Forum Turystyka Europa Rumunia
ZMIEŃ
      rumunia

rumunia

(414 wyniki)
    • przewozy Polska - Rumunia / Rumunia - Polska auto posiada 4 miejsca + kierowca trasa przejazdu : Wroclaw, Krakow(Polska),Kosice(Słowacja),Debrecen(Wegry),Oradea,Zalau, Sibiu,Bukareszt(Rumunia)wszelkie pytania prosze kierowac na maila " nopus@op.pl "
    • Głównie chodzi mi o słodycze, przekąski. Wybieram się do Rumunii, będę tam również na konferencji, chcę dużą grupę poczęstować czymś typowo Polskim - myślałam o krówkach, ptasim mleczku - może uda mi się znaleźć jeszcze coś bardziej lekkiego. Napiszcie jakich produktów do jedzenia wam brakuje w Rumunii
    • Przeczytałam kilka wątków, zebrałam doświadczenia swoich znajomych którzy jeżdżą przez Rumunie do pracy i nadal mam wrażenie że jest to "dziki kraj" tj. jak dla mnie taki w którym nie poleca się: jazdy nowym samochodem (bo coś mi tam w nim uszkodzi), nie mogę tam jechać sama a już o tym że mam jechać sama i to jeszcze w nocy to już wogóle nie powinno być mowy. Mit to i legenda czy jednak ryzyko podróżowania samej kobiety w nocy przez Rumunię w drodze do Varny jest takie samo jak z Krakowa do ...
    • Wróciłem z 3-tygodniowej objazdówki po Rumunii. Niezapomniane wrażenia. Jeśli ktoś planuje taką podróż i ma jakiekolwiek pytania, chętnie pomogę.
    • Witajcie ponownie, tym razem zwracam sie do wszystkich, którzy byli w Rumunii (Bukowina) zimą, czy można jechać busem (grupa)? Mieliśmy lecieć samolotem z MALEVEM do Cluj Napoca, ale przewoźnik zbankrutował i szukamy teraz innej opcji, a czas nagli, bo wyjazd już 28 lutego. Chcemy wynająć busa w Krakowie i jechac przez Słowację i Wegry. Co o tym sądzicie? Na innych forach straszą, że to duże ryzyko, bo śnieg i mrozy, sama już nie wiem i bardzo się denerwuję....
    • Witam Serdecznie. Od listopada mieszkam w Rumunii w okolicach Barot (weg.), Baraolt (rum.) i najprawdopodobniej zostane tu na stale :) Chcialam sie spytac, czy sa w rumunii jakies inne Polki. No i moje drugie pytanie.. zastanawiam sie nad otworzeniem agroturystyki tutaj z nastawieniem sie na ludzi z Polski. Dom mam, co prawda gora jeszcze nie jest skonczona, aczkolwiek juz prawie. Razem z chlopakiem zamierzamy zajac sie krowami :) wbrew pozorom tutaj jest to calkiem dochodowe. Myslicie, ze je...
    • Witam Planuje w sierpniu wybrac sie po drodze do Bulgarii pozwiedzac Rumunie, z racji tego ze bede odwiedzal rozne miasta i ciekawe miejsca nie planuje rezerwowac noclegow tylko spac w aucie. W zwiazku z tym mam pytanie - czy ktos z was spotkal sie z ludzmi spiacymi w autach na parkingach cpn? Czy jest to ogolnie dozwolne w Rumunii? a moze niebezpieczne?
    • Witam, bardzo proszę o pomoc. Chcemy w 4/5 rodzin wyruszyć do Rumunii, a konkretnie do Mamai. W Neckermannie są bardzo ciekawe oferty z dojazdem własnym. Hotel Richmond - 4 gwiazdki. Moje pytanie to przede wszystkim o ceny w Rumunii, a konkretnie w Mamai oraz ogólnie o pare słów odnośnie tego kurortu. Z góry dziękuję za pomoc
    • Witam, Mam mały problem, mianowicie wybieram się pod koniec lipca na ok 2 tyg. wyprawę rowerową po Rumunii i okazuje się, że pociagiem z rowerem tam nie dojadę (wg info z InterCity). Szukam zatem jakiejś alternatywy (pks, bus). Podróz chciałem rozpocząć i zakończyć w Oradei. Myślę też nad dojazdem własnym autem do bliższego wtedy Satu Mare i pozostawieniem go na jakimś strzezonym parkingu. Stąd moja prośba - czy znacie może jakieś środki transportu, które dowiozą mnie lub kilka osób z ro...
    • Witam, byliśmy w tym roku z rodziną w Rumunii, niestety, mieliśmy tylko dwa tygodnie, więc nie trafiliśmy wszędzie tam gdzie byśmy chcieli. Mimo wszystko postanowiliśmy podzielić się naszymi doświadczeniami i stworzyć miniprzewodnik po tym kraju. Może ktoś inny zechce się przyłączyć i pomóc w jego budowie? Pierwsza część zaprasza do Sapanty: Pozdrawiam.
    • Witam wszystkich, jeżdzę co tydzień do Bukaresztu służbowo duzym nowym wygodnym Volvem FH z przyjemnością mogę zabrać jedną osobę. Pozdrawiam Andrzej
    • Bardzo proszę o pomoc informacyjną, jak w możliwie najtańszy sposób znaleźć się w granicach Rumunii? Samo miasto docelowe nie jest aż tak istotne, na miejsce sobie poradzę :-) Chodzi jednak o to, że zupełnie się w tej kwestii nie orientuję, a mam ograniczony budżet. Czy ktoś próbował jechać na stopa, choćby przez Słowację i Węgry? Podobno lepiej jest się tam dostać przez Ukrainę, ale w miarę możliwości chciałabym zahaczyć o Budapeszt. Jest co prawda mityczny pociąg z Krakowa do Bukaresz...
    • Mam kilka pytań dotyczących wyjazdu do Rumunii własnym pojazdem. Wybieramy sie do Rumunii w miesiącu lipcu wyjazd około 10 Zestaw 2+1 1. miejsce docelowe to morze czarne szukam hoteliku blisko morza i niekoniecznie typu polskie miedzyzdroje ale raczej spokoja i cicha miejscowość. 2. czy wcześniejsza rezerwacja jest wskazana? 3. czy szukając noclegu szukać 3gwiazdkowych czy wystarczy 2 gwiazdkowy hotel, nadmieniam że nie jesteśmy wygdniaccy ale chciałbym aby było schludnie i czysto...
    • Witam serdecznie, wybieram się w czerwcu do Rumunii. szukam kogoś kto rowniez planuje podroz w tym czasie. we dwojke razniej:) docelowo w okolice Suczawy. dokladny termin i srodek transportu do ustalenia...
    • witam, chciałabym sie dowiedziec czy jest osoba ktora tak jak ja poznala chlopaka z rumunii? jestem z nim prawie rok , dogadujemy sie dobrze i czuje ze to jest wlasnie to czego od drugiej osoby oczekiwalam. jest cieply kochany i widze ze mu zalezy .poznalismy sie w czechach tam pracowalismy ale przyszedl czas ze trzebabylo jechac juz do domku , od miesiaca ja jestem w polsce a on w rumunii. teraz 9 wrzesnia jade do niego na jakis czas . co myslicie o takim zwiazku , pytam bo wie...
    • zeszym roku byłem na Krymie.Rewelacja.W tym chce jechać przez Odessę.(bo mam tam coś do zobaczenia)do Rumunii i jak najwięcej zobaczyć.wiem że nie da się zwiedzic kraju w 10 dni.Prosze o wszelkie info: 1 co najbarzdiej warto zobaczyć(tu na pierwszym miejscu stawiam przyrodę potem architekturę)jeśli zabytki to te szcególne naj. 2 śpimy w samochodzie(multivan).zatem czy i gdzie najbezpieczniej.reakcje Rumunow i policji kirdy zatrzymam się od poprostu gdieś z boku na noc.jesli musze na cemping...
    • Witam mam pytanie jakie biura podróży organizuja wakacje w Rumunii ?
    • Witam w tym roku wybieramy się z mężem i dziecmi (10 lat i 3 lata) do Rumuni. Jedziemy wlasnym samochodem, na dwa tygodnie w drugiej połowie sierpnia, nie mamy żadnych rezerwacji, chcemy troche pozwiedzac, troche posiedziec na plaży. Może jest na forum ktoś kto był ostatnio w Rumuni i ma najświeższe wiadomości..gdzie, co i jak Za wszelakie wskazówki będę bardzo wdzięczna
    • Cześć! :) Szukam osoby, która jedzie do Rumunii w marcu. Interesuje mnie przejazd do Suceavy bądź okolice. Najlepiej po 10.03.2010. :)
    • czy w Rumunii, jak we wszystkich dawnych demoludach jęz. rosyjski jest powszechnie znany?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się