaliła tego, to czy takie czynności powinny być w drodze uchwały? Myślałem zawsze, że wybór na podstawie art. 18 z automatu upoważnia do zawierania umów z usługodawcami, ja...
    • Bardzo proszę o odpowiedz czy zarząd musi dostac zgodę Wspólnoty na podpisanie umowy z dostawcą usług telekomunikacyjnych(nr. Aster City). Jest to umowa współpracy pozwalająca na zbudowanie sieci w budynku. Mieszkańcy już sami bedą podejmować decyzje, czy chcą mieć kablówkę w mieszkaniu, czy nie (co jest oczywiste). Poprostu chodzi o to czy jest to czynność przekraczająca zwykły zarząd? Dziękuje za odpowiedzi.
    • Witam mam pytanie chociaz jestem niejako po przeciwnej stronie Wspolnoty chociaz do niej naleze.Otoz nabylem ostatnio lokal uzytkowy mieszczacy sie na parterze wspolnoty mieszkaniowej.Kamiennica znajduje sie w czesci gasrtonomicznej miasta,w ktorej sa restauracje,puby, kawiarnie,zewnetrzne ogrodki tzw,piwne,.Mam pytanie prowadze powazne rozmowy z solidnym i znanym kontrahentem z branzy gastronomicznej ,ktory niestety posiada w swojej ofercie rowniez napoje alkoholowe.Wspolnota nie...
    • Witam Na zebraniu wspólnoty uchwalono roczny plan remontów ( co i za ile będzie wyremontowane). Czy potrzebne są jeszcze osobne uchwały( malowanie i wymiana pionu wod-kan). Według mnie nie, skoro już raz podjęto uchwałę co będzie robione i ile to będzie kosztować,to po co drugi raz, ale może się mylę.
    • Witam, Czy ktoś z osób zajmujących się księgowością wspólnot może mi powiedzieć, czy oświadczenie o poniesieniu kosztów związanych z zakupami środków czystości, na które zgubiłem paragony może być wystarczające do rozliczenia wydatków i akceptowane przez urząd skarbowy podczas kontroli?
    • Zdania będą oczywiście podzielone ,wiadomo firmy zarządzające i sami zarządcy powiedzą głośno że TAK ,przecież to ich chleb.W niektórych przypadkach sami mieszkańcy widząc nieudolność swych zarzadów zaproponują podpisanie umowy z zarządcą nieruchomości , z kolei niektóre zarzady ,szczególnie w dużych wspólnotach dla pomocy zatrudniają sobie zarzadcę . Moje zdanie jest takie ,że albo wspólnota wybiera sobie taki zarząd który potrafi w stu procentach zarządzać wspólnotą i jest zar...
    • Chcemy zakupić kosiarkę- czy potrzeba na to podjąć uchwałę, jeśli tak to wyszczególniać jaka to ma być kosiarka(spalinowa czy elektryczna)?. Pozdrawiam jafrodo
    • Witam. Czy można przyjąć i wynika to z zapisów ustawowych UWL np. art. 30 pkt. 1a.ust.3, że głosowanie w tej sprawie jest czynnością wykraczającą poza tak zwany zwykły zarząd?. Jeżeli tak to czy potrzebne jest pełnomocnikowi pełnomocnictwo rodzajowe?
    • Mała wspólnota. Właściciel lokalu na strychu nielegalnie wkuł się w mój komin. Doszło do pożaru i interwencji straży pożarnej. W następstwie tego zdarzenia spółdzielnia kominiarska sprawdziła szczelność komina. Okazało się, że jest nieszczelny. Otrzymałam ustny zakaz palenia w piecu. Zarządca nieruchomości dostał protokół pokontrolny i odmawia mi usunięcia nieprawidłowości powołując się na to, że pozostali właściciele się na to nie zgadzają. Twierdzą, że muszę zrobić to we własnym zakre...
