Forum Kuchnia Wegetarianizm
ZMIEŃ
      soja

soja

(92 wyniki)
    • ...Do niedawna mieliśmy jedynie dowody na związek produktów sojowych z bezpłodnością u zwierząt, obecnie dr Jorge Chavarro pokazał, że taka zależność występuje również u ludzi. W latach 2000-2006 przebadał 99 mężczyzn pod kątem spożywania 15 produktów na bazie soi. Pytano ich, jak często i ile zjedli w poprzednich trzech miesiącach tofu, kiełbasek sojowych, boczku, hamburgerów, mleka sojowego, serów, jogurtów, lodów i innych produktów sojowych, takich jak prażone orzechy, napoje i batony ener...
    • Mam pytanie do doświadczonych wegetariańskich rodziców : moja 5 letnia córka chce przejść na wegetarianizm (bo bardzo kocha zwierzątka:). Ale jest uczulona na soję, orzechy (i tysiąc innych, ale mniej kluczowych rzeczy). Czym ją w takim razie karmić, żeby to miało sens ? Czy po prostu włączenie do menu innych strączkowych wystarczy?
    • forum.gazeta.pl/forum/w,353,82877795,82877795,Szkodliwosc_soi.html Rozpowszechniono niczym nie uzasadniony pogl¹d, ¿e wegetarianizm stanowi znacznie zdrowsz¹ dla ludzi opcjê. Aktywiœci przekonuj¹ ludzi, aby nie jedli produktów pochodzenia zwierzêcego, na rzecz jarzyn, ziaren, owoców i roœlin str¹czkowych. Wa¿nym elementem takiej diety jest zawsze soja. Niewiele osób wspomina o szkodliwym wp³ywie tej roœliny na zdrowie cz³...
    • Od dłuższego czasu ( rok, może więcej) nie widzę w żadnym sklepie soi w ziarenkach do samodzielnego namoczenia i dalszej obróbki. Niegdyś taką kupowałam i robiłam sama tofu albo gotowane ziarno dodawałam do sałatek, jako nadzienie do pierogów itp. itd. Dziś szukałam w tesco, kauflandzie i carrefourze i nic. Co się stało?? Wycofane zostało ze sprzedaży? Czy ktoś coś wie i może mi podpowiedzieć? Bo wytworów typu kotlety sojowe czy pasztet, mleko nie wezmę do ust. Na allegro też ni...
    • Witam. Dotychczas nie gotowałam ziarna soi i mam w związku z tym pewne wątpliwości. Na opakowaniu było jedynie napisane, że należy soję namoczyć na noc i "gotować do miękkości". Czas gotowania podany w przepisach internetowych waha się natomiast pomiędzy 40 a 90 minutami... A jak Wy gotujecie ziarno soi? I cóż znaczy owo "gotowanie do miękkości" (czy np. soja ugotowana do miękkości to taka, którą da się bez problemu rozgnieść widelcem, czy może nie musi być aż tak miękka)? I wreszcie ostat...
    • produkty sojowe smaczne i zdrowe tofu -do sałatek i na ciepło do obiadu mleko sojowe - na sniadanie mleko sojowe dla niemowląt- najlepsze gdy matka nie ma pokarmu( dostepne w aptekach) itd wegetarianie zuzywają nie wiećej niz pare procent światowej produkcji soi 85% jest zuzywana na karmę dla zwerząt hodowanych na mieso wybor olejów na rynku jest tak wielki: kukurydziany, z pestek winogron, z pestek dyni, rzepakowy - a także oliwa : z oliwek że nie ma potrzeb...
    • Rozpowszechniono niczym nie uzasadniony pogl¹d, ¿e wegetarianizm stanowi znacznie zdrowsz¹ dla ludzi opcjê. Aktywiœci przekonuj¹ ludzi, aby nie jedli produktów pochodzenia zwierzêcego, na rzecz jarzyn, ziaren, owoców i roœlin str¹czkowych. Wa¿nym elementem takiej diety jest zawsze soja. Niewiele osób wspomina o szkodliwym wp³ywie tej roœliny na zdrowie cz³owieka. Badania nad szkodliwym wp³ywem diety sojow...
    • mowiono tam, ze karmiac dzieci soją a zwlaszcza chlopcow, mozemy doprowadzic do zaburzenia hormonalnego i w rezultacie chłopcy beda bardziej hm.. dziewczęcy :) no niezle. mam synka 4 letniego vege. czy mam sie juz bac i kupowac mu rózowe ciuszki??:PPPP
    • forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=80730866&a=80751262 ten wywód dziouchy_z_lasu ostatecznie zamyka buzie forumowym wybrzydzaczom ktorzy od paru lat wrzaskliwym chórkiem dokładali każdemu kto osmielił sie napisac na forum że soja nie ogranicza a wzbogaca Dziekuję za uwagę Smacznego sojowego
    • W jakiej postaci soja nadaje się do jedzenia, nasiona, czy zielona roślina - oświećcie mnie. Może ktoś ma jakieś przepisy ciekawe? Wszędzie są już gotowe produkty. Jeśli nasiona, to gdzie można je kupić. Jestem z Wrocławia.
    • mam jeszcze jedno pytanie. udało mi się wyhodować kiełki z mung i z soi - być może nawet bym się do nich przyzwyczaił :-) jednak dziwnie się czuję opierając moją dietę na roślinach rosnących tysiące kilometrów stąd. nie jem potraw, których nie potrafię przygotować (to eliminuje fast foody i colę ;-) ), ale nie chciałbym opierać diety na roślinach, których nie dam rady wyhodować. no i myśl o tym, że moje życie zależy od regularnych transportów przez atlantyk również nie jest oboj...
    • jak wiadomo ta wspniała roslinka soja zawiera tez substancje znakomicie wspomagające funkcjonowanie ukladu nerwowego: Lecytyna sojowa złoty środek na zmęczenie i stres Lecytyna to związek organiczny występujący we wszystkich żywych komórkach naszego organizmu, w szczególności w tkance nerwowej i w mózgu. Lecytyna działa jako bioregulator układu nerwowego, pobudza jego funkcje, wzmacnia zdolność koncentracji i zapamiętywania oraz regeneracji przy wzmożonym wysiłku.
    • sory za może trywialne pytanie, ale jestem laikiem. chcę zrobić pasztet, ale w przepisie nie podano co i jak: "Soję namoczyć i ugotować" i przy okazji proszę o radę jak gotować soję. na opakowaniu równiez nie ma zadnych wskazówek. dzięki.
    • Kochani, cos mnie naszlo i namoczylem, a potem ugotowalem garnek soi. I teraz nie bardzo wiem, co z tym dalej robic ;-???? Probowalem kiedys robic kotlety sojowe, ale mi nie wychodza: albo sie krusza, albo sa gliniaste. Nie wiem, co zrobic, zeby sie - po zmieleniu ugotowanych ziaren - zrobila masa, z ktorej mozna uformowac kotleta i usmazyc. A moze to trzeba gotowac? A moze piec? Jajko dodac? Olej? \a moze poza kotletami cos sie z tego jeszcze daje zrobic? Mnie tam jeszcze ewentu...
    • Gotuję soję, ale niewiele mam w domu warzyw , co mozna zrobić mając , papryke, brokuły, kalafior, marchew , cebulę, czosnek,....Coś prostego, ale smacznego da się zrobić?Czekam na propozycje. Pomóżcie:)
    • Proszę o przepisy!
    • hej, ktos tu kiedys pisal ze dwa razy o czyms takim jak soja po grecku, czyli ryba po grecku z soja zamiast ryby czy ten ktos moglby podac mi przepis? bede wdzieczny bardzo... w archiwum tylko nazwe sama znalazlem
    • Czy zawsze, nawet po wymoczeniu 12 godzin i gotowaniu przez 2-ie, chrupie w zebach? Czy taka jest jej 'uroda'? A moze popelniam jakis blad? Przejrzalam tutejsze forum pod katem soi, ale znalazlam tylko posty w stylu 'soja a rak' itd.
    • soja(16)

proszę o pomoc, jak to faktycznie jest z tą soją, jest zdrowa, czy nie. Są tak sprzeczne opinie. Doradźcie proszę.
    • -Bożena Błocka, psycholog z Regionalnego Ośrodka Metodyczno-Edukacyjnego METIS >Jak sobie radzić ze stresem przed egzaminem? "... Co powinniśmy jeść , żeby wiedza łatwiej wchodziła do głowy? - Oczywiście coś co uspokaja i usprawnia prace mózgu. Przede wszystkim witaminy czyli owoce i jarzyny. Dobre są też orzechy, migdały i fasola, której młodzież nie lubi. Ważne sa również weglowodany bo wywołuja lepszy humor. Pić trzeba hherbatę słodzona miodem, bo dziła on wzmacniająco i o...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się