mnop2 22.12.11, 21:28 Czy ktoś z Was, drodzy bywalcy forum, mógłby napisać jakieś alagąckie życzenia świąteczne po kaszubsku. Będę bardzo wdzięczna... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tymon99 musztarda po obiedzie, 28.12.11, 20:35 ale z ciekawości zapytałem wujka gógla. po krótkim namyśle odpowiedział tak: Z leżnoscë Gòdów żëczimë redosnëch chwil, ubëtku i miłotë . Bòżé Dzecątkò niech wniese do chëczë spòkój i zgòdã. Z leżnoscë Nowégò Rokù 2012 żëczimë Wama wiele redoscë ë szczescé, niech przëniese samë bëlni przigodë. A më żebë dozérelë rodné wôrtnotë. Odpowiedz Link
mnop2 Re: musztarda po obiedzie, 30.12.11, 12:59 Dzãkùjã! naści tu śledzie po kaszubskó : Śledzie moczymy w mleku. Cebulę kroimy w plasterki i dusimy na dużej ilości oleju. Przyprawiamy pieprzem, solą i odrobiną majeranku. Wrzucamy pokrojone suszone śliwki. Dorzucamy drobno pokrojonego kiszonego ogórka. Dusimy do momentu aż cebula ściemnieje a ogórek i śliwki zmiękną. Dorzucamy koncentrat pomidorowy. Po wystudzeniu zawijamy farsz w filety śledziowe i układać w słoiku. Zalewamy pozostałym olejem. Odpowiedz Link
jarkoni Re: musztarda po obiedzie, 30.12.11, 19:26 Gwoli wyjaśnienia dodam, że jakoś z 12-15 lat temu przyjeżdżał do mnie do Łodzi kierowca Kaszeba po towar. Zdarzało mu się rozmawiać przez telefon z żoną, przy mnie. NIC nie rozumiałem. Może jedno słowo na kilkanascie... Odpowiedz Link
tymon99 Re: musztarda po obiedzie, 02.01.12, 13:37 jarkoni napisał: > Zdarzało mu się rozmawiać przez telefon z żoną, przy mnie. > NIC nie rozumiałem. Może jedno słowo na kilkanascie... to chyba dobrze? Odpowiedz Link