Dodaj do ulubionych

Rozkład PKP

12.12.10, 13:17
Wszędzie czytam i słyszę "nowy rozkład PKP" "nowy rozkład pociągów" - czy PKP i jej pociągi się rozkładają?
Przecież to się do k..nędzy nazywa "nowy rozkład jazdy pociągów". Takie skróty powodują wg mnie kompleną debilizację jezyka polskiego.
Obserwuj wątek
    • dar61 Rozkład i degrengolada PKP 12.12.10, 13:48
      Rozkład P.K.P. i P.K.S. następuje na naszych oczach.
      I żadne przeklinanie i zaklinanie nie powstrzyma ani tego, ani używania skrótów myślowych.
      • ewa9717 Re: Rozkład i degrengolada PKP 12.12.10, 18:07
        Na mojej pipidówkowej linii mam śliczności szynobus i niezłe autobusy, no ale może to dlatego, ze to PKP i PKS, a nie P.K.P. i P.K.S.?
        Kiedy natomiast wybieram się w dłuższą podróż, też myślę o postępującym rozkładzie PKP wink
        • dar61 pekaes-pezetgiees pepegą potraktowane 12.12.10, 20:58
          P.K.S. >>> PKS >>> pekaes

Tak sobie specjalnie, Droga a Dociekliwa {Ewo}, przyjąłem pierwotną pisownię owej instytucji, by przypomnieć coś, co już jest [w zapisie] dość zapomniane u zwolenników różnych P.Regionalnych czy innych dojczbanów czy pendolino.
          Przecież nadal skróty nieznanych powszechnie rozwinięć można kropkować - zanim nie spowszednieją i nie będą powszechnie rozumiane w niekropkowalności swej.
          A owe pekaesy czy pegieery już tak odchodzą szybko, niekochane i zapomniane...
          wink

Śliczność ślicznością, ale u nas zamiast składu wielowagonowego taki cudak jeździł jednowagonowo i ścisk generował niemożebny.
          Dwa [miejskie] przystanki w takim na stojąco a dwa w interiorze [kilkudziesięciokilometrowe] to przygoda odstręczająca od znajomości skrótu pekapekowego.
    • bimota Re: Rozkład PKP 13.12.10, 14:45
      Bo to "em-peg czwarty" (czy jak to sie pisze)... smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka