Dodaj do ulubionych

do Vermietera

14.02.15, 21:50
Ahoj,

otóż znam już dwie osoby niemieckie, które zmieniły nazwisko.
Jedna z nich pozbyła się egzotycznie słowiańsko brzmiącego pierwszego trzonu nazwiska dwuczłowonego, a zdarzyło się to w lecie ub. roku.
A druga chyba zmieniła nazwisko na nazwisko bilogicznego ojca. Bo ta druga osoba płci męskiej ma ojca i matkę o swoim dawnym nazwisku. A przy tym nie wygląda bardzo niemiecko, że się tak wyrażę. Zmiana nazwiska nastąpiła zaraz po 18 urodzinach.
Ale szczegółów nie znam, nie mogę dopytywać, bo aż tak dobrze się nie znamy.
I co Ty na to, kolego?
Obserwuj wątek
    • vermieter wszystko sie zgadza, 15.02.15, 06:28
      w pierwszym wypadku usunieto egzotyczny fragment nazwiska, a w drugim powrocono do korzeni. Przypuszczam, ze Philipp Rössler tez moglby zmienic swoje nazwisko na np. Viet Cong ;)
      Ale zamienic Müller na Schmidt to jest niemozliwe.
      Milej niedzieli, cmok ;)
      • znana.jako.ggigus Re: wszystko sie zgadza, 15.02.15, 13:05
        nie wiem, może w drugim przypadku znajomy dowiedział się, kto jest jego biologicznym ojcem, jak i było to wtedy w wątku. A w pierwszym zmiana była duża - z nazwiska Waschischtek-Schmidt na Schmidt.
        Tobie też miłej niedzieli, ja wczoraj schrzaniłam struclę, dzisiaj idę robić pączki z oieca. Karnawał trzeba czcić.
    • vermieter tak przy okazji, 15.02.15, 06:30
      milo spotkac na forum kogos normalnego. To niestety rzadkosc ;)
    • mei3 Re: do Vermietera 15.02.15, 22:48
      znana.jako.ggigus napisała:

> Ahoj,
      >
      > otóż znam już dwie osoby niemieckie, które zmieniły nazwisko.
      > Jedna z nich pozbyła się egzotycznie słowiańsko brzmiącego pierwszego trzonu na
      > zwiska dwuczłowonego, a zdarzyło się to w lecie ub. roku.
      > A druga chyba zmieniła nazwisko na nazwisko bilogicznego ojca. Bo ta druga osob
      > a płci męskiej ma ojca i matkę o swoim dawnym nazwisku. A przy tym nie wygląda
      > bardzo niemiecko, że się tak wyrażę. Zmiana nazwiska nastąpiła zaraz po 18 urod
      > zinach.
      > Ale szczegółów nie znam, nie mogę dopytywać, bo aż tak dobrze się nie znamy.
      > I co Ty na to, kolego?

ciekawe czy Lele to wielka roznica do Lelo?...
      ciekawe jakie nazwisko i na jakie tutaj zostalo zmienione.
      Tak sobie mysle, ze w Polsce to dobrze funkcjonuje. Nie mozna nazwiska "Glupi" "zamienic na "Madry", ale z "Żaba" stac sie "Żabiński "

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka