Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      prywatne

prywatne

(48 wyników)
    • W trakcie remontu w prywatnym lokalu usługowym doszło do awarii domofonu i jednej lampy z oświetlenia zewnętrznego budynku. Administrator sugeruje, że przyczyną tej awarii były prace remontowe w lokalu, doszło jego zdaniem do uszkodzenia kabli doprowadzających napięcie. Czy przewody zasilające elementy wspólne budynku mogą być bez zgody przyszłego właściciela prowadzone przez czyjaś prywatną własność. Czy administrator ma prawo grozić mi obciążeniem kosztami naprawy, jeżeli sam nie znajdę i n...
    • [b]Prywatny adres zarządcy w Internecie to za wiele[/b] Renata Krupa-Dąbrowska 13-10-2009, ostatnia aktualizacja 13-10-2009 06:51 ---------------------------------------------------------------- Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol). www.sn.pl/orzecznictwo/index.html wyroki sądowe - www.ebos.pl/
    • witam! jestem współwłaścicielem kamienicy - mam 1/9 udziałów. Reszta współwłaścicieli to rodzina - niestety. Administracją domu zajmuje się od 15 lat kobita, która po raz pierwszy zwołała zebranie, gdzie mają być podejmowane uchwały. Ponieważ większości współwłaścicieli nie będzie - na 9 osób będzie prawdopodobnie 4 - mam pytanie czy podejmowane uchwały będą ważne w związku z tym. Po drugie, moim zdaniem z administratorką należałoby się pożegnać, bo przez ten okres nigdy nie informowa...
    • spotkałam się ostatnio z opinia straży miejskiej, że teren wspólnoty nie jest miejscem publicznym , więc straż ma ograniczona możliwość interwencji gdy ktoś n.p. pije piwo na trawniku. Czy macie Państwo jakies doświadczenia w tym względzie? Jest to dla mnie istotne, bowiem zostały ustawione ławki na zieleńcu, jedyne w promieniu 10 km i jeżeli pewne osoby zrobia tutaj bar pod chmurką to czarno widzę. A obok urządzamy ogrodzony plac zabaw. Czy wiec warto zagospodarowywać teren pr...
    • Witam. :O) Mam zamiar kupić mieszkanie z ogródkiem. Jest to kilka budynków, 3-kondygnacyjnych, w każdym po 4 mieszkania. I teraz... Do mieszkań na parterze przylegają ogródki, które formalnie i notarialnie będą własnością wspólnoty = wszyscy mają prawo użytkowania. Ale... Mieszkańcy mieszkań, do których nie przylegają ogródki (1 i 2 piętro) mają podpisać oświadczenie przy zakupie mieszkania, że zrzekają się prawa użytkowania ogródków przydzielonych do mieszkań na parterze. W ten...
    • Witam, członek Zarządu udostępnia prywatna drukarkę na rzecz Wspólnoty. Nie sporządzono na tę okolicznośc żadnej umowy. Faktury za toner są wystawiane na Wspólnotę. Czy nie rodzi to jakiegoś obowiązku podatkowego dla Zarządu ? Jak poprawnie to rozwiąza, by w razie czego nie okazało się, że Wspólnota nie może tego zaliczyc do kosztów, albo czło0nek Zarządu musi odprowadzić od tego podatek? Z gółry dziękuję za odpowiedz.
    • Witam, mieszkam w bloku który kiedyś był własnością zakładu pracy, obecnie zarządza nim prywatna fimra - ale nie spółdzielnia. W nazwie firmy widnieje raczej napis AGENCJA MIENIA. Nie wiem czy wówczas prawo do wykupu naszego mieszkania zakładowego jest takie samo jak do mieszkania zakładowego którego teraz właścicielem jest spółdzielnia. Kilku mieszkańców wykupiło już mieszkania kilka lat temu a teraz zarządca powiedział mi że nasz blok nie jest przekazany do wykupu i mam czeka...
    • Witam, mamy małą wspólnotę (5 lokali), zarządzaną przez zakład budżetowy (gmina nie ma udziałów, wszystkie mieszkania są prywatne) Zarządca twierdzi, że na wszelkie roboty w cześciach wspólnych, typu wymiana instalacji elektrycznej na klatce, montaż drzwi wejściowych, domofonu, umowa na odbiór śmieci itp. muszą rozpisywać przetargi. Na które to przetargi nikt się nie stawia, w związku z czym dostajemy pisemko "niestety nie mogliśmy znaleźć wykonawcy..." albo zgłaszający wystawi...
    • Witam Szanownych Ekspertów i Forumowiczów i proszę o poradę. Kupiłem intrygujące mieszkanie, w którym znajduje się (o dziwo!) pod podłogą w jednym pomieszczeniu główny wodomierz i zawór główny wody dla całej kamienicy. Istnienie tegoż w mieszkaniu było mi znane, jak też to że poprzedni właściciel złożył wniosek o jego przeniesienie. Nie jest jednak opisana obecność tego elementu instalacji w księdze wieczystej, nie jest obecne na rysunkach (rzucie) załączonym do starszego aktu notarialn...
