nuova 16.01.07, 19:03 dlaczego w gronie bogatek zawsze znajduje sie jedna lub 2 modraszki? ktos moze mi powiedziec? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cereusfoto Re: modraszki 17.01.07, 12:21 Są razem ale tylko poza sezonem lęgowym. W grupie łatwiej znaleźć pożywienie. Poza tym z bogatkami i modraszkami latają również inne sikory ( uboga, czrnogłówka rzadziej czubatka ) oraz raniuszki. Odpowiedz Link
nuova Re: modraszki 17.01.07, 22:31 cereusfoto napisała: > Są razem ale tylko poza sezonem lęgowym. W grupie łatwiej znaleźć pożywienie. > Poza tym z bogatkami i modraszkami latają również inne sikory ( uboga, > czrnogłówka rzadziej czubatka ) oraz raniuszki. Właśnie do mnie banda bogatek przylatuje w towarzystwie 1 lub 2 modraszek. Raniuszki kiedyś (3, 4 lata temu) przybyły samotnie, tzn bez kompanów (było ich już dokładnie nie pamiętam, ale niewiele) :] nie mówiac już o ubogich i innych, które widuje w obcych sadach czy ogrodach. Dziękuję za info. Oczywiście, że w gromadce łatwiej o pokarm Pozdrawiam wiosennie. PS: Aha, a czy taka temperatura (anomalia w grudniu i w ogóle tej zimy) może "odbić" się niekorzystnie na naszych braciach mniejszych? Odpowiedz Link
cereusfoto Re: modraszki 18.01.07, 12:59 Nie sądzę, by ucierpiały. Znacznie trudniej znoszą niskie temperatury i wówczas giną najsłabsze osobniki. A ptaki najwyraźniej poczuły wiosnę, bo u mnie kosy i sikorki trenują śpiew. Jedynym minusem jest u mnie słaba frekwencja w ogrodowej stołówce. Podobno ( nierstety, bo nie znoszę zimy )w przyszłym tygodniu zima ma sobie o nas przypomnieć. P.S. Proszę Was wszystkich nie zapominajcie o regularnym dokarmianiu ptaków mimo wysokich, jak na tę porę roku, temperatur. Jeżeli zaczęliście dokarmiać ptaki to pod żadnym pozorem nie przerywamy dokarmiania aż prawie do końca marca! Odpowiedz Link
nuova Re: modraszki 18.01.07, 15:09 ...no właśnie: kosy u mnie w grudniu już sobie podśpiewywały i to o 3 nad ranem ahh, cudne melodie Odpowiedz Link