cepob 06.06.07, 23:20 Kto odpowie mi na nurtujące mnie raz do roku pytanie? Otóż, dlaczego nie ma szczytu G-9 tylko G-8+ Rosja?... he,he,he....he Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yigor Re: G-8 + Rosja??? 07.06.07, 00:26 cepob napisał: > Kto odpowie mi na nurtujące mnie raz do roku pytanie? > Otóż, dlaczego nie ma szczytu G-9 tylko G-8+ Rosja?... Tez nie wiem, ale mam swoja teorie. Otoz w calym swiecie to sie nazywa G8 (Rosja, USA, Francja, Kanada, Niemcy, Italia, Japonia, Brytania) i tylko w Polsce jest to G8+Rosja. Przypuszczam, ze chodzi o to, ze reszta swiata zapomina o Polsce, ktora tez wchodzi w sklad tych poteng i Rosje liczy osobno. Albo to jest taki chwyt propagandowy dla takich glombow z cepoba zeby wierzyli w bredni ze Rosja jest nieporazumieniem z ktorego nalezy kpic. "The missile shield is not the only issue dividing Russia, the United States and fellow G8 members Britain, France, Germany, Italy, Canada and Japan." news.yahoo.com/s/nm/20070606/ts_nm/g8_summit_dc_21;_ylt=Au3TPz493DCvkrENoQowJNVg.3QA Odpowiedz Link
cepob Re: G-8 + Rosja??? 07.06.07, 13:34 a to cytat z Wyborczej którą trudno posądzić o jakieś inklinacje narodowe. Ona taka Swiatowa! cytat: W sporze o najwłaściwszą drogę w walce z ocieplaniem się klimatu miało podobno dojść do zbliżenia stanowisk między uczestnikami spotkania przywódców siedmiu najbardziej uprzemysłowionych krajów świata i Rosji - podała w czwartek agencja dpa, powołując się na anonimowe źródło w niemieckiej delegacji rządowej. Więc chciałem przeprosić. G-8 to razem z Rosją. Co oznacza siedem najbardziej uprzemysłowionych państw świata + Rosja (jako co "najbardziej"? Nie wiemy.) A gdzie Chiny, Japonia, Indie, Tajlandia? Odpowiedz Link
yigor Re: G-8 + Rosja??? 07.06.07, 15:18 cepob napisał: > Więc chciałem przeprosić. G-8 to razem z Rosją. Co oznacza siedem najbardziej > uprzemysłowionych państw świata + Rosja (jako co "najbardziej"? Nie wiemy.) > A gdzie Chiny, Japonia, Indie, Tajlandia? Jeszcze Ci nie przeszlo po wczorajszym. Japonia tam jest. Czyli potwierdzasz wersie druga - nie o to chodzilo, ze dziennikarze nie potrafia zliczyc do 8, a o to, ze oni sa bardziej propagandysci niz dziennikarze. A propagandysci do 8 wcale nie musza umiec liczyc, gdyz dla nich liczy sie tylko jeden poprawny punkt widzenia. Odpowiedz Link
herr7 G8 to twór anachroniczny 09.06.07, 13:52 co wymownie pokazał ostatni szczyt. Pełni jedynie taką funcję, że można się spotkać i podyskutować z nielubianym przez Zachód Putinem w sytuacji, gdy doszło do praktycznego zamrożenia stosunków z Rosją. Problem dla krajów które chcą uchodzić z pokazowe demokracje jest jedynie taki, że pokazuje to rozejście się poglądów zwykłych obywateli z poglądami rządzących nimi elit, czego przykładem były masowe protesty i kolosalne wręcz kwoty jakie trzeba było wydać na ochronę głów "najdoskonalszych demokracji świata". G8 jest tworem stworzonym przez Anglosasów (łacznie Anglików i Amerykanów) i jego celem jest wykazywanie supremacji anglosaskiego "nadczłowieka" nad całą resztą. Przedstawiciele pokonanych Niemiec czy Japonii, a także Włoch, Francji i Kanady to jedynie dekoracja. Jedynie Putin ten "ruski barbarzyńca" swoimi działaniami nie wpisuje się w ten "dżentelmeński" układ. Stąd wszelkie działania żeby go "ograniczyć". Tony Blair na odchodnym jako przedstawiciel "światowej opinii publicznej" wyraził przed Putinem wszystkie swoje pretensje dotyczące złego traktowania "europejskich" firm w Rosji. Te "europejskie firmy" to nic innego jak BP. Putin juz wcześniej objaśnił, kiedy i na jakich warunkach owo BP przejęło jedne z największych złóż gaz i ropy w Rosji. Inne europejskie firmy, głównie niemieckie nie mają powodów do narzekań gdyż eksportują do Rosji wszelaką mozliwą maszynerię. Problem Anglii polega na tym, że ona w większości utraciła zdolności produkcyjne skomplikowanych urządzeń, specjalizując się w finansowych spekulacjach i wydobyciu ropy. To tłumaczy dlaczego Brytowie znaleźli się w Iraku. Problem z Rosją jest taki, że nie da się jej zbombardować tak jak Iraku czy Jugosławii. Odpowiedz Link
cepob Re: G8 to twór anachroniczny 12.06.07, 15:05 A tak z czystej ciekawości ... Co "Brytowie" wydobywają albo mieli nadzieję wydobywać z byłej Jugoslawii? Odpowiedz Link
kacap_z_moskwy Re: G8 to twór anachroniczny 13.06.07, 01:04 Wydobywac to mozna w Kosowo. I to duzo czego A wogule, to Jugoslawia byla jakos prorosyjska. I tego sie nie chcialo. Zreszta cel nieosagniety do dzisaj Sam jestem swiatkiem, jak traktuja nie w Serbii czy Crna Gore Rosjan i, powiedcmy, amerykanow. A w Chorwacji. Kiedy w restauracji mnie z kolega obslugiwano wczesniej niz amerykanow. Tylko za to ze my z Rosji... A o Serbii czy Montenegro nie ma co mowic A w gazetach na swiecze i w internecze pisza G8. Tylko w Polsce sie to przeinacza Nie ma co martwicz sie Jakos to przezyjemy. Odpowiedz Link