Dodaj do ulubionych

Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dynamica?

28.12.19, 15:39
Wszystko wiecie to pomóżcie. Dojrzałam do kupna expresu, zrobiłam reserch po necie.

Za DeLonghi z serii Dynamica przemawia młynek stalowy i stosunkowo prosty system mleczny przepłukiwany po zrobieniu kaw mlecznych po użyciu przycisku clean.

Za Philipsem Latte Go, który właściwie jest Seaco przemawia jeszcze prostszy system czyszczenia systemu mlecznego. Nie ma żadnych zapychających się rurek. Tylko dwuczęściowy system latte go czyli odpinana karafkę do umycia. Natomiast młynek jest ceramiczny, a różnie o tym piszą na forach (akurat teraz jest 10 letnia gwarancja na młynek). Philips ma też chwalony filtr przeciw kamieniowi.

De Longhi ma mnóstwo rodzajów kaw co mi jest niepotrzebne bo będziemy używać esspresso, cappucino i latte. Ma też 13 poziomów mielenia. Więc Philips z 6 rodzajami kawy i 5 rodzajami mielenia to aż nadto dla nas.

Po przeczytaniu miliona recenzji wiem , że najczęściej pada w delonghi system spieniania w związku z zapychaniem się tłuszczem przez co nęci mnie prostszy philips latte go. Choć też oczywiście nie wszyscy są zadowoleni

Oba kosztują podobnie miedzy 2100 - 2500 z zależności od sklepu i promocji, koloru i modelu.
Wiem, że sporo osób ma tutaj Delonghi, a może ktoś użytkuje Philipsa Latte go z serii 5000 lub 3200? Jakieś doświadczenia złe lub dobre zwłaszcza z tym systemem spieniania lub rodzajem młynka?

Zaznaczę, że:
- nie chcę Jury bo wiem że taka najczęściej pada odpowiedź,
- nie chcę też odrębnego spieniacza, ale nie chcę też pół dnia go czyścić,
- chcę wcisnąć przycisk latte i mieć latte.

Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 28.12.19, 15:49
      Mam Philipsa, ale dopiero od miesiąca, więc na temat awaryjnosci się nie wypowiem raczej 😉
      System czyszczenia karafki faktycznie mega prosty. Jedynie co mnie irytowało, to fakt, że po zrobieniu kawy mlecznej w karafce zostawało trochę mleka, które trzeba było wylać, żeby ją umyć. Przy czterech osobach korzystających to spore marnotrawstwo. Więc teraz nie myję tej karafki po każdym użyciu, nalewam mleka i z karafką trzymam w lodówce. Myję wieczorem.
      Liczba rodzajów kawy mi odpowiada, można dobrać moc kawy, ilość wody, dolać mleka jeśli ktoś chce. Dla mnie bardzo fajny
    • iberka Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 28.12.19, 16:16
      Testowałam przez 2 m-ce latte go z serii 3000. Wszystko ślicznie tylko głośny okrutnie, pojemnik na mleko ma zakamarki (tam gdzie mleko wyciąga), luźna pokrywka (kilka razy wylałam mleko w lodówce), no i zaprogramowane kawy bez luźnego wyboru (ilość mleka/ pianki) dla mnie zbyt mała nawet na 3 poziomie.
      Nie kupiłabym
      • little_fish Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 29.12.19, 18:06
        Ależ można wybrać ilość wody/mleka w każdym z rodzaju kaw
        • iberka Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 02.01.20, 17:42
          Można wybrać w ograniczonym zakresie.
          Cappuccino z max ustawieniem mleka - no jednak nie tego oczekiwałam smile
          • little_fish Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 02.01.20, 19:10
            Ale autorka pytała o serię 5000. Tam można ustawić dużo większą ilość
            • iberka Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 02.01.20, 19:38
              I serię 3200 wink
              • little_fish Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 02.01.20, 19:42
                A faktycznie, jakoś się na tytule zafiksowałam🙈
                No to 5000 ma swobodną (a nie na trzech poziomach) regulację ilości wody i mleka, a regulację mocy kawy na 5 poziomach. Co autorce już niepotrzebne, bo dokonała zakupu.😁
                • little_fish Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 02.01.20, 22:15
                  Matko i córko, jakieś zaćmienie mam przewlekłe. Autorka jeszcze nie kupiła ekspresu (a przynajmniej nie poinformowała o tym), więc może jej się jeszcze jakieś informacje przydadzą. 😁
          • lidek0 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 02.01.20, 19:14
            Ale jaki to problem zrobić podwójne spienione mleko i do tego espresso? Masz wtedy mleka ile chcesz, no ale guzik musisz więcej naciskać ........
    • troompka Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 28.12.19, 17:18
      w tej cenie kupisz spokojnie melitte z serii passione: www.euro.com.pl/ekspresy-cisnieniowe/melitta-caffeo-passione-ot-f53-1-102-czarny.bhtml (sklep przypadkowy, pewnie mozna znalezc nawet taniej), a jakosc nieporównywalna z zadnym proponowanym w poscie startowym.
    • jematkajakichmalo Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 28.12.19, 20:15
      Też zastanawiam się nad Philipsem, ale częstotliwość, a co za tym idzie koszt wymiany filtra trochę mnie przeraża.
      Za przemawia właśnie ten system spieniania mleka.
      • little_fish Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 28.12.19, 20:19
        Można stosować zamienniki, tańsze.
    • aniani7 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 28.12.19, 20:22
      Mam delonghi, kocham, mam go od ok. szesciu lat, nic z nim sie nie dzieje niepokojacego. Pyszna kawa.
      • sylwik7 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 29.12.19, 16:11
        aniani7 napisała:

> Mam delonghi, kocham, mam go od ok. szesciu lat, nic z nim sie nie dzieje niepo
        > kojacego. Pyszna kawa.

Aniani a jak z systemem mlecznym bezawaryjnie?
        • aniani7 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 29.12.19, 20:33
          Tak i pieknie spienia na bardzo gesta pianke.
      • miomamamia Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 29.12.19, 16:36
        A możesz napisać który to dokładnie model?
        • aniani7 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 29.12.19, 20:33
          ETAM
    • cherry_lady007 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 28.12.19, 20:49
      Od prawie roku mam Philips lattego 5345 i kocham go miłością wielką, robi pyszną latte i cappuccino, mąż mówi że espresso też jest dobra (ja nie piję), intensywność kawy można ustawić na 5 poziomach, ilość mleka i kawy można ustawić pod siebie, robi dobre mleko do szybkiego kakao albo owsianki rano. Ja z czystym sumieniem polecam
      • sylwik7 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 28.12.19, 21:38
        Cherry, a czy zauważyłaś może czy robią się mikropęknięcia na karafce - spotkałam takie uwagi użytkowników na stronie philipsa a także, że psuje się zatrzask łączący elementy karafki. Czy pianka cały czas jest ok?
        • cherry_lady007 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 28.12.19, 22:29
          Żadnych pęknięć nie zauważyłam, ale nie przyglądałam się jakoś szczególnie. A pianka jest cały czas suuuper
          • sylwik7 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 03.01.20, 22:11
            Zapytam jeszcze o pojemnik na wodę. Jest zakładany od góry. Czy nie jest to kłopotliwe jeżeli ekspres stoi pod na blacie pod szafką? W sensie czy trzeba go wysuwać przy wkładaniu pojemnika? A może można dolać wody bez wyciągania pojemnika?
            • cherry_lady007 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 04.01.20, 08:18
              Ja wodę dolewam z dzbanka Dafi i nie jest to w ogóle kłopotliwe. Pojemnik na wodę można też wyciągnąć i nalać wody bezpośrednio z kranu.
              • sylwik7 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 04.01.20, 10:47
                Ale dasz radę operować dzbankiem pod szafką?. Ekspres ma ok. 37 cm wysokości a prześwit miedzy szafką a blatem to ok. 53 cm. Chodzi mi o to czy nie trzeba go przesuwać żeby dać radę wyciągnąć tę kuwetkę , no i włożyć bez rozlania na ekspres z powrotem.
                • cherry_lady007 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 04.01.20, 11:41
                  U mnie bez problemu dzbankiem wlewam wodę, a szafkę u góry też mam. Przy wyciąganiu pojemnika na wodę np do mycia jest trochę ciasno ale nie muszę wysuwać ekspresu.
                  • sylwik7 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 04.01.20, 14:13
                    Cherry dzięki za cierpliwość. Jeszcze jedno jeżeli można pytanie. Byłam teraz na żywo pooglądać philipsa 5330. Choć raczej wezmę 5333 w srebnym kolorze są teraz w komputroniku po 2199 zł.

Obsługa media expert generalnie chwaliła philipsa ale jako mankament podawała, że leci z niego dużo pary przy zaparzaniu czego nie ma w innych ekspresach. Serio? Zauważyłaś takie coś?
                    I jeszcze ewentualny problem z zatrzaskiem zbyt delikatnym ponoć pojemnika na mleko.
                    Oczywiście w delonghi też jakieś wady wymienili. A ogólnie byli nastawieni na promowanie siemensów. Już 3 raz starali się go wcisnąć. Ale on jest ogromny i nie ma wyciąganego systemu mlecznego. Ma się czyścić sam niby. No nie przekonał mnie.

To jak to jest z tą parą i zatrzaskiem w philipsie latte go?
                    Dzięki z góry za odpowiedź😍.
                    • little_fish Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 04.01.20, 14:39
                      Wtrące się - parą jest, ale żeby to jakieś ogromne ilość były, to nie powiem. Wyświetlacz na chwilę zaparuje. Zatrzask nie stwarza problemów, trzeba oczywiście uważać, żeby go dobrze docisnąć, ale to żaden kłopot
                    • cherry_lady007 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 04.01.20, 14:40
                      Jeśli chodzi o parę to ciężko mi coś powiedzieć bo nie mam porównania z innymi ekspresami, ale według mnie nie ma jakiejś tragedii z tą ilością pary. A pojemnik na mleko ma tylko taką jakby pokrywkę zdejmowaną, ona nie ma tam żadnych zatrzasków, po prostu się ją kładzie i ona leży (nie wiem jak to dokładniej opisać. I to rzeczywiście jest trochę słabe bo jak się szturchnie przez przypadek stojący pojemnik to mleko się łatwo rozlewa.
                      • cherry_lady007 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 04.01.20, 14:47
                        A i jeśli ja źle zrozumiałam z tym zatrzaskiem, a mała rybka dobrze to całkowicie się z nią zgadzam.
                        • little_fish Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 04.01.20, 15:07
                          Chyba chodzi o ten zatrzask łączący obie części karafki. A ta pokrywka to akurat słaba strona tej karafki. U nas najczęściej leży obok, bo irytuje 😁
                          • sylwik7 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 04.01.20, 15:35
                            Sprzedawca wskazywał na taki zatrzask pod spodem pojemnika chyba łączący obie części.
                            Bardzo wam jeszcze raz dziękuje za pomoc. Nic nie zastąpi opinii prawdziwych użytkowników.
                            Reasumując nic nie jest doskonałe ale trzeba coś wybrać.
                            Najfajniej gdyby można było połączyć to co fajne z philipsa i delongi czyli fajny pojemnik do mleka z philipsa i otwieranie wszystkich zbiorniczków do przodu z delonghi😄.
                            Na ten moment chyba philips latte go 5000 5533 silver.
                            Jak kupię i przetesuję to dam znać. Chyba że będę musiała się podopytywać was o obsługę😬
                            • cherry_lady007 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 04.01.20, 15:37
                              Aaaa ten zatrzask wink no to uważam że to wcale nie przeszkadza. Pysznej kawy wink
                              • little_fish Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 04.01.20, 15:44
                                Też życzę pysznej kawy, cokolwiek wybierzesz.😁
                                Rada na przyszłość (może głupia) pamiętaj zdjąć karafkę zanim otworzysz ekspres, żeby wysypać fusy. U nas syn nie przemyślał 😂
    • odnawialna Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 29.12.19, 16:49
      Tak z głupia frant zapytam: jak pijemy w domu wyłącznie czarną kawę, to jest sens kupować ekspres? Teraz parzę kawę w kawiarce, ale to trochę trwa. Są ekspresy tylko do czarnej kawy?
      • em_em71 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 29.12.19, 17:04
        No. Bez funkcji spieniania mleka.
        • madami Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 02.06.21, 15:40
          A potem przyjdą goście i fajnie jest podać latte albo capuccino wink
      • sylwik7 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 29.12.19, 17:07
        Pewnie, że są, nawet są tańszesmile. Takie też pewnie są mniej awaryjne niż te do mlecznych kaw. Ale mnie najbardziej smakuje z mlekiem...
        • grey_delphinum Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 29.12.19, 21:58
          Sylwik i na ktory ekspress się zdecydowalas? Ja tez mam.dylemat...
          • grey_delphinum Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 30.12.19, 19:10
            Kupilismy Dinamica Plus - kawa super!
          • sylwik7 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 03.01.20, 00:04
            W zasadzie zdecydowałam się na delonghi dynamica 350 73 s. Był w fajnej promocji za 2349 zł w media expert w stacjonarnym sklepie. Ale tylko przez 3 dni i przespałam sprawę. Dziś już 1699 zł. Albo jeszcze popoluję albo wezmę 350 55. Chociaż ta karafka w Philipsie też fajna... I znów się zastanawiam. W promocji ale już nie tak fajnej jest też Delonghi 353 75 - muszę zobaczyć czym się różni od 350 75.
            • sylwik7 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 03.01.20, 19:06
              sylwik7 napisała:

>Dziś już 1699 zł.

Oczywiście miało być 2699 zł
      • joanna_poz Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 02.01.20, 18:51
        My pijemy tylko czarna i jak najbardziej jest sens mieć ekspres.
        Mamy prosty model bez żadnych tam funkcji latte czy cappuccino. Ma rurkę do spieniania mleka, nie używamy.
      • lidek0 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 02.01.20, 19:08
        www.neonet.pl/ekspresy-do-kawy/saeco-ep5363-10.html?___store=neonet&gclid=Cj0KCQiAxrbwBRCoARIsABEc9sgobZGVSUVV4VQVBtSMG3rmxF9dlUwhZwQ94HHVUxgF_lQV77wTPpsaArPOEALw_wcB ma ten model od ponad roku, jestem bardzo zadowolona, karafka prosta do mycia, jak mleko zostaje wlewam z powrotem do kartonu i po problemie, pozostałe elementy spieniacza na koniec dnia jeśli był używany, raz w tygodniu myję mechanizm zaparzający. Bezawaryjny.
      • lidek0 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 02.01.20, 19:10
        Wy pijecie tylko czarną a goście? Ja wolałabym zainwestować w taki ze spieniaczem, albo spieniacz indukcyjny, ale to trwa. Możesz też kupić tanio bez spieniacza na kapsułki
      • mikams75 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 02.01.20, 19:52
        a goscie jaka pijaja? wg mnie lepiej miec ekspres robiacy rozne rodzaje kawy, na co dzien bedziecie pijac wasza czarna, ale dla innych sie przydadza inne opcje.
        • little_fish Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 02.01.20, 19:56
          Goście mogą wypić kawę z mlekiem
          • mikams75 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 02.01.20, 23:09
            moga tez wypic herbate
            • little_fish Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 02.01.20, 23:44
              Oczywiście.
    • czekolada.gorzka Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 02.01.20, 17:28
      Mam od ok roku Dinamica Plus i kocham miłością wielką! Super pianka, pyszne kawki, nic się niepokojącego nie dzieje, także z czystym sumieniem polecam.
      • grey_delphinum Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 02.01.20, 22:05
        My juz przetestowaliśmy wszystkie kawy 😉Na razie super, a obsluga wręcz banalna.
        W gratisie dostalismy 4kg kawy Kimbo. Nie jestesmy koneserami - dla nas ta kawa jest bardzo ok.
    • arim28 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 04.01.20, 08:40
      Karafka na mleko? Po co kupowac z karafka, ktora trzeba myc. Mam zwykly kartonik z mlekiem wink , ktory wyjmuje z lodowki i do do ktorego wkladam rurke od automatu do kawy. Ustawiam sobie ulubiona kawe, ktora zaprogramowalam wczesniej (ilosc ziaren kawy, mleka, wody). Mam od kilku miesiecy KRUPSA. Narazie dziala sprawnie.
      • arim28 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 04.01.20, 08:48
        Mam KRUPS EA 895 N EVIDENCE ONE
        • raczek47 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 04.01.20, 09:23
          Ja mam DeLonghi od czterech lat, raz był w naprawie jeszcze na gwarancji- w młynku obluzowała się jakaś śrubka i nie mełł, ale po naprawie wszystko działa bez zarzutu .
          Ma funkcję spieniania mleka,której nie używam,bo nie znoszę wymywania części z mlecznych osadów,kiedy mam ochotę na kawę z mlekiem wlewam je najpierw do kubka i dopiero uzupełniam kawą.
          Zastanów się, na ile będziesz mieć czas i ochotę myć części, tak wystarczy opróżnić pojemnik na fusy i przepłukać wodą.
          • little_fish Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 04.01.20, 11:20
            Karafka nie ma mlecznych osadów, po użyciu tak naprawdę wystarczy ją wypłukać ciepłą wodą. No i kawa z mlekiem to nie cappuccino czy latte. Wszystko zależy od tego, co kto lubi. Przecież nie trzeba inwestować w ekspresy, można kawę zalać wrzątkiem w kubku, prawda?
      • little_fish Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 04.01.20, 11:18
        A tej rurki nie trzeba myć, czyścić?
        • arim28 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 04.01.20, 18:16
          Tak, rurke plucze rano po zrobieniu kawy. Krotkim strumieniem wody.
    • mia_mia Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 04.01.20, 15:50
      A sparawdzałaś primadonnę z de longhi? Lepsza, gorsza? Szukam ekspresu do 3-4000, może ktoś coś doradzi, im mniejszy model tym lepszy (primadonna xs?)?
      • sylwik7 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 05.01.20, 15:56
        Myślę, że primadonny wyglądają obiecująco ale jak przyjełam górną granicę za ekspres 2500 (z promocją zmieściłam się w 2200).
        Któryś z modeli primadonny, nie wiem dokładnie który- tylko że rok temu kosztował ok. 4000 zł ma koleżanka z pracy męża. Kawa pyszna, chodzi dobrze, a narzeka tylko na mycie systemu mlecznego. Mówi że jej się czasem odechciewa kawki z mlekiem jak myśli o myciu.
        • sylwik7 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 11.01.20, 14:23
          Śpieszę donieść, że w końcu kupiłam Philipsa 5000 latte go 5330. Przebrnęliśmy przez instalację. I zrobiliśmy kilka kaw mlecznych. Moim zdaniem kawa pyszna aromatyczna mocna (to jest akurat do regulacji). Hałas przy spienianiu i mieleniu do zniesienia bo krótki. Pary przynajmniej na ten moment tylko trochę przy spienianiu, pokrywa lekko wyświetlacz, nic nie leci bokami jak mnie straszono. Na pewno zgraby i estetyczny. 6 rodzajów kawy, wrzątek i spienione mleczko można zrobić.
          Nie jest może idealnie z dolewaniem wody pod szafką ale do zaakceptowania.
          Pojemnik na mleko faktycznie do mycia banalny. Pokrywka łatwo spada.
          Menu na wyświetlaczu ok.
          To tak na świeżo. Pewnie więcej będzie można powiedzieć po dłuższej eksploatacji. Muszę go jeszcze zarejestrować na stronie pgilipsa żeby mieć 10 letnią gwarancję na młynek. Choć wątpie, żeby tyle pociągnął biorąc pod uwagę dzisiejszą jakość produkcji.
          • sylwik7 Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 11.01.20, 15:03
            I jeszcze do użytkowniczek latte go 5000 mam pytanie. Instrukcja mówi jak spersonalizować ustawienia kawy mlecznej. Rozumiem, że potem bedzie robiła się już tak ustawiona pod siebie przykładowo latte. A jak wrócić do ustawień fabrycznych?
    • kryskamaliska Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 02.06.21, 15:22
      Zdecydowanie DeLonghi! smile Robią jedne z najporządniejszych ekspresów na rynku. W moich kręgach rodzinnych i znajomych większość ma DeLonghi i nie słyszałam, żeby ktoś się skarżył. Sama mam ten model: DeLonghi ECAM 350.55.B Dinamica i uważam, że w tej cenie to jeden z faworytów. Mam już dwa lata i robi cały czas pyszną kawę bez żadnych awarii. smile
    • madami Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 02.06.21, 15:45
      Mam taki www.euro.com.pl/ekspresy-cisnieniowe/delonghi-ecam-350-55-b.bhtml już ponad 2 lata, my pijamy głównie czarną kawę ale lubimy stopniować intensywność, system spieniania leży gdzieś w szafce ale jak przychodzą goście to fajnie jest podać coś mlecznego ( ma 4 gotowe ustawienia: espresso, zwykła czarna, latte i capuccino i więcej nam nie trzeba). Mleczne kawy wychodzą bardzo dobre, pojemnik z mlekiem można schować do lodówki, sam system czyści się poprzez przekręcenie pokrętła na clean, oprócz tego mam wąziutką szczoteczkę i czasem czyszczę nią rurkę. Niestety ale dość często musze go odkamieniać, raz na miesiąc tak ok, raz na jakiś czas otwieramy go, odkurzam w środku, czyszczę, wyciągam i czyszczę zaparzacz - DeLonghi ma na YT filmiki instruktarzowe, na prawdę to łatwe. Ekspres spełnia wszystkie moje wymagania i pewnie kupiłabym go ponownie.
    • iberka Re: Expres Philips 500 Latte Go czy Delonghi Dyna 02.06.21, 16:06
      Testowałam tego Philipsa przez MSC i było bardzo ok - smacznie, łatwo, spieniałam też samo mleko - polecam. Polecam również sprawdzenie na stronie mojerabaty, bo wpada z 40% rabatem np z ING.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka