Forum Na emigracji Matki Polki w UK
ZMIEŃ
      potrzebny

potrzebny

(62 wyniki)
    • Dziewczyny moze Wy pomozecie bo szukam informacji i nic nie moge znalezc na ten temat.W czwartek zamierzamy jechac do konsulatu w Londynie zeby wyrobic paszporty dla synow-drugi dla starszaka(2,5 roku) i pierwszy dla mlodszego(14 mcy).Wydawalo mi sie,ze mam wszystkie potrzebne dokumenty,w tym polskie akty urodzenia a tymczasem znajoma mi mowi,ze starszak moze miec problemy bo nie jest zameldowany w PL?Zadne z nich nie jest zameldowane(to oczywiste dla mnie skoro mieszkamy tutaj),ja rowniez ni...
    • Kobiety, potrzebuje rady na dzisiaj. Chodzi o to, ze musimy sie jeszcze dzisiaj zdecydowac co do wynajmu mieszkania. Problem w tym, ze do mieszkania prowadza wysokie/strome schody, a syn 2,5 r nie jest "obyty" ze schodami. Landlord od razu zaznaczyl, ze montowania czegos z dziurami w scianie/futrynie odpada. Znalazlam w argosie cos takiego: www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/3767618.htm#pdpFullProductInformation i pytanie: czy to pressure fit naprawde dziala? czy 2-3 latek nie ...
    • Potrzebuję pomocy! Byłam w Polsce i zaszłam do dentysty. Okazało się, że mam dziurę w zębie. Swoją pierwszą w życiu. Dentysta dobry, rodzina leczy się u niego parenaście lat, zresztą dobry sąsiad. Ale jak na złość! wróciłam do Londka i po jakimś czasie a dokładnie od wczoraj mój ząb mnie poprostu ....... strasznie boli!!! Nie mam pojęcia gdzie iść. Jak to jest z dentysatmi. czy na nhs za free czy prywatnie lepiej. Proszę pomóżcie. Może jakieś namiary na dentyste macie? coś cokolwiek! dzisia...
    • stało się... znalazłam kota, pojechałam przywiozłam no i zaczyna się... pan twierdził że kot ur w połowie kwietnia ale... kot nie umie sam jeść, żwirek z kuwety zaczął jeść jak go wsadziłam po przyjeździe do domu... dalam ok 20ml mleka laciatego strzykawką - jakoś w bólach poszło... więc cos mi się zdaje że ten kot jest duzzzo mlodszy-choć doświadczenia i pewności nie mam i teraz mam kilka pytań do Was doświadczone posiadaczki kotów -jak długo będę musiała karmic tego kota strzykawką? i...
    • tak sie wlasnie zastanawiam czy mojemu dziecku potrzebny bedzie polski paszport?/ Czy bez paszportu nie bedzie obywatelka polski czy bedzie.. Zrobilismy brytyjski bo tani i wysylany poczta , przyszedl po tygodniu a po polski trzeba z dzieckiem jechac do Londynu , stac w kolejkach etc.. wiec nie wiem . Chcialabym,zeby miala tez obywatelstwo polskie , ale w zasadzie paszport mi nie potrzebny..
    • Bardzo prosze doswiadczone mamy o informacje w co powinnam wyposazyc synka do przedszkola. Chodzi mi o taki niezbednik typu szczoteczka do zebow, pantofle itp. Nie mam pojecia co jest wymagane lub co moze okazac sie przydatne dla malucha w przedszkolu. Dodam ze synek ma 3 latka i bedzie spedzal w nursery 5 godzin (8-13) 3x w tygodniu. Pozdrawiam!!
    • Trochę zaczęłam się stresować, jak zaczęłam szukać skróconego odpisu aktu urodzenia, który jest potrzebny do wydania kolejnego paszportu dla małęgo. Nie mogę go znaleźć....... Wiecie może, czy w PL babcia dziecka może poprosić w UM o wydanie kopii aktu urodzenia? Czy przy okazji może również zawnioskować o wydanie numeru PESEL, który jest niezbędny do paszportu 5-letniego? W konsulacie chyba jest wymagane zabukowanie osobnej wizyty odnośnie numeru PESEL...? Ale stres....
    • Dziewczyny, przymierzalam w weekend sukienke French Connection w outlecie w Portsmouth. W rozmiar 8 nie weszlam, 12 za duze, wiec 10 bedzie w sam raz, ale nie mieli :-( Kiecka zielona (postaram sie wstawic zdjecie jakie znalazlam na ebay, ale nie ten rozmiar), strapless, z paskiem w tym samym kolorze, z plastikowym czarnym kolkiem jaka sprzaczka. Cena £26 czy £29 (nie pamietam dokladnie). Musze miec te sukienke. Pomozcie! Grzebie w necie i nie moge znalesc :-( Moze ktoras z Was ja m...
    • Witam mam takie zapytanie jakie papiery są mi potrzebne i gdzie się z tym zwrócić aby pójść do specjalisty lekarza w Polsce. Jak byłam ostatnio w Polsce to nie każda placówka akceptowała moja European Health Insurance Card a tylko to posiadam i musiałam płacić za leczenie dziecka. A jak poszłam do swojej przechodni w UK żeby mi jakiś dokument wydali ze jesteśmy ubezpieczeni to oni stwierdzili ze nic o czymś takim nie słyszeli a w Polsce wymagają . Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Anita
    • Wczoraj kupilam rodzicom bilety na maj. Czy poza tym ze wydrukuje bilet musze jeszcze ich odprawic on line czy nie jest to konieczne?
    • Drogie mamy, Potrzebujemy wszelkich praktycznych porad, ktore mozecie udzielic mlodym mamom oraz tym dopiero spodziewajacym sie dziecka na Wyspach. Wszystko na temat ciazy, porodu, szpitali, pierwszych miesiecy dziecka czy tez formalnosci. Nasz tygodnik Panorama rusza 10 wrzesnia z 12 odcinkowym poradnikiem dla polskich mam mieszkajacych w Wieliej Brytanii, w ktorym rowniez chcielibysmy zamiescic rady uzielane przez inne mamy. Wiecej o tym projekcie tutaj: www.panorama24.co.uk/...
    • pytam, gdzie się da, więc i tu też: niedługo będzie nasza 10 rocznica ślubu, wypadałoby mojemu mężowi jakiś prezent kupić, a ja nie mam zupełnie żadnego pomysłu.. macie jakieś pomysły?
    • Jaki jest polski odpowiednik i skąd go wziąć? Potrzebny do ślubu w Registration Office.
    • Czesc! Jestem na 3-letnim stypendium w UK, fundowanym przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i Uniwersytet w Surrey (Guildford). Pisze doktorat o akwizycji jezyka przez polsko-angielskie dzieci, a dokladniej o ktorejs z dziedzin morfologicznych, np. rodzaj, przypadek itd. Poszukuje dzieci, wychowywanych w rodzinach dwujezycznych, gdzie jeden z rodzicow jest Polakiem/Polka, a drugi Anglikiem/Angielka. Dla ulatwienia, podam wszystkie niezbedne informacje w oddzielnych kategoriach: :...
    • cześć! czy ktoś zechciał by mi pomóc poznać zwroty medyczne potrzebne przy porodzie, wolałabym obyć się bez tłumacza ale w miare mozliwość rozumieć o czym mowa. kilka słowek ; skurcze, rozwarcie,szyjka macicy, znieczulenie, lewatywa, nacięcie porodowe, monitorowanie tętna dziecka,stan dziecka,waga dziecka , wzrost dziecka,polożnik, szczepienie, pediatra-neoantolog, kroplówka, cewnik, szwy po nacięciu, trudnośc w oddychaniu, bóle parte, zwrot: zaczęłam rodzić, akcja porodowa. i...
    • Wiem ze to temat tysiąc razy poruszany. Ale nie jestem pewna i szukam ale tego jakos nie jestem pewna. Zależy żeby jak najszybciej dostac child benefit i child tax credit. Mój mąż ma inssurance number, on pracuje, wszystkie papiery są na niego. Mi początkowo mówiono że nie jest mi potrzebny, że nawet moge miec problemy ze nie pracuje. Obecnie jestem w ciązy, mam jedno dziecko 2 letnie. I zdobycie inssurance teraz troche zajmie a musze juz wysylac papiery. I właśnie nie wiem czy jak zo...
    • parasol(4)

dobrej jakosci pilnie poszukiwany. Gdzie kupie?
    • Pilnie potrzebuję kupić taką poduszkę do kąpieli dla mojego ciężkiego już szkraba.Od jakiegoś czasu kąpie go już w wannie ale nie mam siły go tak trzymać bo wysiada mi kregosłup.Wiem że gdzieś są takie specjalne poduszki do kąpieli które mocuje się pod paszkami i zapina z przodu.Chronią one główkę dziecka przed zanurzeniem i ułatwiają kąpiel.Może któraś z Was wie gdzie mogę taką kupić,bo szukałam chyba wszędzie.Dodam tylko ,że na "ebay-u" takiej nie ma.Ja nie mogę czekać aż się pojawi ...
    • Normalnie się załamię za chwilę :(( Mój syn nosi aparat ortodontyczny założony 2 lata temu w Polsce. W grudniu pękła sprężynka - pojechalismy do Polski i wszystko grało. Dzisiaj znowu pękła sprężyna...Drut na wierzchu...Nie mogę co dwa miesiące latać do kraju z powodu aparatu ortodontycznego...Byłam u najbliższego ortodonty i dowiedziałam się, że nie zajmą się moim dzieckiem (!) bo aparat nie został założony u nich - to po pierwsze - a po wtóre - klamry, czy jak to się tam nazyw...
    • Witajcie Jestem mama 18 miesiecznego chlopczyka od 3 tygodni zaczelismy posylac go do przedszkola na 2 sesje w tygodniu czyli 2 razy po 5 godzin. (Do tej pory byl albo ze mna albo z tata w domu) Na poczatku czyli pierwszy tydzien bylo w miare... poplakal i nie chcial sie rozstac ale nie bylo tragedi ale poprzedni tydzien byl masakra i dzisiaj to somo wpada w histerie jakiej jeszcze u niego nie znalismy... Zdecydowalismy sie na przedszkole tylko po to zeby troszke oswoil sie z...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się