    • Czy właściciel budynku który stoi na wspólnej działce z budynkiem wspólnoty ( działka jest po obrysie budynków),jest zobowiązany do płacenia zaliczki na czynsz do wspólnoty zaznaczam że są to dwa odrębne budynki z odrębnymi dachami przylegające do siebie.
    • Witam Czy zebranie wlascicieli wspolnoty mieszkaniowej moze zdecydowac o tym, ze wykonywany bedzie remont kilku balkonow, a koszty remontu pokryja wlasciciele 3 lokali, do ktorych te balkony sa przylepione (od zewnatrz budynku). Mam akurat taka sytuacje. Nadmienie, ze nie zostal ze mna ustalony zakres remontu (a zrobili wszystko, co sie tylko dalo), nie odbierano poszczegolnych etapow robot (takich, ktore zostaly przykryte), nie uczestniczylem (podpisem) w komisji odbierajacej...
    • Chcielibyśmy wykupić od prywatnego właściciela ( osoby nie będącej członkiem WM) miejsce garażowe. Podjęta została uchwała, że może on je sprzedać tylko któremuś z członków. Jeżeli nie zgodzi się na takie rozwiązanie to garaż musi rozebrać. Dodam, że ów garaż ( a raczej garaże ) powstał zanim WM została utworzona. Pozostali właściciele, to członkowie WM. Teren ( działka ) na której stoją te garaże to własność WM. Jaką umowę powinniśmy zawrzeć z właścicielem garażu. I jak w przys...
    • Bardzo prosze o rade.Jestem w Zarzadzi jako wlasciciel i udzielam sie w naszej Wspolnocie Mieszkaniowej spolecznie.Nie pobieram zadnego wynagrodzenia.Ponosze prywatnie koszty [telefony,pisanie roznych powiadomien oraz pism,jazda do zarzadcy itp.]W jaki sposob mozna mi przyznac jakas kwote na pokrycie tych poniesionych prywatnych kosztow.
    • Problem jest taki ,mamy znak "zakaz wjazdu" ,za wyjatkiem mieszkancow i drugi teren prywatny.Parking jest maly ,nie mamy podjetej uchwaly ,a na nasze miejsca wjezdzaja ,goscie mieszkancow itp.Rozmawiajac z dzielnicowym ,powiedzial ,ze na tym znaku "zakaz wjazdu",za wyjatkiem mieszkancow ,musi pisac ulica np Wroclawska3-5.Czy policjant ma racje?
    • Witam. Mieszkam w prywatnej kamienicy tj. właścicielka kamienicy zmarła i jej rodzina toczy w sądzie spór o budynek. Zarządcą jest jej córka i jak dobrze rozumię lokatorzy są wspólnotą mieszkaniową. czy jest możliwość zmienienia zarządcy? Pani ta nie pozwala na założenie wodomierzy i nie pokazuje nam rachunków za wywóz śmieci, wodę i energię elektryczną. ceny wzięte są z kosmosu... np. 12 zł od osoby za wywóz śmieci (pytałam w firmie która odprowadza nieczystości i po rozliczeniu ...
    • W pewnej ze wspólnot mieszkaniowych parkowanie samochodów na cudzych, prywatnych miejscach postojowych stało się zmorą. Samochody te prakują kierowcy pojazdów słuzbowych pewnej instytucji państwowej posiadającej w garażu kilka miejsc postojowych, natomiast kilkanaście samochodów, dysponują więc pilotami i teoretycznie prawm wjazdu do lokalu garazowego. Sęk w tym, że częstokroć w ciagu dnia parkują na miejscach prywatnych. Czy założenie na koło tak zaparkowanego samochodu blokady z ...
    • Jeden z członków zarządu wspólnoty ma firmę sprzątającą, która wykonuje prace porządkowe na terenie wspólnoty. Czy to jest legalne? Druga wątpliwość - w zarządzie są trzy osoby i każda otzrymuje 1000 zł. za swoją "pracę". Czy to przypadkiem trochę nie za dużo?
    • Witam! Chciałbym się dowiedzieć czy ogrodzenie terenu WM i jej oznakowanie napisem TEREN PRYWATNY jest zgodne z Ustawą o własności lokali,może macie inne oznaczenie waszyych WM,chętnie się z nimi zapoznam.
    • Klka pytań dot. C.O. (Przepraszam za powtarzanie tematu, jest na ten temat już kilkanascie postow, ale ja po zapoznaniu się z nimi w dalszym ciagu mam kilka pytan – temat jest dla mnie zupelnie nowy.) Wynajelam niedawno mieszkanie i mam problem z kosztami c.o. , które już na starcie były wysokie, a po ostatnich podwyzkach gazu sa horrendalne. Przygotowuje się do rozmowy z wlascicielem , stad zbieram dane na powyzszy temat Mieszkanie znajduje się w kamienicy prywatnego wlasci...
    • Na początku września deweloper podpisał z prywatną spółką jawną umowę, którą te dwie zawierające strony nazwały Umową o zarządzanie i administrowanie nieruchomością, z datą obowiązywania od początku października. Niezależnie od nazwy umowy, jej treść - a mianowicie zakres obowiązków i praw administratora - wyczerpuje w pełni określenie zarządzania, a nie tylko administrowania. Umowa cywilnoprawna na piśmie, bez formy aktu notarialnego W połowie września urząd wydał zg...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się