moroz7 04.05.06, 11:41 Mam pytanie do osób pracujących w Rosji. Jak sie sie rozliczacie z podatku dochodowego od dochodów w Rosjii? A zwłaszcza co trzeba zrobić aby z dochodów uzyskanych w Rosji rozliczać sie tylko w Rosji? Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna-k3 Re: PIT w Rosji 04.05.06, 12:15 Rosja,to nie Polska-tam nie rozliczają PITów))Skoro jesteś w Rosji powinnieś to wiedzieć. Pozdrawiam rosjanka Odpowiedz Link
moroz7 Re: PIT w Rosji 04.05.06, 13:19 Postaram sie wyrazic bardziej precyzyjnie: Jestem obywatelem Polski i na stałe mieszkam w Polsce i tu rozliczam się z PIT-u. Mam w perspektywie pracę w Rosji. Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania między RP a FR jest tego "gorszego" rodzaju, tzn. na tej zasadzie jak umowa między np. Polską a Wielką Brytanią i wymaga również rozliczania się z PIT w Polsce od dochodów uzyskiwanych w Rosji, chyba, że .... I tu jest właśnie miejsce na dobre rady, za które będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam M Odpowiedz Link
fanta-girl Re: PIT w Rosji 04.05.06, 15:06 nie jestem pewna, ale wydaje mi sie, ze nie mozesz rozliczac sie za granica bedac obywatelem polskim Chociaz z II strony ludzie jadacy do Angli chyba tylko tam placa podatki. W przypadku Rosji mam jednego znajomego Polaka, ktory tam pracuje- i on placi i tu i tu. Tylko to sa rozne podatki - tutaj placi, to co mu na emeryture idzie. Podejrzewam, ze najprosciej popytac W US Odpowiedz Link
fanta-girl rady z netu 04.05.06, 15:09 zgadza sie: www.pit.pl/praca-zagranica/index.php W przypadku uzyskiwania przez osobę fizyczną dochodów z zagranicy zasady opodatkowania zależą od miejsca zamieszkania. Jest to miejsce, w którym podatnik przebywa z zamiarem stałego pobytu. Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu. Jeżeli osoba nie przebywa w Libii z zamiarem stałego pobytu, pragnie powracać czy powrócić do kraju, tzn. że mieszka w Polsce. Taka definicja znajduje się w art.25 Kodeksu cywilnego i taką stosuje się w sprawach podatkowych. Jeżeli opodatkowanie reguluje umowa, wówczas należy zastosować się do następujących wskazówek: W przypadku zasady wyłączenia z progresją należy rozliczyć dochody zagraniczne za granicą. W Polsce - jeżeli zeznanie PIT-37 lub PIT-36 w ogóle jest składane, należy uwzględnić dochody zagraniczne, ale tylko żeby ustalić stawkę podatku od innych dochodów - opodatkowanych w Polsce. Nie dotyczy to zeznań PIT-36L i PIT-38. W przypadku zasady odliczenia proporcjonalnego należy rozliczyć dochody zagraniczne za granicą i w Polsce, przy czym w Polsce można odliczyć podatek zapłacony od dochodu zagranicznego za granicą. Jeżeli umowa wskazuje jako kraj opodatkowania jedno Państwo z wyłączeniem drugiego, wówczas należy dochód rozliczyć (wykazać w zeznaniu) wyłącznie w tym jednym Państwie. W braku umowy należy stosować zasadę odliczenia proporcjonalnego. A tu jeszcze masz fajny art www.money.pl/podatki/poradniki/artykul/podwojne;opodatkowanie;czyli;praca;za;granica;a;fiskus,201,0,134345.html Odpowiedz Link