    • rozliczenie naszej wspolnoty za rok 2003 wykazało niedoplate na sume około 20000 zł. przekroczylismy zakladany plan gospodarczy( duze zuzycie pradu,wody) chcielismy podjac decyzje zgodnie z art.17 UWL o splacie tej kwoty rozłożonej w ratach. pytanie: - czy jako zarzad moglismy podjac uchwałe o spłacie tego zadluzenia w ramach zwykłego zarzadu ? czy jest potrzebna uchwała całej wspólnoty ? - czy rozliczenie tej niedoplaty mozemy przełożyc na nastepny rok ?, w jakiej formie podją...
    • W przypadku, w którym wynikiem przeprowadzonych inwestycji termomodernizacji jest trwałe zajęcie gruntu Miasta, stawka rocznego czynszu ustalana jest jako: - 1% iloczynu powierzchni zajętej w wyniku tej inwestycji i aktualnej średniej ceny 1m 2 gruntu ustalonej przez Prezydenta dla tej części Miasta, dla celów mieszkaniowych, - 3% iloczynu powierzchni zajętej w wyniku tej inwestycji i aktualnej średniej ceny 1m 2 gruntu ustalonej przez Prezydenta d...
    • Witam serdecznie jesteśmy dużą Wspólnotą Mieszkaniową 40 lokali w tym 2 Urzędu Miasta, 38 własnościowych i mam pytanie odnośnie zaskarżenia uchwały.Sprawa ma się następująco: Chodzi o zmiane Zarządcy na ''nowego'' , a wypowiedzenie umowy ''staremu zarządcy''. Umowa była wypowiedziana w obowiązującym 3 miesięcznym okresie ,odbyło się zebranie Wspólnoty Mieszkaniowej gdzie została podjęta decyzja uchwałą w drodze indywidualnego zbierania podpisów o zmianie zarządcy.Za zmianą głosowało 78 % c...
    • Witam. Chciałem się dowiedzieć czy we wspólnocie jest NIEZBĘDNY zarządca licencjonowany? Jeżeli NIE to bardzo proszę osoby znające temat podały również podstawę prawną na podstawie, której się opierają. I odwrotnie, jeżeli TAK. Dziękuję za komentarze. Pozdrawiam Jaq
    • witam! jestem swiezym czlonkiem wspolnoty (9 lokali). odziedziczylem lokal na parterze po dziadkach. z tego co juz zdazylem sie zorientowac wlasciciele lokali w wiekszosci nie palaja do siebie specjalna sympatia, ktos tam nawet z kims ciaga sie po sadach. atmosfera ciezka , jedno drugiemu zazdrosci . chcialbym przekwalifikowac swoj lokal na uzytek (handel i uslugi) , mieszkam gdzie indziej. lokal nie wymaga prac budowlanych wiec chyba nie potrzebuje zgody wspolnoty ....... tak ...
    • Byc może od kogoś otrzymam wskazówkę (na co liczę:) - szukałam podobnego problemu na forum, ale bezskutecznie; chcemy w nowo zakupionym mieszkanku wyburzyć "kawałek" ścianki działowej (dł ok 1 m), dzielącej pokój z przedpokojem; Blok - wspónota mieszkaniowa, zarzadza Admnistracja; a teraz pytanie - czy potrzebna jest specjalna zgoda? Jeżeli tak - zgoda administracji (zarządcy)czy wspólnoty? Czy potrzebne jest jakieś specjalne pismo? Będę wdzięczna za wskazówki :)
    • administrator naszego bloku "przesunal 30groszy z c.o. na f.remntowy. uchala na f.r. jest ale czy na zmiejszenie (czy tez zwiekszenie) zaliczki na c.o. potrzebna jest takze uchwala czy media administrator moze zmieniac bez uchwaly wlascicieli?
    • Czy te dwa pojęcia są tożsame? Mając na uwadze [i]art. 1 ust 1 UoWL[/i] określający zakres działania wspólnoty, oraz ustalenia k.c. m.in. [i]Prawo do rozporządzania rzeczą polega na możności swobodnego dokonywania czynności prawnych, skutkiem których jest wyzbycie się własności, np. sprzedanie lub podarowanie rzeczy, albo obciążenie rzeczy ograniczonym prawem rzeczowym, np. ustanowienie hipoteki na nieruchomości.[/i] - czy do rozporządzenia rzeczą (nieruchomością) wspólną wyst...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się