kicior99 20.02.04, 14:36 jakie metody stosujecie, aby sprawdzicm czy slownik, ktory chcecie kupic, jest publikacja powazna i w miare bezbledna? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
biuralistka Re: test slownika 20.02.04, 21:48 w którym roku wydał i które to wydanie od czasu ostatniego kto mi go polecał jeśli nikt, a o to pewnie chodzi, to szukam kilku wyrażeń, o które toczyła się burzliwa dyskusja Wypowiadam się, chociaż nie jestem specjalistką ani tłumaczką, ale języków używam. Słowników też. B. Odpowiedz Link
jottka Re: test slownika 20.02.04, 23:01 w wypadku języka podstawowego sprawdzamy, czy słownik należy do stajni dudena bądź becka, a potem kupujemy w ciemno w wypadku innych słowników szukamy rekomendacji osób, które w naszym osobistym przekonaniu znają się na rzeczy, a potem postępujemy jak wyżej jeśli rekomendacji nie ma, obwąchujemy dzieło podejrzliwie, sprawdzamy kilka wybranych a podstępnych znaczeń i czekamy, az jakieś informacje spłyną a jaki słownik chcesz kupic? Odpowiedz Link
kicior99 Re: test slownika 23.02.04, 12:18 a moze jakis klcz do hasel? Ja sprawdzam kilka popularnych, kilka rzadko uzywanych i tzw. manowce jezyka Odpowiedz Link
emka_1 Re: test slownika 23.02.04, 13:01 pewna wiekowa i nobliwa pani profesor, z wielce szacownego uniwersytetu, doradzała szybki test - sprawdzenie czy słownik zawiera wulgaryzmy jeśli zawierał, a tłumaczenia były satysfakcjonujące, oznaczało, że słownik jest rzetelny )) Odpowiedz Link
jottka wwypadku 23.02.04, 13:13 słowników medycznych albo prawniczych wulgaryzmy som terminami fachowymi i tłumaczenie jest inne od oczekiwanego Odpowiedz Link
kicior99 Re: wwypadku 23.02.04, 13:23 to mozna sprawdzac peryferia wiedzy Slownik psychologiczny Okonia ostrzega we wstepie, ze poza psychologia marksistowsk (co to jest?) niczeo tam nie ma. Odpowiedz Link
emka_1 Re: wwypadku 23.02.04, 13:31 zapomniałam dodać, że pani miała ma myśli tzw. wielkie ogólne, dwujęzyczne. Odpowiedz Link
kicior99 Re: wwypadku 23.02.04, 13:38 kazdy slownik trzeba sprawdzic Slownik wulgaryzmow rowniez Odpowiedz Link
emka_1 Re: wwypadku 23.02.04, 14:09 skoro tak to masz do sprawdzenia www.notam02.no/~hcholm/altlang/. uwaga, może skręcić ze śmiechu. to nie jest dobry słownik, ale podziwu wymaga praca i entuzjam włożony w stworzenie tego dzieła. Odpowiedz Link
szarykot Re: test slownika 20.02.04, 23:16 nio cóż... ja niestety nie mam zbyt wielkiego wyboru... słowników ukraińskich i białoruskich prawie nie ma, a na Wschód nie wiem kiedy się wybiorę... Odpowiedz Link
kicior99 Re: test slownika 25.02.04, 12:37 jak to nie ma? Nie wolno czy jest takie male zainteresowanie? Odpowiedz Link
kasiak35 Re: test slownika 05.03.04, 15:52 Piszę słowniki, więc znam ich słabe strony. Mogę podać kilka prostych metod na sprawdzenie zawartości słownika. 1. aktualność: w słowniku wydanym np. w 2003 roku powinno być hasło "emotikon", "euroentuzjasta", "Rywingate". Jeśli ich nie ma, to znaczy że nikt nie zadał sobie trudu i nie wydał pieniędzy na uaktualnienie siatki haseł, czyli najprawdopodobniej ją bez żadnych zmian przepisał ze swojego lub czyjegoś starszego wydania. Wtedy możemy kupić stary słownik (który być może mamy już na półce) w nowej okładce. 2. spójność wewnętrzna: trzeba porównać hasło "wtorek" z "sobotą", "zupę pomidorową" z "zupą ogórkową", Ryby (znak zodiaku) z Wagą albo Koziorożcem. Jeśli są zrobione zupełnie inaczej, albo, co gorsza, jednego z tych haseł w ogóle nie ma Odpowiedz Link
kicior99 Re: test slownika 05.03.04, 15:55 ja zwykle sprawdzam spojnosc. Dzieki za swietne rady, z checia kupie slownik Twego autorstwa Odpowiedz Link
kasiak35 Re: test slownika 05.03.04, 21:15 Nie piszę słowników sama, nie jestem Kopalińskim, ale redaktorem w wydawnictwie, więc nie mogę odpowiadać za jakość wszystkiego, co się w nim ukazuje, ani też nie muszę robić mojej firmie reklamy. Ale chętnie doradzę, co kupić, dla kogo i w jakim celu, jaki słownik z kilku dostępnych na rynku wybrać. Pozdrawiam kasia Odpowiedz Link