31.08.13, 22:01
jak wyglada w Niemczech..jakie tradycje..itepe....
Obserwuj wątek
    • jureek Re: komunia 01.09.13, 00:42
      mei3 napisała:

> jak wyglada w Niemczech..jakie tradycje..itepe....

Większość bierze na rękę, a nie bezpośrednio do ust. Prawie zawsze księdzu pomagają świeccy w rozdawaniu komunii, nawet gdy nie ma takiej potrzeby, bo kościół nie jest pełny wiernych, więc ksiądz sam też dałby radę. To taka już chyba tradycja, że ten świecki musi być. Zauważyłem też, że do komunii przystępują prawie wszyscy obecni na mszy, natomiast do spowiedzi mało kto chodzi.
      Jura
      • chief-denunciator Re: komunia 01.09.13, 06:20
        Ja zrozumiałem, że mei3 chodziło o Pierwszą Komunię...

Ot, co...
        • mei3 Re: komunia 01.09.13, 10:35
          chief-denunciator napisała:

> Ja zrozumiałem, że mei3 chodziło o Pierwszą Komunię...
          >
          > Ot, co...

dokladnie!
    • annajustyna Re: komunia 01.09.13, 08:19
      Przede wszytskim jest rok pozniej i nie ma cyrku z sukniamia jak na slub w Monaco. To moje obserwacje.
      • mei3 Re: komunia 01.09.13, 10:41
        annajustyna napisała:

> Przede wszytskim jest rok pozniej i nie ma cyrku z sukniamia jak na slub w Mona
        > co. To moje obserwacje.

a jedzenie to catering czy branch, jak to wyglada no i wreszcie prezenty?...
        ile za ile....bo tutaj to chyba nie tak jak w Polszy postaw sie i zastaw..??
        Kiedys rower, lancuszek, wii+ komputer dziecko juz ma..to co kupic?..
        Kasa? ile?
        Ja to jestem ogolnie przeciwna komercjalizacji, ale nie chce wyjsc na chytrusa.
        Ja to w ogole jestem przeciwna wielkim prezentom na komunie.
        • mei3 Re: komunia 01.09.13, 10:43
          mei3 napisała:

>
          branch,

Brunch!!!
          • annajustyna Re: komunia 01.09.13, 17:15
            Nie wiem, bo sama nie organizowalam, ani nie bylam na. Kolezanka jak robila, to po prostu obiad dla najblizszej rodziny (chyba z 5 osob + ona z mezem, no i corka).
    • chief-denunciator Re: komunia 01.09.13, 11:53
      forum.gazeta.pl/forum/w,10001,70971658,70971658,Poradzcie_.html

I Komunia z innego punktu widzenia...

Ot, co...
      • annajustyna Re: komunia 01.09.13, 17:19
        Nieposlanie dziecka do I Komunii wlasciwie wyklucza z KK; ciekawe, czy niemiecki KK zwrocilby SchwarzerKater podatek, gdyby jednak syna nie poslala. Pewnie nie, w koncu kazda kasa, nawet od de facto niekatolika jest dobra :P. To taka luzna uwaga na marginesie...
        • chief-denunciator Re: komunia 01.09.13, 18:05
          annajustyna napisała:

> Nieposlanie dziecka do I Komunii wlasciwie wyklucza z KK; ciekawe, czy niemieck
          > i KK zwrocilby SchwarzerKater podatek, gdyby jednak syna nie poslala. Pewnie ni
          > e, w koncu kazda kasa, nawet od de facto niekatolika jest dobra :P. To taka luz
          > na uwaga na marginesie...
          ==============================

Głosisz herezję !

Ot, co...
          • annajustyna Re: komunia 01.09.13, 18:47
            Tak, zostane wykleta :P. Ale wczesniej niejaki Franciscus pp. Ot, co!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka