16.01.07, 19:03
dlaczego w gronie bogatek zawsze znajduje sie jedna lub 2 modraszki? ktos
moze mi powiedziec?
Obserwuj wątek
    • strix1 Re: modraszki 16.01.07, 20:34
      Bo po prostu sie lubią smile.
    • cereusfoto Re: modraszki 17.01.07, 12:21
      Są razem ale tylko poza sezonem lęgowym. W grupie łatwiej znaleźć pożywienie.
      Poza tym z bogatkami i modraszkami latają również inne sikory ( uboga,
      czrnogłówka rzadziej czubatka ) oraz raniuszki.
      • nuova Re: modraszki 17.01.07, 22:31
        cereusfoto napisała:

> Są razem ale tylko poza sezonem lęgowym. W grupie łatwiej znaleźć pożywienie.
        > Poza tym z bogatkami i modraszkami latają również inne sikory ( uboga,
        > czrnogłówka rzadziej czubatka ) oraz raniuszki.

Właśnie do mnie banda wink bogatek przylatuje w towarzystwie 1 lub 2 modraszek.
        Raniuszki kiedyś (3, 4 lata temu) przybyły samotnie, tzn bez kompanów (było ich
        już dokładnie nie pamiętam, ale niewiele) :] nie mówiac już o ubogich i innych,
        które widuje w obcych sadach czy ogrodach.
        Dziękuję za info.
        Oczywiście, że w gromadce łatwiej o pokarm smile

Pozdrawiam wiosennie.

PS: Aha, a czy taka temperatura (anomalia w grudniu i w ogóle tej zimy)
        może "odbić" się niekorzystnie na naszych braciach mniejszych?
        • cereusfoto Re: modraszki 18.01.07, 12:59
          Nie sądzę, by ucierpiały. Znacznie trudniej znoszą niskie temperatury i wówczas
          giną najsłabsze osobniki. A ptaki najwyraźniej poczuły wiosnę, bo u mnie kosy i
          sikorki trenują śpiew. Jedynym minusem jest u mnie słaba frekwencja w ogrodowej
          stołówce. Podobno ( nierstety, bo nie znoszę zimy )w przyszłym tygodniu zima ma
          sobie o nas przypomnieć.
          P.S. Proszę Was wszystkich nie zapominajcie o regularnym dokarmianiu ptaków
          mimo wysokich, jak na tę porę roku, temperatur. Jeżeli zaczęliście dokarmiać
          ptaki to pod żadnym pozorem nie przerywamy dokarmiania aż prawie do końca
          marca!
          • nuova Re: modraszki 18.01.07, 15:09
            ...no właśnie: kosy u mnie w grudniu już sobie podśpiewywały smile i to o 3 nad
            ranem big_grin ahh, cudne melodie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka