Dodaj do ulubionych

Akcja "Zimowe obserwcaje"

19.12.05, 22:34
Zapraszam na stronę
www.otop.org.pl/start.php?poddzial=nowosci&wypisz=199 , gdzie
znajdziecie wyniki tegorocznej akcji "Zimowe Liczenie Ptaków w Parkach i
Ogrodach". Kolejna edycja, tym razem pod nazwą "Zimowe obserwcje", już 28 i 29
stycznia 2006. O wszelkich nowościach będę informował na bieżąco.
Obserwuj wątek
    • eustachia Wycieczki z przewodnikiem! 18.01.06, 21:33
      Pojawiły się już propozycje wycieczek z trzech miast. Przoduje Warszawa (5
      wycieczek dla wszystkich chętnych), za nią są Poznań i Stargard Szczeciński.
      Jesli ktoś ma ochotę wziąć udział, serdecznie zapraszam do do odwiedzenia strony
      www.otop.org.pl

PS. Akcja powróciła do swej pierwotnej nazwy - Zimowe Liczenie Ptaków w Parkach
      i Ogrodach
      • namq Re: Wycieczki z przewodnikiem! 19.01.06, 00:50
        Najprawdopodobniej będę uczestniczył w liczeniu. Mam jednak kilka pytań, nie
        znalazłem odpowiedzi na stronie.

1. "W ostatni weekend stycznia (sobota lub niedziela) wystarczy przejść się na
        spacer do najbliższego parku lub w okolicy swojego domu i policzyć wszystkie
        zaobserwowane ptaki". Mieszkam niedaleko lasu i morza (więc to właściwie okolice
        mojego domu) - czy ptaki morskie i typowo leśne też się liczy?
        2. W ogrodzie zawsze mam za dnia w każdej chwili od kilku do kilkunastu sikorek,
        nie licząc innych ptaków. Jak je policzyć? Chodzi o to, że część z nich
        odlatuje, przylatują nowe, może niektóre wracają kilka razy. Na stronie jest
        tylko informacja: "Oprócz znajomości rozpoznawania pospolitych gatunków rodzimej
        awifauny należy również mieć pewne pojęcie o metodach liczenia ptaków, by na
        przykład nie liczyć cały czas tych samych sikorek przy karmniku." Jakieś
        sugestie, jak to zrobić?
        • eustachia Re: Wycieczki z przewodnikiem! 19.01.06, 19:51
          Jest teraz ciężki czas na studiach, ale postaram się, by do końca weekendu na
          stronie znalazł się poradnik dla wszytskich liczących.
          Liczymy ptaki związane z bezpośrednim sąsiedztwem człowieka - na morzu na pewno
          gatunki są bardziej interesujące (zwłaszcza o tej porze roku), ale raczej nie
          uwzględnia się ich w liczeniu. Las, jeżeli jest tuż koło zabudowań, nadaje się
          jako teren obserwacji.
          Z liczeniem sikorek sprawa wygląda tak, że zapisujemy w formularzu maksymalną
          liczbę osobników widzianych w jednym momencie. Czyli np. widzę 10 sikor, potem
          dolatują 3, widzę 13, odchodzę od okna, wracam, jest 6, dolatują 2 - w takim
          wypadku do formularza wpisuję, że było 13 sikor.

• eustachia Re: Akcja "Zimowe obserwcaje" 24.01.06, 18:58
      Na stronie www.otop.org.pl można znaleźć zaproszenie na kolejną, 7 wycieczkę po
      warszawskim parku z okazji Liczenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka