mala-muu 14.01.04, 12:37 Oglądacie? Leci w niedziele ok. 10 rano na Dwójce. POdoba się? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edeka5 Re: Rosja - ziemia carów 14.01.04, 13:28 Tak, tylko niestety już drugi raz trafiłam na końcówkę i mam zdecydowane luki w historii. Mam nadzieję, że jeszcze powtórzą. Odpowiedz Link
color Re: Rosja - ziemia carów 14.01.04, 15:38 oj.. o tej porze w niedziele to ja sie przewracam na "trzeci" bok Odpowiedz Link
stary.prochazka Re: Rosja - ziemia carów 14.01.04, 18:23 a ja oglądałem prawie całe i było całkiem fajne(jak na amerykanów, bo jednak jakoś się żżyłem z BBC) i tez chyba ma straszne luki w historii że aż się nie będę przyznawał.Chciałem zadać pytanie jako laik:czy tuż przed tą Katarzyną II która (między innymi)nas rozbierała, była jakaś inna Katarzyna(pierwsza na przykład)? Tam był taki passus o polskiej szlachciance ze Żmudzi, Marcie Sikorowskiej która powiła carowi Piotrowi dwóch synów i kiedy stała się carycą, przybrała imię Katarzyna;chciałem to sobie uściślić, kto był kto. Odpowiedz Link
bartek.m Re: Rosja - ziemia carów 14.01.04, 18:40 Chodzi o Martę Skawrońską, chłopkę litewską, brankę marszałka Szeremietiewa, która potem była kochanką faworyta Piotra I Wielkiego, Aleksandra Mieńszykowa, a w końcu kochanką i żoną cesarza (po przejściu na prawosławie przybrała imię Katarzyna). Po śmierci Piotra I w 1725 roku została ona imperatorową Wszechrosji jako Katarzyna I (1725-1727). Niby tak kochacie Rosję, a nie znacie elementarnych faktów z jej historii, nawet spisu władców. Polecam "Historię Rosji" Ludwika Bazylowa i "Historię Imperium Rosyjskiego" Michaiła Hellera". Odpowiedz Link
stary.prochazka Re: Rosja - ziemia carów 14.01.04, 19:34 dziękuję za odpowiedź, tak właśnie jakoś mi się wydawało.A co znajomości elementarnych faktów z historii narodów różnych;miałbym bardzo duże trudności z ułożeniem w prawidłowej kolejności pocztu królów polskich, zwłaszcza jeśli chodzi o wszelkich Augustów, Kazimierzy i Władysławów. chociaż jest to bardzo ale to bardzo daleka analogia, u George'a Mikesa w "How to be a Brit?" jest taki fajny kawałek obrazujący stosunek Anglików do innych narodów;kłócą się gdzie leży Czechosłowacja.W końcu jeden z nich stwierdza: -Oh, these little islands.Aren't they British? Pozdrawiam Odpowiedz Link
mala-muu Re: Rosja - ziemia carów 14.01.04, 22:15 Pozwolę sobie zaprotestować! Stary Prochazka wcale nie ma obowiązku znać na wyrywki carów rosyjskich i dat ich panowania, ponieważ nie jest ani rusycystą, ani nawet nie uczy się rosyjskiego. Podziwiam jego zainteresowanie kulturą rosyjską i nie wymagam, żeby od razu był specjalistą od historii Rosji. Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Rosja - ziemia carów 15.01.04, 09:25 Co do Marty SkOwrońskiej (nie SkAwronskiej), to niektóre źródła twierdzą, że jej ojciec był szlachcicem chodaczkowym z Suwałk, nie chłopem. Odnosnie matki informacji nigdzie nie znajdowałam. I to jest wg mnie bardziej prawdopodobne, aniżeli wersja chlopskiego pochodzenia Marty Katarzyny de domo Skowrońskiej. No i szkoda, że nie wspomnięliście o jej zacnej córze, teściowej Katarzyny ll, cesarzowej Elżbiecie, ambitnej i sprytnej. To ona jako pierwsza zasiadla na rosyjskim tronie w wyniku przewrotu wojskowego. To ona dobrała żonę swojemu krewnemu Piotrowi lll - właśnie tę panienkę z domu Anhalt-Zerbst, Amalię Zofie itp. urodzoną w Szczecinie. A przed Elzbietą a po Wielkim Piotrze był istny kabaret na rosyjskim tronie. Jak ktos jest zainteresowany chronologią, polecam dodatkowo "Rasputina" Edwarda Radzińskiego (wersja literacka, lecz z dobrymi załącznikami) w polskim tłumaczeniu. Pozdrawiam. Natalia. Odpowiedz Link
lacietis Re: Rosja - ziemia carów 15.01.04, 11:10 natalia_sankowska1 napisała: > Co do Marty SkOwrońskiej (nie SkAwronskiej), to niektóre źródła twierdzą, że > jej ojciec był szlachcicem chodaczkowym z Suwałk, nie chłopem. To bardzo ciekawe co piszesz - bo mi nigdy nie pasowało jej inflanckie pochodzenie [tak gdzieś przeczytałem] i polsko [a juz na pewno słowiańsko] brzmiące nazwisko... Sam serial niezły - jak na Amerykanów, ale nie rzuca na kolana. I czasami przywalą coś bez sensu... Odpowiedz Link
ukryta Re: Rosja - ziemia carów 15.01.04, 19:47 bartek.m napisał: > Niby tak kochacie Rosję, a nie znacie elementarnych faktów z jej historii, > nawet spisu władców. Polecam "Historię Rosji" Ludwika Bazylowa i "Historię > Imperium Rosyjskiego" Michaiła Hellera". ja tam powoli zgłębiam. sw.Mikołaj przyniósł mi właśnie Hellera. i czytam. i okrutnie brak mi jakowegoś atlasu historycznego /ale oczywiscie rosyjskiego/. chciałabym wiedzieć -skąd -dokąd i -którędy. bo -kto, to ładnie napisal. są wprawdzie mapki z tyłu książki ale nikczemnej kondycji. może mi ktoś coś poradzi? może macie takowy atlas na stanie? chetnie przejme w sposób zgodny z prawem )) pozdro Odpowiedz Link
lacietis Re: Rosja - ziemia carów 16.01.04, 11:12 ukryta napisała: (...) ok > rutnie brak mi jakowegoś atlasu historycznego /ale oczywiscie rosyjskiego/. > chciałabym wiedzieć -skąd -dokąd i -którędy. bo -kto, to ładnie napisal. są wpr > awdzie mapki z tyłu książki ale nikczemnej kondycji. > > może mi ktoś coś poradzi? może macie takowy atlas na stanie? chetnie przejme w > sposób zgodny z prawem )) > > pozdro > > Problem nurtuje mnie od kilku lat - ale jakoś nigdy nie spotkałem tego typu publikacji [co nie znaczy, że nie istnieje]. Jedynie małe "broszurkowe" atlasiki szkolne do poszczególnych klas - ale na niezbyt wysokim poziomie [może za mało wnikliwie je przestudiowałem?]. Odpowiedz Link
macinak Re: Rosja - ziemia carów 14.01.04, 22:18 Pierwszego odcinka zobaczyłam tylko kawałek, na drugi już polowałam . Nie powiem, żeby mnie jakoś strasznie ten serial zachwycił ale: - przyjemnie się ogląda - biorę poprawkę, że to jednak taka zachodnia papka trochę, bardzo atrakcyjnie podana ale mało pożywna - pomimo mojego braku zaufania do tego serialu, jako źródła rzetelnej wiedzy i tak zawiera informacje o których nie miałam pojęcia. No i zobaczymy jak się rzecz cała będzie rozwijała dalej. Pozdrawiam Gośka Odpowiedz Link
macinak Re: Rosja - ziemia carów 15.01.04, 09:10 I jeszcze do mojego poprzedniego postu dodam, że chętnie zobaczyłabym tego typu film rosyjski. Gośka Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Rosja - ziemia carów 15.01.04, 12:48 W latach 70. i 80. w ZSRR w telewizji edukacyjnej produkowano kapitalne filmy popularno-naukowe, w tym też historyczne. Nie wiem, czy ich kopie przechowywano i czy ktos je później nadawał. Natomiast w latach późniejszych robiono dość ciekawe "programo-filmy" właśnie dot. dawnej historii Rosji, takie w stylu Wołoszańskiego, o lekko sensacyjnym zabarwieniu, adresowane przede wszystkim do młodzieży. One były dość rzetelne pod względem bazy naukowej. Natomiast co sie dzieje w tej chwili w tamtejszym TV nie mogę powiedzieć, ponieważ śledzę to wyrywkowo. No i polecam filmy fabularne w tematyce historycznej. To nie jest źródlo informacji sensu stricte, ale też nie nachalna propaganda, ot, kinowersja kapitalnie zagrana ( na kasetach mozna znaleźć "Piotra I", "Iwana Groźnego", "Michajła Łomonosowa", "Rosję młodą" i inne rzeczy). No i produkcje dot. historii nowszej. Dośc ciekawe też były programy historyczne Edwarda Radzińskiego na Ren-TV. Jeżeli masz możliwość dotarcia do czegokolwiek z tych rzeczy, warto obejrzeć. Jak masz rosyjskie TV, też trzeba tropić tego typu rzeczy. Pozdrawiam. Natalia. Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Rosja - ziemia carów 15.01.04, 12:52 Przepraszam, zapomniałam napisać, że amerykańskie (i wspólnie z ZSRR - Rosja wyprodukowane filmy w tamtejszej TV pokazywano od zawsze: jako ciekawostki, jako materiał do polemik). Pokazywano też te z BBC. N. Odpowiedz Link
jantarowa Re: Rosja - ziemia carów 18.01.04, 14:29 Wolałabym zobaczyć serial dokumentalny o historii Rosji zrobiony przez Rosjan ( i to tak conajmniej w 20 odcinkach). Ogląda się ok., chociaż trochę to wszystko zbyt ogólne, po łebkach. Witam wszystkich na tym ciekawym forum. Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Rosja - ziemia carów 19.01.04, 08:54 Rzeczywiście, duzo liepiej by to było. I, jak wspominałam, byly takie filmy oraz sa seriale rosyjskie/radzieckie o takiej tematyce (przypomniał mi się "Michajlo Łomonosow" w tej chwili, np.) Natomiast w niedzielę usmialam sie okrutnie, ponieważ w odc.3 az roilo się od niedorzeczniści i błędów, które nawet nie wiem komu przypisać (rzekomo królem Prus w czasie wojny toczonej przez Elżbietę był niejaki Ferdynand Wielki; później, prawda, powiedziano, że Fryderyk, lecz niesmak takiego niechlujstwa pozostaje. No i Bóg jeden rzczy wiedzieć, skąd w tych czasach, a nawet nieco późniejszych wzięli się bojarzy). Sieczka była niemiłosierna, nawet mój mały podskakiwał z oburzenia. Ludzie, Jezu, dla kogo oni to robią, chyba dla bushopodobnych. Nie polecam. Natalia. Odpowiedz Link
lacietis Re: Rosja - ziemia carów 19.01.04, 18:04 jantarowa napisała: > Wolałabym zobaczyć serial dokumentalny o historii Rosji zrobiony przez Rosjan ( > > i to tak conajmniej w 20 odcinkach). Ogląda się ok., chociaż trochę to wszystko > > zbyt ogólne, po łebkach. > Witam wszystkich na tym ciekawym forum. W polskiej telewizji rosyjski serial??? Chyba jesteś dywersantką! ((-: Chociaż jakiś dywersant, to siedzi w TVP, bo coś dziwnie często puszcza się bachorom sowieckie basnie filmowe - a przecież czym skorupka za młodu... A na poważnie - mnie trzeci odcinek rozczarował ostatecznie. Rzeczywiście po łebkach i trochę głupio. Ale z drugiej strony, nie tylko w USA, ale i w Polsce - dla przeciętnego odbiorcy, to i tak za dużo informacji - więcej by nie strawili! Rosyjski serial, odwoływał by się do pewnych oczywistych dla Rosjan i części miłośników Rosji wydarzeń i schematów [do niedawna nie wiedziałem, kto to był Usanin - a i dziś znam jego historyjkę tylko hasłowo] - które były by niezrozumiałe dla odbiorcy Polskiego. Może w sumie to i tak dobrze, że dali amerykańskie - ale o Rosji. No i brawo tłumacz!!! Bo mimo iż po angielsku jest tylko "Russia", odróżnia istnienie w j.polskim słów i pojęć: "Ruś" i "Rosja". Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Rosja - ziemia carów 20.01.04, 09:25 Nie USANIN!!! Jezu, nawet ty robisz TAAKIE błędy! Iwan Susanin - narodowy bohater Rosji, męczennki uznany przez Rosyjska Cerkiew Prawosławną. Szczegółów możesz się dowiedzieć tu: www.voskres.ru/podvizhniki/susanin.htm. W tym materiale znajdziesz także 2 ustępy dot. Fiodorowskiej ikony Matki Boskiej. Jest to ta ikona, która ZAWSZE uczestniczyła w obrzędzie chrztu zagranicznych księżniczek aspirujacych do pozycji przyszłej cesarzowej Rosji w przwosławie (stąd ich "otczestwa" - Fiodorowny). No i w 3. odcinku omawianego serialu jeszcze jedna niedorzeczność: żadna z księżniczek (w tym też przyszła Katarzyna ll) inaczej nie miałaby szans wyjscia za mąż bez przyjęcia chrztu prawosławnego, nie miały wyboru i nie robiły łaski! Więc mówienie o tym, że Katarzyna NAWET przyjęła prawoslawie jest nie na miejscu. Natomiast prawda jest taka, ze kobieta ta przez całe zycie nie nauczyła porządnie języka rosyjskiego, mówiła z cięzkim niemieckim akcentem i pisała po rosyjsku z błedami. Jest słynna anekdota o tym, \że Katarzyna w słowie z 3 liter robila 4 błędy (ещё pisała jako исчо. A swoją drogą, baba była w sam raz na tron rosyjski, bo miala charakter i wizję. Pozdrawiam. Natalia. PS. Szkoda, ze nie było ciebie na imprze. Bo czasami po niektórych twoich postach mam ochotę trochę się pokłócić. Ale wszystko jeszcze jest przed nami. Pa. Odpowiedz Link
lacietis Re: Rosja - ziemia carów 20.01.04, 13:22 natalia_sankowska1 napisała: > Nie USANIN!!! > Jezu, nawet ty robisz TAAKIE błędy! ++To najlepszy dowód, ze my "specjaliści" wiemy nie wszystko - a czego tu sie spodziewać po prostych zjadaczach schabowego, że o prymitywnych zjadaczach hamburgerów, nie wspomnę... .> W tym materiale znajdziesz także 2 ustępy dot. Fiodorowskiej ikony Matki > Boskiej. Jest to ta ikona, która ZAWSZE uczestniczyła w obrzędzie chrztu > zagranicznych księżniczek aspirujacych do pozycji przyszłej cesarzowej Rosji w przwosławie (stąd ich "otczestwa" - Fiodorowny). ++To dla mnie cenna i ciekawa informacja - bo zawsze się zasatanawiałem, dlaczego "Fiodorowna" - skoro tatuś był jakiś "Helmut"! dzięki! > Natomiast prawda jest taka, ze kobieta ta przez całe zycie nie nauczyła > porządnie języka rosyjskiego, mówiła z cięzkim niemieckim akcentem i pisała po > rosyjsku z błedami. ++A rozmawiałaś kiedys z Niemcami, którzy uczyli sie rosyjskiego. Możesz topotraktować jak objawy rasizmu - ale "giermańce" genetycznie chyba nie są w stanie nauvczyś sie porządnej słowiańskiej mowy. Nie słyszałem o szczegółach jakie przytacasz - ale za nauczenie sie rosyjakiego, to bym jej jednak dał punkty dodatnie [czego podobnonie dało się powiedzieć o Piotrze Holstei- Gottrop, nie wiadomo dlaczego zwanym Romanowem...]. > PS. Szkoda, ze nie było ciebie na imprze. Bo czasami po niektórych twoich > postach mam ochotę trochę się pokłócić. Ale wszystko jeszcze jest przed nami. > Pa. Ze mną wszyscy chcą się kłócić! A na imprezki nie mam szans, bo są w Wa-wie - a mi do Wa-wy "Dalieko, dalieko...". Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Rosja - ziemia carów 20.01.04, 15:50 Rzuciliśmy pomysł impry wyjazdowo-integracyjnej, bo leniwy Krakówek, jak zawsze, czeka aż mu ktoś wszystko zorganizuje. Może tam ci będzie bliżej? Nie, nie będę się z toba kłóciła. Dobrze, że masz poglądy, a że nie zgadzam sie z nimi, to możemy porozmawiać. A może cię przekonam? ) Pozdrawiam. Natalia. Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Rosja - ziemia carów 20.01.04, 15:54 Nie napisałam tego, co jest wazne. Zdziwilam się, że napisałeś USANIN, ponieważ ta historia stala sie podstawą libretto opery kompozytora Michaiła Glinki "Żiźń za caria", w czasach radzieckich przedstawianej jako "Iwan Susanin", kompozytor i utwór są znani i to bardzo. Natomiast istnieje rosyjska wyszukiwarka IVAV SUSANIN, więc komputerowcy (nie humanisci) tez cos moga wiedzieć. A swoja drogą, jaka kapitalna nazwa dla wyszukiwarki! Pozdrawiam. Natalia. Odpowiedz Link
sasza04 Re: Co do Niemcow w Rosji 07.02.04, 22:30 Jakby nie patrzec to faktycznie dynastia Romanowow skonczyla sie nie na Mikolaju II, ale na Piotrze III zabitym niczym samiec pajaka czarna wdowa, a moze nawet gorzej. I jeszcze inna ciekawa rzecz. Faktycznie trudno Niemcom wyzwolic sie od swego akcentu. Ale jakie to daje mozliwosci!! Ogladalem autorski przeklad "Wladcy Pierscieni" cz I niejakiego Goblina i boki zrywalem. Oczywyscie bardzo zmienil same dialogi, ale na przyklad te czarne haraktery bez pyuskow na czarnych koniach, ktore gonily Frodo - u Goblina Fiedke - to mowily wlasnie z tym charakterystycznym niemieckim akcentem!! To bylo super! Elfowie mowili z baltyckim a krasnolud z gruzinskim ) Sasza Odpowiedz Link
fanta-girl Re: Co do Niemcow w Rosji 08.02.04, 11:12 Tez to ogladam z Demka! Co prawda ja fragmenty tylko- ale to co widzialam to niezle bylo! Odpowiedz Link
jantarowa Re: Rosja - ziemia carów 20.01.04, 20:14 lacietis napisał: > W polskiej telewizji rosyjski serial??? Chyba jesteś dywersantką! ((-: Eeee, no chyba nie jest aż tak źle. Czasem trafi się rodzynek w postaci rosyjskiego filmu w TVP. Choć chciałoby się więcej i dłużej Odpowiedz Link