wyniki

(221 wyników)
  • Czy którejś z Was wyszedł genotyp heterozygotyczny C/T w genie kodującym enzym reduktazę metylenotetrahydrofolianu (MTHFR)? Dalej w opisie miałam: Obecność genotypu C/T wpływa w niewielkim stopniu na obniżenie aktywności tego enzymu prowadząc do nieznacznego wzrostu stężenia całkowitej homocysteiny w osoczu. Hiperhomocysteinemia związana jest między innymi z chorobą niedokrwienną serca, miażdżycą, chorobami tętnic obwodowych, udarem i zakrzepicami żylnymi. Czy ktoś z Was ma HETEROZYGOTĘ?...
  • Mam 27 lat i obecnie jestem w 15 tyg. mojej drugiej ciąży. Z pierwszej ciąży mam zdrową córeczkę. Niestety podzas USG w 12 tyg. NT mojego dzidziusia wyniosło 2,5mm przy CRL 62mm (kość nosowa widoczna, przepływy żylne w normie). Niby na granicy normy ale lekarz wysłał mnie na test pappa, który dał więcej pytań niż odpowiedzi. Podwyższone ryzyko zespołu Downa 1:160! Jakby ktoś kopnął mnie w brzuch. Siedzę i ryczę. 18 stycznia mam amniopunkcję. Zdecydowałam się bo nie dam rady żyć ...
  • Witam!!! Jak dotarła do Was wiadomość o wyniku. Zadzwonili z laboratorium, lekarz zadzwonił, czy same się dopytywałyście? Ile czasu czekałyście? Czy wynik podają przez telefon. Pozdrawiam serdecznie Ola.
  • mam 37 lat, dwoje zdrowych dzieci, a teraz jestem w 12 tygodniu ciąży, przed wigilią miałam robiony test papp-a. Podam wyniki, może ktoś z Was miał podobne i może mi coś powiedzieć na ten temat. Jetem załamana, całe święta ryczę i szukam w necie jakiś informacji, które mi jakoś pomogą. Mieszkam w Londynie i te wyniki są dla mnie mało zrozumiałe, różnią się jednostkami w porównaniu z tymi które znalazłam na forum. Najgorszy dla mnie jest zapis adjusted risk:1 : 15 jeśli chodzi o syndrom...
  • witajcie, Od kilku dni żyje w stresie i jestem całkowicie załamana. Wynik NT=3, czy to wyrok na zdrowie mojego dziecka?
  • Witajcie, odebrałam wynik;ryzyko trisomii 21 pary chromosomów na podst.badań wysokie, wskazania do amniopunkcij. Usg; 12 tydz. ciąży, CRL-6,13 NT -1,4 FHR-160, kość nosowa obecna,wolne bhcg- 34,40odpowiada 0,993 MoM PAPP-A 0,841 odpowiada 0,337 MoM. Ryzyko podst. dla trisomii 21 1:222, nowe wyliczone 1:297 .Czy ktoś potrafi zinterpretować te wyniki, do lekarza prowadzącego idę dopiero za tydzień, bardzo się denerwuję, nie rozumiem tych wyników bhcg i papp-a.....może ktoś mnie c...
  • 18 lutego mam amniopunkcje. na usg genetyczne pojechałam z własnego widzimisia i nagle usłyszałam NT=2,5mm trzeba zrobić badanie z krwi. wyniki testu + usg dały ryzyko 1:192 trisomii 21 bardzo się boje zakończenia tego całego etapu badań dodam że jest to moje 2 dziecko i mam 30 lat. nigdzie nie mogę znaleść norm wolnej bety hcg i białka AFP. napiszcie jak było u was. acha czy przezierność karkowa rośnie wraz z wiekem dziecka ?
  • Witam! Pisałąm już na ciaży i porodzie, ale zapytam jeszcze tu, może ktoś mi jeszcze coś sensownego doradzi 3 tyg. temu miałam wykonywane usg genetyczne (14tc.) i wszystko było w najlepszym porządku, wszystko w normie. Ponieważ zakwalifikowałam się do bezpłatnego programu badań prenatalnych, musiałam też poddać się testowi Pappa. Nie chciałąm tego testu od początku, ale chcąc korzystaćz "programu" musiałąm. Pani, która pobierała mi krew stwierdziła, że ten test to tylko for...
  • W zeszlym tygodniu robilam glukoze. Na czczo wyszedł mi wynik 101(norma 75-115) a po 50g glukozy 151 wiec za wysoki, dzis badanie powtórzyłam i tego sie nie spodziewałam: Na czczo 57 (75-115) i komentarz laborantki ("sprawdzone 2 razy!") Po 2 h (75glukozy) 100 czyli po glukozie nizej niz kilka dni temu na czczo. O co chodzi? Co mi w koncu jest?
  • 1.Wynik na Parvowirusa PARVO-IgG ujemny PARVO- IgM ujemny 2.Wynik na przeciwciała antykardiolipinowe ACA IgG 4,4 GPL-U/ml N:< 10 GPL-U/ml IgM 1,5 MPL-U/ml N:< 10 MPL- U/ml ...
  • własnie się dowiedziałam, ze mam wynik 1/87. mam 35 lat i jedno zdrowe dziecko. Jestem zalamana. napiszcie, czy osoby, ktore miały podobny problem zdecydowały się na aminopunkcje. Była badana przezierność karku i było wszystko ok. Strasznie się boje. M.
  • Witam wszystkie dziewczyny przed i po amniopunkcji. Właśnie dowiedziałam się o dobrym wyniku mojego badania przeprowadzonego 1 sierpnia. Chcę opisać to co miało miejsce w ostatnim czasie. Przyczyną przeprowadzenia amniopunkcji był bardzo zły wynik testu pappa- czytaj: ogromne ryzyko (1:50) zespołu downa. Pozostałe markery wykluczały tę chorobę. Mam tu na myśli: przezierność karkową (1,5 mm przy ctl 66 mm), obecność kości nosowej (2,1 mm), brak przepukliny pępkowej, prawidłowe prz...
  • Mam za soba drugie obumarcie w 8tc. Za kazdym razem przebieg byl identyczny,wiec lekarze podejrzeaja,ze przyczyna byla ta sama. Obecnie czekam na wyniki badan immunologicznych,a we wrzesniu zrobimy genetyke (wirusy i hormony zrobilam po pierwszym obumarciu) i upiornie boje sie tych wynikow. Pol biedy bedzie jak wjdzie zespol anyfosfolipidowy,a co jak wyjda p/ciala przeciw jadrowe lub p/plemnikowe? Leczy sie to jakos? Jest szansa na dziecko? A co jak okaze sie,ze powodem sa wady ge...
  • Cześć dziewczyny! Zwracam się do Was poraz kolejny.Chodzi mi o pomoc w interpretacji wyników przeciwciał antykardiolipinowych.Pierwszy wynik,zrobiony przed zabiegiem łyżeczkowznia obumarłej ciązy (10 tydz.): IgM Nieobecne IgG wynik niejednoznaczny index 3,9 index 10,5 (wynik ujemny<10) Wyniki badań po 6 tyg od zabiegu IgG nieobecne IgM wynik niejednoznaczny index 9,0 Bardz...
  • wyniki(4)

Czy ktoś z Was może mi wyjaśni wyniki z 21 tyg ciąży: CMV IgG 2,90 IV/ml CMV IgM ujemny IV/ml
  • W poniedzialek mialam amniopunkcje a dzis juz wynik - wszystko ok! Pelny wynik troche pozniej, dzis tylko ryzykowne chromosomy. W trzynastym tygodniu robilam pappa- szansa na zespol Downa >1:50 Warto bylo poddac sie amnio, bo teraz naprawde moge cieszyc sie ciaza! mysle, ze nawet gdybym dostala niepomyslny wynik mielibysmy czas na przygotowanie sie, pogodzenie i przeorganizowanie zycia... Ale mamy dzis swieto w domu!! I jak inne problemy wydaja sie male...
  • Moze krotko powiem co i jak -badanie przeziernosci w 11 tyg ok 1,1 mm -badanie usg genetyczne u Dudarewicza w Łodzi w 19 tyg ok, wszystko prawidlowe,dr kaze tylko kontrolowac wody plodowe bo byly na gornej granicy - na usg pol w 22 tyg u mojej gin wychodzi juz troche za duzo tych wod i kaze mi sie polozyc do szpitala i zrobic dodatkowe badania (aha jestem dosc mocno przeziebiona, to podobno moze miec wplyw na narastanie tych wod) - w szpitalu(Matka Polka w Łodzi) na kolejn...
  • Cześć Dziewczyny! dzisiaj odebrałam wyniki badania krwi i moczu co mnie niepokoi to dziwny wynik toksoplazmozy, może wiecie o co tu chodzi: IgG 43 IU/ml norma 0,8 IgM ujemny norma 0,0-0,7 no i jeszcze beta HCG 443 mIU/ml - czy to nie za mało na ciążę? z góry dziękuję za pomoc
  • dzisiaj mineło 2 tyg od amnio i dodzwoniłam się do laboratorium--- usłyszałam prawidłowy wynik, płeć chłopiec. jestem taka szczęśliwa, że nie mogę tego wyrazić. trzymam za wszystkiem przyszłe mamusie kciuki i pozdrawiam was serdecznie. mama kubusia
  • witajcie kochane kobietki !!! zaraz ide do mojej gin.(na 15)mamy dziś omówić moje wyniki dzwoniłam teraz do gabinetu mojej gin. i dowiedziałam się tylko ,że żelazo wyszło 20 (nie wiem tylko czego) dziewczyny czy to nie za mało ????? czuje się fatalnie- mam jakieś mroczki i ogólnie czuje się zle , jestem sflaczała pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się