jean.jacques 20.03.10, 11:58 ...później krew zalewa jak widzi się te wszystkie "na Facebook'u", "na Twitter'ze", "jeżdże Ford'em" etc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotulina Re: Open'er... 20.03.10, 12:29 A co powiesz na taki zapis: "Facebook-a", "Twitter-a", jak "PRL-u"? Może piszący o "Twitter'ze" zrobił to tak, żeby oddzielić polski i angielski sposób odczytu? W sumie dziwne to słowo, którego początek czyta się po angielsku, a zakończenie po polsku; stąd może potrzeba rozdziału. Odpowiedz Link
jean.jacques Re: Open'er... 20.03.10, 13:52 > A co powiesz na taki zapis: "Facebook-a", "Twitter-a", jak "PRL-u"? > > Może piszący o "Twitter'ze" zrobił to tak, żeby oddzielić polski i > angielski sposób odczytu? Powiem krótko: ignorant. Jak wyraz kończy się sylabą zamkniętą, apostrof nie ma prawa bytu. Odpowiedz Link
randybvain Re: Open'er... 20.03.10, 22:14 Na języku polskim w szkole pewnie tego nie uczą już. Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Open'er... 20.03.10, 19:04 Sorry, nie doczytałem, zarwana noc się kłania. Ale w j. polskim Facebook i Twitter z definicji nie są wymawiane po angielsku, tylko po polsku. Co nie zmienia faktu, że sztuka korzystania z - oraz ' zanikła w narodzie. To się chyba dysapostrofia nazywa. Odpowiedz Link
kotulina Re: Open'er... 20.03.10, 19:59 Ja piszę o odczycie, Ty piszesz o wymowie Ja zakładam, że to nie to samo, a Ty? Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Open'er... 21.03.10, 12:26 A nie wiem, może zdefiniuj, co rozumiesz przez "odczyt", to będzie mi łatwiej odpowiedzieć. Odpowiedz Link
jacklosi Re: Open'er... 23.03.10, 13:22 pr0fes0r napisał: > Sorry, nie doczytałem, zarwana noc się kłania. > Ale w j. polskim Facebook i Twitter z definicji nie są wymawiane po angielsku, > tylko po polsku. Jaka jest definicja Fejsbuka i Tłitera? I kto mi zabroni wymowy jednak z angielska a nie jako f a c e b o o k i t w i t t e r? Odpowiedz Link
jean.jacques Re: Open'er... 21.03.10, 01:35 pr0fes0r napisał: > Ekhm, Open'er to gra słów z "open air"... A możesz mi wyjaśnić na czym polega ta gra słów, profesorze? Jak już to chyba kpina z, jak to ktoś powyżej określij, epidemii dysaposrtofii w narodzie. Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Open'er... 21.03.10, 12:25 jean.jacques napisał: > pr0fes0r napisał: > > > Ekhm, Open'er to gra słów z "open air"... > > A możesz mi wyjaśnić na czym polega ta gra słów, profesorze? Jak już to chyba k > pina z, jak to ktoś powyżej określij, epidemii dysaposrtofii w narodzie. Ależ oczywiście proszę bardzo: Open'er Festival = festiwal na świeżym powietrzu Opener Festival = festiwal sponsorowany przez markę piwa, a więc +/- Festiwal Otwieracza do Butelek, takie "piwo bez-mrug mrug-alkoholowe" i pozdrowienia dla kumatych. Zagranie identyczne z niegdysiejszym przedsięwzięciem pod nazwą Łódka Bols. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Open'er... 21.03.10, 13:42 jean.jacques: > epidemii dysaposrtofii w narodzie. (podkr. moje Odpowiedz Link
reptar Re: Open'er... 23.03.10, 09:50 jean.jacques napisał: > ...później krew zalewa jak widzi się te wszystkie "na Facebook'u", > "na Twitter'ze", "jeżdże Ford'em" etc. Jednak Open'er to chyba inny temat, powiedzmy bliższy A'Tomkowi. Może chodziło Ci o Open'er'a? Odpowiedz Link