Dodaj do ulubionych

diesel czy benzyna

10.06.13, 00:00
ktore auto bardziej sie oplaca, benzin 5l/100km c
czy diesel 4,3 /100km ksiazkowo;-)

nie jezdze do pracy, tylko awaryjnie, czasem do Polski, ogolnie srednio chyba jakies 10 max. 12 tys. rocznie, moze nawet mniej...
Ubezpieczenie w Axa ok 140 Euro z ekstrasami (Selbstbeteiligung mala kwota) za wersje benzin, podatek chyba 80 Euro
moze kto jezdzil benzyniakiem, przesiadl sie na diesla i podzieli sie doswiadczeniem!
No i wreszczie jaka sie roznica??w prowadzeniu samochodu, nigdy nie jezdzilam dieslem!
za wszelkie porady z gory serdecznie dziekuje:-))
Obserwuj wątek
    • mei3 Re: diesel czy benzyna 10.06.13, 00:03
      mei3 napisała:

> No i wreszczie jaka sie roznica??
      jakby sie ktos chcial przyczepic - to zamiast sie mialo byc JEST!
      • chief-denunciator Re: diesel czy benzyna 10.06.13, 07:53
        pl.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Diesel

O Dieslu to ja wiem tyle, że dopóki zajmował się konstruowaniem, (Był Ingenieurem) jego firma była w pełnym rozkwicie.

Gdy zaczął spekulować na giełdzie polami naftowymi, szczęście go opuściło.
        Wpadł w tarapaty finansowe.

W drodze do Anglii zdecydował się skoczyć poza burtę. (Kanał La Manche)

W te bajki o niemieckim Mossadzie, to ja nie wierzę. Helmuty nie są takie cwane...

Ot, co...
        • mei3 Re: diesel czy benzyna 10.06.13, 12:21
          a tego znasz?..

www.sueddeutsche.de/leben/diesel-gruender-renzo-rosso-der-jeans-koenig-1.526022
          Lubie to:-)
          • chief-denunciator Re: diesel czy benzyna 11.06.13, 15:18
            mei3 napisała:

> a tego znasz?..
            >
            > www.sueddeutsche.de/leben/diesel-gruender-renzo-rosso-der-jeans-koenig-1.526022
            > Lubie to:-)
            ====================
            Focus jest pojęciem z fizyki.

W Niemczech jest pismo pod nazwą "Fokus"

Fabryka samochodów nazwała swój samochód "Focus"

Musieli gazecie zapłacić należne odszkodowanie...

Ot, co...
    • gadupa Re: diesel czy benzyna 10.06.13, 10:01
      benzyna

diesel ci sie nie oplaca.
    • annajustyna Re: diesel czy benzyna 10.06.13, 10:19
      Tez malo jezdze, mam diesla, podatek drogowy w roku ok 300 € (Ty chyba bardzo slabe auto zamierzasz kupic? ;)). Przy tak malej liczbie km w roku nie ma znaczenia - co akurat sie trafi w salonie (chyba ze nowke kupujesz? ;)). Moj pali 5 l/100 na autostradzie, w miescie jakies 7,5 (chyba).
      • mei3 Re: diesel czy benzyna 10.06.13, 12:06
        annajustyna napisała:

> Tez malo jezdze, mam diesla, podatek drogowy w roku ok 300 € (Ty chyba ba
        > rdzo slabe auto zamierzasz kupic? ;)). Przy tak malej liczbie km w roku nie ma
        > znaczenia - co akurat sie trafi w salonie (chyba ze nowke kupujesz? ;)). Moj pa
        > li 5 l/100 na autostradzie, w miescie jakies 7,5 (chyba).

to wlasnie podobno ilosc km w roku ma znaczenie, pewnie dlatego tak duzo placisz:
        mam na mysli to cacko:
        www.autogazette.de/popup/352009
        silnik 1,6 , najnowsza wersja Blue Motion Technologie - auto jest 2,5 sek wolniejsze od poprzedniej 2,0l
        • annajustyna Re: diesel czy benzyna 10.06.13, 20:30
          Piekne! Nie, podatek drogowy zalezy od mocy silnika, no i za diesla tez sie wiecej placi. Ja mam silnik 2,0, 140 koni. Natomiast OC zalezy od km w roku (+ lata posiadania auta i bezwypadkowa jazda).
          • magnusg Re: diesel czy benzyna 17.06.13, 19:00
            Podatek drogowy zalezy tez od tego jak silnik jest zakwalifikowany pod katem oczyszczania spalin.
            • annajustyna Re: diesel czy benzyna 17.06.13, 19:50
              Dlatego napisalam, ze za diesla jest wyzszy...
    • jureek Re: diesel czy benzyna 11.06.13, 10:41
      Przy takich przebiegach to w ogóle bym auta nie kupował. Gdy już koniecznie potrzebuję samochód, to biorę go z wypożyczalni. Nie muszę go pucować, zmieniać oleju, opon, martwić się o TÜV i ASU, o opłaty, o miejsce na parkingu itp., itd. Od razu poczułem się wolniejszy, gdy pozbyłem się auta.
      Jura
      • chief-denunciator Re: diesel czy benzyna 11.06.13, 11:12
        jureek napisał: Od razu poczułem się wolniejszy, gdy pozbyłem się auta.

-----------------
        • gadupa Ot i polactwo. 11.06.13, 12:24
          Masz bardzo burackie nastawienie do zycia.
          Czyli nie pomylilismy sie do oceny twojej osoby.
      • mei3 Re: diesel czy benzyna 11.06.13, 11:52
        moze i masz racje praktycznie patrzac, ale tylko ze swojej strony.
        Ja mam dziecko, ktore musze codziennie gdzies wozic, jak nie sport to inna muzyka...
        Czeasem jade na urlop autem, bo lubie - przykladowo do slonecznej Italii, Czasem tu gdzie mieszkam musze wrzucic 3 rowery..
        Mieszkam na peryferiach miasta, wiec rowerem nie przywioze skrzynki wody. Czasem do pracy tez trzeba jechac.., ja blizej malz 40 km.
        Nie naleze do niedzielnych kierowcow,pucujacych i trzymajacych pod domem do ogladania.
        U mnie jezdzi sie codziennie, fakt nie zawsze duze odleglosci.
        No i Polska...Raz lece, raz jade...
        • gadupa Re: diesel czy benzyna 11.06.13, 12:38
          Tak wiec widzisz, dziadostwa forumowego nie ma pytac.
    • magnusg Re: diesel czy benzyna 17.06.13, 19:05
      zdecydowanie benzyna.Nizszy podatek i duzo tansze naprawy,jesli zamierzasz tym samochodem zrobic ponad 100 k km albo kupujesz juz ze znaczacym przebiegiem.
      Nowoczesne diesle niestety maja to do siebie, ze ich naprawy sa bardzo kosztowne-zapchane filtry czastek stalych, kola dwumasowe itd.
      W prowadzeniu roznicy praktycznie nie ma-no moze taka,ze dieselek przy srogich mrozach moze nie odpalic.
      • annajustyna Re: diesel czy benzyna 17.06.13, 23:02
        Dobry diesel zawsze odpali...
        • mgg1 Re: diesel czy benzyna 18.06.13, 01:00
          annajustyna napisała:

> Dobry diesel zawsze odpali...

ja tam zawsze "ufalam" benzyniakom...
          tak czy tak, klamka zapadla..
          Zamelduje sie w sierpniu, jak wroce z wojazy...bede miala wiecej do powiedzenia.
      • mei3 Re: diesel czy benzyna 18.06.13, 00:46
        magnusg napisał:

> zdecydowanie benzyna.Nizszy podatek i duzo tansze naprawy,jesli zamierzasz tym
        > samochodem zrobic ponad 100 k km albo kupujesz juz ze znaczacym przebiegiem.
        > Nowoczesne diesle niestety maja to do siebie, ze ich naprawy sa bardzo kosztown
        > e-zapchane filtry czastek stalych, kola dwumasowe itd.
        > W prowadzeniu roznicy praktycznie nie ma-no moze taka,ze dieselek przy srogich
        > mrozach moze nie odpalic.

pojechalam na jazde probna i sie zdecydowalam...ufff jaka ulga - na benzyniaka i odetchnelam..bo mialam stres z marka i rodzajem auta, z PS-ami, kosztami itepe.. wiem, ze ryzykuje, ale dzisiaj ryzykujemy we wszystkim, podobno model 2011 byl bardzo nieudany, bo cos fabrycznie ciagle nawalalo, ale moj jest nowszy (Jahreswagen), ma niewielki przebieg i mysle, ze bedziemy sie dobrze "rozumieli"...

Bardzo mi pomogles, a wlasciwie utwierdziles w przekonaniu, dzieki.
        • mgg1 Re: diesel czy benzyna 18.06.13, 00:56
          przepraszamj, bo dawno Cie nie widzialam na forum, zapomnialam, ze reprezentujesz rodzaj zenski?!..
          pozdrawiam
          • magnusg Re: diesel czy benzyna 18.06.13, 09:53
            zenski???Nie,nie-ja samiec jestem;)
        • gadupa Re: diesel czy benzyna 18.06.13, 10:13
          Jak bedziesz diesel-rope kupowac na stacji a nie na lewo u wojta w PGR odpali nawet w mrozy.

Oprocz tego diesel juz sie nie oplaca, czyba taksowkarzom gdy jezdza 24/24

Spaliny diesla sa tez bardziej rakotworcze anizeli benzyny.

Ogolnie, w dzisiejszych czasach kazda decyzja jest zla, chyba ze kupisz Hybryda cuy cos podobnego....ale toto kosztuje, bo chroni srodowisko. W wiec nie moze sie oplacac. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka