niebieski_lisek 04.11.12, 20:42 Czy ten płaszcz, który ma w składzie 75% wełny i 25% poliamidu nadaje się na polską zimę? Czy jestem skazana tylko na kurtkę puchową? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciastko_z_kota Re: Czy to jest zimowy płaszcz? 04.11.12, 21:01 nie nadaje się. nie tylko ze względu na skład i grubość materiału, ale przede wszystkim krój. te rękawy są bardzo niepraktyczne jeżeli chodzi o podwiewanie. mam tego typu płaszcz z zary z 100% wełny i nadaje stanowczo na jesień, albo ewentualnie na stosunkowo ciepłe i suche zimowe dni. moim zdaniem nie jesteś skazana na puchówkę. możesz na przykład poszukać kurtki/płaszcza z futrzaną podpinką. sztuczne futro jest bardzo ciepłe. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Czy to jest zimowy płaszcz? 04.11.12, 21:18 musiałby być watowany. To coś to tak do plus pięć możesz na sobie mieć. Szukaj grubych lodenów niemieckich, one są ciepłe, materiał musi być mięsisty i ciężki, wtedy jest szansa, że w płaszczu przechodzisz zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Czy to jest zimowy płaszcz? 04.11.12, 21:29 Płaszcz na zimę musi mieć watolinę pod podszewką, żeby był naprawdę ciepły. Odpowiedz Link Zgłoś
anka33_online Re: Czy to jest zimowy płaszcz? 04.11.12, 21:30 Jeżeli przemieszczasz się komunikacją miejską i spędzasz dużo czasu na dworze to zdecydowanie będzie Ci w niej za zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Czy to jest zimowy płaszcz? 04.11.12, 21:52 sklad jest normalny, ale to jest kurtka, a nie plaszcz. Zmarzniesz, bo jest za krotka. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Czy to jest zimowy płaszcz? 05.11.12, 07:42 Nie tyle za krótka, co za szeroka u dołu; to samo rękawy. Będzie podwiewało. Ja od wielu lat nie noszę tradycyjnych zimowych okryć na watolinie, tylko podczas mrozów wkładam pod spód sweter z wełny 100%. Kurtki puchowej pozbyłam się, jak zaczęłam dojeżdżać do pracy metrem. Po prostu skończyło się sterczenie na przystankach autobusowych i tramwajowych, a jak raz wsiadłam do metra w ciepłej kurtce, to się "ugotowałam". Tak więc należy wziąć poprawkę na sposób przemieszczania się zimą. Jeżeli jeździ się samochodem z jednego garażu podziemnego do drugiego, to nawet ten "płaszcz" wystarczy. Ale nie przy wystawianiu się na mroźny wiatr. Odpowiedz Link Zgłoś
komanchu Re: Czy to jest zimowy płaszcz? 05.11.12, 11:14 Jest to bardzo ładny i szykownie wyglądający płaszcz. Atutem jest duża zawartość wełny - będzie dobrze chronił przed wilgocią i wiatrem. Aby nadawał się do noszenia w mroźne dni, doszyj do niego cieplejszą, grubą podszewkę, np. z watoliny. Albo futrzaną. Futrem możesz też obszyć wewnętrzne końce rękawów - będzie trochę szczelniej i cieplej w ręce. Każda krawcowa powinna sobie z tym poradzić. I, moim zdaniem, lepiej zainwestować w przeróbkę ładnej i oryginalnej rzeczy niż być skazanym na noszenie szpetnej, ddżdżownicowatej, poczwarkowatej, puchowej kurtki. Poza tym nie przesadzajcie tak z tym zimnem. Nie żyjemy w końcu pod kręgiem polarnym. Naprawdę mroźne zimy to były kiedyś, zanim klimat się ocieplił na dobre. Poza tym zwracam waszą uwagę na fakt, że w dużych miastach zawsze jest trochę cieplej, bo panuje tam swoisty mikroklimat. Ja nawet przy mrozach rzędu 10°C noszę wełniany płaszcz z watowaną podszewką i jest mi ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
lonely.stoner Re: Czy to jest zimowy płaszcz? 05.11.12, 13:34 Na polska zime zdecydowanie odpada. Ewentualnie mozesz sie ratowac wkladajac pod spod cieply polar- chociaz wtedy zepsuje to caly fason plaszcza. Chyba ze jezdzisz wszedzie samochodem- wtedy bedzie na pewno odpowiedni :) ale na jakies spacery lepiej miec cos naprawde cieplego. Mozesz miec ten plaszcz na jezdzenie autem, a na spacery czy wypady na snieg kupic jakas dluga gruba kurtke. Ja w plaszczu wychodze tylko jak jest powyzej zera. Odpowiedz Link Zgłoś
mim_maior Re: Czy to jest zimowy płaszcz? 05.11.12, 15:56 Dla mnie płaszcz jest wystarczająco ciepły, jeśli materiał jest dość gruby i ma przynajmniej 30% wełny. Ale ja nie noszę go nigdy zimą tylko na cienką bluzeczkę czy top - wełniany (cieńszy lub grubszy) sweter to mój stały zimowy towarzysz. Chociaż przed zakupem płaszcza zawsze muszę go dotknąć (i powąchać, czy pachnie choć trochę wełną!), więc tego na pewno nie kupiłabym tylko na podstawie zdjęć. Odpowiedz Link Zgłoś
dagusia333 Re: Czy to jest zimowy płaszcz? 05.11.12, 17:22 Skład z domieszką wełny zapewnia , że raczej się nie zmechaci, gdyby miał inny bardziej przyległy krój to może być również na zimę w cieplejsze dni, do samochodu, albo gdy chłodniej plus cieplejszy sweter pod spodem.Ale ten krój powoduje, że to tzw. przejściówka, takie sprawia wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
shara.mysh [...] 07.11.12, 08:59 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś