Forum Auto-Moto Prawo jazdy
ZMIEŃ
      wprost

wprost

(12 wyniki)
    • Jest sytuacja, że na jezdni mieszczą się dwa samochody obok siebie. Z lewej strony (przy osi jezdni) auta skręcają w lewo, z prawej (przy krawężniku) - w prawo. Z którego pasa (nie ma tabliczki, ani nie jest nic namalowane na jezdni) powinno się jechać na wprost? Z tego, gdzie skręcają w lewo, czy z tego, gdzie skręcają w prawo?
    • Wczoraj w miescie przede mna jechala L egzaminacyjna. Na skrzyzowaniu ( przy sygnalizatorach sa zielone strzalki do warunkowego skretu w prawo) gdzie jest jeden dosc szeroki pas (na ktorym miesza sie obo siebie 2 osobowki) jadac na wprost ustawila sie do prawej krawedzi, na nastepnym takim samym skrzyzowaniu skrecajac w lewo ustawila sie na srodku-skutecznie mnie blokujac -ja jechalam prosto. Pytanie:czy za takie nieprawidlowe ustawienie sie na skrzyzowaniu oblewaja na egzamini...
    • sytuacja: skrzyzowanie, droga z pierwszenstwem przejazdu skreca w lewo. Jade ta droga. Do wyboru 3 kierunki: w lewo (czyli dalej jade z pierwszenstwem), prosto i w prawo (czyli zjezdzam z drogi z pierwszenstwem).. Jak wg przepisow powinienem sygnalizowac w tych 3 opcjach??
    • Czy jest gdzies stosowny zapis w KD, ktory dotyczylby takiej sytuacji: skrzyzowanie swietlne, jezdnia na tyle szeroka, ze zmieszcza sie obok siebie 2 auta, czy w tej sytuacji kodeks czy tylko logika nakazuje by:skrecajacy w lewo i jadacy na wprost ustawili sie do osi jezdni a skrecajacy w prawo i korzystajacy z zielonych strzalek przy prawej stronie? Bo czesto sie zdarza, ze ktos jadacy na wprost stoi przy prawej krawedzi i tym samym uniemozliwia skret na zielonej strzalce.
    • I właśnie mam przez to problem. Uważam, że jeżdzę poprawnie. Podczas pierwszego egzaminu na placu, nie wytrzymałem nerwowo. A mianowicie, wjazd do "garażu przodem" idealnie, poprostu symetrycznie. A pan egzaminator proszę powtórzyć manewr, ponieważ wjechał pan "za głęboko". Wysiadłem z auta i krótko mówiąc w sposób agresywny powiedziałem co myślę, a w łapę wam nie dam dodałem. Wsiadłem do auto i celowo powtarzając manewr postrącałem pachołki. I gumki troszeczkę sobie popiszczały. ...
    • Bo ja juz zglupialam. Wiadomo,ze nie zawroce tam gdzie znaki tego zabraniaja, jest linia ciagla etc. Ale jak to jest na skrzyzowaniu kierowanym sygnalizacja swietlna? Jezeli mam dwa pasy w lewo, to wiadomo, ze skrajnego ...ale jest jakis haczyk z sygnalizatorem kierunkowym(strzalka w lewo) i w ogole jakies zasady rzadza tym zawracaniem na swiatlach...no to jak to jest ..........bo niby jest zielone ,ale nie zawraca sie....pomocy!! A czy z pasa na wprost tez moge zawrocic na skrzyzo...
    • Witam! Czy ktoś wie, jak zachować się na Rondzie Żaba, w sytuacji, gdy jadąc od strony Śródmieścia, na zielonym, nagle przed torami pojawia się skośnie względem jezdni Śródmieście-Targówek ustawiony sygnalizator, na którym świeci się światło czerwone. Za torami, przed przecięciem z jezdnią prostopadłą też jest sygnalizator, również z czerwonym. Pytanie - gdzie się zatrzymać? a) przy skośnie ustawionym sygnalitorze b) za sygnalizatorem, przed torami c) za torami, przy drugim sygn...
    • Skrzyżowanie w kształcie "T". Jedziemy po prawym górnym ramieniu litery. 4 pasy ruchu: lewy do skrętu w lewo, środkowe do jazdy na wprost, prawy pas niby też na wprost, ale 100 metrów za skrzyżowaniem odchodzi w prawo (wjazd na most) i już przed skrzyżowaniem ma oznaczenia poziome TYLKO do skrętu w prawo. Po lewej stronie jezdni stoi sygnalizator kierunkowy do skrętu w lewo, nad jezdnią oraz po prawej znajduje się po jednym sygnalizatorze kierunkowym TYLKO na wprost. Stoimy na prawym pa...
    • Kobieta za kierownicą? Czemu większość mężczyzn źle ocenia kobiety za kierownicą? Przecież wszyscy jednakowo zdają prawo jazdy. Zdarza się że są kobiety które jeżdżą lepiej niż niektórzy mężczyźni. A więc kochani panowie nie oceniajcie nas pochopnie.
    • mam pytanie (może ktoś z Was zna odpowiedź-będę wdzięczna). wiadomo powszechnie że na skrzyżowaniach kierowanych sygnalizacją świetlną pojazd samochodowy jadący na wprost ma pierwszeństwo przed pojazdem szynowym zmieniającym pas ruchu bądź kierunek jazdy. a jak jest na skrzyżowaniu na którym nie działa sygnalizacja świetlna i ruchem kieruje policjant? czy zastosowanie ma ta sama zasada?
    • Czy możecie mi powiedzieć taką rzecz na temat rond: jeżeli skręcam na rondzie w lewo i mam jeden pas do skrętu to po wyjechaniu na prostą mogę zająć dowolny pas do jazdy prosto, prawda? A jeżeli takie pasy są dwa (mam na myśli pasy do skrętu w lewo), a ja jestem na prawym to czy po wyjechaniu na prostą powinnam zająć skrajnie prawy pas? Mam nadzieję, że zrozumiecie o co mi chodzi, cieżko mi wytłumaczyć, wolałabym to narysować albo pokazać;)
    • Rondo bez sygnalizacji świtlnej, z 2 pasami ruchu ale nie wyznaczonymi. 1) Jadąc w prawo - wjeżdżamy od razu z prawym kierunkowskazem, jedziemy prawym pasem ruchu 1) Jadąc na wprost wjeżdżamy bez kierunkowskazu na prawy pas ruchu - prawy kierunek włączamy dopiero przy zjeździe z ronda 3) Jadąc w lewo/zawracając - od razu wjeżdżamy z lewym kierunkowskazem na lewy pas ruchu, przy zjeździe oczywiście prwy kirunek i prawy pas ruchu Niczego nie poplątałam?Interesują mnie zwłaszca Wa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się