29.05.06, 10:27
Mamy ostatnio problem z tymi sympatycznymi ptaszkami. Dwa lata temu
zagnieździły się w załomku muru w gnieździe po szpakach, wychowały pisklęta i
odlećiały. W ubiegłym roku, podczas remontu elewacji bloku nie mogły
skorzystać z tego gniazda, szczelina została zamurowana. Teraz pojawiły się
całą chmarą, podlatują do miejsca, gdzie było gniazdo - tuż obok naszego okna
kuchennego. Już dwukrotnie wpadły (może to cały czas ten sam?)do mieszkania
przez lekko uchylone. Raz wieczorem, drugi - wcześnie rano, po wstaniu
znalazłam ledwo żywego ptaszka na parapecie, ale wypuszczony odfrunął z
radosnym piskiem, w powietrzu czekał na niego drugi. Czyżby pamiętały swoje
miejsce lęgowe sprzed dwóch lat? Co zrobić (oprócz zamykania okna,
oczywiście),żeby nie wpadały w tę "pułapkę"? Aha, jeśli okno jest zamknięte,
uderzają całym ciałem w szybę tuż przy futrynie. pozdro
Obserwuj wątek
    • prezesmiernik Re: jerzyki 29.05.06, 14:22
      A gdybyś spróbowała powiesić im w tym miejscu budkę lęgową dla jerzyków? Wtedy
      byłby spokój, a jerzyki miałby się dobrze. Gotowe projekty takiej skrzynki można
      znaleźć w sieci.
      • asdaa Re: jerzyki 30.05.06, 08:29
        dzięki za radę,ale sąsiedzi się na to nie zgodzą, to miejsce jest przy ich
        balkonie nie przy naszym. Były problemy już przy szpakach, dopiero na moją
        wyraźną prośbę zaprzestali ich przeganiania.
        • prezesmiernik Re: jerzyki 30.05.06, 09:13
          W takim razie może skrzynkę powiesić na swoim balkonie? Wtedy sąsiedzi mogą
          sobie narzekać; nie mówiąc o tym, że jerzyki nie brudzą jakoś znacząco i
          mieszkają w Polsce tylko 4 miesiące. Może jerzyki się skuszą, skoro wysokość i
          strona budynku im odpowiada?
    • vars2 Re: jerzyki 13.07.06, 15:04
      Jerzyki w gole nie brudza. Nawet dyskretnie wpadaja do budek legowych. Mam od
      wielu lat dwie budki na swoim balkonie. Co rokuwczesna wiosna pojawiaja sie
      szpaki. Po opuszczeniu budek przez szpaki pod koniec maja, ich miejsce
      natychmiast zajmuja jezryki, ktore tylko czekaja na ten moment. Czasami, gdy
      szpaki opoznia swoj leg, dochodzi do awantus pomiedzy nimi i jerzykami. Czasami
      ofiarami padaja mlode szpakow a raz nawet zginak jezryk. Na te dwadziescia lat
      zdarzylo sie to tylko raz. Lubie radosny gwar przelatujacej gromadki jezykow.
      • strix1 Re: jerzyki 13.07.06, 19:34
        Oj Warsie zgodzę się z tobą że gromadka jerzyków na niskiej wysokości
        z tym ich radosnym wrzaskiem to jedno z fajniejszych, choc częstych spotkań
        ornitologicznych.
        W mojej wiosce jerzyki osiedliły sie na kosciele i od tego czasu częściej bywam
        chociaż na placu przed kościołem smile
    • marko113 Re: jerzyki 14.07.06, 19:57
      Witam .
      Znalazłem młodego jeżyka , nie wiem czy wypadł z gniazda,i nie wiem jak mu
      pomuc.Wiem,że dorosle osobniki jedzoą owady,a mlode?.Jest opieżony ale nie
      bardo lata,jak go żywic?
      • zoomaniak Re: jerzyki 16.07.06, 18:18
        marko113 napisał:

> Witam .
        > Znalazłem młodego jeżyka , nie wiem czy wypadł z gniazda,i nie wiem jak mu
        > pomuc.Wiem,że dorosle osobniki jedzoą owady,a mlode?.Jest opieżony ale nie
        > bardo lata,jak go żywic?

Widzę, że i tu zapytałeś to skopiuje odpowiedź z innego wątku :o)

Na forum dyskusyjnym Klub Ciconi, użytkownik Beata wkleiła niedawno instrukcje
        pielęgnowania i żywienia młodych jerzyków:

klubciconia.avx.pl/forum/viewtopic.php?p=12226&sid=478d5b74bfb13161f8f4baf882f08f63#12226

Ja bym jednak namawiał do oddania ptaszynki w wyspecjalizowane ręce. Tym razem
        na stronie (nie forum) tego samego klubu - Klub Ciconia, znajdują się
        instytucje (lecznice i azyle), które przyjmują takie ptasie ofiary, leczą je i
        pomagają wrócić do natury:

klubciconia.avx.pl/portal/index.php?module=pages&id=6

Pozdrawiam :o)

• zoomaniak Re: jerzyki 16.07.06, 18:34
      Proponuję zawiesić budke lęgową :o)

Na stronie producenta budek lęgowych można znaleźć taką budkę. Ja zachęcam do
      zrobienia takiej budki bo to naprawde nie jest trudne. Wszystkie niezbedne
      wymiary znajdują się tu:

www.ussuri.pl/ptaki/budka_legowa_dla_jerzyka.htm
      Jeśli sasiedzi się oburzają to mozna powiesić koło własnego okna lub balkonu.

W sumie dziwie się ludziom, że wolą mieć pełno owadów i much w domu niż ptaki za
      oknem. Ja osobiście wiele bym dał by mieć jaskółki za oknem bo nie miałbym
      problemu z muchami... ale niestety jaskółki oknówki nie chcą na parterze gniazd
      budować big_grin Przecież jerzyki jak i jaskółki to bardzo pożyteczne ptaszynki i
      żadne inne latające badziewie w domu (zwłaszcza muchy) nie będą miały racji
      bytu... bo przez zasieki jerzyków, czy jaskółek sie przejdą big_grin

Na zakończenie namawiam do misji edukacji sąsiadów - znaczenia ptaków w
      przyrodzie i gospodarce człowieka, gdyż wiele niechęci i wrogości bierze się z
      podstawowej niewiedzy przyrodniczej...

Pozdrawiam :o)

---
      www.klubciconia.avx.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka