wraca

(41 wyników)
  • wracam do pracy po urlopie wychowawczym i niestety spodziewam sie wypowiedzenia...nawet tego samego dnia. Ta mysl gnebi mnie juz od dawna i popadam w depresje. Czy w dniu powrotu do pracy moge odmowic przyjecia wypowiedzenia, wyjsc z firmy i udac sie do lekarza, ktory z uwagi na moj zly stan psychiczny da mi L4? Czy to L4 uratuje mnie przed wypowiedzeniem?
  • Za miesiąc kończy mi się wychowawczy, już definitywnie, to jest ostatnia jego część, jestem w drugiej ciąży, tak jak wiele obecnych forumowiczek chcę to wykorzystać, a że z tą pracą nie mam już przyszłości chcę dostarczyć zwolnienie w dniu powroty do pracy. Czy muszę poinformować pracodawcę, że chcę wrócić do pracy właśnie teraz na miesiąc przed końcem, czy jest to zupełnie logiczne i nie muszę tego robić, bo kończy mi się wychowawczy i mają obowiązek mnie przyjąć więc jakieś stan...
  • mogę w ten sposób przedłużuć sobie umowę o pracę? tzn. np. jesli 30.06.2010 wygasa mi umowa podpisana na czas określony, a ja mowie pracodawcy ze wracam przed tym terminem bardzo prosze o jaieś wskazówki
  • Za 10 dni kończy mi się urlop wychowawczy. Problem polega na tym, że oddział mojej firmy w moim mieście zamknięto (i pozwalniano oczywiście wszystkich pracowników, ja jedyna zostałam jako zatrudniona, bo byłam na wychowawczym). Najbliższy oddział firmy-matki znajduje sie 125km od mojego miejsca zamieszkania. Niemożliwe dla mnie jest abym mogła tyle dojeżdżać do pracy, a poza tym - co zrobi ze mną pracodawca? Zaoferuje mi powrót właśnie tam? Może ze mną rozwiązać od razu umowę? Ja ...
  • witam, jestem w drugiej ciazy. w czerwcu konczy mi sie okres wychowawczy. wracam do pracy korzystajac ze swoich praw, przedstawie od razu zaswiadczenie o ciazy. bede juz w 3 miesiacu i juz dzis wiem, ze doktor posle mnie na zwolnienie do rozwiazania. wroce wiec do pracy na jeden dzien!!!po 3,5 latach przerwy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! czy pracodawca moze sie wywinac z obowiazku przyjecia mnie spowrotem? czy obowiazuje jakis termin i forma z jaka powina pracodawce o swoim powrocie ...
  • Czy jak sie wraca z wychowawczego do pracy na caly etat to jest jakis czas ochronny przed zwolnieniem? Gdzies czytalam ze tak jest przy powrocie na jakas czesc etatu. Wtedy przez 12 miesiecy pracownicy nie mozna zwolnic. Czy tak samo jest przy calym etacie?
  • Od 2003 roku jestem zatrudniona w niepełnym wymiarze czasu w pewnej firmie.Od stycznia 2007 do końca 2009 roku jestem na urlopie wychowawczym.Chciałabym zwolnić się z pracy (bo mam już inną na oku) jak najszybciej.Ile w moim przypadku trwa okres wypowiedzenia i jak to powinnam rozegrać by było jak najlepiej.Czy najpierw musze pisać jakieś pismo ze chce wcześniej wrócić z wychowawczego czy od razu wystarczy podanie o zwolnienie (z jakim terminem?czy mogę 2tyg czy musze 3 miesięcz...
  • Właśnie znalazłam w necie taką oto informację dotyczącą kobiet wracających do pracy po urlopie macierzyńskim. Cytat: poniedziałek, 20 październik 2008, 12:05 Źródło: Twoja Firma "Sejm uchwalił nowelizację kodeksu pracy, która zakłada, że po za zakończeniu urlopu macierzyńskiego pracownik wróci do pracy na to samo stanowisko i za tę samą pensję, jakie otrzymywałby, gdyby nie korzystał z urlopu. Gdyby jednak nie było to możliwe, pracodawca musi przyjąć rodzica na stanowisko równorzę...
  • Wróciłam do pracy z wychowawczego na 7/8 etatu i obniżono mi wynagrodzenie o około 11,4%. Czy słusznie? Czytałam gdzieś opinię prawnika w czasopiśmnie że pomimo zmniejszonego wymiaru godzin pensja nie powinna ulegac obniżeniu.
  • Jestem na urlopie wychowawczym,córa ma półtora roku.I własnie dowiedziałam sie,ze jestem w ciazy :) w pierwszej ciazy pracowałam dosc długo,bo chciałam byc taka fair i lojalna w stosunku do pracodawcy...A pozniej okazało sie,ze nawet dziekuje za to nie usłyszałam,tylko pretensje,ze poszłam raz na kilkudniowe zwolnienie.Suma sumarum moj pracodawca zachowywyał sie tak jakbym mu narobiła tylu problemów,ze pracowałam do 7 m-ca i jakby wolał zebym poszła od razu na zwolnienie... Dlatego teraz nie...
  • witam, muszę skrócić urlop wychowawczy (względy finansowe) wysłałam pismo 30 dni przed terminem rozpoczęcia pracy i wrócić do pracy. Teraz zastanawiam się czy pracodawca może mnie zwolić (jestem w kolejnej w ciąży) z powodu braku miejsca pracy. Prowadziłam jednoosobowo biuro, teraz jest tam pracownik zatrudniony tez na stałe, jak ja . Pracodawca zatrudnia ok 10-12 pracowników. Czy ciąża daje ochronę nawet w takiej sytuacji? co da taką ochronę?
  • Jestem już3.5 roku na wychowawczym ,a w zasadzie 4 lata w domu bo musiałam połowe ciąży spędzić w łóżku.W październiku mija mi urlop wychowawczy i powinnam wrócić do pracy.Jestem na 99% pewna,że dostanę wymówienie.Teraz zaczęłam się zastanawić,że jeżeli rzeczywiście dojdzie do takiej sytuacji i dostanę wymówienie( mam 3 miesięczny okres wymówienia),czy np.jeżeli zajdę w ciążę ,będzie przysługiwała mi pensja na cały okres 9 miesięcy i macierzyński? Czy nic to nie zmieni i pensja sko...
  • Kończy mi się już niedługo urlop wychowawczy i natchodzi powrót do pracy. Dogadałam się z szefem ze wrócę ale na niepełny etat. I teraz moje pytanie czy taką zmianę etatu należy zrobić dopiero po moim powrocie z urlopu?? Przypuścmy wracam 1 września to kiedy?? Czy np można to zrobić zgodnie z prawem przed powrotem do pracy?? I jak to ma wyglądać czy to musi być nowa umowa czy wystarczy aneks do umowy??
  • Dziewczyny, kończy mi się wychowawczy, wracam do pracy. Czy powinnam napisać jakieś pismo informujące/przypominające się? No wiecie, żeby szef nie był zdziwiony jak mnie zobaczy :) Dzięki z góry za informacje
  • Mam pytanko. Czy jeśli wyślę dziecko na kilka godz. (2,5-5) do żłobka, czy przedszkola, to mój urlop wychowawczy automatycznie kończy się i muszę wrócić do pracy? Chciałabym przed ostatecznym powrotem do pracy sprawdzić, czy dziecko będzie w ogóle mogło przebywać w żłobku, czy przedszkolu, dlatego też myślę o kilku godz. dziennie, a nie całym dniu. Nie chciałabym sobie natomiast namieszać i być zmuszoną do powrotu do pracy w chwili gdy może okazać się, że dziecko do takiej placówki mo...
  • Wracam do pracy po urlopie wychowawczym,a studiuję zaocznie.Chciałabym zapytać czy przysługuje mi urlop wypoczynkowy,gdyż musiałabym brać go w piątki,kiedy mam zjazd na studiach,czy może jest jakaś inna forma urlopu np.szkoleniowy i ewentualnie ile dni jest takiego urlopu?.Z góry dziękuję za info:)
  • Moje pytanie wielu z Was wyda się zapewne naiwne, ale mam cichą nadzieję, że może jest inaczej. Jestem obecnie na urlopie wychowawczym. Od lutego wracam do pracy, ale na pół etatu na rok (poprosiłam o obniżenie czasu pracy ze względu na dziecko).Tak myślimy z mężem, że może pod koniec roku (2010)postaramy się o drugie dziecko. I tu moje pytanie- czy na urlopie macierzyńskim moje wynagrodzenie będzie liczone na podstawie pół etatu, które będę pracować, czy też może, tak jak mam w umowie...
  • Mam pytanie co mówi prawo pracy na temat kobiety, ktora wraca z urlopu wychowawczego do pracy? Czy to prawda, że pracodawca musi ja przyjąć na poprzednie stanowisko i że może ją zwolnić dopiero po 3 mies.?? Czy może ją zwolnić od razu po powrocie np następnego dnia?? Justyna
  • Mam takie pytanie, kończy mi się wychowawczy za dwa mce, teraz okazało się, że jestem w ciąży, czy jak przejdę na kuronia będzie mi sie należał jakis zasiłek? czy jakieś świadczenia? bardzo proszę o odpowiedź...
  • Czy wracając do pracy po macierzyńskim i wypoczynkowym za ten rok będzie to ok 15 września 2011(Pracuje w szkole w sekretariacie) chciałabym zmniejszyć wymiar czasu pracy do 1/2 etatu i popracować do końca roku kalendarzowego a potem złożyć wniosek o urlop wychowawczy czy tak można? Wiem , że o urlop wychowawczy trzeba wnioskować 2 tygodnie przed planowanym urlopem, ale nie jestem pewna czy jak już korzystam z przywilejów zmniejszenia etatu mogę złożyć wniosek o wychowawczy (myślałam o całym...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się