balamuk 19.10.12, 19:46 Wyszukiwarka nic mi nie mówi, nie wiem, czy już było. Ja tej formy nie używam, zawsze mówię "obejrzeć" i nie ma zmiłuj się. Czy to zależy od regionu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
balamuk Re: Oglądnąć 20.10.12, 16:09 Idę się odstrzelić. Ja z Krakowa, przez całe życie słyszałam obie wersje... Odpowiedz Link
uleczka_k Re: Oglądnąć 23.10.12, 21:09 Małopolska, Podkarpacie. Oglądnąć, przeglądnąć, zaglądnąć. A po wszystkim wrócić z pola do domu na nogach, zostawić torebkę na nakastliku i zjeść wekę z dżemem (czy z czym kto chce). Odpowiedz Link
artjomka Re: Oglądnąć 26.10.12, 20:00 uleczka_k napisała: > Małopolska, Podkarpacie. Oglądnąć, przeglądnąć, zaglądnąć. A po wszystkim wróci > ć z pola do domu na nogach, zostawić torebkę na nakastliku i zjeść wekę z dżeme > m (czy z czym kto chce). Kochana! Ale jak nie rozzulas butow, a na pokoje chcesz isc, by weke zjesc - to prosze tylko na suknach! Pozdrawiam! Odpowiedz Link
uleczka_k Re: Oglądnąć 26.10.12, 23:43 Artjomka, rozzuć - buty/ trzewiki. Wzuć - pantofle. I wtedy dopiero na pokoje i dalejże wekę wcinać. Bardzo słusznie zauważyłaś. Odpowiedz Link
balamuk Re: Oglądnąć 27.10.12, 17:20 Łojojoj, z tego wszystkiego tylko weki używam w sposób naturalny (i nie zamierzam z niej rezygnować ). Jak ja sobie w oczy popatrzę? A kapcie, ciapcie, papucie? Odpowiedz Link
jarkoni Re: Oglądnąć 04.11.12, 11:14 Przecież weki to takie słoiki z gumką na przetwory. Nigdy nie używałem "oglądnąć", zawsze "obejrzeć" (kieleckie, łódzkie) Takie trochę infantylne mi się to określenie wydaje. Zupełnie jak "zmykać" zamiast "uciekać". Rozumiem do dziecka: "zjadłeś już? To zmykaj bawić się dalej". Ale razi mnie w np: "nasz ostrzał artyleryjski i celne serie z karabinów maszynowych spowodowały ogromne straty w kolumnie ciężarówek wroga. Hitlerowcy ostrzeliwując się zaczęli zmykać do lasu". Odpowiedz Link
janandrzejolszak Re: Oglądnąć 08.07.13, 22:09 A u nas w Przytyku na północ od Radomia trafia się i oglądnąć i zaglądnąć. Odpowiedz Link