Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      prywatne

prywatne

(117 wyników)
    • Proszę o pomoc. Muszę znaleść ubezpieczenie mojemu partnerowi. Prywatne oferują bardzo zróżnicowany zakres usług.Ceny wahają się od 50 zł do 500zł za miesiąc.Każda firma ma oczywiście rozpiske co wchodzi w skład,tylko ja niebardzo wiem co jest mniej ważne,a co bardziej. Myślałam również nad NFZ,ale tam nie ma ani słowa o zakresie świadczeń. Udzielcie prosze,jakiejś cennej rady.
    • W przyszłym roku mój dzieć pójdzie do szkoły - mam niestety dylemat z wyborem szkoły. Rozważam prywatną SP, z zapłatą czesnego nie będę miała problemu ALE czy niepubliczna placówka faktycznie jest lepsza od "zwykłej" podstawówki? Plusem są na pewno mniejsze klasy, ciekawe zajęcia w czasie świetlicowym, zindywidualizowane podejście do ucznia. Ale jest też większe ryzyko znalezienia się w towarzystwie, gdzie pieniądz może wszystko :( Jakie są wasze przemyślenia?
    • Możecie napisać ile płacicie i które placówki obejmuje ? Chodzi o moich rodziców - emerytów. Wiadomo, że najkorzystniejsze są pakiety wykupowane przez pracodawców a co z seniorami ? Ja mam pakiet w PZU, płacę ok. 40 zł i mam dostęp do placówek Medycyny Rodzinnej i LUX MED.
    • Dlaczego? skoro dzieki panstwowej macie tylko uzeranie sie z personelem i kolejki? ja jestem za prywatnym ubezpieczeniem i koszyku swiadczen.
    • Tablice z taką informacją widuję ostatnio wracając z pracy. Stoi sobie na środku ścieżki przez zarośniętą łąkę. Z jednej strony rozumiem prawo własności, z drugiej ta ścieżka tam była od zawsze i tak naprawdę nie rozumiem co komu przeszkadza że ktoś inny przejdzie tą ścieżką na spacer do lasu. W centrum miasta natomiast kobita ogrodziła sobie kawałek chodnika, na której dodatkowo stoi słup z okablowaniem elektrycznym i telekomunikacyjnym. Nie dość że piesi nie mogą przejść to jeszcze telemo...
    • Byłabym sporo ubawiona pewnym paradoksem, gdyby nie fakt, że dotyka on moją rodzinę. Ale po kolei. Dzieci 5-letnie z rocznika 2006 obowiązkowo odbywają roczne przygotowanie przedszkolne. Jako, że moja córka nie chodziła do przedsz. publicznego przez poprzednie 2 lata i nie realizowała w pełni programu MEN, mam do wyboru: - miejsce w grupie 5-latków w przedsz. publicznym: prawie nierealne, bo przechodzą całe grupy - miejsce w szk. publicznej obwodowej lub mojego wyboru - miejsce w szkole ...
    • Tak w lekkim nawiązaniu do gigantycznych wydatków kubka na dziecko - ile bylibyście w stanie wydać na prywatną edukację dziecka tzn. jaka kwota miesięczna byłaby dla was akceptowalna za szkołę/przedszkole? Czy czesne 900 zł to norma, mało czy dużo?
    • adres? Ostatnio na moim adresie prywatnym, nie gazetowym dostalam maile od "dziennikarki", ktora proponowala mi udzial w programie. Nie rozumiem tylko jak dotarla do mojego prywatnego adresu , w ktorym jest moje imie i nazwisko i ,ktorego na pewno nie podawalam na forum publicznym .Czy moze , ktorejs z Was sie to zdarzylo .Rejestrujac sie o ile sobie przypominam prawdopodobnie podalam gazecie moj adres emailowy prywatny ale uwazam ,ze powinnien byc on zastrzezony,a tu taka niespo...
    • Zainspirowana wątkiem o zapisaniu dziecka na listę chętnych 3 lata wcześniej Myślicie, że tylko w takich prywatnych elitarnych szkołach dzieci mają szansę na dobry start w dorosłe życie? Rejonowa podstawówka zmniejsza ich szanę na dobre studia i satysfakconujące zycie zawodowe? Pytam zupełnie bez złośliwości Moje dzieciaki nie mają raczej szansy na taką podstawówkę i nie chodzi o piniądze tylko o to, że mieszkamy w małej miejscowości i tu takich szkół po prostu nie ma. Jest ki...
    • Pogadajmy autorefleksyjnie :-) O naszych mitach. Obserwujecie je u siebie i/lub u innych? Prywatne wcale nie muszą oznaczać niegrupowych. Mogą to być uwewnętrznione mity grupowe. Udało się Wam przekroczyć jakiś własny mit? Rozbić go? Jesli tak, to czy bolesne to było? Jak się z tym uporaliście? Na "świadomo"? Ta świadomość była już w trakcie proces, czy zyskaliście ją "po"? Jak na nie dziś patrzycie? Wydają się Wam śmieszne? Może żenujące? Dziecinne? Może po prostu "były i już ich nie ...
    • Ja chadzam do prywatnego. Jak do tej pory - nie narzekam. A Wy? Przetestowałyście obie formy ich działalności, czy byłyście od razu zdecydowane na którąś z nich? IMO generalizowanie, że gin prywatny jest zawsze lepszy od tego przyjmującego w ramach usług NFZ, to zbytnie uogólnienie, ale coś w tym chyba jest...
    • czy lekarz w swojej prywatnej praktyce czy jak to sie nazywa moze wypisywac recepty na p ?
    • A raczej połowa drogi... Mam syna, lat 4,5, alergik, do tego Zespół Aspergera. Od połowy grudnia jest chory, tydzień, dwa w przedszkolu, tydzień w domu. Chodziliśmy do prywatnej przychodni na abonament. Różni lekarze, zalecenia zawsze te same: flavamed, woda do nosa, kąpać w soli bocheńskiej/ morskiej. Dwukrotnie usłyszeliśmy, że młody ma powiekszony migdał, ale to norma przy infekcji. Nigdy nie zalecano nam kontroli. Po którejś tam infekcji wybrałam sie prywatnie do alergolog, która prow...
    • Chciałam zapytać, ja to u Was wygląda? Kiedy chodzę do jakiejś większej ( w sensie sieciowej) przychodni lekarskiej prywatnie to zawsze mam wystawiony rachunek za wizytę i ew. dodatkowe badania. Ale gdy chodzę prywatnie do mniejszych gabinetów to lekarz nie zająknie się nawet o wystawienie mi rachunku. Ostatnio mam sporo wizyt u stomatologa, który ma także podpisaną umowę z NFZ, ale ja chodzę do niego prywatnie. I mimo, że całkiem sporo płacę ( skomplikowane zabiegi) to jeszcze ani razu...
    • JAk myślicie a może jakie macie doświadczenia prowadzenia ciązy przez ginekolog Prywatnego lub państowego. Narazie chodzę do państowej doktorki i jestem zadowolona ale cały czas się zastanawim bo jak zajdę w ciązy to gdzie iśc? do
    • jak w temacie, mieszkam na wsi, jest 1 szkoła ale ma bardzo słaby poziom nauczania , zero zajęć pozalekcyjnych, brak świetlicy ,czyli musi być ktoś w domu aby odbierał dziecko,do miasta (15 km)jeżdzimy codziennie do pracy, a popołudniami jeszcze z córcią na tańce, i angielski, wiec zastanawiam się ile kosztuje włąsnie taka prywatna podstawówka (córka idzie do 1 klasy) frania
    • dziewczyny, na co byscie sie zdecydowaly,ja od stycznia wracam do pracy a moj synus nie ma jeszcze zorganizowanej opieki.Nie mam pojecia jak znalezsc dobra opiekunke-w Poznaniu,a nie wiem tez czy prywatny zlobek to dobry pomysl,czekam na Wasze rady. A moze sa tu jakies osoby z Poznania z Polanki ktore sa chetne do zajecia sie slodkim chlopczykiem
    • Zainspirowałam się jednym z wątków, ale bardzo proszę nie myśleć, że mam coś do autorki tamtego wątku. Po prostu coś mi się skojarzyło. Proszę odpowiedzcie poważnie. Czesne w tamtej przykładowej podstwówce jest faktycznie wysokie, około 1000 zł. Jaki według was dochód powinna mieć 4 osobowa rodzina, aby móc sobie pozwolić na naukę jednego dziecka? Jak już pisałam gdzieś, my mamy dochód prawie 8000 zł i moim zdaniem absolutnie nie byłoby nas stać na to aby tyle wydawać przez 6 ...
    • Zamierzam wykupic, bo z tego co piszecie leczenie panstwowo w Polsce jest hardcorowe, a ja nie chce tak. Ktos z was korzysta z takowego? Jak to dziala? Jakie opinie, jaka firme mozecie polecic? Jesli to juz bylo niedawno to sorki :-/ Pokazcie gdzie. Szukalam ale znalazlam tylko tematy sprzed stu lat.
    • jakiekolwiek na gazecie, bo nie wiem co się stało?? nie mogę wejsc na żadne w których biorę udział i zniknęły mi tez z ustawień. możecie sprawdzić??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się