Dodaj do ulubionych

opinie o Enfamil 0-lac

19.03.13, 20:10
Witam,
u córki stwierdzono nietolerancję laktozy. Karmię głównie piersią, ale muszę też dokarmiać. Kupiłam Enfamil 0-lac, przed karmieniem podaję też Delicol (zalecenie lekarza). Córka robi kupki ze śluzem co 4 dni. Badania oprócz nietolerancji laktozy niczego nie wykazały. Czy to mleko to dobry wybór w tej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • j.ulka15 Re: opinie o Enfamil 0-lac 21.03.13, 21:35
      U mojej też wykryto nietolerancje ( w 4 tyg życia nieznaczną ) również karmie piersią i pediatra kazał podawać delicol, colinox oraz espumisan ( poprawa była słaba ). W 8 tyg życia córki trafiłyśmy do szpitala z zapaleniem oskrzeli i tam ją zarazili bakterią klebsiella pneumonia, miała biegunkę ze śluzem. Po 2 tyg wypisali nas do domu pomimo lużnych zielonych kupek ze śluzem ( ale była już mniejsza ilość ). W domu byłyśmy 3 dni i pojawiła się krew w tych kupkach więc wysłali nas do innego szpitala. Tam po dogłębnych badaniach wyszło krwotoczne zapalenie jelit oraz wysoka nietolerancja laktozy. Ja jestem na diecie bez nabiałowej i wołowiny, a mm bezlaktozowe. Zakupiłam również Enfamil,ale córka wogóle butli nie chce pić, szkoda mi jej strasznie, nie mogę patrzeć jak się zwija z bólów brzucha. Już 3 tyg próbuje i nic, ale to w innym wątku. Odbiegłam bardzo od tematu, ale ciekawa jestem jak to jest u twojej córki. Ile procent ciał redukujących ma twoja córka, jak stwierdzono nietolerancje, czy z badania kału? Ile ma twoja córka? A jesli chodzi o mleko to cieszy się dobrą opinią, chociaż syn koleżanki miał zatwardzenie po nim, ja mojej dawałam przez strzykawkę i parę razy udało się jej wypić z butli niewielką ilość to nic się nie działo. Pozdrawiam :)
      • agusia322 Re: opinie o Enfamil 0-lac 22.03.13, 09:48
        Ehh, no właśnie moja Mała też już butli nie lubi. Od urodzenia była dokarmiana, od około 2 mcy jesteśmy tylko na piersi (ma teraz 3,5 mca) i nie chce teraz butli w ogóle. Myślałam, że kryzys minął, bo od kilku dni jadła z butelki , ale od przedwczoraj znów jej się odwidziało...
        Będę dalej próbować - lekarz sam polecił mi to mleko, zanim jeszcze zdążyłam o nim wspomnieć :) Spróbuj może takiego sposobu, który u mnie czasem działa - czyli przystawiam córkę do piersi, a po pewnym czasie "zatykam" ją butelką. Zjada w ten sposób czasami 30 ml.

Nietolerancję laktozy wykryto jakieś 1,5 tyg. temu - 0,75% c. red., więc nie jest to dużo. Delicol podaję od tygodnia i jest duża poprawa. Mała wcześniej była płaczliwa, słabo spała w dzień i miałam wrażenie, że ciągle jest głodna, bo tylko pierś ją uspokajała. A to były najwyraźniej brzuszkowe problemy, choć innych symptomów po niej nie widziałam. Teraz jest super - większość dnia jest zadowolona, rzadziej je, lepiej śpi. Także u nas Delicol się sprawdził. Natomiast kupki nadal są ze śluzem, ale na ostatniej wizycie pediatra powiedział, że widocznie taka jej uroda, bo badania w normie, jest zadowolona i ładnie zaczęła przybierać na wadze.
        • agusia322 Re: opinie o Enfamil 0-lac 22.03.13, 09:49
          Nietolerancję stwierdzono na podst. badania kału.
          • j.ulka15 Re: opinie o Enfamil 0-lac 22.03.13, 11:37
            Dziękuję za odpowiedź :) też próbowałam najpierw przystawić do piersi a potem zapchać butlą, niestety nie działa :( będziemy próbować dalej. Moja córka ma 2% i dolegliwości brzuszkowe są straszne. Za pare dni idziemy do lekarza więc zapytam czy jest możliwość rozszerzenia diety już, może zamiast mleka podawać coś innego. Pozdrawiam serdecznie :)
            • agusia322 Re: opinie o Enfamil 0-lac 22.03.13, 13:07
              Dla mnie najgorsze jest to, że przez to nielubienie butelki jestem uziemiona w domu. Nie służy to nikomu. Planuję dość radykalne posunięcie - wyjście z domu i zostawienie Małej z tatą. Może jak naprawdę zgłodnieje i będzie wiedziała, że cycka nie dostanie, to z butelki zje?
              Tylko ciężko mi się na ten krok zdecydować...

O rozszerzeniu diety też myślę, ale mój mąż chce zaczekać równo do skończenia 4 mca. Także te 2 tygodnie jeszcze się wstrzymam.
              Pozdrawiam
              • j.ulka15 Re: opinie o Enfamil 0-lac 02.04.13, 17:13
                Nie wiem jak u Ciebie, ale ja spróbowalam i się udało :) zostawiłam małą z koleżanką na troche i wyszłam z domu. Od tej pory ( 4 dni ) w dzień pije butlę a w nocy pierś. Ba! mało tego polubiła nawet smoczek, mam w domu anioła hihi :)) mam nadzieje, że dolegliwości brzuszne będą mniejsze :) próbuj do skutku :) powodzenia :)
                • agusia322 Re: opinie o Enfamil 0-lac 04.04.13, 10:02
                  U mnie bez spektakularnych sukcesów ;) Też zostawiłam Małą z mężem na 3 godziny - nie zjadła w ogóle, a w dzień wytrzymuje max 2 h bez cycka... Zdarzyło się, że zjadła około 60ml w samochodzie podczas jazdy, ale nie było to regularne ssanie - parę łyków i trochę zabawy. Chyba szum silnika ją zmylił ;) W domu też czasem pociągnie, ale sporadycznie i bardzo małe ilości...
                  • j.ulka15 Re: opinie o Enfamil 0-lac 04.04.13, 21:05
                    A próbowałaś różnych smoczków? U mnie sprawdził się kauczukowy nuka, a wiele już przetestowaliśmy. trzymamy kciuki, nie poddawaj się :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka