magda476 26.08.06, 22:38 ile kosztuje bilet jednorazowy na metro berlinskie? a ile dzienny? czy placi sie tez za duzy bagaz? czy kupuje sie je tylko w automatach? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
camel_3d Re: bilety-metro?pilne! 27.08.06, 10:45 bilet na odcinku: 3 stacje metrem lub 6 autobusem - bez przesiadek) - 1.2 € bilet na nieograniczonym odcinku w strefie A-B ( z przesiadkami itp), na 2 godziny - 2.10€ bilet calodzienny (strefa A-B) - 5.60 lub 5.80 €. Jezeli zamierzasz caly dzien sie krecic po miescie to polecam calodzienny. jezeli chcesz tylko pojechac z punktu a do punktu b Odpowiedz Link
magda476 Re: bilety-metro?pilne! 27.08.06, 13:47 dzieki wielkie!! kupie wiec calodzienny.. tylko czym sie rozni ten za 5,60 od tego za 5,80..? Odpowiedz Link
camel_3d Re: bilety-metro?pilne! 27.08.06, 14:26 :) nie, po prostu nie bylem pewien czy kosztuje 5.80 czy 5.60 :) Odpowiedz Link
asdf401 Re: bilety-metro?pilne! 18.09.06, 02:45 Przy okazji.... Czasami korzystam z biletu kolejowego tzw. Brandenburg Ticket. Obejmuje on pociągi regionalne na terenie landu oraz miasta Berlina. Nie jestem pewien czy bilet ów, kolejowy, obejmuje podróże metrem po Berlinie. Czy całe metro czy tylko pociągi regionalne (chyba tzw. S). Jeżeli, ktoś mógłby mi to sprawdzić to będę dziękował :). Pozdrawiam. www z info po niemiecku poniżej: www.bahn.de/regional/view/berlin_brbg/bahnregional/freizeit/brandenburgticket.shtml Odpowiedz Link
rootka Re: bilety-metro?pilne! 18.09.06, 07:36 wyglada na to, ze ten bilet nie dziala ani na metro, ani na autobusy i tramwaje. Odpowiedz Link
asdf401 Re: bilety-metro?pilne! 18.09.06, 12:03 Teraz to już nic nie wiem. Na stronach DB po angielsku bilet opisany jest jako ważny cyt."wszystkie lokalne pociągi (Regional-Express, Regionalbahn, S-Bahn Berlin) " oraz "i cały system transportowy w Brandenburg and Berlin" Pozdrawiam www.bahn.de/-S:PtVOZ9:edF699NNhxhl9dNNNSNM/p/view/international/englisch/travelservice/laender_tickets.shtml Odpowiedz Link
rootka Re: bilety-metro?pilne! 18.09.06, 12:44 pociagi, miedzy innymi S-Bahn, naleza do Deutsche Bahn i ten bilet jest w nich wazny. Ale U-Bahn, autobusy i tramwaje naleza do BVG, a ta firma nie ma z DB nic wspolnego.. Jesli sie sprezysz, to S-Bahnem tez mozesz sie poruszac po miescie, ale siec jest jednak duzo rzadsza. Odpowiedz Link
asdf401 Re: bilety-metro?pilne! 18.09.06, 13:04 Dzięki rootka! Wreszcie mi się to układa w jakąś logike. Odpowiedz Link
battonelli Re: bilety-metro?pilne! 17.02.07, 09:41 pisza choc nie maja pojecia bilet np Wochenende jest wazny i na S-bahn i na BVG tak samo jak bilety BVG sa wazne w pociagach Regio i S_Bahn mozna na bilet ABC kupiony w autobusie dojechac pociagiem np z Friedrichstr do Potsdam Hbf. po 20 i w weekendy na bilecie moga jezdzic 2 osoby pozdrawiam Odpowiedz Link
pia.ed Re: bilety-metro?pilne! 20.02.07, 19:34 Batonelli, czy to Twoje wlasne doswiadczenie, czy tez przetlumaczyles z tego niemieckiego linku? Ja nic nie mowie, bo niemieckiego nie znam, tylko sie grzecznie pytam. battonelli napisał: > pisza choc nie maja pojecia > bilet np Wochenende jest wazny i na S-bahn i na BVG Odpowiedz Link
pia.ed Re: bilety miesieczne? 21.02.07, 16:56 Czy takie istnieja w Berlinie, przypuszczam ze tak ... Czy gdyby mnie jako turystce, udala sie wynajac mieszkanie czy pokoj przy rodzinie na 1-2 miesiace, to mam prawo do kupna biletu miesiecznego? Odpowiedz Link
dobiasz Re: bilety miesieczne? 21.02.07, 17:52 pia.ed napisała: > Czy takie istnieja w Berlinie, przypuszczam ze tak ... > Czy gdyby mnie jako turystce, udala sie wynajac mieszkanie czy pokoj przy > rodzinie na 1-2 miesiace, to mam prawo do kupna biletu miesiecznego? Tak, kupujesz w automacie i jeździsz. Odpowiedz Link
pia.ed Re: bilety miesieczne? 21.02.07, 23:06 A ile taki bilet kosztuje? Czy sa strefowe, czy na caly Berlin? Moze tak troche szczegolow, bitte? Odpowiedz Link
dobiasz Re: bilety miesieczne? 22.02.07, 00:06 pia.ed napisała: > > A ile taki bilet kosztuje? Czy sa strefowe, czy na caly Berlin? > Moze tak troche szczegolow, bitte? Są trzy strefy: A - w obrębie Ringu, czyli psiejgłowy ;-) B - pomiędzy Ringiem a granicami Berlina C - podmiejska Bilet miesięczny kupujesz na strefy AB albo BC. Na AB kosztuje 67€. Na BC nie wiem. Do tego jeśli chcesz wjechać do strefy do której nie masz biletu to możesz kupić jednorazowy Anschlussticket. Bilet kupujesz w automacie płacąc gotówką albo kartą EC. Jest ważny na okaziciela. Możesz kupić na miesiąc kalendarzowy albo na 30 dni od dowolnej daty. Są też jakieś bilety ważne w dni powszednie chyba od 7 do 20, bez weekendów, albo coś takiego, ale nigdy z tego nie korzystałem, więc nie będę ściemniał. Więcej szczegółów dowiesz się na stronie www.bvg.de - jeśli nie rozumiesz dobrze po niemiecku, to jest też wersja angielska. Odpowiedz Link
bahn 10-Uhr-Monatsticket 22.02.07, 12:23 Jeśli wybierasz się do Berlina jako turystka, to warto rozważyć 10-Uhr-Monatsticket. Jest to bilet miesięczny na okaziciela, ale od poniedziałku do piątku można z niego korzystać po porannym szczycie (od godz. 10tej). W weekendy i święta jest ważny cały dzień, bez ograniczeń. Kosztuje 49,50€ na strefę ("Tarifzone") AB. W praktyce te dwie strefy oznaczają cały obszar administracyjny miasta Berlin. Będąc tu na miejscu i nastawiając się na zwiedzanie miasta naprawdę trzeba się trochę najeździć, żeby wjechać w strefę C. Odpowiedz Link
dobiasz Potsdam? 22.02.07, 14:35 Czy ktoś wie dokładnie, jak to jest z Poczdamem? Mieści się w całości w berlińskiej strefie C i można jeździć tramwajem kupując Anschlussticket, czy tylko S-Bahnem a na tram i bus trzeba kupować osobne poczdamskie bilety? Odpowiedz Link
pia.ed Bilety turystyczne 22.02.07, 19:26 Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Wyglada na to, ze w zupelnosci wystarczy mi ta dzienna i weekendowa wersja turystyczna, bo po nocach nie zamierzam sie wloczyc ... Posdam chce koniecznie zobaczyc, ale tam wybieram sie samochodem. Odpowiedz Link
bahn Re: Bilety turystyczne 22.02.07, 19:51 Potsdam (cały) leży w strefie C, można więc korzystać bez problemu na jego terenie z autobusów, tramwajów, S-Bahn i pociągów takoż. Generalnie chodzi o to, że bilety są ważne we wszystkim, co należy do związku taryfowego VBB. Czyli de facto niemal wszędzie. Za 6€ masz bilet ABC na Berlin+Potsdam. Jak policzyć opłaty za parkingi oraz benzynę, to może się zacząć opłacać, tym bardziej że nie jest się wtedy przywiązanym do jednego miejsca ;-) Odpowiedz Link
pia.ed Samochod i zwiedzanie okolic Berlina 23.02.07, 16:50 W moim przypadku to jestem z pewnych powodow zmuszona wziac samochod do Niemiec. Najpierw zwiedzilabym Posdam i jego okolice, a potem kupilabym bilet turystyczny na metro i pojechala do Belina. Samochod chcialabym zostawic gdzies na przedmiesciach Berlina, przyjezdzac do niego i robic wycieczki w okolicach Berlina czy nawet dalej i potem znow go zostawiac ... Jest tak stary, ze nikt go nie ukradnie. Chyba nie wszedzie wprowadzono aparaty parkingowe??? Odpowiedz Link
dobiasz Re: Samochod i zwiedzanie okolic Berlina 23.02.07, 22:23 > Chyba nie wszedzie wprowadzono aparaty parkingowe??? U mnie nie ma. Albo Turki ukradły ;-) Odpowiedz Link
elch8 Re: Samochod i zwiedzanie okolic Berlina 24.02.07, 10:45 dobiasz napisał: > U mnie nie ma. Albo Turki ukradły ;-) a moze jednak Polaczki? Odpowiedz Link
dobiasz Re: Samochod i zwiedzanie okolic Berlina 24.02.07, 10:59 elch8 napisała: > dobiasz napisał: > > > U mnie nie ma. Albo Turki ukradły ;-) > > a moze jednak Polaczki? Polaczki (nie mylić z Polakami) z mojej ulicy za dużo piją, żeby dały radę parkomat udźwignąć ;-) Odpowiedz Link
pia.ed PRZESIADKI 17.03.07, 13:35 A czy na jednorazowy bilet mozna sie PRZESIADAC w ciagu jednej godziny? W Polsce jak sie pojedzie tramwajem dwa przystanki, a potem trzeba zmienic na inny tramwaj zeby przejechac jeden przystanek to juz trzeba kupowac nowy bilet. Odpowiedz Link
dobiasz Re: PRZESIADKI 17.03.07, 13:50 pia.ed napisała: > A czy na jednorazowy bilet mozna sie PRZESIADAC w ciagu jednej godziny? Jednorazowy bilet normalny (nie kurzstrecke) jest ważny 2h niezależnie od ilości przesiadek. Nie można tylko na nim jeździć tam i z powrotem. Odpowiedz Link
pia.ed Re: PRZESIADKI 20.03.07, 09:44 W moim miescie, Szwecja, bilet jest wazny tylko na 1 godzine i nie ma zadnego przepisu, ze nie wolno na niego wracac. No ale oczywiscie nie mieszkam w milionowym miescie ... Odpowiedz Link
dobiasz Re: PRZESIADKI 20.03.07, 10:23 pia.ed napisała: > W moim miescie, Szwecja, bilet jest wazny tylko na 1 godzine > i nie ma zadnego przepisu, ze nie wolno na niego wracac. > No ale oczywiscie nie mieszkam w milionowym miescie ... W Berlinie chyba też kiedyś można było jeździć w kółko. Ale głowy za to nie dam, bo to nie za mojej kadencji było. Odpowiedz Link
diegosia Re: PRZESIADKI 20.03.07, 13:28 To bylo jeszcze za mojej kadencji: mozna bylo sobie jezdzic w ta i z powrotem do woli bite 2 godziny. Ale chyba jakies 2 lata temu zmieniono przepisy, a szkoda... Odpowiedz Link
pia.ed Jezdzenie w koleczko ... 20.03.07, 17:08 W Paryzu i w Nowym Jorku jak sie wsiadzie do METRA, to mozna wyjsc po miesiacu! Wchodzi sie za pomoca wrzucenia poletki do automatu otwierajacego barierke, w zwiazku z tym nikt nie moze sprawdzic ile sie w metrze przebywalo ... Odpowiedz Link
dobiasz Re: Jezdzenie w koleczko ... 20.03.07, 17:58 pia.ed napisała: > W Paryzu i w Nowym Jorku jak sie wsiadzie do METRA, to mozna wyjsc > po miesiacu! Wchodzi sie za pomoca wrzucenia poletki do automatu > otwierajacego barierke, w zwiazku z tym nikt nie moze sprawdzic > ile sie w metrze przebywalo ... No to jedź do Paryża :-P Odpowiedz Link