ja22ek 06.02.10, 14:00 Zwraca uwage, że premier nie używa silnej formy biernika zaimka 'ja'. Mi się wydaje, że ten proces trudno będzie odwrócić. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dar61 Mijanie 'mi' - nieskore! 06.02.10, 15:25 To było jedno z 1. pytań, jakie, lat temu z kilkanaście, zadałem telefonicznie radiowym ekspertom, niepomny impintingu ze strony śp. trenera Kazimierza_Z_Gór, który miał podobne powiedzonko, z charakterystycznym, lwowskim zaśpiewem. Wydawało mi się oraz mnie się wydawało wtedy, że "wydaje mnie się " - to tylko wydawanie na męki, fizycznie, cieleśnie - a mawiać powinniśmy w osądzaniu: "wydaje mi się". Już nie wydaje się ten dawny mój dylemat dziś nierozstrzygalnym. Odpowiedz Link
imponeross Mi / Mnie 06.02.10, 17:03 ja22ek napisał: > Zwraca uwage, że premier nie używa silnej formy biernika zaimka 'ja'. Mi się > wydaje, że ten proces trudno będzie odwrócić. Obie formy sa powszechne i wedlug mnie obecnie rownorzedne. Nie jest bledem powiedziec 'mi sie wydaje'. Odpowiedz Link
randybvain Re: Mi Tusk 06.02.10, 17:19 Też mam z tym problem Wydaje mi się, że może to być różnica regionalna. Mi pochodzi od prastarej formy celownika *mei, a mnie to chyba dawny miejscownik *munai (prasłowiańskie mъnӗ). Podobnie biernik mię pochodzi od *mem. Odpowiedz Link
brezly Re: Mi Tusk 07.02.10, 09:20 Dziadek z Wehrmachtu jak nic Jako zem ze Slaska tez mi sie zawsze wydawalo to "mnie sie wydaje" dziwne i brzmialo z warszawska, jakby Wiechem Niewatpliwie DD nalecialosc germanska - "mir scheint es..". Ale nie berlinska bo tam "mir" z "mich" przestawiaja D Zabawnie z rosyjskim porownac, tam мне кажется ale tam мне jakby bardziej mi Odpowiedz Link
stefan4 Re: Mi Tusk 15.02.10, 13:28 randybvain: > mnie to chyba dawny miejscownik *munai(prasłowiańskie mъnӗ). ... i dzisiejszoukraińskie mene? Ja to sobie tak klasyfikowałem, ale nie jestem pewien, czy calkiem poprawnie: Formy silne: dop.: mnie, ciebie, jego, niego cel.: mnie, tobie, jemu bier.: mnie, ciebie, jego Formy słabe: dop.: mię (przestarzałe), cię, go cel.: mi, ci, mu bier.: mię (przestarzałe), cię, go Formy wspólne: mian.: ja, ty, on narz.: mną, tobą, nim msc.: mnie, tobie, nim Zróżnicowanie użycia form silnych i słabych należą już chyba do historii Odpowiedz Link