Dodaj do ulubionych

Satelita cyfrowa

26.06.04, 11:57
Kto z was ma satelite cyfrowa? Kiedy zakladaliscie i ile kosztuje ? Jakie
porgramy? Szukam mozliwosci wykupienia sat.cyfrowej i jestem ciekawa jak y to
rozwiazaliscie. Wiem ile kosztuje cyfrowy polsat i jakie sa tam programy na
kodowanym i niekodowanym. Roznica dla nas jest minimalna.tzn programy
interesujace dla nas na niekodowanej sa takie same jak na kodowanym ( dlatego
nie ma sensu brania kodowanej)Ciekawa jestem jak jest to u was. Moze jest
jakas inna mozliwosc wziecia wiecej PL programow....Czekam na odpowiedzi i z
gory za nie dziekuje :-)
pozdrawiam
noie
Obserwuj wątek
    • walterbertin ja niestety ma zbiorcza satelite analogowa 26.06.04, 14:39
      ja niestety ma zbiorcza satelite analogowa na dachu w domu i moge sobie tylko o
      cyfrowej pomarzyc bo balkom mam tak niekorzystnie ze na kierunek poludnowy na
      rownik nad ktorym wisza statelity geostacjonarne mam cien od budynkow przez ulice
      tak ze nic z tego - ale troche jestem w temacie przez te mazenia.
      pratkycznie dla nas sa istotne dwa systemy Eutelsat i Astra bo Gorizonty dalej
      na wschod czy jakies sateli ty retransmisyjne wiszace nad Atlantykiem sa mniej
      ciekawe dla normalnych uyztkownikow - raczej dla napalencow i hobbystow.
      Astra jest nastawiona bardziej na Europe Zachodnia - dobrze sie odbiera w Polsce
      gdzies do Poznania ale im dalej w kierunku Bugu tym wieksze sa lustra potrzebne
      Satelity Systemu Eutel sa nastawione na Europe Srodkowa i Turcje z Arabia
      mozna je chycic i w Hiszpanii ale przy talerzach 160 czy 2 metry.
      Druga roznica midzy Systemem Astra i Eutel jest ze Satelity Astra A. B, C ...G,H
      sa ustwione niejako nad glowa jedna na druga czyli jednym ustawieniem talerza
      lapie sie wszystkie a regulacja jest gora dol - nachyleniem - by trfic w srodek
      wirtulanej wiezyczki statelit odbierajac i ten najnizej i ten najwyzej wiszacy
      natomiast Satelity Eutelsat chyba w nurmeracji I,II,II ... itd stoja obok siebie
      w rozumieniu kosmicznym w nieduzych odleglosciach ilus setek km
      na tyle blisko ze z jednego ustawiania talerza mozna zlapac wszystkie
      z tym ze regulacja jest w prawo lewo by tez sie ustawic na ten srodkowy
      i odbierac i ten najbardziej z lewa jak i ten najbardziej z prawa.
      Ustawienie tego samego talerza z jednym LNB na Astre i Eutelsat nie jest mozliwe
      bez triku - Trick polega na tym ze stosuje sie talerz o numer wiekszy z dwoma
      czy trzema LNB - mowiac najproscie elementami odbiorczymi, tymi na wysiegniku
      przed talerzem w ukladzie zezowatego oka - i wtedy jedno oko (LNB) na Krym
      a drugie na Maroko czyli jedno na Astry a drugie na Eutelsaty - nie jest to
      rozwizanie superowe bo czesciej sniezy w telewizorze ale rozwiazanie z obrotowym
      talerzem jest b. drogie a domorosle pomysly czyli obracamie talerzem normalnie
      nie obrotowymprzez korbke i lacnuch rowerowy idacy z pokoju na balkon - sa no
      wlasnie .....domorosle.
      Co do reciverow satelitarnych i LNB - te do odbioru cyfrowego musza byc do
      odbioru cyfrowego z tym ze atulanie te ktore potrafia odbierac cyfrowo sa typu
      kombi czyli potrafia odbierac i programy nadawane analogowo i cyfrowo
      talerz funkcjonujacy jako soczewka dla odbioru analogowego i cyfrowego jest ten sam.
      Co do ilosci programow w systemie analgowym moga byc nadawane dwa programy
      na kanal (transpodner) jeden w polaryzacji horyzontalnej drugi w vertikalnej
      Astra A miala chyba 8 transponderow co daje max 16 Programow kazda dalsza Astra
      do D miala wiecej transpoderow (nadajnikow) D miala chyba 32 razy 2 max ilosc
      nadawanych programow 64
      Pierwsza cyfrowa Astra G pobila od razu wszystkie Astry analogowe bo jeden
      transpoder cyfrowy moze nadawac 32 programy a takich transpoderow Astar G
      ma albo 32 albo 64 czyli teoretycznie miejsce na ponad 1800 programow
      a teraz doszla Astra H z dwa razy wieksza pojemnoscia - tak ze nie ma
      ograniczen. Podobnie jest przy Eutelsat - cyfrowe sa te z wyzszymi numerami
      Nadawanie przez satelite jest drogie ale przy zwiekszonej podazy cena jednego
      nadajnika jest tansza - duzo tansza i dlatego na cyfrowej Astrze G i H
      pojawily sie programy po polsku - rownolegle do tych na Eutelsat - na Astrze
      skierowane do odbiorcow mowiacych po polsku a zyjacych w Europie na Zachod od 15
      poludnika - zdecydowanie mniejsza klientela niz zyjacych na wschod od 15
      poludnika (zgorzeleckiego).
      Ktore progamy sa kodowane a ktore nie to wynika z roznego podejscia firm
      ale rowniez z ochrony praw autorskich - jezeli jakis film jest licencjonowany
      dla polskich odbiorcow w Polsce - to kosztuje oplaty linecyjne mniej niz jezeli
      jest on licencjonowany na caly swiat i wtedy moze byc tak ze na Eutelsat
      ukierukowanym na Polske bedzie on niekodowanym a na rownoleglym nadajniku
      na Astrze G skierowanym na Europe Zach bedzie kodowany
      • noie Re: ja niestety ma zbiorcza satelite analogowa 27.06.04, 15:42
        Dzieki za odpowiedz. Mamy juz sat analogowa na dwie satelity. Chcemy przejsc na
        cyfrowa...i nie wiemy co wybrac by sie oplacalo. Doplacic i miec tez
        dekodowane...czy zostac przy tych ktore sa bez dek ? Jak juz wczesniej
        napisalam nie potrzebujemy programow przyrodniczych czy koscielnych.Wolelibysmy
        panstwowe :-) W tej chwili mamy tylko trzy: Polonia,TV4 i TVN...z tego co
        wiemy jeden niedlugo nam odpadnie ( chyba ze mamy zle informacje) Jakie ty
        masz ? Pozdrawiam
        noie
    • mate73 Re: Satelita cyfrowa 27.06.04, 12:34
      przeciez twoj maz moze sam to zalozyc i nie placic? A roznica jest taka ze
      niekodowanch programow jest 3 a kodowanych jest wiecej. nie stety na forum nie
      idzie o tym pisac . jak masz pytania to napisz na moj mail na gazete.pl
      • noie Re: Satelita cyfrowa 27.06.04, 15:33
        wlasnie o to chodzi. Zalozyc moze sam, z tym nie ma problemow. Chodzi o
        dekodery,co sie oplaca a co nie itd. Nie wiemy czy sami tu kupimy i zalozymy
        czy wykupic cos w PL i miec dostep do innych programow. Faktem, jest ze po
        zasiagnieciu informacji, nie oplaca sie nam brac kodowanych bo trzeba placic a
        sa prawie takie same programy...dlatego te pytanie czy moze zna ktos
        rozwiazanie na to by miec sat. z dostepem na wiecej Pl programow. Nie
        interesuja nas zadne przyrodnicze czy religijne programy....
        Pozdrawiam
        noie
        • noie Re: Satelita cyfrowa 27.06.04, 15:38
          Pzrzepraszam... zle napisalam. My mamy juz antene analogowa z dwoma " oczami" (
          dwie staelity) i w tym sa 3 Pl programy. Chcemy przejsc na cyfrowa. I
          oczywiscie chcemy wiecej Pl programow.A do tego w prezencie chcemy moim
          rodzicom kupic cyfrowa( nie maja nic). Z tad te pytania...
          noie
          • rafalkawecki Re: Satelita cyfrowa 02.07.04, 08:41
            Nie jestem fachowcem ale przeszedlem swego czasu ta droge - jeszcze w Polsce :)
            Macie talerz z dwoma "oczami" (to sie nazywa popularnie "zez") - kiedy kupiony?
            Ale zakladam, ze jest to sprzet stosunkowo nowy (powiedzmy nie starszy niz 6
            lat) - to nie musicie wymieniac konwerterow. Te powinny (podkreslam ze powinny -
            tzn. nie musza) miec wystarczajace parametry dla odbiornika cyfrowego. Jezeli
            nie, to musicie je wymienic.
            Zebyscie mogli teraz do cyfrowego odbiornika podlaczyc oba konwertery musicie
            miec albo specjalny odbiornik, albo specjalne urzadzenie umozliwiajce cos
            takiego. Oba rozwiazania sa bez problemu do kupienia (cen niestety nie znam). W
            kazdym sklepie Wam doradza.
            A co do samego odbiornika to wiem tylko, ze dobra firma tu Humax ;) Ogolnie
            obowiazuje tez zasada, ze nie zawsze drozsze znaczy lepsze. Trzeba okreslic
            swoje potrzeby i do tego dopasowac odpowiedni odbiornik.

Co do polskich programow na satelicie. Jest ich malo i tak zapewne zostanie.
            Czesc nadaje na Astre a czesc na HotBird - takze "zez" jest wskazany. Ale i tak
            nie sa to programy typu TVP1, TVN czy Polsat. Te na ktorych Wam zapewne zalezy
            sa kodowane.
            Piszesz, ze nie chcecie placic za dekoder (tzn. abonamentu). W takim razie
            pozostaje Wam tylko piracki odbior - czego ja osobiscie nie popieram, nie
            proponuje, nie sugeruje. Ogolnie jestem przeciwnikiem tego i kropka :)
            Co do abonamentu (polskich nadawcow cyfrowych) teoretycznie nie mozna bylo tego
            robic przebywajac stale poza Polska. Byc moze sie to zmienilo - nie wiem.
            Musicie poprostu przedzownic albo napisac np. do Cyfra+ i tam sie dowiedziec.

Ale o ile sie dobrze orientuje to niestety nie macie innego wyboru jak albo
            zostac przy tym co macie, albo wykupic jakis pakiet z abonamentem.

Aha, wejdz tez na strone np. TVP1 i zobacz jakie sa mozliwosci ich odbioru. Tam
            swego czasu byla tez pelna lista kablowek (i operatorow satelitarnych), ktore
            mialy TVP1 poza granicami Polski.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka