Dodaj do ulubionych

Mała tarczyca

16.03.13, 14:53
Witam,
Powiedzcie mi czy mała tarczyca (płat prawy 16 mm x 17 mm x 45 mm - objętość 5,8 ml
płat lewy 12 mm x 13 mm x 46 mm - objętość 3,4 ml, szerokość cieśni 2mm, pojemność 9,2 ml) u dorosłej kobiety może świadczyć o podejrzeniu hashimoto? Na wydruku z badania podano, ze norma dla płci i wieku to 18 ml. Poza wielkością wszytko jest ok - tarczyca prawidłowej echogeniczności, jednorodna, bez zmian ogniskowych.
W badaniach krwi wyszły delikatnie przekroczone przeciwciała:
p/ciała anty -TG 9,14 (norma 0-4,11),
p/ciała anty TPO - 11,51 (norma 0-5,61).
Pozostałe wyniki wyglądają następująco:
TSH 2,44 (norma 0,27 - 4,20) - jeszcze rok temu było 2,11.
FT4 8.97% [ wynik 1, norma (0.93 - 1.71)]
FT3 18.64% [ wynik 2.48, norma (2.04 - 4.4)].
Objawy jakie odczuwam: ciągłe zmęczenie, brak energii, senność, delikatne zawroty głowy, zimne dłonie i stopy, sucha skóra, suche usta, wieczorne kołatanie serca, bóle głowy, worki pod oczami, rano opuchnięte powieki i problemy z wagą (mimo tego, że naprawdę niewiele jem nie mogę schudnąć).

Obserwuj wątek
    • procesor Re: Mała tarczyca 16.03.13, 19:27
      piekna niedoczynność
      i objętość wynosi 9,7
      do leczenia natychmiast - zanim organizm jeszcze gorzej będzie funkcjonował

mała tarczyca, przeciwciała, wolne hormony zwłaszcza ft4 ledwo w normie i wachlarz objawów dla rozsądnego lekarza to powód do leczenia, dla konowała - "tzreba poczekać aż TSH wyjdzie poza normę bo tego się nie leczy"

nie daj się zbyć! u na wizycie kładź nacisk na objawy!
      • agatak7 Re: Mała tarczyca 16.03.13, 20:10
        Jeden endokrynolog już stwierdził, że nic mi nie jest bo wyniki mam "w normie". To było co prawda jeszcze przed zrobieniem usg. Ale wizytę i podejście wspominam koszmarnie.
        W poniedziałek wizyta u kolejnego. Podobno leczy nie tylko na podstawie tsh ale patrzy też na hormony. Położę nacisk na moje objawy i mam nadzieję, że nie zostanę znowu potraktowana jak hipochondryczka.
        • muktprega1 Re: Mała tarczyca 16.03.13, 22:55
          Dla mnie to Ty jesteś klasyczna Hashimotka z Twoimi wynikami i samopoczuciem.

www.chorobytarczycy.eu/test#0
          proponuję zrobić test i również wydrukowany zabrać ze sobą do lekarza, powodzenia
          • agatak7 Re: Mała tarczyca 17.03.13, 08:03
            Dziękuję Wam za wsparcie.
            Test już dawno zrobiłam - wyszło 30 pkt.
            Oprócz tego jako nastolatka leczyłam się na niedoczynność tarczycy a moja mama też choruje na niedoczynność.

A czy usg bez żadnych zmian, tylko z pomniejszoną tarczycą nie wyklucza hashimoto?
    • pies_z_laki_2 Re: Mała tarczyca 18.03.13, 03:26
      Witamy na pokładzie smile

Usg mówi, że coś ci zeżarło tarczycę. Na ogół są to p.ciała, które jeszcze ci nie zanikły (i może nigdy nie znikną, ale starać się można i trzeba smile), a nawet są na poziomie ponad normę. I to właśnie świadczy o zanikowym zapaleniu tarczycy, źródło w immunologii, a w skutkach niedoczynność tarczycy jak malowana.

Pierwszy endo do odstrzału (wpisz go na listę niepolecanych, proszę). I trzymaj się ciepło!
      • agatak7 Re: Mała tarczyca 18.03.13, 07:42
        Dzięki Piesku.
        Dziś wieczorem wizyta. Trzymajcie kciuki.
    • agatak7 Re: Mała tarczyca 19.03.13, 14:40
      Już po wizyciesmile
      Lekarz potwierdził Waszą diagnozę. Niedoczynność i hashimoto.
      Dostałam euthoryx przez pierwsze 2 tygodnie 12,5, następne 2 tygodnie 25 a później 37,5. Po 3 miesiącach mam zrobić FT, FT4 i TSH i do kontrolo. Lekarz świetny i jestem pod duzym wrażeniem. Wszystko mi dokładnie wyjasnił. Bardzo szczegółowwo wypytał o objaw. Patrzy na poziom hormonów. Sam powiedział, że samo TSH o niczym nie świadczy. Wpiszę go na listę polecanych.

Bardzo się cieszę, że mam już diagnozę i że w końcu ktoś potraktował powaznie moje dolegliwości.

Jak myślicie po jakim czasie brania euthoryksu mogę poczuć prznajmniej minimalną poprawę?
      • muktprega1 Re: Mała tarczyca 19.03.13, 15:31
        Fantastycznie ustawił Ci dawkę hormonów, też jestem pod ogromnym wrażeniem. Czytałaś pewno, jak niektórzy przez rok czy 2 lata biorą najmniejszą dawkę i co się z nimi dzieje?

> Jak myślicie po jakim czasie brania euthoryksu mogę poczuć prznajmniej minimaln
        > ą poprawę?

Myślę, że miesiąc powinien wystarczyć, a niektórzy już po 2 tygodniach odczuwają zmainy. Podoba mi się, ze już po miesiącu chce Ciebie zobaczyć smile

Tylko chciałam przypomnieć reakcję Twego pierwszego na te same wyniki:

> Jeden endokrynolog już stwierdził, że nic mi nie jest bo wyniki mam "w normie".
        > To było co prawda jeszcze przed zrobieniem usg. Ale wizytę i podejście wspomin
        > am koszmarnie.

I taka refleksja na koniec:
        Jak bardzo nasze samopoczucie, nasze zdrowie, nasza codzienna aktywność i jakość życia zależy od Was - lekarzy!!!!!!
        od tego, czy się uczycie, czy nie, czy umiecie słuchać!!
        • agatak7 Re: Mała tarczyca 19.03.13, 15:34
          No w końcu trafiłam na lekarza z prawdziwego zdarzeniasmile
      • pies_z_laki_2 Re: Mała tarczyca 20.03.13, 00:13
        > agatak7 napisała:
        > Lekarz potwierdził Waszą diagnozę. Niedoczynność i hashimoto.

Sama sobie wyszukałaś chorobę tongue_out To nie my, a ty sama postawiłaś diagnozę wstępną, a potem ją potwierdziłaś big_grin Gratuluję smile

> Dostałam euthoryx przez pierwsze 2 tygodnie 12,5, następne 2 tygodnie 25 a później 37,5.

Jeśli przy tak małej dawce zrobi ci się lepiej, to ok. ale przygotuj się na to, że po krótkim czasie znowu zrobi ci się zimno, czy śpiąco, wtedy nie czekaj dwóch tygodni, tylko podskocz z dawką o stopień już następnego dnia. E25 to dawka minimalna (dobrze że wprowadzana łagodnie, super!), ale jak organizm dostanie "kopa", to szybciej będzie wykorzystywał tyroksynę i szybko zacznie ci jej brakować (przy tej dawce). Jak sądzę nie skończy się na 37,5, a zapewne dojdziesz do 50, a może nawet i 150... tak więc jeśli poczujesz się jak śnięta ryba, podnieś dawkę ciut wcześniej, masz jeszcze spory zapas, no i przy tych wysokościach nie jest to niebezpieczne. Byle powoli i delikatnie (po 6,25, czy 12,5 jedn.), szczególnie na początku.
        • agatak7 Pogorszenie samopoczucia po chwilowej euforii 30.03.13, 13:20
          12 dzień z dawką 12,5 i samopoczucie coraz gorszesad Zarówno fizyczne jak i psychiczne. Miałaś rację Piesku, że tak się może zdarzyć. Od jutra biorę 25. Coś od paru dni zaczynało mi się pogarszać i niestety padło na świętasad
          • agcerz Re: Pogorszenie samopoczucia po chwilowej euforii 30.03.13, 17:13
            Po podniesieniu szybko ci się poprawi, a potem historia prawdopodobnie się powtórzy. M.in. dlatego Hashi jest dość wymagającą chorobą - dobieranie dawki może potrwać. Ale warto być wytrwałą. Powodzenia.
        • agatak7 Co sądzicie o zmienie dawki? 09.05.13, 12:58
          Niestety moje samopoczucie chyba zaczyna powracać do stanu sprzed rozpoczęcia leczenia. Najgorsze jest to, że znowu zaczyna mi sie kręcic w głowie i nie mogę się rano dobudzić. Prawie miesiąc jestem na dawce 37,5. Wizyta u endo dopiero za miesiąc.
          Co sądzicie o samodzielnym podniesieniu dawki?
          Jak reagują Wasi lekarze na takie samodzielne zmiany?
          • pies_z_laki_2 Re: Co sądzicie o zmienie dawki? 10.05.13, 13:35
            W marcu pisałaś:
            "Po 3 miesiącach mam zrobić FT, FT4 i TSH i do kontrolo."

No to chyba wiesz co masz robić smile
            Zbadaj krew (rano bez tabletki) i na tej podstawie (plus objawy)ustal dawkę.

Moja pani endo dostaje informację o zmianie dawki w tę czy w drugą stronę i zapisuje to w karcie. Jeśli umiesz to uzasadnić, to nie ma problemu. To twoje zdrowie i twoje samopoczucie.
    • agatak7 Nowe wyniki 12.06.13, 19:09
      Dziewczyny proszę spójrzcie na moje nowe wyniki
      TSH 1,310 (norma 0,27 - 4,20)
      FT4 11,54% [ wynik 1,02, norma (0.93 - 1.71)]
      FT3 38,98% [ wynik 2,96, norma (2.04 - 4.4)].

Dla porównania w marcu 2012 moje wyniku były następujące:
      TSH 2,44 (norma 0,27 - 4,20)
      FT4 8.97% [ wynik 1, norma (0.93 - 1.71)]
      FT3 18.64% [ wynik 2.48, norma (2.04 - 4.4)]

Przed badaniami brałam w dawce 37,5. Jak zobaczyłam wyniki to samodzielnie zwiększyłam o ćwiartkę 25. Samopoczucie od jakiegoś miesiąca co raz gorsze. Wracają objawy sprzed rozpoczęcia leczeniasad
      Po wynikach też widzę, że nie jest najlepiej. TSH co prawda troszkę spadło, FT3 wzrosło (nie wiele ale zawsze to coś) ale FT4 nie wzrosło prawie wcale.
      Domyślam się, że mam za małą dawkę. Na szczęście wizyta u endo już wkrótce.
      Podpowiedzcie proszę co może być przyczyną tego, że FT4 nie rośnie mimo brania hormonu (tylko za mała dawka czy może coś więcej).
      • muktprega1 Re: Nowe wyniki 13.06.13, 11:48
        Po prostu za malutka dawka dla Ciebie, już wiesz, że dążymy do poziomu od 60 % wzwyż dla obydwu hormonów smile
        • agcerz Re: Nowe wyniki 13.06.13, 13:03
          Tak jest, Agata, podnoś dawkę! Powoli, ale do przodu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka