07.08.04, 10:55
Ludzie jak ja sie ciesze, ze ucieklam ze smrodlawego Slaska do pieknej
Bawarii. Swieci slonce, zaraz pakujemy graty i jedziemy nad jedno z xxx
jezior, ktore mamy pod nosem.
Bardzo lubie odwiedzac ojczyzne i jeszcze bardziej lubie tutaj wracac....

FFF
Obserwuj wątek
    • basia553 Re: SLONCE 07.08.04, 13:32
      Wprawdzie nie ucieklam, lecz wyjechalam ze Slaska, ale Cie rozumiem. Dokladnie
      tak to odczuwam: wracam tu chetnie i ciesze sie, ze podjelam taka decyzje.
      Zazdroszcze Ci pieknej Bawarii, bliskosci gör i tego tysiaca jezior.
      Baw sie dobrze, wszystkiego dobrego i milego Wochenende!
    • nocnygacek Re: SLONCE 08.08.04, 22:46
      Fajnie, fajnie ale uwazam, ze nie ma sie czym podniecac - to, ze nasza ojczyzna
      wyglada tak a nie inaczej zawdzieczamy w znacznej mierze naszym zachodnim
      sasiadom...
      • basia553 Re: SLONCE 09.08.04, 08:24
        To, ze tyle lat po wojnie moja ojczyzna, czyli Slask jest zasyfialy. brudny, ze
        zlymi drogami i od lat nieodnawianymi domami, tego na pewno nie zawdziecza
        Niemcom. Musze rozwijac, czy jest to jasne?
        • nocnygacek Re: SLONCE 09.08.04, 10:17
          Tak - byc moze nie tylko Niemcom, ale i takim ludziom jak Ty, ktorzy emigruja
          zamiast w pocie czola budowac dobrobyt na Slasku...
          Trzeba nieco szerzej spojrzec na kontekst historyczny obecnej sytuacji. Gdyby
          Niemcy podczas wojny w bestialski sposob nie wytlukli elity naszego narodu i
          przyczynili sie walnie do pozniejszych 50 lat komuny, nie sadze, bys musiala
          teraz gdziekolwiek emigrowac. No o ile rzeczywiscie jestes Polka...
          Rowniez mam nadzieje, ze nie musze rozwijac tematu...
          • rafalkawecki Re: SLONCE 10.08.04, 08:57
            Witam,

> Tak - byc moze nie tylko Niemcom, ale i takim ludziom jak Ty, ktorzy emigruja
            > zamiast w pocie czola budowac dobrobyt na Slasku...

Ja tez (Dolny)slask ;)
            Tez wyemigrowalem - za praca jak chyba wiekszosc. Mialem naprawde szczery zamiar
            budowac w pocie czola dobrobyt nie tylko Slaska ale wogole Polski. Ale tam
            niestety szybko sprowadzono mnie na ziemie - doktorat? Po co to komu, z takim
            wyksztalceniem nie chcemy tutaj - jeszcze bysmy musieli placic normalne
            pieniadze. A nie po to sie tyle ksztalcilem, zeby sprzedawac pietruszke.

> Trzeba nieco szerzej spojrzec na kontekst historyczny obecnej sytuacji. Gdyby
            > Niemcy podczas wojny w bestialski sposob nie wytlukli elity naszego narodu

Niemcy i Rosja!!
            Pozatym ta elita stosunkowo szybko sie "odbudowala". Takze tutaj chodzi glownie
            o te 50 lat komunizmu.

> i
            > przyczynili sie walnie do pozniejszych 50 lat komuny, nie sadze, bys musiala
            > teraz gdziekolwiek emigrowac.

Ja jestem tylko ciekawy w jaki sposob Niemcy przyczynili sie do 50 lat komuny w
            Polsce?
            Do tej pory uczono (i pouczano) mnie, ze Niemcy wogole nie mieli wplywu na swoj
            ustroj a co dopiero na ustroj innych panstw. Wszystko bylo rodzielane przez USA,
            Anglie, Rosje, Francje... (byc moze kogos jeszcze, ale napewno nie przez Niemcy).
            O taki a nie inny ustroj w Polsce mozemy obwiniac "wielkiego brata" zza
            wschodniej granicy i niestety tez samych Polakow po czesci. Ah, no i oczywiscie
            USA/Anglie/Francje, ktorzy mogli przed Rosja wyzwolic Polske ;) Wtedy rozklad
            wygladalby zupelnie inaczej.

Pozdrawiam
            • nocnygacek Re: SLONCE 10.08.04, 09:21
              > > Trzeba nieco szerzej spojrzec na kontekst historyczny obecnej sytuacji. G
              > dyby
              > > Niemcy podczas wojny w bestialski sposob nie wytlukli elity naszego narod
              > u
              >
              > Niemcy i Rosja!!
              > Pozatym ta elita stosunkowo szybko sie "odbudowala". Takze tutaj chodzi
              glownie
              > o te 50 lat komunizmu.

Ze i Rosja - zgoda! Ale udzial Niemicow byl w tym jednoznaczny. Elita niestety
              sie nie odbudowala. Budowanie elity to nie sprawa jednego, lecz co najmniej
              kilku pokolen, dziedziczenia pewnych zasad, wpajania ich dzieciom przez
              rodzicow. W Polsce mamy obecnie jedynie pseudo-elity - mase wyroslych w
              komunizmie dorobkiewiczow, pozbawionych jakichkolwiek zasad.

> Ja jestem tylko ciekawy w jaki sposob Niemcy przyczynili sie do 50 lat komuny
              w
              > Polsce?
              > Do tej pory uczono (i pouczano) mnie, ze Niemcy wogole nie mieli wplywu na
              swoj
              > ustroj a co dopiero na ustroj innych panstw. Wszystko bylo rodzielane przez
              USA
              > ,
              > Anglie, Rosje, Francje... (byc moze kogos jeszcze, ale napewno nie przez
              Niemcy
              > ).
              > O taki a nie inny ustroj w Polsce mozemy obwiniac "wielkiego brata" zza
              > wschodniej granicy i niestety tez samych Polakow po czesci. Ah, no i
              oczywiscie
              > USA/Anglie/Francje, ktorzy mogli przed Rosja wyzwolic Polske ;) Wtedy rozklad
              > wygladalby zupelnie inaczej

Jako czlowiek z doktoratem (za ktorego sie podajesz) powienienes umiec
              analizowac ciag przyczynowo skutkowy wydarzen (no chyba ze w Niemczech
              rzeczywisicie o wiele latwiej o tytul doktora...). Te wydarzenia byly juz
              skutkiem napasci Niemiec na Polske i okupacji. Gdyby nie wrzesien '39 zapewne
              nigdy by do nich do nie doszlo i nie musialbys obwiniac Anglii/Francji o
              nieudzielenie pomocy, bo zapewne taka pomoc nigdy nie byla by potrzebna. Niemcy
              przyczynili sie do komunizmu wlasnie niszczac odbudowujace sie polskie panstwo
              i skazujac go na role marionetki w rekach innych panstw.
              • rafalkawecki Re: SLONCE 10.08.04, 11:03

> > > Trzeba nieco szerzej spojrzec na kontekst historyczny obecnej sytua
                > cji. G
                > > dyby
                > > > Niemcy podczas wojny w bestialski sposob nie wytlukli elity naszego
                > narod
                > > u
                > >
                > > Niemcy i Rosja!!
                > > Pozatym ta elita stosunkowo szybko sie "odbudowala". Takze tutaj chodzi
                > glownie
                > > o te 50 lat komunizmu.
                >
                > Ze i Rosja - zgoda! Ale udzial Niemicow byl w tym jednoznaczny.

Nie watpie w to.

> Elita niestety
                > sie nie odbudowala. Budowanie elity to nie sprawa jednego, lecz co najmniej
                > kilku pokolen, dziedziczenia pewnych zasad, wpajania ich dzieciom przez
                > rodzicow.

Podsumowujac przed wojna elit Polska tez nie miala.

> W Polsce mamy obecnie jedynie pseudo-elity - mase wyroslych w
                > komunizmie dorobkiewiczow, pozbawionych jakichkolwiek zasad.

Nie zgodze sie.
                Osobiscie znam calkiem sporo naprawde madrych ludzi, z zasadami.
                Ale masz racje - te nowe tzw. "elity" nie maja porownania do tych prawdziwych.

> > Ja jestem tylko ciekawy w jaki sposob Niemcy przyczynili sie do 50 lat ko
                > muny
                > w
                > > Polsce?
                > > Do tej pory uczono (i pouczano) mnie, ze Niemcy wogole nie mieli wplywu n
                > a
                > swoj
                > > ustroj a co dopiero na ustroj innych panstw. Wszystko bylo rodzielane prz
                > ez
                > USA
                > > ,
                > > Anglie, Rosje, Francje... (byc moze kogos jeszcze, ale napewno nie przez
                > Niemcy
                > > ).
                > > O taki a nie inny ustroj w Polsce mozemy obwiniac "wielkiego brata" zza
                > > wschodniej granicy i niestety tez samych Polakow po czesci. Ah, no i
                > oczywiscie
                > > USA/Anglie/Francje, ktorzy mogli przed Rosja wyzwolic Polske ;) Wtedy roz
                > klad
                > > wygladalby zupelnie inaczej
                >
                > Jako czlowiek z doktoratem (za ktorego sie podajesz) powienienes umiec
                > analizowac ciag przyczynowo skutkowy wydarzen (no chyba ze w Niemczech
                > rzeczywisicie o wiele latwiej o tytul doktora...).

Doktorat robilem w Polsce. I tak na marginesie w Niemczech dr jest duzo lepiej
                przygotowany do pracy niz dr z Polski - niestety.

> Te wydarzenia byly juz
                > skutkiem napasci Niemiec na Polske i okupacji. Gdyby nie wrzesien '39 zapewne
                > nigdy by do nich do nie doszlo i nie musialbys obwiniac Anglii/Francji o
                > nieudzielenie pomocy, bo zapewne taka pomoc nigdy nie byla by potrzebna.
                > Niemcy przyczynili sie do komunizmu wlasnie niszczac odbudowujace sie polskie
                > panstwo i skazujac go na role marionetki w rekach innych panstw.

Zapominasz o Rosji, ktora to ze wschodniej strony rowniez napadla na Polske.
                Wiem, to Niemcy byly glownym agresorem, ale nigdy sie juz nie dowiemy co by bylo
                gdyby Niemcy byli lagodni jak baranki. Byc moze teraz w Portugalii "nadal"
                mowiono by po rosyjsku? ;)
                Ale masz racje Niemcy niejako tylko przyczynili sie do komunizmu w Polsce. Od
                momentu napasci do momentu wprowadzenia kumunizmu w Polsce minelo jednak wiele
                lat i wiele wydarzen mialo wplyw na taki a nie inny koniec. Napasc tylko
                zapoczatkowala pewien tok wydarzen.
                I to tak jakby obwiniac rodzicow Lenina za komunizm w Korei - to niejako za ich
                sprawa powstal ruch komunistyczny itd.
                Niemcy (z tamtych czasow!) mozna obwiniac jedynie za agresje na Polske i za nic
                wiecej!!

Ale schodzimy z tematu :)
                Lato w Bawarii jest napewno piekne w tym roku :) Sam bym chetnie mieszkal nieco
                blizej gor, zebym na weekend mogl sobie gdzies pospacerowac.

Pozdrawiam
    • joasia1 Re: SLONCE 09.08.04, 09:09
      A ja jakbym musiala mieszkac w Bawarii to ucieklabym spowrotem na Slask.
      Nie trawie bawarczykow z panem Stoiber na czele.
    • basia553 Skrecanie watku 10.08.04, 13:06
      Ze tez zawsze znajdzie sie jakis madrala/politykier (tak, politykier a nie
      polityk), ktöry nawet najmilszy, najlagodniejszy watek o przyrodzie, pogodzie i
      pieknej turystyce skreci na wine Niemcöw. Czy juz naprawde nie mozna sie cieszyc
      zyciem, otoczeniem, wycieczkami, bez siegania do szabelek?
      A ja niedlugo znowu jade przez piekna Bawarie w göry i juz sie na to ciesze!
      • nocnygacek Re: Skrecanie watku 10.08.04, 15:03
        Watek istotnie odszeld znacznie od glownego tematu. Tez uwazam, ze Bawaria jest
        piekna i nie z tym dyskutuje. Zamiast rzucac oszczerstwa i naigrywac sie
        z "siegania do szabelek" (zastanawiam sie skad Ci to przyszlo do glowy???)
        proponuje Ci popracowac nieco nad rozumieniem tekstu pisanego.

• basia553 Re: Skrecanie watku 10.08.04, 15:33
          Jezeli ktos z tematu turystycznego przechodzi swoja odpowiedzia na tereny
          polityczne to bym powiedziala, ze ten ktos ma problemy ze zrozumieniem tekstu.
    • noie Re: SLONCE 10.08.04, 18:37
      Tez macie problemy... :-)
      Ja wlasnie wczoraj wrocilma ze Slaska. Niestety (dla was) jestem odmiennego
      zdania. Duzo sie polepszylo. Buduja,odnawiaja...wiadomo ze tak szybko nie idzie
      jak by sie chcialo...ale gdy sobie przypomne jak pewne ulice,parki.place zabaw
      wygladaly wczesniej a teraz.... Mnie sie wydaje ze jest coraz lepiej. I by
      kogos nie zdenerwowac powiem zaraz: Ze ja TEZ widzialam walace sie
      domy,biednych ludzi lub nieszczescia....ale dalej uwazam ze jest
      lepiej...Tak...zdecydowanie lepiej...
      Pozdrawiam
      noie
      • basia553 Re: SLONCE 10.08.04, 19:53
        Wiesz noie, ja bylam 2 lata temu w moich Katowicach po wieloletniej przerwie.
        Poniewaz bylam wlasciwie w Warszawie, wiec do Katowic pojechalam pociagiem. I
        to byl wlasnie problem: katowicki dworzec!!! Czegos tak brudnego, strasznego i
        smrodliwego nie widzialam jeszcze. Do toalety trafilam po zapachu, drzwi nie
        mialy zamku, ale za to siedzial pan i kasowal. To bylo wszystko dla mnie
        przykrym przezyciem. Jestem pewna, ze sa miejsca, gdzie sie wiele robi. Ale to
        co mnie denerwuje, to wlasnie ten bröd i smröd. przeciez na to nie trzeba wiele
        pieniedzy, zeby zachowac czystosc, prawda? To mi przypomina, jak po powrocie z
        jakiegos urlopu w Austrii pojechalam na wies kolo Zawoi. I po tych zadbanych,
        wychuchanych i czysciutkich domkach austriackich zobaczylam nasza brudna,
        smierdzaca wies. I gospodarza, co nie mial nic do roboty, wiec szedl do knajpy
        zalac sie piwem, podczas gdy jego austriacki odpowiednik pracowalby kolo domu,
        bo nie wytrzymalby takiego stanu.Ale przepraszam, nie chcialam narzekac, bo to
        bez sensu, skoro nic zmienic nie moge. Pozdrawiam.
        • noie Re: SLONCE 10.08.04, 23:12
          Bardzo dobrze cie rozumiem. Na tym samym dworcu co ty musialam tlumaczyc mojej
          corce co chlopaki sprzedawaja (bialy proszek) i dlaczego te dziewczyny chodza
          tam i spowrotem ( mielismy troche czasu). To jest wstyd ale kto sie ma do tego
          zabrac? Duzo jest tego typu problemow, ale spojrzyj na to miasto i zastanow
          sie...co sie zmienilo ? Ile na plus a ile na minus? Przypomnij sobie jak
          wczesnije wygladal dom w ktorym mieszkalas,park do ktorego
          chodzilas,szkola,sklepy,drogi...podlicz plusy i minusy...Ciekawa jestem co ci
          wyjdzie :-) Pozdrawiam
          noie
          Ps. A tutaj na gorze( u mnie znaczy sie ) tez jest ladnie...To wszystko zalezy
          od tego co sie lubi i jak sie na ten nasz stary swiat patrzy :-)
          • milana2 Re: SLONCE 11.08.04, 00:33
            Na tym samym dworcu co ty musialam tlumaczyc mojej
            > corce co chlopaki sprzedawaja (bialy proszek) i dlaczego te dziewczyny chodza
            > tam i spowrotem ( mielismy troche czasu). To jest wstyd ale kto sie ma do
            tego

To w Niemczech takiego bialego proszku nie sprzedaja???!!!
            Kurestwa tu tez nie ma???!!!
            Kobieto nie przesadzaj. Na calym swiecie jest syf. Nie tylko w Polsce.
            • rafalkawecki Re: SLONCE 11.08.04, 07:05
              Na dworcach niemieckich do tej pory jeszcze nie widzialem (a ostatnio sporo
              jezdzilem).
              Oczywiscie, ze to tez jest - w to nikt nie watpi. Ale chyba nie az tak otwarcie
              jak w Polsce.
              Dosc dobrze znam np. wroclawski dworzec. Jak ostatnio tam bylem to balem sie
              tamtedy isc (a do malych nie naleze)!! Pelno cpunow i meneli. Panienek akurat
              nie widzialem - ale to pewnie dlatego, ze nie spedzilem tam wiecej niz 5 minut.
              Ale fakt w ciagu ostatnich lat bardzo duzo sie zmienilo w Polsce na lepsze :)
              Ale jeszcze jest bardzo duzo do zrobienia - glownie jezeli chodzi o czystosc i
              bezpieczenstwo.

• nocnygacek Re: SLONCE 11.08.04, 10:20
                Naprawde calkowicie zgadzam sie z opinia, ze w Niemczech zyje sie duzo lepiej
                niz na Slasku. Jest tu czysciej, bezpieczniej, bardziej "na luzie". Niemcy (w
                tym i Bawaria ;-) sa tez po prostu piekne. Nie moge jednak zgodzic sie z
                opiniami, ze Niemcy sa tacy cudowni, bo tak potrafia zorganizowac swoje zycie,
                a Polacy sa "be". Chce jedynie podkreslic, ze taka a nie inna sytuacje
                zawdzieczamy glownie swoim sasiadom. Pocieszajace jest tez, ze Polska idzie do
                przodu, wiele zmienia sie na lepsze. Ogromnie duzo jest jeszcze do zrobienia i
                nie sadze, by w tym stuleciu Polska poziomem zycia dogonila swoich zachodnich
                sasiadow. Niemniej jednak uwazam, ze fajnie jest byc Polakiem ;-)
                • rafalkawecki Re: SLONCE 11.08.04, 13:32

> Naprawde calkowicie zgadzam sie z opinia, ze w Niemczech zyje sie duzo lepiej
                  > niz na Slasku.

I nie tylko na Slasku ;))

> Nie moge jednak zgodzic sie z
                  > opiniami, ze Niemcy sa tacy cudowni, bo tak potrafia zorganizowac swoje zycie,
                  > a Polacy sa "be".

A kto tak mowil?
                  Tutaj odzywa sie taka typowa polska mentalnosc - "ktos jest w czyms lepszy ode
                  mnie, no to ja mu dokopie". Prawda jest taka, ze Niemcy w wielu dziedzinach sa
                  lepsi od Polski i tego nic nie zmieni (no moze czas).
                  Nie trzeba nad tym jednak ubolewac, tylko sie cieszyc, ze Polska ma tak mocnego
                  sasiada, od ktorego mozna sie tak duzo nauczyc. I co wazniejsze, ktory jest
                  gotowy do pomocy.

> Chce jedynie podkreslic, ze taka a nie inna sytuacje
                  > zawdzieczamy glownie swoim sasiadom.

Ktorym?
                  Chyba nie masz znowu na mysli Niemcow?
                  Taka a nie inna sytuacje Polska zawdziecza m.in. (ale napewno nie glownie)
                  Rosjanom, Szwedom, Czechom, Turkom, Mongolom, Niemcom i sam juz nie wiem komu
                  jeszcze. Ale co najwazniejsze w glownej mierze Polska jest w takiej a nie innej
                  sytuacji przez samych Polakow.
                  Glowny problem w Polsce polega na mentalnosci samych ludzi...
                  Zwroc jednak tez uwage, jak pozytywnie Niemcy przykladaja sie rozwoju Polski -
                  czy tego juz nie widzisz? Dla przykladu:
                  - 80% moich znajomych ma prace w Polsce dzieki niemieckim firmom!
                  - do turystyki w Polsce znacznie przykladaja sie Niemcy (chociaz sa tam niemile
                  widziani i wiecznie okradani)
                  - pierwszego pomarancza w zyciu zjadlem dzieki niemieckiej pomocy (jeszcze w
                  latach 80-tych) - o tym juz chyba nikt nie pamieta :/
                  itd.
                  Takze spojrz na to bardziej szeroko (do czego sam nawolywales zreszta) :)

Pozdrawiam
                  • nocnygacek Re: SLONCE 12.08.04, 09:12
                    Naprawde wzruszajaca historia z ta pomarancza, az trudno powstrzymac lzy...
                    Jezeli jednak zalozyc, ze pomarancza zostala wyhodowana z Hiszpanii, twoje
                    uwielbienie moze raczej powinno zostac zaadresowane do Hiszpanow, a nie
                    Niemcow ;-)))
                    Szczerze ci wspolczuje, jezeli uwazasz, ze Niemcy sa lepsi od ciebie. Niestety
                    nie mialem okazji zaobserwowac podobnego zjawiska w stosunku do mojej osoby,
                    wiec trudno jest mi wczuc sie w twoja sytuacje. Pozostaje mi domniemywac, ze
                    ten kompleks jest przyczyna twojego oddanczego uwielbienia w stosunku do twoich
                    obecnych chlebodawcow.
                    Nie zamierzam z toba dalej dyskutowac na ten temat, bo to jak tluc grochem o
                    sciane. Zupelnie nie potrafisz oddzielic skutku od przyczyny... Zastanawiam sie
                    z czego ten doktorat - ale raczej nie z logiki prawda?
                    • basia553 Nocnygacku, 12.08.04, 11:41

jestes po prostu beznadziejny. Jesli ktos jest zadowolony z zycia w Niemczech,
                      dostaje od Ciebie stempel watpliwego Polaka, jesli ktos nie narzeka na Niemcöw -
                      zdrajca ponizajacy sie. Zlosliwe uwagi na temat czyjegos doktoratu,
                      spowodowane chy<ba zazdroscia? Bo z Twoim wyksztalceniem chyba daleko nie
                      zaszedles? Twierdzenie (poprzednio), ze wymordowanie elity polskiej przyczynilo
                      sie do dzisiejszego syfa na Slasku swiadczy np. o tym ze nie slyszales, ze sie
                      w krötkim okresie miedzywojennym zadna elita na Slasku nie zdazyla wyksztalcic.
                      Tak jak tu uogölniles, tak robisz to co krok robiac niepotrzebnie zlosliwe
                      uwagi. Wiec moze bedzie lepiej, jak przestaniesz sie tutaj wyzlosliwiac,
                      skoro brak Ci podstawowych wiadomosci z röznych dziedzin.
                      Ja jestem w pracy traktowana na röwni z niemieckimi kolegami - ani gorzej ani
                      lepiej. Czy to zle? Czy mam sie wstydzic? A mozer tym samym zostalam przyjeta w
                      poczet Niemcöw? Wystarczy byc dobrze traktowanym, aby tego doswiadczyc?
                      Spadaj chlopie na drzewo, prostowac banany!!
                      • nocnygacek basiu553 12.08.04, 13:29
                        Chyba jednak drzewo jest o wiele lepszym miejscem dla ciebie. O ile oczywiscie
                        jest to porzadne bawarskie drzewo zdolne wytrzymac ciezar twego intelektu...
                        Zamiast wypowiadac sie w ten sposob, lepiej udaj sie na kurs rozumienia tekstu
                        pisanego - na poczatek na poziomie podstawowym. Potem mozemy podyskutowac!
                        • basia553 Re: basiu553 12.08.04, 16:27
                          Na Twoim poziomie to nie dyskusja, lecz nieciekawa rozmowa. Wole Cie wiec
                          zostawic na drzewie i isc sobie dalej w lepszym towarzystwie.
                    • rafalkawecki Re: SLONCE 13.08.04, 07:25
                      Wczoraj nie moglem nic poczytac a bylem bardzo ciekawy jak teraz zinterpretujesz
                      moja wypowiedz - nie zawiodlem sie na Tobie ;)

> Naprawde wzruszajaca historia z ta pomarancza, az trudno powstrzymac lzy...
                      > Jezeli jednak zalozyc, ze pomarancza zostala wyhodowana z Hiszpanii, twoje
                      > uwielbienie moze raczej powinno zostac zaadresowane do Hiszpanow, a nie
                      > Niemcow ;-)))

eee, pomarancza dostalem od Niemcow a nie od Hiszpanow. Niemiec go sprowadzil,
                      zaplacil i wyslal do Polski. Hiszpan (zakladajac, ze to z Hiszpanii) nawet o tym
                      nie pomyslal, bo wolal sprzedac Niemcowi niz dac Polakowi ;)

> Szczerze ci wspolczuje, jezeli uwazasz, ze Niemcy sa lepsi od ciebie.

Gdzie tak napisalem?
                      Napisalem za to cos innego: "Prawda jest taka, ze Niemcy w wielu dziedzinach sa
                      lepsi od Polski i tego nic nie zmieni (no moze czas)."
                      Podac Ci kilka _dziedzin_?
                      przemysl samochodowy, energetyka, ogolnie oprogramowanie itd.
                      A co najwazniejsze w szkolnictwie wyzszym. W Polsce student zasypywany jest masa
                      niepotrzebnych informacji, ktore w pracy musi szybko zastapic wiedza praktyczna.
                      W Niemczech wiekszy nacisk kladzie sie na praktyke - co pozniej procentuje w
                      pierwszych latach pracy.

> Niestety
                      > nie mialem okazji zaobserwowac podobnego zjawiska w stosunku do mojej osoby,
                      > wiec trudno jest mi wczuc sie w twoja sytuacje. Pozostaje mi domniemywac, ze
                      > ten kompleks jest przyczyna twojego oddanczego uwielbienia w stosunku do
                      > twoich obecnych chlebodawcow.

To nie jest kompleks ;)
                      Wrecz przeciwnie - ciesze sie, ze teraz moge i ja z tego korzystac.

> Nie zamierzam z toba dalej dyskutowac na ten temat, bo to jak tluc grochem o
                      > sciane. Zupelnie nie potrafisz oddzielic skutku od przyczyny...
                      > Zastanawiam
                      > sie z czego ten doktorat - ale raczej nie z logiki prawda?

I tak bys pewnie nie zrozumial ;)

Pozdrawiam
              • fasolka3 Re: SLONCE 11.08.04, 10:41
                Hej,

ja w ogole nie widze, zeby w Polsce bylo lepiej. Tzn. widze, ze malym grupom
                jest zdecydowanie lepiej i coraz lepiej i jeszcze lepiej, a wiekszosc klepie
                coraz wieksza biede. Ludzie, ktorzy kiedys zarabiali na normalne zycie, wegetuja
                nieomal. Moje kolezanki z zazdroscia na mnie patzra, bo mam 2 dzieci i moglam 3
                lata nie pracowac. W Polsce nie jest to kwestia emancypacji czy kariery, tylko
                zimna rzeczywistosc - te pieniadze sa potrzebne do przezycia.

Ja jestem Polska zmeczona.... To kraj absurdow. Kobiety w okienku na dworcu
                miedzynarodowym w Krakowie nie znaja ani jednego obcego jezyka. Ostatnio
                spedzilam tam pol podziny jako tlumacz-wolontariusz, po tym jak rzucil sie na
                mnie tlum zagubionych podroznych, ktorzy chcieli do domu i nie mogli sie z
                paniami dogadac.

Nie moglam tez odwiedzic mojej cioci, bo ukradli szyny.

Mojej mamie ukradli krzesla z balkonu. Widzielismy to. Na pytanie mojego meza,
                dlaczego nie reagujemy, odpowiedziala mu moja rodzina, ze lepiej nie ryzykowac.
                Kto wie, moze maja noz...
                Gdy zglosilismy to na policji okazalo sie, ze kradziez ponizej 200 PLN w ogole
                nie jest rejestrowana.

I.. i..i...

A najbardziej uderzylo mnie, gdy siostra rodzila w szpitalu, zaplacila mnostwo
                kasy i okazalo sie, ze jednak nie bedzie rodzila w wodzie, bo pielegniarka nie
                chciala sie schylic. "No co pani, mam przed panie kleczec!" powiedziala oburzona
                i biedna siostrzyczka rodzila na lozku w klasycznej pozycji. (klinika w Tychach)

Jestem b. szczesliwa, ze jestem Polka, a jeszcze bardziej, ze nie musze mieszkac
                w Polsce.

FFF
            • noie Re: SLONCE 11.08.04, 21:57
              Widze ze jestes nastawiona troszke negatywnie do takich odpowiedzi. Pewnie ze
              jest.Nie jest to natomiast AZ tak widoczne.Nie przesadzam i o tym ze syf jest
              na calym swiecie zdaje sobie calkowicie racje :-)Chodzilo mi tylko o to, ze
              bylo to wszystko tak widoczne ze nawet moje dzieci ( najstarsze 12 lat)
              zwrocily na to uwage...
              pozdrawiam
              noie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka