soja

(3 wyniki)
  • Zylam do tej pory w przeswiadczeniu, ze to soja (i ryby) zapewniaja zdrowie i dlugowiecznosc Japonczykom. Az tu nagle dowiaduje sie (na innym forum), ze soja zawiera fitoestrogeny, ktore sa obwiniane m.in. o: - PMS, zaburzenia cyklu menstruacyjnego, bolesne miesiączki, retencja wody - endometrioza - podwyższenie ryzyka zachorowań na nowotwory macicy, jajników, jąder, piersi, prostaty trzustki i inne - włókniaki macicy - otyłość - depresje - dysfunkcje gruczołów wydzielniczych (w t...
  • Witam nie wiem czy mogę tu zapytac, jak zaśmiecam to prosze usunac. Koleżanki córka 1 klasistka podstawówki niechce jeśc mięsa, no prawie bo np parówki zje lub od wielkiego dzwonu kawałek z piersi kurczaka, ale tylko kurczaka. Tak pozatym żednego innego nie, ani indyka, kaczki, cielęciny wołowiny czy wieprzowniny - zaraz jape drze że nie będzie jadła. Nie mniej jak np w McDonaldzie się zapomni to hamburgera zje, ale juz takiego w domu zrobionego nie, tak samo ja chodziła d...
  • jakos do tej pory nie zwrocilam uwagi na to, ze jest tyle odmian sosow sojowych. Dopiero przy okazji ostatniej wizyty w sklepie chinskim stanełam zdziwiona mocno przed polką zapełnioną buteleczkami z sosami sojowymi posortowanymi wg. kraju pochodzenia: chinski, japonski, koreanski. Macie jakies swoje ulubione, czy kupujecie te, ktore akurat wpadna wam do ręki? "Sos sojowy (chin. 醤油(jiangyou), jap.醤油 shōyu) - sos fermentowany, wytwarzany z ziare...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się