Dodaj do ulubionych

MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje!

IP: *.crowley.pl 06.05.04, 12:33
Bardzo proszę o wpisanie swoich propozycji.
Jakie słowa wg was są dzisiaj modne?
Obserwuj wątek
    • Gość: miodzio Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.p.lodz.pl 07.05.04, 09:30
      miodziosmile
      • kasiahej Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! 09.04.06, 14:45
        No Brawo ktoś w końcu zaproponował cos oprócz wylgaryzmów. A "miodzio" jest
        słodkie, jak najbardziej urzywam na codzień.
      • Gość: lager Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.chello.pl 12.11.07, 17:10
        nowym slowem jest helpaj czyli pomoz hehe
    • Gość: siwy Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.jgora.dialog.net.pl 07.05.04, 18:23
      "wyjebanie w kosmos" "cool wypas" !!!
      • Gość: desin Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: 80.51.249.* 24.07.05, 13:35
        ja bym "sysunie" proponował tongue_out
        • Gość: Greg Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.09.05, 12:50
          a co to "sysunia"?
          • nuova sysunia 20.03.07, 10:52
            sysunia jest w deche xD
      • nuova Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! 20.03.07, 10:51
        "cool wypas" - a ja zaszłyszałam: "ku..pas" xD
        • nuova Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! 20.03.07, 10:53
          "cool wypas" - a ja zaszłyszałam: "ku..pas" xD
          • nuova Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! 20.03.07, 10:55
            "cool wypas" - a ja zaszłyszałam: "kur wypas" xD
            • meetsue Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! 24.03.07, 11:02
              najmodniejszy jest po prostu 'lans' smile
    • Gość: Aluśka Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.przeclaw.sdi.tpnet.pl 07.05.04, 19:35
      "mucha nie siada" tzn. coś ładnego
      "to nic że boli musi piec"
      • Gość: Paulina Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.crowley.pl 09.05.04, 13:23
        Czy możecie odpowiedzieć na pytanie, czy wymienione poniżej słowa są jeszcze
        modne?

-zajebisty, zajebiście
        - tej
        -super

Dziękuje za pomoc.
        • Gość: maLwi :) Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 17:34
          U nas,w Łodzi,bardzo modnym słowem jest słowo "MADER".Jego geneza to
          wykrzyknienie "Oł Mother",czyli o matko.Słowo "mother" zostało spolszczone.Samo
          słowo mader używane w zdaniach np."Jakie madery" ,znaczy co za wydarzenia
          sytuacje.Słowo "mader" mozna porównać do słowa "jazz" ,które w
          kontekście "Jakie jazzy" ,znaczy to samo ,co "jakie madery".
          • Gość: maLwi :) Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 17:39
            Zapomniałam o jeszcze jednym istotnym słowie,również używanym często u nas w
            sQL (szkole) i w Łodzi.Słowo "dżiza". Łatwo domyślić się,ze pochodzi ono od
            słowa "dżizys" ,które oznacza "Jezus"."Dżiza" jest słowem skróconym przez co
            lepiej brzmi.Lepiej przecież powiedzieć "o dżiza" niż dłużej "o dżizys".A poza
            tym ,mówiąc "o dżizys" łamiemy przykazania "nie wymawiaj imienia PANA BOGA na
            daremne"."Dżiza" użyte w różnych kontekstach oznacza zazwyczaj to samo, a
            używając tego słowa nie łamiemy przykazań zapisanych w dekalogu.Pozdro600.
            • noe07 Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! 10.09.04, 10:30
              > A poza
              > tym ,mówiąc "o dżizys" łamiemy przykazania "nie wymawiaj imienia PANA BOGA na
              > daremne"."Dżiza" użyte w różnych kontekstach oznacza zazwyczaj to samo, a
              > używając tego słowa nie łamiemy przykazań zapisanych w dekalogu.

Mozesz na Boga mowic "przyjaciel" "Ojciec" itp itd. Przykazanie nie jest
              doslowne, lecz jest to przenosnia. Wiec mowiac "Dżiza" lamiesz to cale
              przykazanie poniewaz znaczy to dla ciebie tyle co Bog. Proste.
              • 1_nnakraviec Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! 02.11.08, 07:57
                ja częściej słyszę "dżizas:
            • Gość: mako Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 13:43
              z twojego postu wnioskuje ze masz gora 14 lat, kto uzywa takich wyrazow? male
              dzieci ktore chodza do podstawowki i gimnazjum i chca byc fajni, poza tym jak
              wiekszosc malych dzieci sluchasz pseudohiphopowych piosenek takich jak 600 volt,
              mleko (szydzacy gosciu ktory zamiast spiewac mowi i nawet nie rymuje), 1 8 l,
              mezo i reszta tej swoloczy. najmodniejsze slowa odnosza sie do: narkotykow
              (baba, stafar, koks, helena, pixy, groszki, feta, itd.), sposobu cpania (dac po
              kablach, smazyc, odkurzac, itd.), alkoholu (patyk, pryta, gouda, sake), picia
              alkoholu (wychylylybymy, drynic, itd.) i pieniedzy (siopa, flota). moim zdaniem
              slowa z wymienionych przeze mnie dziedzin sa coraz nowsze bo najczesciej sie ich
              uzywa gdyz mlodziez coraz czesciej cpa, pije alkohol, a do tego potrzebne sa
              pieniadze. dlaczego do rodzajow ciuchow nie ma tylu odnosnikow co do rodzajow
              narkotykow?
          • Gość: ... Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.eranet.pl 09.12.05, 20:45
            są dwa
            ziom
            słodko<koment na wszystko>
      • Gość: RACZEJ Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 02:26
        Raczej! np. - Byłeś w kinie? - No raczej.
    • Gość: Aluska Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.przeclaw.sdi.tpnet.pl 09.05.04, 18:02
      według mnie słowa "super" "zajebiście", są nadal popularne, tylko moze nie w
      takim stopniu jak kiedys, ale nadal.W moich kregach nadal sie ich używa, mało
      ale uzywa pozdro
      • platypus2 zajebiste :) 11.05.04, 14:48
        "zajebiście" jest używane bardzo często, podobnie, jak "przejebane", jak już się tej wspaniałej rodziny wyrazów trzymamy. smile
      • Gość: pulos Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 11:01
        modny jest slang slang slang.
    • dombs Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! 15.05.04, 19:29
      Co myslicie o Goń si, Turlaj dropsa, masakra, zarąbiste, lipa, szmula (fajna
      laska),
      • Gość: szelbi Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 18.05.04, 17:44
        a u nas w Lodzi popularnym ostatnio slowem są KURWISZONKI czytaj :buty z
        czubami
        • Gość: listefka Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: 212.122.214.* 29.05.04, 13:59
          u nas w bydzi (bydgoszczy) mówi się np."jaka bryndza"..czyli bagno czy cos
          takiego, albo często mówi sie "schiz" albo "luz", no i dotarło do nas znad
          morza "ale beka" czyli znana wszystkim zwaławink no w ogóle sporo tego:
          blyrwa,obczajać,pedryl,aj,malina,zryty łeb,piko belo, a na krótkie sygnały:
          szczury,bączki,piki,strzałki,kręciki... fajny mamy językwink
          • diastema Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! 12.06.04, 20:07
            moze i dotarlo ale beka ale w innym znaczeniu u nas nad morzem to znaczy ale
            ubaw podobnie zreszta jak ale tuba!!!! jak sie smiejemy na maxa to wtedy sie
            mowi ale beka!!!
          • Gość: nana Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.it-net.pl 15.07.05, 18:26
            A co znaczy piko belo?
            • Gość: ewelusia Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 10:33
              co to jest piko belo- śmiesznie brzmismile))))))))
          • Gość: koper_nick Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 13:31
            nad morzem:przyje..y,kminic,rozkminka,wyje..e blachy,wyje..e tylne
            ściany,flota,lipa,syf,padaka,ptyś,chujoza...to tylko nieliczne przykładziki.
      • froom Re: Szparowiec:) 18.10.05, 20:03
        Już kilka razy słyszałam te słowo, nie obarźliwe, skierowane najczęściej do
        przyjaciela, forma żartobliwa.
        • froom Re: No i nawiany 18.10.05, 20:05
          Nawiany to tyle co pijany: Ale on się nawiał ostatniej nocy"
      • Gość: mV^2 Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.ugent.be 03.03.07, 14:39
        turlać dropsa to spadać, wracać gdzieś, iść??
    • Gość: Mnemonicuss Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.iel.waw.pl 01.06.04, 12:20
      wszystkie odmiany słoowka lans:lans, zlansowany, lansiarz, lanselot, lanser..
      rozkminać, rozminka, kminić
      • geene Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! 28.09.04, 14:36
        smile lansing, ujebawszy się...
        • se.la.vie Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! 01.07.05, 23:49
          Szprechen zi po rusku?
    • Gość: ja....to ja 2 :D Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 19:11
      ostatnio w pruszczu gd. ( okolice 3miasta) modne jest slowo "zbyt"......np.
      zbyt kozacko= bardzo zajebiscie....mozna takze uzywac je same, czyli " Na tej
      imprezie jest zbyt." To znaczy że na tej imprezie jest zalebiście. AAA i nie
      wybrażam sobie jak mozna nie uzywac słowa BEKA- jest tyle sformowawan z
      tym ........ ale beka; nie no bez beki; kręcić bekę; bekowy; .......i to by6
      bylo na tyle big_grin
      • ala_sto Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! 13.10.04, 11:16
        Gość portalu: ja....to ja 2 big_grin napisał(a):

> ostatnio w pruszczu gd. ( okolice 3miasta) modne jest slowo "zbyt"......np.
        > zbyt kozacko= bardzo zajebiscie....mozna takze uzywac je same, czyli " Na tej
        > imprezie jest zbyt." To znaczy że na tej imprezie jest zalebiście. AAA i nie
        > wybrażam sobie jak mozna nie uzywac słowa BEKA- jest tyle sformowawan z
        > tym ........ ale beka; nie no bez beki; kręcić bekę; bekowy; .......i to by6
        > bylo na tyle big_grin

Beka wyrzucamy. Do kitu. Ale "zbyt" to jest zbyt. Duże brawa! A
      • Gość: RoKiCzUśŚśs Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.cf.pl / 80.55.131.* 29.10.04, 14:51
        nO a u nas w Batorym tongue_out to często ostatnio sie mówi na dziewczynę która uwaza
        ze jest GiT&nice a tak nie jest KozaRRa big_grinbig_grinbig_grin
    • Gość: MEG. Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.04, 15:07
      MODNE WEDŁUG MNIE DZIŚ SŁOWA TO: SUPER, ELO ,SIEMA, BAJER, OBCIACH ,ODLOT,
      OCZYWIŚCIE , ZIOMAL..........
      • trent4 Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! 22.08.04, 15:53
        oszałamiającą karierę zrobił wszystkim znany "wypas": np. wypasiona fura,
        wypasiona dupcia, wypasiona impra etc.etc.
        poza tym: spoko, spox, luz, luzik, centralnie, sie ma, narka, nara, naraska,
        naska - dużo tego ...
        • subrealism Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! 28.08.04, 15:54
          A u nas w Warszawie to się mówi tylko "kurwa". Znaczy to tyle co "nie mam nic
          do powiedzenia". Ja osobiście odświerzyłem sobgie słówko "wkitrać". Np. " Mamo!
          Gdzie wkitrałaś moje rolki?" lub "Wkitraj to DC do kompa".
          • Gość: Lexiadriver Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 09:06
            "laczek", "snejk", "na sztuke", "szybka wrzutka"
          • Gość: ja_tu_przypadkiem Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 00:21
            a u nas jest jeszcze "sktitrać" - schować. Np. "Kitraj matrix - idą suki" wink
            (chowaj narkotyki, idzie policja) big_grin A no i jeszcze wszelakie odmiany na
            narkotyki "szuwaks", "materiał", wspomniany "matrix", "skan", "brąz"/"brązik",
            "kaseta" (setka hery - 1/10 grama), "ćwiek" (ćwierć grama hery), "mała"(kaseta -
            setka hery), "duża" (ćwiara/ćwiek - dwie setki hery)...etc etc etc...
        • Gość: ja_tu_przypadkiem Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 00:17
          co do wypasu, to jeszcze "full wypas"
          • Gość: ja_tu_przypadkiem Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 00:26
            "full wypas" albo "kozak", "kozi", "wyczes", , a z "elo", "ziom" czy "joł" to my
            (warszawa bródno) się tylko wyśmiewamy, bo to dobre dla pozerki słuchającej
            pseudo-hiphopolo w stylu 18L, 3 wymiar, doniu, ascetopizdos, mezosracja i reszta
            patałachów, zjebów, xerobojów, pozerów, szmatławców (przy okazji kilka nowych
            określeń do "modnej" kolekcji wink. AA no i jeszcze oczywiście jest "Pis!"
            (pokój). A więc Pis ludzie wink
          • Gość: aapsik Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 23:20
            a u nas w toruniu popularne jest ale zwalabig_grin
    • noe07 Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! 10.09.04, 10:32
      Wiksa; Pelna wiksa - full wypas
    • bejbe23 Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! 10.09.04, 20:30
      ja nie tak dawno jadac autobusem(w-wa) podsluchalam gimnazjalistki chwalace sie
      nowym slownictwem-zajebongo(zajebiscie) i spondzi(spoko),niezle,nie?smile)
    • Gość: g Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.pbpolsoft.com.pl 16.09.04, 15:18
      niestety modne stalo sie 'trendy' (w znaczeniu 'byc trendy'), co mnie osobiscie
      bardzo denerwuje.
      pewnie nie jestem dostatecznie cool.

• Gość: kerr wsrod moich znajomkow przez pewien czas było modne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 12:21
        okreslenie "trąd jest trendy"
    • Gość: Sylka1993 Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.mpn.pl / 212.122.213.* 17.09.04, 17:28
      U nas w Bydgoszczy mówi się np: ale zwała (to jush mniej), co za shize, elo
      i rózne takie tongue_out
    • Gość: student Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 13:45
      W wawie króluje trend, lans i bauns (od bounce), Tredny jest wszechobecne,
      trendy knajpa, ciuchy, bryka. Lans we wszelkich mozliwych odmianach. Bounce
      czyli impra z baletami smile
      A o studentach pewnej prywatnej szkoly mowi sie towarzystwo lansu i bounsu smile
      • Gość: gość Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.morena.csc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.04, 09:58
        a 'bez kitu!' ? używacie? chyba jeszcze się to kręci troszkę.. swego czasu
        plaga bez kitu(=bez jaj=no co ty=serio?) była smile
    • Gość: Jestem_tu_przypadk Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 00:13
      u nas:

"oo maaasz!" (znudzony akcent); "no to ładne buuuty!" (no nieźle, nieźle!);
      "jaki typ?!" (z akcentem na typ - tudzież 'jaki kolo'); "słabo???"/słaby???;
      "weź" ("weź odbij", "weź jaki ty kolo jestes?!"); "Jaka akcja!"; "ale bardacha"
      (ale brydza); "ale lipa"/"ale lipton"... więcej nie pamiętam wink
    • Gość: magda Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.cec.eu.int 14.10.04, 15:54
      zwarzyc sie (= upic sie)
    • Gość: cHAM ZE WSI Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 20:01
      Mieszkając w Krakowie cztery lata temu natknąłem się na dziwnie wówczas
      brzmiący dla mnie zwrot "przechuj",początkowo wydawało mi się że okreslenie to
      skierowane na daną osobe jest obraźliwe lecz potem okazało się ze jest jednak w
      pozytywie.Oznaczać to miało człowieka lub zdarzenie dziwne(w sensie +).Ostatnim
      czasem to powiedzonko doszlo także do wioch pod Świętą Wieżą w tymże samym
      znaczeniu nabierając znaczenia"niezwykły(a)".
    • Gość: lansmachina Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 11:09
      co do nowych słów, to bezsprzecznie przoduje 'lans' i jego wszelkie mutacje
      (lansiarz, lansacja, zlansowany, lansator)

