januszx 15.03.04, 11:55 Pilismy juz na forum kawe - myślę ,że teraz czas na herbatkę:-) . Przyznam ,że bardzo lubię ten upojny napój ze wschodu a może napiszecie czy i jaką lubicie? oraz kiedy jest dobra pora na picie herbaty? ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nutak Re: To dobry czas na ...herbatę. 15.03.04, 12:01 no to pijemy :) ja lubię czerwoną i tylko czerwoną dobra pora na picie herbaty jest zawsze np. teraz przy śniadaniu... pozdrawiam słoneczno-wiosennie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ksfiona Re: To dobry czas na ...herbatę. 15.03.04, 13:03 szkoda że u Nas przeważnie nie robi się ceremonii z picia herbaty...pijemy ją do sniadania,czasem obiadu i kolacji...miałam okazję kiedyś "kosztować" herbaty z całą oprawą, w porcelanowych filiżankach , w doborowym towarzystwie z odrobinką mleka...tylko wtedy mi tak smakowała.... Odpowiedz Link Zgłoś
benia30 Re: To dobry czas na ...herbatę. 15.03.04, 14:17 Moje picie herbaty to niestety profanacja tej ceremonii. Piję słodką lurkę z cytryną, w bardzo dużych ilościach, najchętniej w dużym, kolorowym kubku z porcelitu i... nie smakują mi inne napoje... Odpowiedz Link Zgłoś
mise Re: To dobry czas na ...herbatę. 15.03.04, 18:49 Jak dawno mnie tu nie było?! Cóż, herbacianemu wątkowi nie mogłam się oprzeć:) Herbatę uwielbiam i nie ma dla mnie bardziej odprężającego napoju niż kubek dobrej herbaty z mlekiem. Ale herbata musi być naprawdę dobra, nie za mocna, a mleko koniecznie chude! Bez cukru! Osobiście uważam że cukier zabija smak herbaty,ale co kto woli. Pijam też herbatę bez mleka-czarną z konfiturą z płatków róż koniecznie w miłym towarzystwie, zieloną parzę sama i tylko dla siebie-najcudowniejsza-z zasuszonymi płatkami kwiatów. Niestety mój zapas tej cudownej herbaty już się skończył, miejsce w którym ją kiedys kupiłam niestety przestało istnieć. CZasy się zmieniły-kiedyś co tydzień spotykałam się z przyjaciółką na herbatce w pewnym tajemnym miejscu, dziś miejsca już nie ma i niestety spotaknai straciły swój herbaciany urok. W czym? Porcelana-cieniutka,biskwitowa,przepuszczająca światło. Porcelit na codzień-ale kubek musi być duży, nie ogromny,ale nie może być za mały:) Dla poprawy nastroju, "na szybko"-jest taka herbata owocowa "torebkowa" bodajże Tekane, która ma do każdje torebki dołączoną złotą myśl-krzepące "W każdej filiżance herbaty ukryta jest inna tajemnica" To prawda:) Uwielbiam herbatę:) Odpowiedz Link Zgłoś
mise Re: To dobry czas na ...herbatę. 15.03.04, 19:20 Co do cukru, którydla mniejest barbarzyństwem Inna myśl z herbatki Teekanne "Nadzieja jest jak cukier w herbacie. Jeśli nawet jest mała i tak wszystko osłodzi" Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: To dobry czas na ...herbatę. 15.03.04, 19:37 Również własnie rozkoszuję się herbatą - czarną z Ceylonu niestety nie w filizance a w zwykłym kubku, ale jest bardzo smaczna i oczywiście gorąca , muszę się przyznać ,że popełniłem barnażyństwo:-) i dosypałem pół łyżeczki cukru - nie mogę tak zupełnie się odzwyczaić od słodkości tzn do kawy juz nie sypię białego proszku a do herbaty jeszcze wciąż tak- choć symbolicznie ...ale pomyślę nad zmianą Mise (Jak miło Cię widzieć:) o jest jeszcze jeden łyk :-) J Odpowiedz Link Zgłoś
alfia Re: To dobry czas na ...herbatę. 15.03.04, 20:13 a co do herbaty? czy może podobnie jak z cukrem smaku herbaty nie psujecie dodatkami ale może jakies herbatniczki maslane czy pączusie z nadzieniem z róży a może coś jeszcze innego, czy dorzucimy cos do herbatki?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: To dobry czas na ...herbatę. 16.03.04, 13:12 Pora na popołudniową , mocną herbatę ...widzę ,że tylko dziewczyny lubią ten cudowny napój:-) J Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: To dobry czas na ...herbatę. 17.03.04, 10:18 Miłośnikom herbaty polecam: www.herbata.w.pl tree.polbox.pl/g/gkherba www.herbata.net Smacznego W. Odpowiedz Link Zgłoś
januszx lubicie zieloną? 22.03.04, 14:48 Ten wątek nie "musi" lecieć w dół , przecież często pijemy herbatę , jak ja np. w tej chwili , tym razem zieloną, lubicie zieloną? Wasze zdrowie J Odpowiedz Link Zgłoś
benia30 Czerwona też jest... dobra podobno 22.03.04, 16:05 Piszę podobno, bo nie lubię pić ani zielonej, ani czerwonej, ani mocnej czarnej... (Preferuję lurkę z cytrynką) Jeśli chodzi o nielubienie, żeby wątek nie leciał w dół, to może coś o najbardziej niesmacznej herbacie... Zostałam kiedyś poczęstowana herbatą zrobioną wg. przepisu: pół szklanki (szklanka z paskudnym i mało funkcjonalnym metalowym uchwytem) herbaty w granulkach zalanej gorącą wodą, była tak mocna, że język stawał kołkiem a zęby wykręcało na drugą stronę. Do dzisiaj pamiętam ten obrzydliwy smak... Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Czerwona też jest... dobra podobno 23.03.04, 07:55 benia30 napisała: > Piszę podobno, bo nie lubię pić ani zielonej, ani czerwonej, ani mocnej > czarnej... (Preferuję lurkę z cytrynką) > Jeśli chodzi o nielubienie, żeby wątek nie leciał w dół, to może coś o > najbardziej niesmacznej herbacie... > Zostałam kiedyś poczęstowana herbatą zrobioną wg. przepisu: pół szklanki > (szklanka z paskudnym i mało funkcjonalnym metalowym uchwytem) herbaty w > granulkach zalanej gorącą wodą, była tak mocna, że język stawał kołkiem a zęby > wykręcało na drugą stronę. Do dzisiaj pamiętam ten obrzydliwy smak... Przyznam sie ,że pije herbatę wiele lat i nic specjalnego w niej nie widzę (czuję, smakuję). Jest tyle herbat i nie działają na mnie (mój zmysł smakowy) tak dobrze jak to robi piwo, kawa czy alkohol. M Odpowiedz Link Zgłoś
ksfiona Re: To dobry czas na ...herbatę. 26.03.04, 09:29 a ja z białej herbaty mam maseczkę! Odpowiedz Link Zgłoś
ksfiona Re: To dobry czas na ...herbatę. 26.03.04, 09:35 ale musze jeszcz cos dodać i tu uwaga:. Szkodzi picie gorącej herbaty - ostrzegają natomiast specjaliści z Instytutu Żywienia. Gorąca herbata może być przyczyną powstania raka przełyku. Ostatnio zwraca się także uwagę na znaczenie zawartej w herbacie taniny (także alkaloid), która, jak się przypuszcza, także sprzyja powstawaniu nowotworów przełyku. Przeprowadzono badania, w trakcie których u zwierząt doświadczalnych wywołano nowotwory stosując wyciągi z herbaty i zioła zawierające taninę. Podobne wyniki uzyskano w badaniach ludzi preferujących w diecie produkty obfitujące w taninę....nie ma to jednak jak zdrowy napój chmielowy:)pewnie Mariusz usmiecha się z górującym zadowoleniem,a moze nie tylko on? Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: To dobry czas na ...herbatę. 26.03.04, 12:55 Tak piwo ma same zalety a herbata to trucizna ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ksfiona Re: dobre strony herbatki 26.03.04, 14:30 Herbata niegdyś uważana za środek leczniczy, należy obecnie do tych napojów, które oprócz wody pijemy najczęściej. Jej smak ma czar tak subtelny, że trudno mu się oprzeć. Zimą rozgrzewa najlepiej. W upalne dni ta sama gorąca herbata z powodzeniem gasi pragnienie i ochładza nasz organizm. Podana z lodem i cytryną jest wspaniałym napojem orzeźwiającym. Ten niemal magiczny napój oczyszcza, bowiem krew, regeneruje mózg, pobudza trawienie, pomaga przy dolegliwościach żołądkowych, wzmaga zdolność koncentracji. Zarówno dawna, jak i dzisiejsza kosmetyka zaleca stosowanie naparu z herbaty do przemywania oczu i twarzy, a okłady do usuwania opuchlizny z powiek. Smakosze powiadają, że dobrej herbaty żaden napój nie zastąpi. Powinna odznaczać się przezroczystością barwy, bukietem aromatu i posiadać cierpki smak. Krótko parzona działa pobudzająco, podobnie jak kawa. Nie powoduje jednak takiego spustoszenia w organizmie jak kofeina zawarta w małej czarnej. Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: To dobry czas na ...herbatę. 31.03.04, 11:30 Dobrze jeszcze tylko herbatka miętowa i juz mnie nie ma:-) lubicie mietową? Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: To dobry czas na ...herbatę. 01.04.04, 09:21 Kończę miętową herbatkę - ale pyszna! i tymczasem J Odpowiedz Link Zgłoś
benia30 Re: To dobry czas na ...herbatę. 04.04.04, 11:38 W Japonii powstają szkoły herbaciane, w których przekazywane są tajniki Ceremonii Picia Herbaty, można nauczyć się jak poprawnie parzyć herbatę, jak ją podawać i do jakich potraw. Szkoła ta ma jedną wadę: Japończycy na pewno nie uczą się w niej jak parzyć i podawać herbatkę miętową, która ma właściwości lecznicze. Picie mięty zaleca się w przypadku zaburzeń trawiennych z objawami bólu brzucha i wzdęciami, jak również w przypadku chorób wątroby i dróg żółciowych. Mięta jest doskonałym napojem po obfitym posiłku, ponieważ ułatwia trawienie i działa rozkurczająco. Liście mięty posiadają też właściwości przeciwbakteryjne, dlatego mięta pomocna jest w leczeniu przeziębień i grypy. Zaburzeń trawiennych i chorób dróg żółciowych nie mam, ale wprost przepadam za herbatką miętową - pyszna jest, orzeźwiająca, ma niepowtarzalny smak i aromat. Ale to rzecz gustu, oczywiście... Pozdrawiam, B... Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: To dobry czas na ...herbatę. 04.04.04, 16:45 Beniu podzielam Twoje umiłowanie herbatki miętowej. Wspaniale gasi pragnienie. Ilekroć wybieram się na wędrówkę rowerową po Roztoczu, czy pracuje na działce mam ze sobą napój miętowy, oczywiście wcześniej przez siebie przyrządzony. W.2 Odpowiedz Link Zgłoś
benia30 Re: To dobry czas na ...herbatę. 04.04.04, 23:39 A ja mam (miałam jesienią) na działce krzaczek mięty, wydzielający mocny mentolowy zapach, przywieziony z... Suśca. Odbiegam od tematu ale tak mi się skojarzyła działka i ten napój miętowy. Pozdrawiam B... Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: To dobry czas na ...herbatę. 05.04.04, 08:15 Potwierdzam Beniu że w okolicy Suśca i Oseredka jest dużo dziko rosnacej mięty. Ja jednak preferuję ta z Hermapolu. Pozdrawiam mietowo. W.2 Odpowiedz Link Zgłoś