Dodaj do ulubionych

jak ubierać dziecko do przedszkola?

27.08.09, 13:42
Witam,
moja Mała od 1 września idzie do przedszkola. I niestety ale nie mam pojęcia
jak mam ją ubierać? W domu ma podzielone ciuszki na domowe i wyjściowe. Czy
ubierać ją bardziej na "luzie" - legginsy, bluzeczki czy normalnie w
sukieneczki, jeansy itp.
Proszę o Wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • kuukuurykuu Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 27.08.09, 14:00
      Tak zeby dziecku bylo wygodnie. Przeciez spedzi tam ono wieksza
      czesc dnia, bedzie się bawic, jesc, biegac, siedziec na podlodze,
      musi miec po prostu wygodnie. obstawiam legginsy, dresiki,
      sukieneczki jakies wygodne, bawelniane, zadnych sztywnych spodni czy
      sukienek z paskami i ograniczajacych ruchy.
      • dzwolaczka Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 27.08.09, 14:15
        Zdecydowanie na luzie! Przyjemne sportowe ubranko no i na cebulkę bo z
        doświadczenia wiem, że w przedszkolach jest bardzo ciepło no i dzieciaki pocą
        się strasznie. Wtedy przegrzanie i choróbsko gotowe.
        • magas1169 Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 27.08.09, 16:31
          Pamiętaj też o tym że panie TYLKO pomagają dzieciom się ubierać i
          rozbierać.Więc na początek żadne suwaki,guziki z tyłu,sznurki...
          Portki na gumkę i bluzeczka z luźnym dekoltem,kapciuszki też raczej
          wciągane.Dzieci kilka razy dziennie je zdejmują i zakładają.
          • mu-minek Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 31.08.09, 20:55
            Ja ubieram dziecko na luzie. Zwykle legginsy, bluzeczki, buty na rzepy i kapelusik. Na wszelki wypadek wkladam do worka spodnie i bluzę, gdyby zrobiło się zimno.
    • izabellaz1 Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 27.08.09, 22:01
      Tak, żeby było wygodnie i dziecku i paniom.
      Dziecko ma mieć możliwość łatwego zdjęcia spodenek w toalecie, przełożenia
      bluzeczki przez głowę, kurtka czy bluza łatwo zasuwana, buty najlepiej na rzepy,
      suwaki itp.
      Tak sobie myślę, że jakbym miała na miejscu pań w przedszkolu uporać się z 20
      dzieci, a każde miałoby ubrania na guziki, paski ze sprzączkami, sznurowadła
      itp. to pewnie ilość spacerów znacznie by się zmniejszyłasmile))
      • kasiaczek181987 Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 28.08.09, 07:46
        -buty na rzepy
        -luźny strój który nie będzie krępował ruchów i łatwo go będzie zakładać
        -podarowałabym sobie ubranka z guzikami
        - jeśli chodzi o fryzurę dla dziewczynki to nie wydziwiaj bo widziałam już
        takie przypadki,ze dziewczynka miała na głowie chyba z 30 spineczek,wsuwek czy
        tam żabek nie pamiętam co to było ale fakt był taki,że dziewczynka sie nie
        chciała bawic bo się bała ze zniszczy fryzurę i mama bedzie zła
        - powiedz dziecku,ze może wybrudzic ubranie i nic się nie stanie-wiele dzieci (
        szczególnie dziewczynek) rezygnuje z zabawy bo : mama mówiła,zebym się nie
        wybrudziła

powodzenia
        • kasik2222 Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 28.08.09, 09:01
          u nas na spotkaniu dla rodziców wręcz zaznaczono, że spodenki w
          gumkę, żadnych suwaczków czy guziczków, i dla dziewczynek raczej też
          zrezygnować ze spódniczek, bo dziewczynki przy siusianiu ich nie
          podciagaja tylko zdejmująsmile) ma byc wygodnie, i tak żeby dziecko nie
          bało sie pobrudzić, pozdrawiam
          • boguszynka Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 28.08.09, 10:36
            Dziękuję za Wasze rady smile
            Przedszkole jest niewielkie w grupie po 10 dzieci. Ale to prawda ubrać i
            rozebrać każde to wyczyn smile
            U mojej Małej jest zasada "PUDEŁECZKO" - dziecko ma swoje pudełko a w nim zawsze
            ciuszki na przebranie. Gdyby się pobrudziło lub na wypadek "wpadki" bo takie
            mają też przypadki.
            Dziękuję raz jeszcze za opinie.
            Pozdrawiam
    • boziaj Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 01.09.09, 11:33
      moja mała preferuje sukienki i spódniczki, wiec muszę sie
      nakombinowac coby przede wszystkim wygodnie i jeszcze w
      miare "elegancko" było wink
      czyli spódniczki raczej na gumce lub z łatwym zapieciem) lub
      ogrodniczki
      rajstopy umiała sama ubierac oraz suwaki obsługiwać, więc wielkiego
      problemu nie było
    • black-cat Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 01.09.09, 15:10
      U nas strzałem w dziesiątkę okazały się bawełniane legginsy i
      tuniki. Zimą pod tunikę (sukienkę) można założyć koszulkę na
      ramiączka, a na legginsy, gdy jest bardzo zimno, dziecko wychodząc
      na spacer może założyć spodnie. Latem, krótkie legginsy (za kolana,
      idealne, gdy dziecko się przewróci, nie ma zdartych kolansmile
      Buty na rzepy.
      • jgladecka a mnie interesuje ubieranie chłopców zimą 01.09.09, 17:43
        Zakładacie chłopcom (pytam o tych najmłodszych - 3latków i okres zimowy)
        rajstopy?? Mój sam sobie na razie rajstop nie założysad Do wyjścia rano muszę mu
        założyć, a potem na salę - przebierać w spodnie, czy zostawiać w rajtuzach? Jak
        przebiorę, to panie potem muszą mu wkładać na spacer, jak zostawię, to będzie
        musiał zdejmować do leżakowania i potem i tak zakładać...
        • grzalka Re: a mnie interesuje ubieranie chłopców zimą 01.09.09, 18:07
          było o tym już kilka wątków, poszukaj
        • mniemanologia Re: a mnie interesuje ubieranie chłopców zimą 05.10.09, 13:29
          Nie zakładam mu rajctop (koszmar dzieciństwa wink).
          Zakładam getry/legginsy/rajtuzy czy jak tam to ludzie nazywają, i na
          to spodnie. W przedszkolu spodnie zdejmuję.
          • ga-ti Re: a mnie interesuje ubieranie chłopców zimą 05.10.09, 16:33
            mniemanologia napisała:

> Nie zakładam mu rajctop (koszmar dzieciństwa wink).
            > Zakładam getry/legginsy/rajtuzy czy jak tam to ludzie nazywają, i na
            > to spodnie. W przedszkolu spodnie zdejmuję.

I chodzi bez spodni??? No dla mnie to dopiero koszmar! Dla mojego brata nakaz przedszkolny chodzenia w rajstopach jest traumą dzieciństwa. smile Na szczęście nasz tata był kategoryczny i pozwolono wkońcu bratu chodzic w spodniach.

Najważniejsze, by dziecku było wygodnie (mój syn chodzi głównie w spodniach na gumce, twierdzi, że guzik go gniecie). Sprawa komplikuje się z dziecmi leżakującymi, które muszą rozbierac się do piżamek. Trzeba niestety nauczyc je samodzielności na ile się da.

A swoją drogą, po co dzieciaki przebierają się w piżamki? Nie wystarczy zdjąc spodenek, czy bluzy i przykryc się cieńszym kocykiem? Dużo dzieci i tak ciężko znosi leżakowanie, a taka piżamka kojaży się chyba z nocą w domku? Mój syn nie leżakuje, więc to tylko takie wolne rozmyślanie.
            Ja nie przebierałam dzieci do drzemki w dzień w piżamki.
            >
            • mniemanologia Re: a mnie interesuje ubieranie chłopców zimą 05.10.09, 16:47
              Tak, chodzi bez spodni. Dlaczego to koszmar? To tak, jakby był
              ubrany tak sportowo. No faceci biegają czasem w takich rajtkach,
              skarpetkach, t-shircie smile
              No napisałam, że rajstopy to koszmar dzieciństwa smile
              A przebierać - niech się przebierają, mój Młody ma 2,5 roku, niech
              się uczy big_grin
    • beja11 a sukienki ogrodniczki? 05.10.09, 11:03
      Czy takie sukienki typu ogrodniczki są dla dziewczynki w przedszkolu
      wygodne i praktyczne?
    • froobek Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 14.07.14, 15:27
      Zdecydowanie 'do ludzi'. Na podwórko czy do sklepu w dresie nie chodzą, tym mniej do przedszkola. Maja wyglądać jak ludzie. Dżinsy, bojówki itp., w żaden sposób nie urągają wygodzie, w domu wycieraja nimi podłogę, w przedszkolu tez mogą smile T-shirt raczej polo niz zwykły. Ważne, zeby to był krótki rękaw, bo w przedszkolach standardowo jest gorąco.

Pięciolatek zawsze miał pod górkę do samodzielnego ubierania, wiec 3/4 spodni ma w gumkę. 2,5-latek wkurza sie, jak nie ma rozporka i guzika big_grin, wiec tu jest odwrotnie. Nakaz brudzenia sie od stop do głów jak najbardziej maja.
      • lilith76 Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 25.07.14, 00:30
        > Zdecydowanie 'do ludzi'. Na podwórko czy do sklepu w dresie nie chodzą, tym mni
        > ej do przedszkola. Maja wyglądać jak ludzie. Dżinsy, bojówki itp., w żaden spos
        > ób nie urągają wygodzie,

Dzielenie ubrań na te "na luzie" i "dla ludzi", to jest dopiero przegięcie. Pamiętam to z dzieciństwa - na ubrania "do szkoły" i "do kościoła". Tylko nazwy się zmieniły.
        Jasne, że dżinsy nie urągają urodzie, w końcu to spodnie dla poganiaczy bydła, czyli jakby dresy XIX wieku tongue_out
        Dla mnie, jako matki córki to "wyjściowe", to sukienki w cekiny, koraliki i falbanki, Kopciuszka albo Śnieżki. Ewidentnie nie do przedszkola. Cała reszta jest do znoszenia. Dresy też się zdarzają.
        • froobek Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 25.07.14, 06:41
          Wiesz co, dla mnie to jest trochę kwestia estetyki a trochę szacunku do innych, wychowania. Jak nauczycielki zaczną przychodzić w dresie, to moje dzieci tez. Póki co widzę, ze ubierają sie wygodnie, ale starannie - wiec moje dzieci tez. Przedszkole to ich 'praca', ich podstawowe środowisko poza domem, miejsce do którego chodzą codziennie i ważne jest, aby wyglądali porządnie, co, jak napisałam, w niczym nie umniejsza wygody. Zreszta ja nawet nie wiem, czy oni chcieliby chodzić w jakimś dresie, w tej chwili juz sami czuja, ze to jest strój na inne okazje. Wszystko jest do noszenia, nic nie jest do oszczędzania, a przegięcie to stawianie kościoła wyżej od szkoły wink
    • froobek Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 15.07.14, 08:52
      Co sie jeszcze przydaje? Kominiarki! Mamy w trzech rożnych grubościach i od jesieni do wiosny nie daje dzieciom innych czapek. Jeden ruch, w dodatku samodzielny, i osłonięta głowa, szyja, uszu, cześć czoła i policzkow. Panie mnie blogoslawily za te kominiarki. Golf (taki sweterek), gdy sama kominiarka to jednak za mało na szyje. Na zimę mega gruba bluza dwuwarstwowa. Ponieważ, jako sie rzekło, zakładanie dzieciom długiego rękawa na sale grozi upieczeniem, a na dwór jednak przydałyby sie dwie warstwy pod kurtka, taka bluza jest super. Znów jeden ruch, dwie sprawy załatwione. Dla chłopców na zimę i na ulewy spodnie, które da sie założyć pod kombinezon/spodnie przeciwdeszczowe czyli np. rurki z KappAhl czy coś w rodzaju Slim Kangoo z Dress You Up. Bluzy, swetry raczej 'przez glowe'. W sezonie kurtkowym raczej bez kaptura. Polecam rzeczy ciemne. Dodatkowa para kaloszy, ktora jest na stałe w przedszkolu na dni, kiedy popołudniowy deszcz spada całkiem niespodziewanie smile W ciepłym sezonie z tych samych powodów cieniutka dyżurna peleryna.
    • froobek Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 15.07.14, 10:44
      Jeszcze taki patent na pogodę +3 stopnie i sucho czyli za ciepło na spodnie zimowe, za zimno na dżinsy. Wtedy zakładam spodnie na podszewce, a ze sobą biorę jakieś cieniutenkie spodnie, często wręcz 3/4. Po dojściu do przedszkola zmieniamy i mam pewność, ze w przedszkolu nie bedzie synkom gorąco a w ogrodzie zimno.
    • elizunia80 Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 21.07.14, 06:53
      Oczywiście na luzie, pamiętaj ze ma być jej wygodnie i pamiętaj że paniom w przedszkolu tez ma być wygodnie, najlepiej warstwami bez zbędnych gusików, raczej wszystko na ciagane i oczywiście daj sporo ciuszków na zmianesmile a elegance tylko na jakieś szczególne okazje w przedszkolu smile
    • froobek Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 25.07.14, 22:55
      Jeszcze tak okolociuszkowo. Gorąco rekomenduje, zeby wszystko miało wieszaczki: i kurtka, i bluza, i spodnie przeciwdeszczowe czy zimowe. I proponuje wszystko, ale to wszystko podpisać - juz oddawałam nie swoje rzeczy i odnajdowalam swoje dzięki wprasowankom z nazwiskiem, w następnym rzucie zamówień chyba nawet z numerem telefonu.
    • q_fla Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 27.07.14, 09:00
      W salach zazwyczaj jest bardzo ciepło, powyżej 20*C, okna rzadko otwierane, bo rodzice protestują.
      Moja córka bez względu na porę roku wchodziła na salę w spódniczce lub w krótkich spodenkach (bez rajstop), albo w legginsach przed kolano i bluzeczce z krótkim rękawkiem lub często na ramiączkach.
      • froobek Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 27.07.14, 18:27
        Moim zdaniem słynne chorowanie dzieci po pójściu do przedszkola jest częściowo spowodowane właśnie taka temperatura w salach... uncertain
      • lilith76 Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 28.07.14, 00:41
        okna rzadko otwierane, bo
        > rodzice protestują.

To właśnie ten absurd. Przegrzane, rzadko wietrzone sale, to wylęgarnia chorób.
        • q_fla Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 30.07.14, 11:41
          Absurd goni absurd: panie wietrzą specjalnie, żeby się dzieci pochorowały i miały mniej pracy, w gorących salach dzieci z długimi nogawkami i rękawami, nierzadko jeszcze z rajtkami i podkoszulkami pod spodem. Więcej niż +25*C - upał - nie wychodzić, mniej niż +10*C - też nie, bo za zimno. Przeszkodą jest też wiaterek i padający śnieg. Dziecko przyprowadzone ze zwykłym lekkim katarem odznacza panikę i pomór całej grupy w najbliższych dniach...
    • minerwamcg Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 10.09.14, 11:02
      A ja, moje panie, dostałam kota. Autentycznego, niefałszowanego, zwanego też fijołem albo bzikiem.
      Zawsze uważałam, że prasowanie ciuchów to strata energii, elektrycznej i własnej. Prasowałam, jak musiałam, wszystko inne wieszałam strzepnięte, i było ok. Córka chodziła w bluzach, T-shirtach, dżinsach, dresów nie lubiła to nie, jakichś golfikach i swetrach. Sukienki i bluzki "do prasowania" miała może ze cztery i doskonale nam z tym było.
      Odkąd młoda (w zaawansowanym wieku lat pięciu i ćwierć) poszła do przedszkola, prasuję. Dżinsy prasuję. Koszulki prasuję. Bluzy prasuję!!! Jakoś dotąd córka w nieuprasowanych rzeczach nie wyglądała mi nieporządnie - tak teraz zaczęła. Choroba jakaś, czy co? Panie doktorze, czy jest jakieś lekarstwo? A może z czasem mi to przejdzie? Albo, co gorsza, przejdzie w stan chroniczny? To byłoby straszne, i dla mnie (mniej czasu na lekturę) i dla środowiska. Ja kocham zwierzątka, pandy też, a podobno jak człowiek prasuje t-shirt, to w Chinach jedna panda płacze rzewnymi łzami! Powiedzcie, pocieszcie - przejdzie mi?
      Specjalnie przyglądałam się koleżankom córki w przedszkolu - zwyczajne ciuchy, ani uprasowane, ani nie, licho wie, tak zaraz tego nie widać, tylko ta różnica, że u nich więcej różowego smile Więc może minie...
      • froobek Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 11.09.14, 08:22
        Mam nadzieje, ze Ci przejdzie jak najszybciej smile
        Np. po pierwszej fakturze za prąd smile
    • julita165 Re: jak ubierać dziecko do przedszkola? 10.09.14, 11:44
      ja przede wszystkim zwracam uwagę żeby dziecka nie przegrzać, a po drugie żeby mu ulatwić samodzielność i dlatego przeważnie nosi spodnie od dresu bo potrafi sam je zdjąć i założyć ale jeansów już sam nie zapnie. Podobnie zostawiam mu na spacer rozpinaną bluzę a nie przez głowę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka