Forum Zwierzęta Ornitologia
ZMIEŃ
      znaleziono

znaleziono

(20 wyników)
    • To będzie wątek rozpoczynający cykl porad - będzie zawsze powyżej innych wątków niezaleznie od jego aktywności. Wszyscy, którzy chcą dowiedzieć się czegoś na przedmiotowy temat lub dać dobrą radę innym proszeni są o wpisywanie się poniżej...
    • Jaka jest szansa, że ze znalezionego jaja coś się wykluje? Czy ogrzewanie lampką wystarczy?
    • Witam serdecznie Pisze do Państwa z prośba o pomoc. Tydzień temu koło miejskiej apteki znalazłam wychłodzonego gołębia. Siedział na schodku i się nie ruszał. Nie mogłam go tak zostawić, temperatura była minusowa. Zabraliśmy go do domu w kocim kontenerku. Przygotowaliśmy mu budkę styropianową, zajmujemy się pomocą kotom bezdomnym, więc przygotowaliśmy taką budę jak dla kotów wolnożyjących. Buda jest styropianowa, z malutkim otworem, w środku wyłożona sianem i gazetami. Gołąb zamieszkał w tej ...
    • Znalazłam malutkiego ptaszka. Prawdopodobie wykluł się dzisiaj. W czasie przerwy na uczelni koleżanka powiedziała że znalazła pisklaka i przeniosła go pod drzewo. Patrzłam czy nie ma gdzieś gniazda ale niestety nie znalazłam. Obserwowałam czy rodzice sie po niego nie zgłoszą. Ale niestety nie. Teraz maluch siedzi u mnie w domu. Nakarmiłam go kaszką manną z dodatkiem żółtka. Zjadł (a raczej przełknął) i poszedł spać. Zrobiłam mu posłanko z husteczek i położyłam w cieple. I teraz n...
    • Witam, zdarzyło mi się otrzymać kilka razy maile z prośbą o radę co robić, gdy znajdzie się pisklę lub dorosłego ptaka, który z jakiś przyczyn nie może latać. Nie mam recepty na takie sytuacje, lecz mam propozycję dla Was drodzy forumowicze - co Wy zrobilibyście lub zrobiliście będąc w takiej sytuacji. Podzielcie się doświadczeniami...
    • Mam problem, dziś znalazłem na polu u mnie ptaka. Od razu widać, że to ptak drapieżny. Mój ojciec mówił że to jastrząb. Szukałem dużo na jego temat i wygląd, ale nic nie znalazłem. ten ptak wygląda mi na jakiegoś młodego. To jego wygląd: -wys. ok 30 cm -rozpiętość skrzydeł ok 50-60 cm -na brzuchu ma białe pióra w brązowe paski -pióra na ogonie ma brązowe, w takie same, ale ciemniejsze paski jak na brzuchu. -ma piękne, żółte oczy i duże źrenice. oczy to oprócz łap jedyne miejsce kolor...
    • Witam, mój 6-letni synek znalazł nieupierzone pisklę, widać, że rosną mu piórka na skrzydłach, cały jest pokryty rzadkim meszkiem ale widać skórę. Maluch otwiera dziobek do którego wtykamy dżdżownice i kawałki ślimaka i wodę. czy jest szansa, że pisklę przeżyje ? Ponieważ jest bardzo młode i żaden dorosły ptak się nie kręcił w okolicy uznałam, że matka go zostawiła, wiedząc że jest za mały na dokarmianie poza gniazdem. Na dachu często widzę szpaki więc to może szpak ?
    • Nie wiem czy to ofiara dzisiejszych upałów, czy może przydażyło mu się coś gorszego. Leżał przy drodze, ale pod drzewami. Bardzo ciężko oddychał. Daliśmy mu pipetką wody. Poradźcie proszę, co jeszcze możemy dla niego zrobić, jak mu pomóc? Jesteśmy bezradni. O tej porze żaden weterynarz nas już nie przyjmie:( - taka okolica, a na dodatek za dwa dni wyjeżdżamy.
    • forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=18756471&s=0 cudeńka.
    • Nie potrafie znaleźć odpowiedzi na pytanie : Czy jastrząb zjada myszłowa? prosze o pomoc:P:P
    • jerzyki(8)

Mamy ostatnio problem z tymi sympatycznymi ptaszkami. Dwa lata temu zagnieździły się w załomku muru w gnieździe po szpakach, wychowały pisklęta i odlećiały. W ubiegłym roku, podczas remontu elewacji bloku nie mogły skorzystać z tego gniazda, szczelina została zamurowana. Teraz pojawiły się całą chmarą, podlatują do miejsca, gdzie było gniazdo - tuż obok naszego okna kuchennego. Już dwukrotnie wpadły (może to cały czas ten sam?)do mieszkania przez lekko uchylone. Raz wieczorem, dru...
    • znaleźliśmy dzisiaj maluchy kosów, które niechybi wypadły z gniazda lub wywaliło je kukułcze pisklę. jeden maluch nie przeżył, dwa były już bardzo osłabione. zaczęliśmy je karmić i ogrzewać. odzyskały siły i są dość energiczne. są jeszcze częściowo nieopierzone, zaczynają otwierać oczy pytania: czy oprócz dżdżownic można im dawać np. mielona wołowinę, posiekane jajko na twardo, co ile karmić, czy dawać wodę, jak długo trzeba się nimi opiekować, kto je będzie uczył latać ;) z góry ser...
    • Zapraszam na stronę www.otop.org.pl/start.php?poddzial=nowosci&wypisz=199 , gdzie znajdziecie wyniki tegorocznej akcji "Zimowe Liczenie Ptaków w Parkach i Ogrodach". Kolejna edycja, tym razem pod nazwą "Zimowe obserwcje", już 28 i 29 stycznia 2006. O wszelkich nowościach będę informował na bieżąco.
    • czy można martewu ptakowi wyrwać pióra? wiem że to dosyć dziwnie brzmi ale w ksiązce mojej pisało ze nawet całe skrzydło i ususzyc. Niezbyt mnie to interesowąło wtedy bo głównie wolę obserwować ptaki. Ale ostatnio zaczęłam tez zbierac pióra. A na podwórku znalazłam dziś martwą pustułkę, noi co robić? Można czy nie można, a jeśli tak to jak i co dalej?
    • Mój kot przyniósł do domu ptaszka. Niestety ptaszek został poturbowany: Wyrwane pióra z ogona i ranna nóżka (krew w okolicach stawu). Zostawiłam ptaszka w pudełku kartonowym z dziurami, zostawiłam też mu wode. Nie mogę znaleźć co to jest za ptaszek. Jest drobniejszy od wróbla, ma jasnoszary brzuszek, ciemnoszary tułów, czarną "czpeczkę", czrne oczy i długi wąski dzióbek. Podpowiecie co to może być za ptaszek? agulus
    • Witam, Od kilku lat mieszkam w Amazonii,moja wiedza dotyczaca ptakow jest znikoma.Po czesci znam nazwy po portugalsku lecz nie mam w jaki sposob ich przetlumaczyc. Czy ktos z Was orientuje sie czy istnieje przewodnik po ptakach z tego regionu najchetniej z fotografiami. Dzieki leszek
    • Witam, znalazlem dzis martwego ptaka, mial obraczke z napisem "MUSEUM SC. NAT. 1000 BRUSSELS" i numer. co powinienem z nia zrobic? odeslac do gdanska do PAN czy znalezc adres tego centrum w brukseli i tam wyslac? z gory dzieki za odpowiedz pozdrawiam Adam Drygas
    • dlaczego w gronie bogatek zawsze znajduje sie jedna lub 2 modraszki? ktos moze mi powiedziec?
    • Cześć! Ilu z was ma ksiązkę o piórach?Czy tylko ja i Carduelis jesteśmy szaleni? Jeżeli ktoś ją ma ,niech się pochwali. Ja mam tą ksiązke,ale pióra kilku gatunków ptaków mi się wydają podobne do właśnie tego : fotografia.interklasa.pl/index.php?akcja=zdjecie&ak=pokaz&id=25910 Proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam. Tomek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się