to co jeszcze dobre i rzuciło mi się na uszy:
      - zawieszka (konsternacja)
      - paździerz (idiota)
      • Gość: man Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.taconic.net 10.11.04, 06:26
        w ciemie bity,wazeliniarz,maryha,fajansiarz
      • Gość: mary Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 09:44
        zawieszka - bekowee...
    • ainoa Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! 02.11.04, 13:02
      Któs mówił o modnym słowie "trendy". Jeli natomiast coś przestało być "trendy"
      to jest "passé" (nowe moden słówko obowiązkowo z akcentem na ostatniej
      sylabie smile).
    • Gość: www.sejm.gov.pl Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.piotrkow.net.pl 17.11.04, 20:31
      performować
    • szprota Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! 20.11.04, 17:14
      ostatnio posłyszałam słówko "hardkot" - nie "hardcore", które już spotykałam w
      znaczeniu czegoś ciężiego, trudnego, ale właśnie "hardkot" (o tyle mnie to
      zdziwiło, że sama hermetycznie tego słówka używałam, jako że narodziło się z
      literówki znajomej na gadu-gadu - nie sądziłam, że wywędruje poza)
      równie hermetycznym, ale rozprzestrzeniającym się słówkiem jest "dzierżbór" w
      znaczeniu najwyższej superlatywy.
      ostatnio mniej, ale tak z rok temu oszałamiającą karierę robiło słowo
      "difoltowy" ("defaultowy") w znaczeniu jednocześnie "domyślny, łatwy do
      domyślenia się" jak i "dokładnie taki, jak trzeba" - cechą czegoś difoltowego
      była jego godna pochwały przewidywalność wink
      aha, no i ewidentnie rzuca się w oczy, że coraz bardziej spolszczamy angielską
      pisownię (takie mejle czy esemesy już trafiły do słownika, ale "faken szit"
      chyba jeszcze nie)
      • magdooha Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! 21.11.04, 00:30
        spolszczanie pisowni to chyba normalka, jeśli spolszczamy, to znaczy, że już
        się takie słowo u nas zadomowiło
    • Gość: cynamonka Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 15:53
      oczywiście słowa :
      zonk,lol,wkurrzony,zajefajnie,malinowo,tęczowiótko,gryndys,przysłówki typu
      nieludzko,koszmarnie,okrutnie,strasznie w połaczeniu ze słowami o pozytywnym
      znaczeniu np.Strasznie ładna albo okrutnie miły..
    • Gość: cynamonka Re: MODNE słowa- wpisujcie swoje propozycje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:22
      .....i oczywiście zapomniałam dodać:skifa,żenada,schiza,zgon,tak właśnie,
    • Gość: Flaki z olejem moje propozycje IP: *.18.akron.wroc.pl 01.12.04, 17:46
      -foliowac (ukrywac prawde)
      -zwągrowany
      -co się bedziesz szczypać (co sie bedziez denerwowac)
      -robimy kanapke (zrzut na siebie)
      -glonojad
      -ale cytoplazma (za duze piersi)
      -kozaczek (kozaczek we fraczku)
      -wypadziście
      -git
      -wez neseser
      • Gość: JakOpEk ... IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.05, 21:13
        Myśle ze u mnie pod poznaniem zadomowilo sie juz na dobre np: "narty"<narka>
        "byczo" zajebiscie and odzywki typu lol<kupa smiechu> OMG!<O Mój Boże>np: OMG
        ALE DEBIL> sic<na gg> to samo co sietch^^ tez na gg >i moze nie wiem elo albo
        <znowu na gg i nie tylko SA<SiemkA> albo jak kogoś straszymy to "JEBS!!!"^^
    • Gość: sprinter moje przykłady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 16:30
      ham, cieć, inteligent, net, komp, czat, forum itd. itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka