Dodaj do ulubionych

"Szybka" kolej miejska

10.11.11, 01:03
No i porobiło się. Temat SKM-ek jest na tzw. topie, SKM ma już Warszawa, Trójmiasto, organizują się systemy SKM w Łodzi, Wrocławiu, Poznaniu, Szczecinie, nawet w Jeleniej Górze. Nader to chwalebne, jestem miłośnikiem komunikacji szynowej. Ale... Nazywanie kolejki miejskiej "szybką" jest obrazą szybkości. I nic to tłumaczenia Wikipedii i słowników, że chodzi o to, żeby przebyć daną trasę szybciej niż autobus. SKM-ki się wloką, niezależnie czy to DLR w Londynie czy w Gdańsku i nikt mi nie wytłumaczy, że ten pociąg jest szybki. To po prostu chamskie nadużycie. Trudno być szybkim, mając przystanki co 1200 - 1600 m. We Wrocławiu próbowano ochrzcić nowo powstający system S-bahn, ale napotkało to na masę protestów. Trochę dziwię się, w mieście, w którym obowiązuje urban card, może jeździć S-bahn, czemu nie? Tylko jak nazwać te wlokące się miejskie i podmiejskie pociągi?
Obserwuj wątek
    • stefan4 Re: "Szybka" kolej miejska 10.11.11, 09:05
      kicior99:
      > Tylko jak nazwać te wlokące się miejskie i podmiejskie pociągi?

PKM
      • kicior99 Re: "Szybka" kolej miejska 10.11.11, 17:00
        Nie musisz mnie przekonywać, byłem w Londynie 3 dni po 7/7 i widziałem, co robi z miastem częściowe wyłączenie systemu kolei miejskiej. To był koszmar...
    • bimota Re: "Szybka" kolej miejska 10.11.11, 13:31
      Predkosc jest wzgledna, w Poznaniu nie ma zadnej kolei miejskiej, tylko szybki tramwaj i jakies szynobusy podmiejskie, a ja jestem wrogiem komunikacji szynowej.
      • kicior99 Re: "Szybka" kolej miejska 10.11.11, 16:55
        Koncepcje są i na necie jest o tym całkiem sporo. Nie wiadomo, w którym kierunku to pójdzie - czy kolei miejskiej, metropolitalnej czy regionalnej ale coś się w tym kierunku robi. A co do transportu szynowego - nie jest to miejsce dyskusji na ten temat.
        • kicior99 Re: "Szybka" kolej miejska 10.11.11, 17:45
          Z kolejami miejskimi jest jeszcze inny problem. Różne standardy w różnych krajach, lokalność działania itp. spowodowały niezwykły rozkwit pojęć i ich nieprzystawalność w różnych językach. I tak mamy: szybkie tramwaje, tramwaje dwusystemowe, premetro, metro, kolej miejską, kolej metropolitalną, kolej regionalną, kolej podmiejską. Słynny chicagowski pociąg naziemny, który widać w każdym filmie, na polskiej Wikipedii ma kategorię [[metro]], ale po angielsku już nie. Londyńska DLR ma u nas status kolei miejskiej, u Francuzów metra. Takich rozbieżności jest masa, zwłaszcza, jeśli się poskacze po interwiki...
        • pierwszy-donosiciel Re: "Szybka" kolej miejska 12.11.11, 11:57
          kicior99 napisał:
          A co do transportu szynowego - nie jest to miejsce dyskusji na ten temat.

Właśnie! Chodzi o to, czy napisany tekst oddaje meritum sprawy.

W większości przypadków nie!

Patrz ten sławny napis "DUPA" na drewnianym płocie i jego opłakane skutki...

Podobnie jest z przynależnością Turcji do UE...

Ot co...
      • randybvain Re: "Szybka" kolej miejska 10.11.11, 19:26
        Pestka to cudo językowe!
        • kicior99 Re: "Szybka" kolej miejska 10.11.11, 20:39
          techniczne nieco mniej uncertain
    • jacklosi Re: "Szybka" kolej miejska 16.11.11, 12:36
      Podejrzewam, że SKM to kontaminacja szybkiego tramwaju z koleją miejską. Ale nie mam tu wielu doświadczeń, bo jeżdżę blaszanym pudełkiem na nieruchomych kółkach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka