-
Bardzo Was proszę o radę. Mam 2 dzieci - córka 6 lat, wysoka i szczupła (23kg) i syn 3 lata, mocnej budowy, wysoki, 17kg. Potrzebuję dla nich fotelików do 2 samochodów (foteliki będą często wymieniane między samochodami a na 4 szt. na razie nie mogę sobie pozwolić).
1 samochód: Renault Fluence 2010r. (ma isofix), 2 samochód: Fiat Punto 1997r. (bez isofixu).
Co kupić? Stawiam przede wszystkim na bezpieczeństwo.
-
Siostra nie ma samochodu, fotelik ma być używany bardzo sporadycznie, najlepiej wiec, zeby był w przedziale wagowym 9-25 kg. po pierwsze, żeby starczył na dlużej. Po drugie - dziecko jest spore, raczej grubasek, niż szczuplak, szybko przybiera.
Samochody różne, przypadkowe, często korzysta z uprzejmosci znajomych. Fotelik musiałby więc być uniwersalny pod tym względem. Bedzie montowany m. in. w oplu astrze z profilowanymi siedzeniami.
Myslałam o jakimś Maxi-Cosi 9-18. I czy 9-25 kg to ...
-
Proszę o ocenę dot. pasów. Fotelik Cybex Solutions w VW Polo 1997. Z opinii nie pasuje, ale chcę się upewnić (głównie piszecie o zamkach pasów na paskach, moje są tak jakby na drutach) Czy takie zapięcie też grozi wyłamaniem zamka? Wrzucam fotki:
[img]https://imageshack.us/a/img829/170/zdjcie0873d.jpg[/img]
[img]https://imageshack.us/a/img521/3408/zdjcie0872.jpg[/img]
[img]https://imageshack.us/a/img89/8420/zdjcie0871n.jpg[/img]
-
Witam,
szukałam, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi - jak wozić bobasa w samochodzie, który posiada tylko 2 fotele (smart for two)?
Czy w ogóle można?
Ola
-
Proszę o radę - jaki fotelik powinnam wybrać, żeby pasował do 2 samochodów? Jeden to Peugeot 307, tym jeżdżę na co dzień, a sporadycznie ale na dłuższych trasach Mercedes klasy C. Córka ma 6 lat 115 cm wzrostu, ale jest szczupła waży tylko 17 kg. Dodam jeszcze że łatwo zasypia w samochodzie (dostaje przed podróżą aviomarin, bo ma b. dużą chorobę lokomocyjną), więc może są jakieś foteliki w tym przedziale wagowym, w którym dość wygodnie dziecku się śpi?
-
dwa razy DVD skóra ale z pokrowcami słoma w butach i fotelik z supermarketu za 50 zł
[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/se/gd/ni40/6cAlDKk48VpaZAZJbB.jpg[/img]
[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/se/gd/ni40/9ANQZdB2rYMUFxffzB.jpg[/img]
[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/se/gd/ni40/leeFxTkbdF4L9K9AmB.jpg[/img]
-
Zadam takie odwrotne pytanie. Chcemy kupić samochód i chcemy, żeby dało się w nim zamontować dwa foteliki z tylu, ale obok siebie. Czyli w grę wchodzi albo 3 isofixy, albo 1 fotelik na isofixie a drugi obok niego, na srodku kanapy na pasach.
Znalazłam Renault Grand Scenica z trzema oddzielnymi fotelami i 3 isofixami, niestety ciutke za drogi dla nas.
Czy spotkaliście się z takim wozem? Dodam, że chcemy nowe autko.
-
Mam pytanie do mam 3 dzieci - jakimi samoch0odami jeździcie? Szukamy samochodu dla siebie i idzie nam jak po grudzie. W grę wchodzą w zasadzie tylko samochody z 3 fotelami z tyłu, żeby komfortowo zapiąć foteliki. W zasadzie zdecydowaliśmy się już na C4 Picasso, ale szukamy około 3 letniego samochodu i na razie 2 podejścia zakończyły się fiaskiem - samochody bezwypadkowe w ogłoszeniach przestały być bezwypadkowe u mechanikasad. Może możecie polecić jeszcze coś innego? h
-
Mam beznadziejny fotelik 0-13 (Ramatti)-dostaliśmy go od znajomego i jakoś głupota zaćmiła mózg żeby sprawdzić co i jak z tym fotelikiem-i kupić inny. Teraz maluch ma prawie 8 miesięcy i prawie 9 kilo i olśniło mnie,zmądrzałam, poczytałam i marzę żeby jak najszybciej zrezygnować z tego fotelika co mamy. Samochód: honda civic z 2004r. bez isofixu.
Teraz pytania:
1.jak dziecko jeszcze samo nie siedzi (oczywiście trzymane na kolanach siedzi-ale my go tak nie sadzamy) to czy może być sadzane w ...
-
na razie mlodsze dziecie jezdzi w mc cabrio z baza i pewnie jeszcze pojezdzi, a starsze niby juz w romer kidfix sict, ale na dluzsze trasy w be safe x1, bez isofixu. mniejsza pewnie za rok przesiadzie sie do be safe.
styczen/luty bedziemy zmieniac samochod na wiekszy: zastanawiamy sie nad chevroletem orlando lub hyundai ix 35. nie ukrywam, ze mozliwosc montowania wszystkich 3 fotelikow zawazy na wyborze samochodu. najbardziej boje sie, czy be safe bedzie pasowal, bo domyslam sie, ze mc i rom...
-
Witam. Synek ma 10 miesiecy, wazy ponad 11 kg i pomalu przestaje sie miescic w MC CabrioFix. Chcemy kupic fotelik z grupy 9-18 kg. Ogladalismy MC Priori XP i MC Tobi, ale mamy zastrzeżenia (Tobi za mały dla takiego pulpeta, a w Priori nie podoba mi sie brak dostatecznego zabezpieczenia główki i mała regulacja pasów już teraz musiałam je ustwić w środkowej pozycji). Zastanawiamy się nad Romer King Plus, bo i zagłówek fajny, i sporo możliwości ustawienia pasów no i "punktacja" dobra. Pytanie ty...
-
Witam!
Samochód który posiadam to opel corsa 4 drzwiowy (1997r.). Chciałabym córce (10 m-cy jeszcze nie siedzi) zapewnic maksymalny komfort jazdy i staąd moje pytanie..... Czy fotelik maxi cosi priori zmieści się do tego samochodu? Czy bedzie wygodny i dla niej i dla mnie jako osobe "wkładającą" ją do tego fotelika?
Jeżeli nie, to prosze o jakąs inna propozycję.
-
Witam. Kupiliśmy fotelik jak w tytule, waga 9-18 kg. Zamontowaliśmy go zgodnie z instrukcją w samochodzie Ford Mondeo 2008 rok. Fotelik jest strasznie niestabilny, lata na każdym zakręcie i podskakuje na dziurze, jestem załamana. W porównaniu z MC TOBI (ten ani drgnie), co zrobić? Jak poprawić jego stabilnośc. Ten fotelik u góry posiada metalowy zaczep, przez który pas się przekłada a nie zapina. Niestety nie powoduje to usztywnienia. Pas w trakcie jazdy jest luźny i zachowuje się jak nasze p...
-
Potrzebuję pomocy, moja córka ma 8 miesięcy, 9 kg i 70cm wzrostu i przyszła pora na przesiadkę do kolejnego fotelika. Mamy w posiadaniu (od znajomych) używanego Romera Lord 9-18 (fotelik ma ok. 3 lata) ale niestety to nie rozwiązuje naszych problemów. Ja jeżdżę VW Polo 5 drzwiowym z 2004 roku a mąż BMW serii 3 z hmmm chyba 1998 i wymieniamy się transportowaniem dziecka do lub ze żłobka i musimy je tam zostawiać wraz z fotelikiem co zaczyna doprowadzać mnie do szału, w związku z powyższym z...
-
Ponieważ w żaden sposób nie mogę znaleźć odpowiedzi na swój problem, proszę o pomoc.
Właściwie zdecydowałam się na zakup dla mojego 4-latka fotelika MC Airprotect, ale jest jedno ale. Mój samochód Rover 214 si nie ma przy tylnej kanapie zagłówków. Czy to dyskwalifikuje zakup tego fotelika, czy to ma sens kupować ten fotelik i czy w ogóle nie będzie to niebezpieczne montować go jedynie pasem bezpieczeństwa, skoro ma ten zaczep. Tak sobie myślę, ze pewnie w przyszłości kupię inny samochód i on...
-
z racji ze mamy dwa auta musimy kupic dwa foteliki
podjelismy juz decyzje co do 1 tego bardziej uzytkowanego i na dluzsze trasy
kupimy:
allegro.pl/kiddy-cruiserfix-pro-fotelik-15-36kg-hit-2013-i3052536244.htmlksiezniczke
a teraz problem z drugim, na krotsze trasy i mniej uzywany
i zastanawiamy sie nad
tym samym kiddy ale ze zwyklej kolekcji
allegro.pl/kiddy-cruiserfix-pro-2013-gwarancja-3-lata-wymiana-i3025482610.html
czy:
cybex
allegro.pl/fotelik-cybex-solution-x-fix-gra...
-
Parę dni temu kupilismy fotelik Fair g 0/1 do forda focusa combi z 2012 roku z bazą D RWF na isofixie. Producent zaleca do tego modelu samochodu bazę A, ale po zamontowaniu jej w samochodzie nie dało się regulować nachylenia fotelika bo uchwyt w fotelu zawadzał o pręty bazy. Żeby zmieniać położenie fotela na bardziej leżące trzeba by go za każdym razem wypinać, przez co zmiana pozycji w czasie jazdy nie byłaby możliwa. Przymierzyliśmy więc fotel na bazie D i tutaj z regulacją położenia nie by...
-
Szukam fotelika z isofixem 15-36 do Laguny III Hatchback 2011. Mamy w drugim samochodzie cybex solution x bez isofixu i chcieliśmy kupić taki sam tylko z isofixem do Laguny, niestety z powodu wysoko zamocowanych prętów w samochodzie on nie pasuje, po zamontowaniu fotelik wisi kilka cm nad siedzeniem. Ze względu na ten specyficzną budowę mocowania do isofixu z paru (niewielu) fotelików, które były w sklepie pasował tylko concord transformer click, ale on z kolei odstawał od siedzenia, był zam...
-
Witam, poszukuję fotelika dla córeczki, 8,5 mca, waga 7400. Teraz mamy Tario i dziecko mi się nie dopina w pasach. Rozważam foteliki jak w temacie. Cena nie gra roli. Fotelik musi być bezpieczny ale i max wygodny, bo teraz mamy Furię w samochodzie. Może się zraziła do tego Tario i jakby miała luźno i wygodnie, to może by jeździła, a tak to w ogóle nie mogę się sama z dzieckiem ruszyć. No i montowany tyłem, a najlepioej tyłem i przodem. Dziękuję za każdą opinię!!!
-
zastanawia mnie to, jak przy fotelu montowanym tyłem wygląda dzwon w d..ę? oświeci mnie ktoś?