Dodaj do ulubionych

Rosja - ziemia carów

14.01.04, 12:37
Oglądacie? Leci w niedziele ok. 10 rano na Dwójce. POdoba się?
Obserwuj wątek
    • edeka5 Re: Rosja - ziemia carów 14.01.04, 13:28
      Tak, tylko niestety już drugi raz trafiłam na końcówkę i mam zdecydowane luki w
      historii. Mam nadzieję, że jeszcze powtórzą.
      • color Re: Rosja - ziemia carów 14.01.04, 15:38
        oj.. o tej porze w niedziele to ja sie przewracam na "trzeci" bok smile
      • stary.prochazka Re: Rosja - ziemia carów 14.01.04, 18:23
        a ja oglądałem prawie całe i było całkiem fajne(jak na amerykanów, bo jednak
        jakoś się żżyłem z BBC) i tez chyba ma straszne luki w historii że aż się nie
        będę przyznawał.Chciałem zadać pytanie jako laik:czy tuż przed tą Katarzyną II
        która (między innymi)nas rozbierała, była jakaś inna Katarzyna(pierwsza na
        przykład)?
        Tam był taki passus o polskiej szlachciance ze Żmudzi, Marcie Sikorowskiej
        która powiła carowi Piotrowi dwóch synów i kiedy stała się carycą, przybrała
        imię Katarzyna;chciałem to sobie uściślić, kto był kto.
        • bartek.m Re: Rosja - ziemia carów 14.01.04, 18:40
          Chodzi o Martę Skawrońską, chłopkę litewską, brankę marszałka Szeremietiewa,
          która potem była kochanką faworyta Piotra I Wielkiego, Aleksandra Mieńszykowa,
          a w końcu kochanką i żoną cesarza (po przejściu na prawosławie przybrała imię
          Katarzyna). Po śmierci Piotra I w 1725 roku została ona imperatorową
          Wszechrosji jako Katarzyna I (1725-1727).
          Niby tak kochacie Rosję, a nie znacie elementarnych faktów z jej historii,
          nawet spisu władców. Polecam "Historię Rosji" Ludwika Bazylowa i "Historię
          Imperium Rosyjskiego" Michaiła Hellera".
          • stary.prochazka Re: Rosja - ziemia carów 14.01.04, 19:34
            dziękuję za odpowiedź, tak właśnie jakoś mi się wydawało.A co znajomości
            elementarnych faktów z historii narodów różnych;miałbym bardzo duże trudności z
            ułożeniem w prawidłowej kolejności pocztu królów polskich, zwłaszcza jeśli
            chodzi o wszelkich Augustów, Kazimierzy i Władysławów.

chociaż jest to bardzo ale to bardzo daleka analogia, u George'a Mikesa w "How
            to be a Brit?" jest taki fajny kawałek obrazujący stosunek Anglików do innych
            narodów;kłócą się gdzie leży Czechosłowacja.W końcu jeden z nich stwierdza:

-Oh, these little islands.Aren't they British?

Pozdrawiam
          • mala-muu Re: Rosja - ziemia carów 14.01.04, 22:15
            Pozwolę sobie zaprotestować! Stary Prochazka wcale nie ma obowiązku znać na
            wyrywki carów rosyjskich i dat ich panowania, ponieważ nie jest ani rusycystą,
            ani nawet nie uczy się rosyjskiego. Podziwiam jego zainteresowanie kulturą
            rosyjską i nie wymagam, żeby od razu był specjalistą od historii Rosji.
          • natalia_sankowska1 Re: Rosja - ziemia carów 15.01.04, 09:25
            Co do Marty SkOwrońskiej (nie SkAwronskiej), to niektóre źródła twierdzą, że
            jej ojciec był szlachcicem chodaczkowym z Suwałk, nie chłopem. Odnosnie matki
            informacji nigdzie nie znajdowałam. I to jest wg mnie bardziej prawdopodobne,
            aniżeli wersja chlopskiego pochodzenia Marty Katarzyny de domo Skowrońskiej. No
            i szkoda, że nie wspomnięliście o jej zacnej córze, teściowej Katarzyny ll,
            cesarzowej Elżbiecie, ambitnej i sprytnej. To ona jako pierwsza zasiadla na
            rosyjskim tronie w wyniku przewrotu wojskowego. To ona dobrała żonę swojemu
            krewnemu Piotrowi lll - właśnie tę panienkę z domu Anhalt-Zerbst, Amalię Zofie
            itp. urodzoną w Szczecinie. A przed Elzbietą a po Wielkim Piotrze był istny
            kabaret na rosyjskim tronie. Jak ktos jest zainteresowany chronologią, polecam
            dodatkowo "Rasputina" Edwarda Radzińskiego (wersja literacka, lecz z dobrymi
            załącznikami) w polskim tłumaczeniu.
            Pozdrawiam.
            Natalia.
            • lacietis Re: Rosja - ziemia carów 15.01.04, 11:10
              natalia_sankowska1 napisała:

> Co do Marty SkOwrońskiej (nie SkAwronskiej), to niektóre źródła twierdzą, że
              > jej ojciec był szlachcicem chodaczkowym z Suwałk, nie chłopem.
              To bardzo ciekawe co piszesz - bo mi nigdy nie pasowało jej inflanckie
              pochodzenie [tak gdzieś przeczytałem] i polsko [a juz na pewno słowiańsko]
              brzmiące nazwisko...
              Sam serial niezły - jak na Amerykanów, ale nie rzuca na kolana. I czasami
              przywalą coś bez sensu...
          • ukryta Re: Rosja - ziemia carów 15.01.04, 19:47
            bartek.m napisał:
            > Niby tak kochacie Rosję, a nie znacie elementarnych faktów z jej historii,
            > nawet spisu władców. Polecam "Historię Rosji" Ludwika Bazylowa i "Historię
            > Imperium Rosyjskiego" Michaiła Hellera".

ja tam powoli zgłębiam. sw.Mikołaj przyniósł mi właśnie Hellera. i czytam. i okrutnie brak mi jakowegoś atlasu historycznego /ale oczywiscie rosyjskiego/.
            chciałabym wiedzieć -skąd -dokąd i -którędy. bo -kto, to ładnie napisal. są wprawdzie mapki z tyłu książki ale nikczemnej kondycji.

może mi ktoś coś poradzi? może macie takowy atlas na stanie? chetnie przejme w sposób zgodny z prawem smile))

pozdro
            • lacietis Re: Rosja - ziemia carów 16.01.04, 11:12
              ukryta napisała:

(...) ok
              > rutnie brak mi jakowegoś atlasu historycznego /ale oczywiscie rosyjskiego/.
              > chciałabym wiedzieć -skąd -dokąd i -którędy. bo -kto, to ładnie napisal. są
              wpr
              > awdzie mapki z tyłu książki ale nikczemnej kondycji.
              >
              > może mi ktoś coś poradzi? może macie takowy atlas na stanie? chetnie przejme
              w
              > sposób zgodny z prawem smile))
              >
              > pozdro
              >
              > Problem nurtuje mnie od kilku lat - ale jakoś nigdy nie spotkałem tego typu
              publikacji [co nie znaczy, że nie istnieje]. Jedynie małe "broszurkowe"
              atlasiki szkolne do poszczególnych klas - ale na niezbyt wysokim poziomie [może
              za mało wnikliwie je przestudiowałem?].
    • macinak Re: Rosja - ziemia carów 14.01.04, 22:18
      Pierwszego odcinka zobaczyłam tylko kawałek, na drugi już polowałam smile.
      Nie powiem, żeby mnie jakoś strasznie ten serial zachwycił ale:
      - przyjemnie się ogląda
      - biorę poprawkę, że to jednak taka zachodnia papka trochę, bardzo atrakcyjnie
      podana ale mało pożywna smile
      - pomimo mojego braku zaufania do tego serialu, jako źródła rzetelnej wiedzy i
      tak zawiera informacje o których nie miałam pojęcia.
      No i zobaczymy jak się rzecz cała będzie rozwijała dalej.
      Pozdrawiam Gośka
      • macinak Re: Rosja - ziemia carów 15.01.04, 09:10
        I jeszcze do mojego poprzedniego postu dodam, że chętnie zobaczyłabym tego typu
        film rosyjski.
        Gośka
        • natalia_sankowska1 Re: Rosja - ziemia carów 15.01.04, 12:48
          W latach 70. i 80. w ZSRR w telewizji edukacyjnej produkowano kapitalne filmy
          popularno-naukowe, w tym też historyczne. Nie wiem, czy ich kopie przechowywano
          i czy ktos je później nadawał.
          Natomiast w latach późniejszych robiono dość ciekawe "programo-filmy" właśnie
          dot. dawnej historii Rosji, takie w stylu Wołoszańskiego, o lekko sensacyjnym
          zabarwieniu, adresowane przede wszystkim do młodzieży. One były dość rzetelne
          pod względem bazy naukowej. Natomiast co sie dzieje w tej chwili w tamtejszym
          TV nie mogę powiedzieć, ponieważ śledzę to wyrywkowo.
          No i polecam filmy fabularne w tematyce historycznej. To nie jest źródlo
          informacji sensu stricte, ale też nie nachalna propaganda, ot, kinowersja
          kapitalnie zagrana ( na kasetach mozna znaleźć "Piotra I", "Iwana
          Groźnego", "Michajła Łomonosowa", "Rosję młodą" i inne rzeczy). No i produkcje
          dot. historii nowszej. Dośc ciekawe też były programy historyczne Edwarda
          Radzińskiego na Ren-TV.
          Jeżeli masz możliwość dotarcia do czegokolwiek z tych rzeczy, warto obejrzeć.
          Jak masz rosyjskie TV, też trzeba tropić tego typu rzeczy.
          Pozdrawiam.
          Natalia.
        • natalia_sankowska1 Re: Rosja - ziemia carów 15.01.04, 12:52
          Przepraszam, zapomniałam napisać, że amerykańskie (i wspólnie z ZSRR - Rosja
          wyprodukowane filmy w tamtejszej TV pokazywano od zawsze: jako ciekawostki,
          jako materiał do polemik). Pokazywano też te z BBC.
          N.
    • jantarowa Re: Rosja - ziemia carów 18.01.04, 14:29
      Wolałabym zobaczyć serial dokumentalny o historii Rosji zrobiony przez Rosjan (
      i to tak conajmniej w 20 odcinkach). Ogląda się ok., chociaż trochę to wszystko
      zbyt ogólne, po łebkach.
      Witam wszystkich na tym ciekawym forum.
      • natalia_sankowska1 Re: Rosja - ziemia carów 19.01.04, 08:54
        Rzeczywiście, duzo liepiej by to było. I, jak wspominałam, byly takie filmy
        oraz sa seriale rosyjskie/radzieckie o takiej tematyce (przypomniał mi
        się "Michajlo Łomonosow" w tej chwili, np.)
        Natomiast w niedzielę usmialam sie okrutnie, ponieważ w odc.3 az roilo się od
        niedorzeczniści i błędów, które nawet nie wiem komu przypisać (rzekomo królem
        Prus w czasie wojny toczonej przez Elżbietę był niejaki Ferdynand Wielki;
        później, prawda, powiedziano, że Fryderyk, lecz niesmak takiego niechlujstwa
        pozostaje. No i Bóg jeden rzczy wiedzieć, skąd w tych czasach, a nawet nieco
        późniejszych wzięli się bojarzy). Sieczka była niemiłosierna, nawet mój mały
        podskakiwał z oburzenia. Ludzie, Jezu, dla kogo oni to robią, chyba dla
        bushopodobnych.
        Nie polecam.
        Natalia.
      • lacietis Re: Rosja - ziemia carów 19.01.04, 18:04
        jantarowa napisała:

> Wolałabym zobaczyć serial dokumentalny o historii Rosji zrobiony przez
        Rosjan (
        >
        > i to tak conajmniej w 20 odcinkach). Ogląda się ok., chociaż trochę to
        wszystko
        >
        > zbyt ogólne, po łebkach.
        > Witam wszystkich na tym ciekawym forum.

W polskiej telewizji rosyjski serial??? Chyba jesteś dywersantką! ((-:
        Chociaż jakiś dywersant, to siedzi w TVP, bo coś dziwnie często puszcza się
        bachorom sowieckie basnie filmowe - a przecież czym skorupka za młodu...
        A na poważnie - mnie trzeci odcinek rozczarował ostatecznie. Rzeczywiście po
        łebkach i trochę głupio. Ale z drugiej strony, nie tylko w USA, ale i w
        Polsce - dla przeciętnego odbiorcy, to i tak za dużo informacji - więcej by
        nie strawili!
        Rosyjski serial, odwoływał by się do pewnych oczywistych dla Rosjan i części
        miłośników Rosji wydarzeń i schematów [do niedawna nie wiedziałem, kto to był
        Usanin - a i dziś znam jego historyjkę tylko hasłowo] - które były by
        niezrozumiałe dla odbiorcy Polskiego.
        Może w sumie to i tak dobrze, że dali amerykańskie - ale o Rosji.

No i brawo tłumacz!!! Bo mimo iż po angielsku jest tylko "Russia", odróżnia
        istnienie w j.polskim słów i pojęć: "Ruś" i "Rosja".
        • natalia_sankowska1 Re: Rosja - ziemia carów 20.01.04, 09:25
          Nie USANIN!!!
          Jezu, nawet ty robisz TAAKIE błędy!
          Iwan Susanin - narodowy bohater Rosji, męczennki uznany przez Rosyjska Cerkiew
          Prawosławną. Szczegółów możesz się dowiedzieć tu:
          www.voskres.ru/podvizhniki/susanin.htm.
          W tym materiale znajdziesz także 2 ustępy dot. Fiodorowskiej ikony Matki
          Boskiej. Jest to ta ikona, która ZAWSZE uczestniczyła w obrzędzie chrztu
          zagranicznych księżniczek aspirujacych do pozycji przyszłej cesarzowej Rosji w
          przwosławie (stąd ich "otczestwa" - Fiodorowny).
          No i w 3. odcinku omawianego serialu jeszcze jedna niedorzeczność:
          żadna z księżniczek (w tym też przyszła Katarzyna ll) inaczej nie miałaby szans
          wyjscia za mąż bez przyjęcia chrztu prawosławnego, nie miały wyboru i nie
          robiły łaski! Więc mówienie o tym, że Katarzyna NAWET przyjęła prawoslawie jest
          nie na miejscu.
          Natomiast prawda jest taka, ze kobieta ta przez całe zycie nie nauczyła
          porządnie języka rosyjskiego, mówiła z cięzkim niemieckim akcentem i pisała po
          rosyjsku z błedami. Jest słynna anekdota o tym, \że Katarzyna w słowie z 3
          liter robila 4 błędy (ещё pisała jako исчоwink.
          A swoją drogą, baba była w sam raz na tron rosyjski, bo miala charakter i wizję.
          Pozdrawiam.
          Natalia.
          PS. Szkoda, ze nie było ciebie na imprze. Bo czasami po niektórych twoich
          postach mam ochotę trochę się pokłócić. Ale wszystko jeszcze jest przed nami.
          Pa.
          • lacietis Re: Rosja - ziemia carów 20.01.04, 13:22
            natalia_sankowska1 napisała:

> Nie USANIN!!!
            > Jezu, nawet ty robisz TAAKIE błędy!
            ++To najlepszy dowód, ze my "specjaliści" wiemy nie wszystko - a czego tu sie
            spodziewać po prostych zjadaczach schabowego, że o prymitywnych zjadaczach
            hamburgerów, nie wspomnę...

.> W tym materiale znajdziesz także 2 ustępy dot. Fiodorowskiej ikony Matki
            > Boskiej. Jest to ta ikona, która ZAWSZE uczestniczyła w obrzędzie chrztu
            > zagranicznych księżniczek aspirujacych do pozycji przyszłej cesarzowej Rosji
            w przwosławie (stąd ich "otczestwa" - Fiodorowny).
            ++To dla mnie cenna i ciekawa informacja - bo zawsze się zasatanawiałem,
            dlaczego "Fiodorowna" - skoro tatuś był jakiś "Helmut"! dzięki!

> Natomiast prawda jest taka, ze kobieta ta przez całe zycie nie nauczyła
            > porządnie języka rosyjskiego, mówiła z cięzkim niemieckim akcentem i pisała
            po
            > rosyjsku z błedami.
            ++A rozmawiałaś kiedys z Niemcami, którzy uczyli sie rosyjskiego. Możesz
            topotraktować jak objawy rasizmu - ale "giermańce" genetycznie chyba nie są w
            stanie nauvczyś sie porządnej słowiańskiej mowy. Nie słyszałem o szczegółach
            jakie przytacasz - ale za nauczenie sie rosyjakiego, to bym jej jednak dał
            punkty dodatnie [czego podobnonie dało się powiedzieć o Piotrze Holstei-
            Gottrop, nie wiadomo dlaczego zwanym Romanowem...].

> PS. Szkoda, ze nie było ciebie na imprze. Bo czasami po niektórych twoich
            > postach mam ochotę trochę się pokłócić. Ale wszystko jeszcze jest przed nami.
            > Pa.
            Ze mną wszyscy chcą się kłócić! A na imprezki nie mam szans, bo są w Wa-wie -
            a mi do Wa-wy "Dalieko, dalieko...".
            • natalia_sankowska1 Re: Rosja - ziemia carów 20.01.04, 15:50
              Rzuciliśmy pomysł impry wyjazdowo-integracyjnej, bo leniwy Krakówek, jak
              zawsze, czeka aż mu ktoś wszystko zorganizuje. Może tam ci będzie bliżej?
              Nie, nie będę się z toba kłóciła. Dobrze, że masz poglądy, a że nie zgadzam sie
              z nimi, to możemy porozmawiać. A może cię przekonam? wink)
              Pozdrawiam.
              Natalia.
            • natalia_sankowska1 Re: Rosja - ziemia carów 20.01.04, 15:54
              Nie napisałam tego, co jest wazne.
              Zdziwilam się, że napisałeś USANIN, ponieważ ta historia stala sie podstawą
              libretto opery kompozytora Michaiła Glinki "Żiźń za caria", w czasach
              radzieckich przedstawianej jako "Iwan Susanin", kompozytor i utwór są znani i
              to bardzo.
              Natomiast istnieje rosyjska wyszukiwarka IVAV SUSANIN, więc komputerowcy (nie
              humanisci) tez cos moga wiedzieć.
              A swoja drogą, jaka kapitalna nazwa dla wyszukiwarki!
              Pozdrawiam.
              Natalia.
            • sasza04 Re: Co do Niemcow w Rosji 07.02.04, 22:30
              Jakby nie patrzec to faktycznie dynastia Romanowow skonczyla sie nie na
              Mikolaju II, ale na Piotrze III zabitym niczym samiec pajaka czarna wdowa, a
              moze nawet gorzej.
              I jeszcze inna ciekawa rzecz. Faktycznie trudno Niemcom wyzwolic sie od swego
              akcentu. Ale jakie to daje mozliwosci!! Ogladalem autorski przeklad "Wladcy
              Pierscieni" cz I niejakiego Goblina i boki zrywalem. Oczywyscie bardzo zmienil
              same dialogi, ale na przyklad te czarne haraktery bez pyuskow na czarnych
              koniach, ktore gonily Frodo - u Goblina Fiedke - to mowily wlasnie z tym
              charakterystycznym niemieckim akcentem!! To bylo super! Elfowie mowili z
              baltyckim a krasnolud z gruzinskim wink)
              Sasza
              • fanta-girl Re: Co do Niemcow w Rosji 08.02.04, 11:12
                Tez to ogladam z Demka!
                Co prawda ja fragmenty tylko- ale to co widzialam to niezle bylo!
        • jantarowa Re: Rosja - ziemia carów 20.01.04, 20:14
          lacietis napisał:

> W polskiej telewizji rosyjski serial??? Chyba jesteś dywersantką! ((-:

Eeee, no chyba nie jest aż tak źle. Czasem trafi się rodzynek w postaci
          rosyjskiego filmu w TVP. Choć chciałoby się więcej i dłużej smile

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka