aron2004 13.05.06, 07:15 PKS Zamość uruchomił nową linię Lublin - Radom - Kielce - Opole - Kudowa Zdrój. odj. z Lublina 18.30 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukasz.przyczyna Re: nowa linia PKS Zamość 15.05.06, 02:25 Według www.rozklady.com.pl/ kurs Lublin-Kudowa Zdrój obsługuje również PKS Kłodzko. Szkoda, ze nie jest to kurs z Zamościa. Pozdrawiam. Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka PKS Zamość zniknie? 15.05.06, 10:34 Właśnie przeczytałam, że wszystkie PKS z Lubelszczyzny maja zostać połączone... roztocze.net/newsroom.php/21071%5C Odpowiedz Link Zgłoś
hubertus_zamoscicus Re: PKS Zamość zniknie? 15.05.06, 13:46 Wielce interesujący artykuł. Ale bez cięć kosztów (również etatów dla kierowców) się nie obejdzie. Na taki skonsolidowany podmiot trzeba patrzyć jako na całość i...ciąć koszty tam gdzie jest to tylko możliwe. Tak duży podmiot to silny i ważny klient na rynku, który dzięki swojej pozycji może negocjować koszty utrzymania - paliwa, serwisu, administracji itp... Ale restrukturyzację trzeba robić z głową. Znając pozycje związków zawodowych i upolitycznienie sprawy nic zdrowego (konkurencyjnego na rynku) z tych prób połączenia nie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
szpak_zam Re: PKS Zamość zniknie? 15.05.06, 15:03 aa PKS Puławy jeszcze obsługiwał chyba taką linie do Wrocławia i jeszcze do Kłodzka jak pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz.przyczyna Re: PKS Zamość zniknie? 16.05.06, 00:13 PKS Puławy obsługuje kursy: Zamość - Lublin - Radom - Wrocław - Kłodzko Kłodzko - Wrocław - Radom - Lublin - Zamosć - Tomaszów Lubelski Oba cieszą się dość dużym zainteresowaniem. Pozdrawiam. Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: PKS Zamość zniknie? 16.05.06, 06:53 i jeszcze mają linie Lublin - Łódź, Lublin - Szczecin, Lublin - Częstochowa i Lublin - Muszyna. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: PKS Zamość zniknie? 15.05.06, 17:48 o ile urząd antymonopolowy się nie czepi tego połączenia PKSów. Odpowiedz Link Zgłoś
alta11 Re: PKS Zamość zniknie? 16.05.06, 17:39 PKS ma chyba bardzo wysokie koszty, ceny biletów są wysokie, pasażerów w związku z tym mało. Obserwuję to na linii Zamość- Plac Wolności -krasnobród, Zwierzyniec, w każdym razie w tamtym kierunku. Często do domu jadę czymkolwiek tzn, Autonaprawą, busem. Za bilet placę : a) 1.20, b) 1.50, a w PKS-ie 2.10. Gdy podjeżdżają autobusy + bus ludzie wsiadają gremialnie do Autonaprawy, busa, natomiast autobus PKS z przystanku odjeżdża pusty. Oczywiście jadą na dłuższe trasy niż ja. Ale rozmawiając i słuchając wypowieedzi są jednoznaczne: PKS jest za drogi. Podwyżką cen biletów nie da się utrzymać przedsiębiorstwa. Czasem jadę na zbiorowe wycieczki i wynajmujemy w PKSie autokar, trzeba przyznać, ze dbają o wycieczkowiczów. Jeżdżą też na bardzo długie trasy, jak właśnie na drugi koniec Polski, a to z naszego regionu jest ważne, by się wydostać stąd np. do sanatorium wygodnie i jednym ciągiem. Jak to będzie dalej zobhaczymy, artykuł, rzeczywiście jest ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
cperek997 Zgadzam... 16.05.06, 18:38 ...się z poprzednikiem. I dodaję, że połączenie może niewiele dać, bo dla klienta nie ważne czy to będzie PKS Zamość czy PKS Lublin. Ważne by było tanio... A połączenie tych PKSów może spowodować zmniejszenie ilości autobusów, bo wkońcu PKS z jakiegoś miasta nie będzie musiał ikonkurować z PKS z innego miasta na podobnej trasie. Odpowiedz Link Zgłoś
hubertus_zamoscicus Re: PKS Zamość zniknie? 17.05.06, 07:54 Widzę alto, że jeździmy codziennie tą samą trasą :) i chyba nawet wysiadamy mniej więcej w tym samym miejscu, bo ja płacę tyle samo za przejazd (w zależności od środka lokomocji). Odpowiedz Link Zgłoś
szpak_zam Re: PKS Zamość zniknie? mentalność Polaków 17.05.06, 13:17 Zaciekawił mnie ostatni akapit z tego artykułu: "Obawy mają natomiast związkowcy ze Związku Zawodowego Kierowców w Polsce. - Jedno przedsiębiorstwo łatwiej przejmie jakaś prywatna firma - twierdzi Zbigniew Czerniak, przewodniczący zakładowej rady kierowców ZZK przy PPKS Tomaszów Lubelski." ciężko mi niestety to pojąć. Państwowe (straty) ok , prywatne (zyski) nie. Rozumiem że są niektórzy prywaciarze okrponi, ale jak państowowe już upada to trzeba ratować . Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: PKS Zamość zniknie? mentalność Polaków 17.05.06, 13:24 to chodzi o to że oni się boją, że jak wszystkie PKSy połączą się w 1 wielki PKS Lublin to za następnego "lyberalnego" rządu łyknie je np. Connex. Tyle że nie wiadomo czy Connex będzie to chciał kupić, bo jest bardzo duża konkurencja busów i Connexowi niekoniecznie będzie się uśmiechało z tymi busami walczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
szpak_zam Re: PKS Zamość zniknie? mentalność Polaków 17.05.06, 18:22 Tu mi chodzi o bardziej ogólną tendencję. Ludzie boją sie prywatnych właściecieli - kojażą sie z wyzyskiem. Wola pracowac w upadajacej firmie - ale państwowej. A jak wiemy często oznacza to błędne zarządzanie i starty. Firma prywatna jest zawsze bardziej elastyczniejsza i dostosowuje się do rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: PKS Zamość zniknie? mentalność Polaków 19.05.06, 20:20 szpak_zam napisał: > Tu mi chodzi o bardziej ogólną tendencję. Ludzie boją sie prywatnych > właściecieli - kojażą sie z wyzyskiem. Państwowe też wyzyskują np. szpitale. Pielęgniarka z 20 -letnim stażem albo wyższym wykształceniem zarabia 700 zł czyli tyle co kasjerka w markecie po podstawówce. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: PKS Zamość zniknie? mentalność Polaków 19.05.06, 20:21 ja podejrzewam, że prywaciarz nie pozwala spuszczać paliwa z busa, a PKS... Odpowiedz Link Zgłoś