Forum eDziecko edziecko Wcześniaki
ZMIEŃ
      wyniki

wyniki

(146 wyników)
    • Ktoś może robił? Synek miał jakiś miesiąc temu pobieraną krew na kariotyp i chyba jakieś ogólne przesiewowe. Ile się czeka i jak się odbiera - przesyłają sami?
    • Normalnie załamka jak przeczytałam wynik; wiedziałam, że nie będzie rewelacji, ale nie sądziłam, że będzie, aż tak źle. cyt. "Badanie MR CUN w sekwencjach TSE, FLASH oraz FLAIR w obrazach T1 i T2 zależnych w płaszczyznach - osiowej, czołowej i strzałkowej. Badanie wykonano w znieczuleniu ogólnym. Struktury środkowe położone prawidłowo. Komory boczne poszerzone wodogłowiowo - wskaźnik Evansa ok.0,42. Komora III szer.ok. 10,5mm. Ścieńczałe ciało modzelowate. Torbiel tylnego dołu czaszki o wym....
    • Martwię się bo moja córeczka, wcześniak z 35 tyg, obecnie 3 miesiące, ma złe wyniki aminotransferaz i fosfotazy. Przekroczenie norm o ponad 100%. Wyniki są gorsze niż 2 miesiące temu. Lenka długo miała żółtaczkę, ale już jest ok, poziom bilurbiny w normie. Lekarka nam powiedziała wczoraj, że zaczekamy i za miesiąc powtórzymy badania. Jak nadal będą złe wyniki skieruję córcię do poradni chorób wątroby :(. Strasznie się martwię i chyba osiwieję przez ten miesiąc. Czy któryś z waszych dzieciacz...
    • Moje Drogie, mam nareszcie wyniki badania kału Maćka, który od roku robi ciapowate, słabo strawione kupy. I tak: bad. bakteriologiczne: citrobacter braakii - liczne enetrococcus faecalis - liczne bad. mykologiczne: candida albicans - pojedyncze candida rugosa - pojedyncze resztki pokarmowe (stopień strawienia) ziarna skrobi - poj. wpw kulki tłuszczu - d.liczne włókna mięsne - d.liczne włókna roślinne - nieliczne wydaje mi się, że jest się cz...
    • mu tez po USG, mielismy do dej pory djuz 3 Mielismy juz 3 USG p/ciemiaczkowe -pierwsze-stan po wylewie II stonia, -drugie- bez zmian trzecie- ktorego nam nikt nie zlecil, bo niby wszystko ok, chcialam sprawdzic przed zarosnieciem ciemiaczka i niestety moj spokoj zostal zburzony: czy ktos sie wypowie? napisze w skrocie: ukl komorowy sym., nieposzerz., szerokosc rogow czolowych komor bocznych P 6,2mm ,L 6,8mm, Ewans 0,38 (i to mnie najbardziej martwi -czy to wodoglowie?) przymozgowe p...
    • mam prośbe do Was o interptetacje wyników prawie wszystko wykracza poza norme a wizyte u lekarza mamy dopiero w poniedzialek HGB 12.3 (14 - 18) HCT 32.7 (41 - 53) MCV 75.3 (83 - 97) MCH 24.9 (28 - 34) neutrophil 20 (45 - 70) limphocyte 75 (25 do 50) reszta w granicy normy Z góry dziekuje za pomoc :)
    • Witam , mój syn od pewnego czasu ma tiki nerwowe , pierwszty raz pojawily sie one ok 3 lata temu ale w przeciagu miesiaca minely (podawalismy magnez ) .po trzletnim okresie spokoju pojawily sie znów tiki ale z podwójna siła. Traw to juz 4 miesiace .Bylismy u neurologa pani doktor nie widziała niepokojacych objawów ( jedyne co zwrócila uwage na jaśka nadpobudliwośc i brak koordynacji ruchowej i nazwała to jakoś ale nawet nie umiem tego powtorzyc- chodzio jakieś przewodz...
    • witam, mam pytanie do was, bo lekarka nic mi nie chciała powiedziec. moja klara miała badaną krew. wszystkie wyniki w normie oprocz AST. WYNIK 60, NORMA 10-42. Co może oznaczac taki wynik? lekarka kazała tylko za jakies 2-3 miesiące powtórzyc badania.
    • Zrobiłam Malwinie badania, no i chyba wyszły kiepsko. Mała ma 10 tygodni, a korygowane 4. Niestety sama się na tym nie znam, a pediatrze nie do końca ufam. Może coś mi podpowiecie, czy te wyniki są bardzo kiepskie czy tylko trochę: Erytrocyty 2,31 (norma 3,4 - 5,2) Hemoglobina 9,2 (norma 10,6 - 16,8) Limfocyty 64,61 (norma 18 - 50) Neutrofile 26,82 (norma 45 - 75) Limfocyty 5,1 (norma 0,8 - 4,2) Żelazo 45 (norma 50 - 150)
    • Właśnie wróciłysmy ze szpitala z tomografii. po raz kolejny (nie wiem już który) załamanie. Tomografia nie wyszła najlepiej, a mianowicie zmiany w móżdżku. wiem czym to grozi, lekarze uspokajają ale patrząc na zuzię widzę to uszkodzenie jak na dłoni (brak równowagi i mowy u Zuzy). łudzę się że w rezonansie wszystko wyjdzie ok, ale do rezonansu jeszcze sporo czasu. Czy któraś z Was miała podobne wyniki z tomografii?
    • hej, chyba mam odpowiedz dlaczego moj maly jest taki mały..wyszło, ze nie trawi zbyt dobrze, w kupie b. liczne włókna miesne, roslinne i nieliczne skrobia :((((((((( Znacie jakiegos gastro z Wro, ktory pomoze?
    • dziewczyny dostałam wynik badania ast. 88 (norma 10-42). poprzednie adanie w maju, wynik 66. do lekarza ide dopiero pod koniec przyszłego tygodnia. o czym może świadczyc taki wynik?
    • Dziewczynki, córa mojej koleżanki (4 lata) od piątku gorączkowała. W poniedziałek lekarz zlecił badania; ogólny mocz, morfologia, OB, CRP. Morfologia jest ok, CRP w normie, OB dosyć mocno podwyższone, natomiast mocz wyszedł nieciekawy. W badaniu ogólnym stwierdzono obecność białka, od 8 do 12 białych krwinek w polu widzenia i liczną florę bakteryjną. Lekarz dał antybiotyk na 7 dni (Augmentin) i kazał zrobić ponowne badanie już w ten piątek (czyli w trakcie brania antybiotyku). Czy ...
    • Mój synek jest już 4 mc po wyjściu ze szpitala (byliśmy tam 2 mc) i cały czas ma złe wyniki krwi tj. podwyższone enzymy wątrobowe i fosfatazę alkaiczną (wykluczono krzywicę). Po wyjściu ze szpitala w zasadzie nie chorował (miał operację na przepuklinę i raz lekką biegunkę). Lekarka każe nam iść do poradni chorób zakaźnych na dokładne badania, bo przypuszcza, że mogło się coś przyplątać od częstych transfuzji krwi w szpitalu (Alek miał ich 5). Czy wiecie jak interpretować podwyższony ASP...
    • Przed długim weekendem odebralam wyniki z posiewu moczu Malego i szok! Wyszło jakś cholerstwo:proteus mirabilis. Popędzilam od razu z wynikiem do pediatry, powiedziala, ze to bakterie typowe dla infekcji ukl.moczowego, zalecila powtórzyc badania i zrobić usg - mamy termin na wtorek. Dziecko nie ma zadnych objawow infekcji, temperatury, itp. Doradzcie coś proszę, bo muszę pryznać, ze się denerwuję, boję się wpisac tej bakterii w wyszukiwarkę, bo pewnie same dramatyczne informac...
    • Robię synkowi badania krwi na wizytę roczkową w pat. noworodka ..wyniki mam dziś, a wizyta za tydzien, niektóre nie sa w normie i nie wiem czy ten tydzien moge czekać czy coś poważnego..:( a może podpowiecie ? powiem co nie w normie: *krwinki białe 4.9 ( norma ponoć 5-17) - ale nie wiem czy to norma dla rocznego wcześniaka czy może dla dorosłego chłopa.. * Rozmaz : Neut - 4,9% ( norma jw 30-50) * Rozmaz : Mono - 10.1% ( norma jw 2 - 7) * Rozmaz : EO - 11.3%(norma jw 1 - 5) * ASPAT: ...
    • Sprawdziłam wszystkie wyniki. Fosfor, żelazo dobre, wapń nieznacznie za wysoki tzn norma 2.10-2.55 a Jas ma 2.57. Morfologia w porządku, MPV za niskie to chyba objetość płytki krwi- norma 6,5-11 a jasiek ma tylko 5,8. Miał już ponad 7, 8 a teraz takie niskie, nie wiem... No i fosfataza alkaliczna 1072,3 u/l!!!! Norma jest ponizej 673! Lekarz mówi , że wcale nie jest źle, że to wcześniak itd. ale sama nie wiem, do kiedy on będzie wczesniakiem??? Dziewczyny pomóżcie, co mogą oznacz...
    • Byłam dziś na pierwszym badaniu i wynik to 20...pielęgniarka mówiła, że jest dobrze(norma chyba do 40)...kolejne badanie 29 lipca... a w piątek do Bydgoszczy na ostatnią kontrolę neurolog, chirurg, okulista (szwagierka widzi u Jaśka zeza) muszę to sprawdzić...Jaś mimo 19 miesięcy ma kłopot z samodzielnym chodzeniem, za rączkę trzymany biega ja go puszczę jest totalnie spanikowany...martwić się? zobaczymy
    • Znaczna większość wyszła w normie (aspat, alat, GGTP, fosfataza zasadowa o dziwo też- czekam na frakcje-, bilirubiny są takie: wolna (pośrednia):0,38; całkowita: 0,46; związana(bezpośrednia): 0,08, kreatynina: 0,48; limfocyty są troche podwyższone: 65,9 (norma do50,00)monocyty:9,4 (norma do 6,0) Robaków nie ma... no i to tyle by było. Jutro idziemy z tym do pediatry, ale ona nas najczęściej odsyła do specjalistów. Ostatnia noc była kiepska; płakał od 3 rano do 4:30) Najbardziej...
    • no i co? no psinco mała jest mała bo jest mała i tyle. wszystkie badania sa ok a nasz szkrab waży coś koło 4500 gram. idzie 30 czerwca jej urodzinki robiliśmy kiedyś plany jak sie spotkamy za rok (dywagacje ze szpitala)nasze dzieci będą ważyły po 10 kilo hiihih. ale ważne że jesteśmy wszystkie całe i zdrowe wcześniaki z Klinicznej staruszkowie czas pomyśleć o imprezce!!!! tatuś Emilki a no i trzymamy kciuki za wszystkie małe szkraby buziakiiiiiiiiiiii!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się