Dodaj do ulubionych

Wątek kulinarny

25.09.10, 13:34
Jako że się dzisiaj czuje calkiem w porzo, skurcze sporadyczne, max 2 na godz. to postanowiłam pokucharzyc jak za starych, dobrych czasow. Juz jesteśmy po zupce kalafiorowej, a jak odpoczne to idę zrobić kapuste w pomidorach i rybe po grecku juz na kolację. Przymierzam sie jeszcze żeby upiec rogaliki, ale tu mam dylemat czy rogale, czy buły.
Jak ja kocham jeść, mniam...
Obserwuj wątek
    • elle.net Re: Wątek kulinarny 25.09.10, 13:43
      mniam rybka po grecku uwielbiam smile
      ale tyle roboty przy niej... ja to leniwa jestem jednak smile
      • mamba30 Re: Wątek kulinarny 25.09.10, 13:45
        e tam, byleby warzywa zetrzeć, reszta to Pikuś, Pan Pikuś wink
        • elle.net Re: Wątek kulinarny 25.09.10, 13:50
          zetrzec to pan pikuś smile od kiedy mam przystawkę do maszynki
          gorzej że trezba obrac, rybe usmażyć, potem te warzywa dusić no ale może zrobię w tygodniu bo mi smaka narobilas smile
          potem pomroże i mąz bedzie miał na gorsze czasy smile
          osttanio robilam taki a'la bogos z pieczarkami i kurczakiem i pomroziłam mu na zapas smile w poniedziałek mielonych zrobie z kilograma to potem bede juz tylko sobie rosolki gotowac smile
          • mamba30 Re: Wątek kulinarny 25.09.10, 13:53
            Ja akurat bardzo lubie gotowac, więc mi to nie przeszkadza.

Nie przesadzaj z zapasami, w szpitalu spędzisz pewnie chwilke i raz dwa wrócisz do męża. Z drugiej strony ja tez czasami chomikuję wink

Nadal mam dylemat rogaliki czy buły? Jakaś podpowiedź? big_grin
            • elle.net Re: Wątek kulinarny 25.09.10, 14:00
              Ja tez lubie gotowac ale przy dwójce dzieci nie bardzo będe miala na początku czas żeby jeszce sobie oddzielnie o ile uda mi sie karmic a męzowi i dziecku starszemu oddzielnie
              Pozatym dla 2 osob to sie nie oplaca robic , zawsze lepiej więcej i zamrozić smile

ja bym rogaliki wybrała smile i przyslij jednego kurierem smile
              w zamian mam szarlotke smile
              • mamba30 Re: Wątek kulinarny 25.09.10, 14:04
                U mnie syn to juz nie dziecko w sumie, przynajmniej metrykalnie powoli przestaje podpadac smile

Zrobię zatem rogale, buly ostatnio kilka razy gościły, mąż robił pod moim nadzorem i wyszło mu cos takiego:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2383180,2,1,DSC00735.html
                zdolna z niego bestja, teraz mi warzywka zetrze big_grin
                • elle.net Re: Wątek kulinarny 25.09.10, 14:11
                  super buły smile wow
                  wrzuć przepis w wolnej chwili smile
                • loca201 Re: Wątek kulinarny 25.09.10, 14:14
                  Również uwielbiam kucharzyć! Niech będzie błogosławiony ten, co wynalazł kuchnię wink hehe... Ja to całe dnie mogłabym piec, gotować i nawet zmywać naczynia wink

mamba, koniecznie chcę przepis na te buły, bo na zdjęciu wyglądają przepysznie! A jeśli smakują tak jak wyglądają to ja już nie mogę się doczekać kiedy wyjdę do domu i wypróbuję wink Ps. Są z jabłkami, prawda?

Czekam, zdecydowanie czekam na przepis! Ależ mi smaku tą foteczką zrobiłaś. Idę do szpitalnego sklepiku kupić jakieś słodkie pieczywo, bo tak mi się zachciało!!! smile
                • turnesolka Re: Wątek kulinarny 25.09.10, 14:50
                  Buły po prostu wyglądają tak że się chce monitor lizać! Ide zjeść na pociesznie kawałek czekolady.

Mi teraz słodkie pieczywo, czy też naleśniki na słodko niestety szkodzą: MEGA ZGAGA! Zła jestem z tego powodu jak osa, bo mam ochotę na takie mączne słodkości straszliwą. Naleśników to mi teść nasmarzył całą masę cudownych, równiutkich, cieniutkich, idealnych a ja max 1 na raz mogę zjeść a i to jest bardzo ryzykowne.

Ja też dzisiaj trochę popichciłam - sos pomidorowy do makaronu. Taki bez konkretnego przepisu przegląd lodówki jeśli chodzi o warzywa i puszka tuńczyka. Wyszło możliwie chociaż gotowało mi się słabo, coś mnie w dole brzucha nieprzyjemnie kuło a do tego trochę za późno się za to gotowanie wzięłam więc już byłam mocno przegłodzona. Ja teraz kompletnie nie czuję takiego normalnego głody, który by stopniowo narastał, więc muszę bardziej patrzeć która jest godzina i pamiętać żeby zjeść jak nie zjem na czas to się robię dziwna: słabo mi, trzęsą mi się trochę ręce, wszystko mi leci z rąk i taka jestem podekscytowana ogólnie jakbym kawę przedawkowała. Cholernie nieprzyjeme uczucie.
                  • mamba30 Przepis na buły 25.09.10, 16:58
                    na ciasto:
                    4 szklanki mąki
                    250g kwaśnej śmietany
                    5dkg św. drożdży
                    250g margaryny
                    szczypta soli

ponadto:
                    jabłka
                    1 jajko
                    kilka łyżek cukru

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne,
                    dzielimy na ćwiartki (ew. ósemki, jak są duże lub wolimy mniejsze bułeczki) Odrywamy po
                    kawałku ciasta, zawijamy jabłka, formujemy bułeczki. Każdą po kolei zanużamy z jednej
                    strony w roztrzepanym jajku a następnie w cukrze. Pieczemy w 200C do zarumienienia.

Ostatnio zrobilam z białym serem, ktory to potraktowalam blenderem, z odrobina aromatu śmietankowego, i 2 lyzkami budyniu waniliowego. Ja się nimi zajadalam. Polecam, bo roboty z bułami na 15 minut, a są smaczne jeszcze na 2 dzien.

Turnesolka, ja czuje mega glód juz godzine po posilku, to jest dopiero masakra.
                    • loca201 Re: Przepis na buły 25.09.10, 18:34
                      Dzięki mamba za przepisik. Na pewno wypróbuję. Powiedz tylko ile mniej więcej czasu je pieczesz, za ile może nastąpić to zarumienienie do wyjęcia wink
                      • mamba30 Re: Przepis na buły 25.09.10, 19:54
                        Krótko, jakies chyba max 15 minut.
    • mamba30 Rogaliki :) 25.09.10, 19:55
      Napaslam się, jak mi dobrze smile Zrobilam fotkę, co by się pochwalić. Ech, teraz to tylko na forumie mogę... wink

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2438835,2,1,DSC00742.html
      • belgirka Re: Rogaliki :) 27.09.10, 09:23
        zdolniachy smile a może macie jakiś fajny sprawdzony przepis na zupkę cebulową? tak mnie naszła ochota.... smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka