Dodaj do ulubionych

Rynek Wielki

13.03.07, 22:56
Podobno ma wymiary 100 na 100 metrów. Teraz pytanie skąd taka dokładnośc?
Wówczas nie tylko w Polsce ale i w Europie jednostkami długości nie były
metry. Stosowano łokcie, cale, mile itp. Jednostkami pola również nie były
ary czy hektary - używano wówczas łanów czy mórg. Początek metrycznych miar
był dopiero na początku XIX wieku. Być może był to przypadek ale też nie
spotkałem w literaturze historycznej tej dawnej miary długości czy pola,
która równałaby sią kwadratowi o boku 100 m.
Czy ktoś ma na ten temat jakieś wiadomości?
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Rynek Wielki 14.03.07, 08:47
      Najlepiej zmierz Mieciu. Zobaczysz , okaże się
      • koziorozka wymiary Rynku Wielkiego 14.03.07, 09:11
        Fajne pytanie, daje do myślenia :)
        Myślę, że odpowiedź znają pracownicy Muzeum Zamojskiego
        Myślę, że te 100 metrów jest w przybliżeniu, bo poza problemem stosowanej miary
        jest też praktyczna - jak mierzyć plac. Na poziomie gruntu od arkady do arkady
        (one są pochyłe) czy od ściany frontowej
        • januszx Re: Idealne ? wymiary Rynku Wielkiego 14.03.07, 09:59
          Pytanie jest bardzo dobre! i prawda jest co pisze Mietek , rzeczywiście ponad
          czterysta lat temu nie mierzono jeszcze za pomoca metra , chociaż kiedyś
          myślałem ,że może jednak taką miare stosowano skoro wymiary wynoszą własnie
          100/100 czyli swego rodzaju ideał ,jednakże w Europie przeciez tą jednostke
          rozpoczeto wprowadzać dopiero w połowie XIX wieku ! a w Polsce po Odzyskaniu
          Niepodległosci !.
          Myślałem równiez,że może Bernardo Morando wraz z Janem Zamoyskim wprowadził
          właśnie taki rozkład kamienic i takie idealne można rzec wymiary Rynku
          Wielkiego jakby już wtedy odnajdując nieznane matematyczne rozwiązania -swego
          rodzaju geniusz? jednak jaką jednostką miary założyciel i architekt miasta
          ówczesną się posługiwali ?
          Sprawdzałem to kiedyś i wyszło mi ,że najbliższym wymiarem jest ówczesna
          francuska stopa ,która wynosi ok 32,5 cm a zatem 300 stóp daje ok 100 metrów
          (prawie 98 metrów) stopa rzymska jest krótsza , może ten francuska jednostka
          jest wynikiem podróży Jana Zamoyskiego do Francji?? i zachwytu tym krajem :-),
          chociaż przecież kanclerz bardziej zauroczony był Italią ,czego dowodem miasto
          idealne.
          Myślę , jednak ,że warto dalej szukać i drązyc temat , gdyz jest rzeczywiście
          zajmujący
          Pozdrawiam
          J
          • miet.b Re: Idealne ? wymiary Rynku Wielkiego 14.03.07, 14:52
            Pytałem też kilku przewodników oprowadzających po naszym mieście. Najlepiej to
            powiedział jeden, że tak jest w przwodniku o Zamościu. Ja mu na złość. Dobrze,
            że ten przewodnik Jan Zamoyski kupił architektowi aby budował na podstawie jego
            miasto. To tak dla żartów. Pytanie to sam sobie zadałem wprowadzając w pewnej
            klasie jednostki miar i ich starsze przeliczniki. Mówię, że kiedyś mieli inne
            jednostki podając przykłady. Podałem też przykłąd naszego Rynku Wielkiego o
            podobno dokładnych wymiarach 100 na 100 metrów i wtedy się zastanowiłem skąd
            taka dokładność w metrach. Jutro pójdę do pracowników muzeum może dowiem się
            jakie wymiary w ówczesnych jednostkach miał plac.
            Propozycja Czuka była podobna do większości naszych zamojskich przewodników,
            czyli weź metr i mierz.
            • januszx Re: Idealne ? wymiary Rynku Wielkiego 14.03.07, 15:06
              Z zainteresowaniem oczekuje na wyniki Twoich dociekliwych pytań :-)
              • cperek997 Idealne ? wymiary Rynku Wielkiego 14.03.07, 21:02
                Tak mnie zaciekawiliście tym, że chyba jak odwiedzę Zamość to z przyjaciółmi
                wybiorę się zmierzyć ten Rynek...
                • leszeks Re: Idealne ? wymiary Rynku Wielkiego 15.03.07, 01:17
                  Rynek Wielki jest idealnie kwadratowy a wymiary ma ok. 100x100 m. Nikt nie pisze
                  o idealnych wymiarach 100x100m. To chyba powinno wyjaśnić problem. Nie mierzyłem
                  go, ale sprawdzone u specjalisty tego tematu: Stanisław Herbst "Zamość" wyd. 1954.
                  Rzeczywiście miar metrycznych w tamtych czasach jeszczer nie było. :) Morando do
                  projektu miasta posłużył się wielką (sznurową) i małą (prętową) siatką
                  mierniczą. Cokolwiek miałoby to znaczyć. :) Nie jestem architektem. w każdym
                  bądź razie 10 prętów to 1 sznur. A jeden sznur kwadratowy (ha, czy można tak
                  powiedzieć?) to 1/3 ówczesnej morgi.
                  Preferowana szerokość działki przy Rynku była 2 1/4 pręta (10,2m). Jednak
                  działki nie są jednolite. W pierzei północnej, wschodniej i zachodniej mają one
                  szerokość 2 1/4 pręta. Natomiast w południowej: 2 1/4, 2 1/2 i 3 pręty. Być może
                  wynika to z faktu, że prawdopodobnie tutaj domy powstawały jako pierwsze.
                  Przynajmniej dom Morando był pierwszy, za to jest najwęższy na całym Rynku. Co
                  ciekawe udało się zachować jednolity moduł przęseł arkad: 3,4m! A szerokość ulic
                  jest: 2 pręty.
                  Nie wiem czy udało mi się wyjaśnić tajemnicę. Ale mam nadzieję, że zachęcę Was
                  do przeczytania książki "Zamość miasto idealne" pod redakcją Jerzego Kowalczyka,
                  z której te wszystkie mądrości wziąłem. :) Autorką rozdziału "Zamość - miasto
                  idealne i jego realizacja" jest p. Teresa Zarębska.

Pozdrawiam, Leszek.
                  • miet.b Dalej wielka niewiadoma 15.03.07, 15:37
                    Może nie trafiłem na właściwych ludzi albo nie zastałem ich. W muzeum niestety
                    nie było akutat osób takich, które odpowiedziałuby na to pytanie.
                    Mam kilka hipitez:
                    1. Morando znał taką miarę, któraby odpowiadała dzisiejszemu metrowi;
                    2. Trafił na wielokrotność tej miary,
                    3. Ówczesne miary miały przekładnie na dzisiejsze (por. pk. 2)
                    4. Przypadek.
                    Uważam , jeśli wieżyć przewodnikom, że najprawdopodobniej możliwa jest pierwsza
                    wersja, czyli, że miał pierwowzór 1 metra z którego wzięto później wzozec.
                    Jednak będę szukać dalej, bo nie wierzę, że nie ma dokladnych planów Zamościa
                    choć w formie pisanej. Może jednak nie ma w planach? a może nie dotarłem do
                    odpowiednich osób.
                    • koziorozka miara - pręt 15.03.07, 17:23
                      Mietku, Leszek chyba wyjasnił, że Morando stosował jako miarę pręt i że rynek
                      nie ma dokładnie 100 na 100, tylko że jest idealnym kwadratem o boku około 100
                      metrów
                      • miet.b Re: miara - pręt 31.05.07, 22:53
                        Rynek ma dokładnie na osi północ południe 21,5 pręta to około 97,42 m, a na osi
                        wschód zachód ma 22,25 pręta czyli około 100,87 m, pole więc ma 9826,7554 lub
                        0,9826755 ha. To są moje obliczenia na podstawie materiałów jakie udało się
                        zebrać
                        • gozdzikowa5 Re: miara - pręt 01.06.07, 01:10
                          to w jaki sposób mierzy się rynek by osiągnąc taką dokładność?
                          czyz nie jest to szacunek względny
                          chyba nie będziesz dementować zródeł,które podaja idealną wielkość 100 na 100
                          a tak wogóle to można by policzyć jeszcze ile gołębi siądzie na 8 kamieniczkach
                          • koziorozka Re: miara - pręt 01.06.07, 13:20
                            a mi Mietek imponuje. Wszyscy jak za panią matką powtarzamy, że Rynek Wielki ma
                            100 na 100 a on jeden się zastanawia kto to sprawdził, kto zmierzył?
                            Teraz sądzę, że to 100 na 100 jest umowne i nawet kwadrat nie jest idealnym
                            kwadratem :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka