Dodaj do ulubionych

Spanie w samochodzie w Rumunii

07.05.12, 18:46
Witam

Planuje w sierpniu wybrac sie po drodze do Bulgarii pozwiedzac Rumunie, z racji tego ze bede odwiedzal rozne miasta i ciekawe miejsca nie planuje rezerwowac noclegow tylko spac w aucie. W zwiazku z tym mam pytanie - czy ktos z was spotkal sie z ludzmi spiacymi w autach na parkingach cpn? Czy jest to ogolnie dozwolne w Rumunii? a moze niebezpieczne?
Obserwuj wątek
    • transilvania Re: Spanie w samochodzie w Rumunii 08.05.12, 07:54
      Widuje tu ludzi spiacych w autach. Sami zreszta czasami w dluzszej trasie robilismy dluzsze postoje z drzemka. Ale zawsze na parkingach przy dzialajacych noca, oswietlonych stacjach benzynowych. W innych miejscach bym sie jednak bala. Nie chodzi o to, że tu jakos specjalnie napadaja czy kradna, ale zdroworozsadkowo istnieje ryzyko, ze ktos sie zainteresuje stojacym gdzies na poboczu autem. Generalnie w Rumunii jest bezpieczniej niz w Polsce, a ludzie sa bardzo zyczliwi. Niemniej lepiej nie prowokowac losu. O kontolach policji takich aut na parkingach nigdy nie słyszalam.
      • jarek_zamosc Re: Spanie w samochodzie w Rumunii 14.05.12, 11:03
        dziekuje bardzo
        • mariuszxxxx Re: Spanie w samochodzie w Rumunii 17.05.12, 15:18
          chcesz spać w samochodzie ze względów ekonomicznych czy jakiś innych?
          • Gość: jarek zamość Re: Spanie w samochodzie w Rumunii IP: *.so.lublin.pl 23.05.12, 10:11
            Po prostu to lepszy i ciekawszy sposob niz wynajmowanie pokoju :) praktykowalem go w Polsce, Slowacji i Litwie
    • Gość: Vineri75 Re: Spanie w samochodzie w Rumunii IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.12, 23:08
      Wielokrotnie sypiałem w samochodzie na Rumunii,ale zawsze omijałem główne trasy i większe miasta, bo tam najłatwiej o "przygody". Z tego co wiem to jest to również popularne wśród rumunów, nierzadko np. pod klasztorami stało kilka samochodów ze śpiącymi w nich rumunami. Ogólnie jest to fajna sprawa bo nie jest się uzależnionym od niczego, a po za tym jest free ;)
      • Gość: marcin Re: Spanie w samochodzie w Rumunii IP: *.internetia.net.pl 25.06.12, 19:35
        jadac do bulgarii zawsze robimy nocny postoj w Rumunii. Raz przekabinowalem ze skracaniem drogi i wyladawalismy na jakims zadu...iu w nocy i rozwalilem opone w drziurze wielkosci leja po bombie. Zrobilismy nocleg, ale wokol nas nocleg zrobilo sobie rowiez kilkanasie, a moze i kilkadziesiat psow. Nie odwazylem sie wyjsc z auta na poranna toalete:) Odjechalismy najpierw dobry kawalek:) Ale w innych przypadkach bylo OK
        • Gość: majk Re: Spanie w samochodzie w Rumunii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.12, 10:06
          ja rok temu też spałem w Rumunii na małej stacji LukOIL. Co do samego bezpieczeństwa to moim zdaniem ten kraj jest zbliżony do Polski.
    • Gość: jarek zamosc Re: Spanie w samochodzie w Rumunii IP: *.marsoft.net 10.09.12, 10:44
      Zadalem pytanie a teraz odpowiem bo wlasnie wrocilem z Rumunii. Spalem kilka nocy w Rumunii - na polu uprawnym pod Oradeą, w rejonie Padis na polu kukurydzy, na wysokosci 1000 m na Transalpinie (40 metrow od drogi na poboczu), w lesie w Parku Narodowym pod Sinaia, na wzniesieniu pomiedzy Targu Mures a Dej.

Wszedzie bylo bardzo bezpiecznie, rano mijalo mnie wiele samochod, nikt sie nie zatrzymywal, nikt nie pukal do okna, nikogo to tak naprawde nie obchodzilo ;) Po prostu Rumuni sa przyzwyczajeni do takich widokow, nie obchodzi ich nawet obca rejestracja. Nie wiem jak jest spaniem na stacjach CPN, ale nie widzialem tam spiacych kierowcow w osobowkach. Wszystkie miejsca gdzie spalem byly poza wiekszymi miejscowosciami lub w promieniu 20 km od nich (Oradea). Czulem sie bardzo bezpiecznie, a rano czesto widzialem miejscowych ktorzy tylko z daleka sie przywitali i pojechali swoja droga. Mysle ze spanie na dziko w Rumunii jest o wiele bezpieczniejsze niz spanie na stacjach CPN w Polsce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka